Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

syafiqah sakit: hampir dioperate!

owh..aku tak tau nak citer dr mana bila part syafiqah sakit ni
tp aku tau ramai dah bc status aku tulis kat FB pasal kondisi kesihatan syafiqah
serius...syfiqah w/pun badan besar..
tp dlm dia xkuat...
dia br je discharge wad 2 minggu lepas (pertengahan Januari 2013) aritu
xsangka secepat ni dia masuk balik
cuma sakit nyer bukan asma la... tp sakit perut...

mulanyer syafiqah just sakit perut selasa mlm lepas
ituppun lepas mkn mlm..
aku ingat dia sakit perut biasa2...
aku suruh dia gi berak...
tp dia ckp xleh berak...
sampai tghamalam... kondisi dia makin worse...
aku sapukan minyak angin cap yu yee...
tp dia still mengerang2 kesakitan
bila tepuk perut dia bunyi angin je...
n dia muntah lepas tu sekali...
so esoknyer (harti rabu) aku bwk dia ke klinik PKU

kat sini doc bg dia ubat..n dia stay kat PKU whole day
tgari tu sakit perut dia still xok n dia makin mengerang2 kesakitan
dok nak diagnose dia appendix dia xde la pulak smapai mengeringkot kan badan
pastu dia boleh jln... so dok kasi injection pulak tgari tu
ptg.. masih x ok..
smapai jam 4pm.. doc decide buat urine test n nak buat blood test..
tp doc nak refer ke hospital
sebb nak refer hospital aku xnak la syfiqah dibuat blood test..
nnt kat hospital kompom amik darah lg.. aku xmau syafiqah trauma
korang jgn tak tau..dpt doctor pandai..2 minit je dpt amik darah
yg bln lepas stengah jam xlepas tau...
smapai syfiqah dah trauma n menjerit kesakitan!


so... aku tunggu hubby dtg.. dia yg follow ambulans refer ke hospital
aku mmg dah flat sbb aku serius xsihat... demam n batuk
jam 7 mlm hubby sms kata syfqah dah dimasukkan drip n diberi ubat tahan sakit


gmabr ms kat emergency br lepas amik darah n masuk drip

jam 9mlm dia dah ditransfer ke wad
doctor kata nak bedah esoknyer utk cek appendix

mmg gabra la aku kat rmh...
nak tido mlm pun xleh tau...
hari khamis smlm..jam 6.15pg aku dah send budak 2org tu ke nursery n bergegas ke hospital utk tukar shif dgn hubby...
hubby xleh cuti sbb dia kena attend meeting.. ada kes org putus jari kat kilang dia
so smlm...aku smapai tu...jam 7pg.. syafiqah dah ready dgn bj hospital nak msk bilik OT


paling kesian kat syafiqah whole day smlm (rabu) dia xmkn
ms nak kena bedah dia kena puasa...
elok pulak hospital hantar bubur pg tu..menangis dia nak mkn kata lapar

syafiqah nangis2 nak mkn...(pakai bj pun terbalik)

tp ms tu dia ckp dia xsakit perut dah...
aku pun rasa risau sbb perlu ke bedah kalau dia xsakit perut dah..
tunggu punyer tunggu smapai jam 9.30pg...
doktor pakar dtg cek syafiqah n dia ckp..xjd bedah sbb syafiqah dah ok...
ya Allah...lega aku tau..
muka lega xjd operate n br lepas mkn...


Allah makbulkan doa aku agar syaifqah sembuh...
tp doktor still xdpt nak agak syfqah sakit pasal pe..
mungkin just kembung n gastrik...

tp aku ckp syafiqah lepas ni xyah la bl mknn kat kantin sekolah
aku saspek mknn tu xbersih or xckp masak or dah basi ke...
sbb last syafiqah ckp dia mkn yong taufu kat skolah hari selasa tu...

kira ni 2nd time syfiqah masuk hospital utk thn 2013
thn 2012 alhamdulillah... syafiqah sihat walafiat
1st time syfiqah warded thn 2011 sbb jgkitan paru2 dan diagnose asma
tu pun 2 kali dlm tempoh 2 bln...

lepas ni aku sgt berjaga2 dgn kesihatan syfiqah
imran pun sama... diaorg xleh batuk or demam
kompon dgn kahak n amik gas punyer...

aku ucapkan terima kasih pd semua kwn2 FB & blogger serta my sibling n family 
yg mendoakan kesejahteraan syafiqah....
berkat doa korang semua.. syafiqah sihat...
tq ye korang

3 comments:

mamalieyna said...

Ya Allah..mujur tak jadi dioperate..kesian...dugaan, lepas nikena jaga betul pemakanan anak2..

mummy_ayu said...

nasib baik tak jadi operate.ye la.mak mana tak risau..apa pun, rajin2 makan ubat yer & get well soon sayang!

shida rahman said...

sian syafiqah...moga2 syafiqah cepat sembuh ye...dan kak ilah pun bnyk2 bersabar k..saya faham cm mana perasaannya bila anak jatuh sakit n smpai kena warded kan....

Related Posts with Thumbnails