Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah syafiqah warded kali ke 3 utk thn 2013

aku.. xtau nak ckp pe...
dah nak jd kan... boleh ckp skrg ni tahap imune syfqah sgt rendah dlm menentang penyakit...
bila ada alergen2 yg menggalakkan dia kena serangan asma ...
kena pulak lupa nak pakai ubat pencegah dia....
dlm tempoh sehari dia demam n batuk..
terus kena attact...
kesian syfqah sbb cuti sekolah minggu pertama dia terpaksa dihabiskan dihospital selama 4 hari

ceritia dia ...
since hari ahad ptg aku hntar syfiqah ke rmh nenek dia di sg. besi
mcm aku bg tau b4 ni..saje suka2 n nak tuition la sikit dgn nenek dia
eceli syfqah xpernah dok lebih sehari pun kat mrh nenek dia ni
mmg kat rmh nenek dia ada kucing semua... ye la kan....xterfikirpun...
masuk hari ke 2 duduk nmpk ok tp aku call dia, dia mcm xhepi
dia ada sebut nak blk..tp papa dia kata suruh stay smapai hr khamis
dia nangis la jugak... xtau la dia stress ke kan...
nak jd cerita..rabu pagi2 subuh sepie nenek dia call kat syfqah xsihat
dia demam...so terus papa nyer jemput syfiqah n hantar ke PKU utk jumpa doktor

kul 9.30 am jumpa doktor, doc kata syfqah demam n tekak dia ada tonsil...SPO ok 98%
dia ada mengadu sakit perut n muntah beberapa kali
aku suruh je syfqah stay kat opis aku je utk pantau
nmpak keadaan syfqah makin elok tghari tu..
last dia muntah jam 1 n lepas tu dia nampak leh tido lena


muka sakit sgt...jam 11am

entah mcm mana..jam 5,30ptg... dia mengadu semakin sakit perut..
so aku decided bwk jelah jumpa doktor balik kot angin ke
skali dok cek tgk nafas dia sgt laju n heart beat dia cecah 145per min
SPO pun hanya 87-88% sahaja...
sgt pelik... kira syfiqah tetiba kena asma attact... dia susah nafas...
terus amik nebulizer..
dlm tempoh 3 jam..
2 neb dah amik tp SPO dia xpergi pun 90%
still 88-89% ...so doc ckp mmg dia kena refer hospital


syfqah amik neb...sian anak mama
jam 9 mlm terpaksa kejarkan syfqah ke hospital

tp dlm sakit2 selera mkn minah ni leh thn...
abis gak la separuh nasi goreng pattaya aku bl b4 refer ke hospital mlm tu..
SPO dia masih low...

kalini pergi hospital aku xfollow ambulans..
tp aku drive dulu ke h.serdang..
syfqah naik ambulans dgn abg2 MA & atendan..dia dah biasa
aku jumpa kat emergency h.serdang je terus

di emergency h. serdang
mmg lama la dok sini...
amik lg neb tp oksigen masih sama...rendah 89 % aje
hampir jam 11 mlm aku mmg dah tired giler ms ni..
terpaksa tukar dgn hubby mintak dia pulak tunggu syfiqah sbb dia masih blm di warded
ward penuh kot..aku blk mandi n uruskan bdk 2 org kat rmh pulak mlm tu..
serius penat... tido pun xlena sbb risaukan syfqah..
b4 balik tu syfqh dicucuk n amik darah semua
n dia stat pakai pure oksigen sbb dia mmg susah nafas ms tu

kalau nak tau...syfiqah naik wad jam 2.30am esoknyer ok
kesian anak mama...

blood test amik semua n result clear..
tp hari khamis ptg doc buat x-ray nampak titik putih kat lung syfqah..
bronkities la pulak...terus on antibiotik pulak..
tahap asma dia makin pulih msuk hari jumaat tu...

syfiqah 2nd day (Jumaat) @ H.serdang.,.. dah off oksigen..
tp muka dia still nampak sakit n lemah kan

aku melayan syfiqh snap gmbar...
amik video bagai..irfan asyik tanya kakak mana.. 
nape xdtg-datang (reads: napa xbalik rmh)

syafiqah stay for 4 nites...
hari sabtu alhamdulillah dia discharge
tp still on inhaler every 4hours for 5days.. kat rmh
n nmpak perlahan pemulihan dia...stil batuk2..
doktor ada ckp..after 3 days kalau nampak xnice
kena dtg hospital balik... tp harap2 makin ok la..

gmabar hari terakhir di ward...
muka suka dpt balik

n mcm biasa.... 
aktiviti jejak kasih abg n kakak..
suka irfan dpt jumpa kakak...
suruh snap gmbar pun asyik main2 je.. 

moga anak mama cepat sihat n sihat ceria selalu..
susah hati mama bila anak sakit...
n to papa don... tq sbb jg anak 3 mlm berturut2...
merasa dia jaga anak 24hrs a day mcm mana mamanyer syfqah jaga ms papa gi O/S dulu
bengkang bengkok badan ni...
tp kita kena redho..anak sakit dia pun xnak..
kita lg xnak... sabar ye sayang....




6 comments:

mama lieyna said...

Aduhai dugaan...moga terus sihat ye syafiqsh lepasni..kesian dia...

Eina ke spital serdang jumaat mlm.. dr jm 9 smpai 1pg lebih.. seb baik tak kena warded,hu...

Musim anak2 tak sihat..

mummy_ayu said...

ala siannya....nak buat mcm mana kan, sapa yg suka anak2 tak sihat?
apa pun..to syafiqah..get well soon yer sayang..and mamanya..Iela..take ceare gak tau, nanti letih sgt...awak plak tak sihat..but nasib baik kali nie hubby ada..so..kuat sikit la sbb ada yg support kan...

Zura@Iwan said...

semua ni dugaan kan...
kesian tgk awak..berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul kan...
syafiqah kuat..insyaAllah dia akan pulih sepenuhnya...
comey syafiqah ni...

adianiez AIDA said...

dugaan seorang ibu...
aida gerun if kena jaga anak kat spital lagi. serik!!!

- dieyana - said...

dugaan/cabaran seorang ibu.... kesian kalau tgk anak2 demam/warded. moga ada ganjaran dari Dia utk ibu2 yang penyabar...insya-Allah..

(psst! syafiqah makin besar, makin cun, nmpk matang sgt! ;-))

Reena Kamarudin said...

kak, cantiknya anak akak. semoga cepat sembuh ya.

Related Posts with Thumbnails