Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

skali skala bila dok borak dgn syafiqah...

Petang smlam aku blk awal dr opis..done la dok lepak dpn rmh sambil tolak imran naik basikal roda 3...
dalam pukul 6.30 ptg camtu...
skali anak jiran depan rmh keluar n naik basikal laju2..
nama dia Iqbal n dia sebaya syafiqah darjah 1...
Iqbal bwk basikal sorang2 laju2 n pusing area rmh siap pusing kat blok blkg rmh kami n depan rmh kami..
means lalu kat jln besar sorang2 tu..
then syfqah ckp kat aku....

Syafiqah: mama...tgk tu...iqbal boleh je bwk basikal sorang2 pusing2 kat sana( smbail tunjuk blok blkg rmh kami)...mama je xbg kakak naik basikal sorang2...
Mama: bukan mama xbg kakak naik basikal sorang2....mama takut kalau kakak kena culik...nanti org potong kaki n tgn kakak pastu letak kakak kat pasar mlm suruh mintak sedekah..kakak nak?
Syafiqah: xnak....
Mama: kakak pernah nampakkan org mintak sedekah kat pasar mlm yg takde kaki tgn tu??
Syafiqah: (dia angguk)..tp...Iqbal mama dia xmarah pun...
Mama: mmg la mama dia marah..sbb dia lelaki..satu lagi..kakak tu perempuan... kakak tu cantik..nanti org culik kakak then dia rogol macamamana??kakak tu dah la sorang je anak pompuan mama...
Syafiqah: tapi mama ckp kakak COMOT!
Mama: tu kalau kakak xsikat rmabut elok2... bukan comot je.. tp macam PONTIANAK!(sambil tu aku jeling kat dia...bkn main minah ni..)
Syafiqah: tgk tu..mama ckp kakak mcm pontianak pulak...

dah terus aku penat nak explain kat dia...kengkadang aku suka gak panggil dia mcm tu sbb dia sgt malas nak sikat rmabut n malas nak pakai bj kemas2... hamik ko bila anak dah pandai berdebat ni fikir panjang...huhu...kita risau kan dia sebenarnyer.. n nak memahamkan dia punyer lah susah



5 comments:

adianiez AIDA said...

risau kan?
aida tiap hari pesan kat anak2 dara aida tu. jgn main jauh. memang dedah kat diorang pasal org culik budak... agar diorang tahu dan berhati-hati...

iduraz said...

hehe..yela..ada anak dara ni kita serba serbi risau...zaman skang ni kt rumah pon dh tak selamat kan sis..semoga kita semuanya dijauhkan dari perkara2 tak elok...

mama lieyna said...

Ada anak pompuan, risaunya berganda la.. wlu kakak kecik lg, tp dia iena tu sume tu kan..kena faham...

Aduhai, sian kakak, di pontianak kan kakak ye.. hehe..

mama lieyna said...

Adoi typing error..wlu kakak kecik lg, tapi dia kena tau semua tu kan.. :-)

mummy_ayu said...

ha ha ha..sama ngan Iris..Ayu pun cukup marah bila dia tak ikat rambut..dia an now nak bela rambut panjang mcm princess konon..Ayu kata..kalau nak ramut cepat panjang kena ikat rambut selalu....tu pun liat gak..mcm2..
best kana nak perempuan dah besar..boleh sembang mc geng.. :-)

Related Posts with Thumbnails