Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

berbuka puasa di rumah Org Tua Al-Ikhlas Puchong

Ahad lepas...
aku join aktiviti anjuran Kelab Kebajikan & Sukan PKU..
thn ni sempena bulan Ramadhan kami anjurkan program berbuka puasa di rumah org tua
rmh yg terpilih terletak di Pulau Meranti puchong...
thanks to my hubby yg izinkan aku join aktiviti mcm ni...
menziarah dan beramah mesra dgn org2 tua bkn selalu dpt kita buat
aku pun xpernah ada pengalaman ni...
aku mmg sukakan aktivitimcm ni... aktiviti kemasyarakatan..
so..ahad lepas dgn geng PKU seramai hampir 20 org kami melawat rmh ni.
aku bwk sekali syafiqah... saje je... nak kenalkan dia dgn dunia luar..
dgn nenek n atuk yg susah, biar dia tahu erti kehidupan..ewah!

kami br sampai di rmh Al-Ikhlas ni..
sebuah masjid lama dijadikan pusat jagaan org tua

tu dia geng PKU...

ni aktiviti dlm rmh org tua ni...
kami melawat...
org perempuan dan lelaki diasingkan..
hampir 60org tua ditempartkan di sini...
bkn semua tua sgt.. ada yg br berumur 40an pun ada...
rata2.... ada yg ditinggalkan oleh keluarga, ada yg tidak dituntut oleh waris selepas beberapa lama tinggal dihospital... dan ada juga yg volentieer dtg sendiri ke rmh org tua ni utk duduk bersama2 sbb tinggal sorang

dr segi kelengkapan boleh kata mewah la..
mknn... pakaian, bedak, sabun semua byk...
even katil pun mereka duduk di katil hospital yg boleh diubah2...katil ni jenis mahal...
xsalah rmh jagaan ini dibawah Pusat Zakat Selangor..
tp mereka lebih memerlukan sumbangan berupa wang ringgit sbb kos perubatan org tua ni lg mahal..
mereka kurang mkn... tp byk yg sakit...

mcm acik ni... xpuasa pun...mkn xberhenti n xbyk ckp pun...
ada yg dah nyanyuk..ada yg ok lg..

syafiqah memula ok...dia siap salam2 dgn nenek2 ni..
tp bila ada nenek yg byk ckp..lama2 dia rasa takut la..
tu yg muka di masam je..
alahai anakku..
last2 dia ajak duk luar..


aku n syafiqah.... 

ni ms sesi bg goodies bag..
ni org2 tua lelaki

ni aktiviti bersantai di luar rmh jagaan ni smbil borak2 dgn pakcik tua ni
n ms ni tunggu wakti berbuka

kami sponsor mknn utk berbuka puasa hari tu..
mcm2 ada... jam 7.30 kami berbuka beramai2
dlm jam 8.15, lepas solat kami pun gerak balik..
kesimpulan aktiviti yg menyeronokkan dan menginsafkan...
lain kali leh join lg...

1 comment:

Farah Izza Shafik said...

bagus sgt u exposedkan syafiqah ngan xtiviti camni.. dia bley tgk sendiri org susah.. :)

Related Posts with Thumbnails