Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

aktiviti Ziarah Raya Dengan Jiran Paragon 2013....

owh... gembiranya...aktiviti tahunan yg dirancang berjalan dgn lancarnyer..
kira now aktiviti Ziarah Raya ni dah jadi aktiviti tahunan utk aku n geng2 jiran...
dah 3 tahun dok paragon, dah 3 kali smbut raya...dan ini adalah aktiviti ke3 kami...
cuma thn ni semua dah lebih prepare...
mknn pun mmg stok gempak2 gak la...

utk aktivti ni..thn ni aku yg bagi nama tu ZIARAH RAYA Jln LEP1/12 PARAGON..
sedapkan bunyi dia..muahaha...
biasalahkan... aktivtii ad hoc..tp xla sgt.. kira dirancang dgn baik la..
bincang hari ahad petang, then hari selasa SMS balik semua org...
comfirmkan..hari sabtu...
ahad... terus stat aktivti...
kami stat jam 9.30 pagi...

jom layan gmbar aktiviti mkn2 kami...
mcm biasa..mesti stat dgn  rmh tok penghulu la kan...
utk penggal ke2 Persatuan penduduk LEP1, dipegang oleh Iszham..
so... kena gi rmh dia dulula...
respek kat Nor yg msk bkn setakat main menu SOTO..
tp siap puat dessert Trifle n kek coklat ok..
aku mmg xleh nmpka dessert ni... benda lain aku xpandang dahh

see the trifle dia... semangkuk besar...
kaya dgn buah2an... dia letak yogurt lg tu...terbaik la nor...
akak bg 10 bintang!!!

ni bila memasing dtg... mkn, borak n tengok aktiviti anak2

ni ha... budak2 seronok main smbil tgk tv...
lama gak dok rmh iszham.. sbb kami stat jam 9.30am..
aku org memula smapai.. yg lain2 kul 10 lebh smapai..
smapai jam 11.30 la dok rmh iszham

siap tertido jap si adik imran...

kul 11.30... rombongan beraya ke rmh ke 2 pulak..
lenggang kangkok kami org..
bebudak je beriya naik beskal..mcm jauh no...


asslammualaikum tuan rmh...ewah!!
rmh Hafiz.. bendahari persatuan...n wife dia Nana
tgk rmh dia..pagar siap pasang pable wash lg.. jeles aku..
dia pecah pagar kecik n tukar ke pagar  folding 16kaki...lg 10x aku jeles..
hihi... one day....will be like u...

ok... rmh hafiz spesel... dia tebar roti canai ko...
hihi..xde la.. hafiz hidang kami roti canai n roti telur... spesel ok..
xpe.. roti canai pun ok... yg penting aktiviti ziarah ni...
mknn semua jenis diterima...


amboi...syok kami borak...rasanyer tgh bincang program cuti sekolah ni xsalah..
nak konvoi ramai2 ke Thailand...insyaallah kalau jadi..

lepas 1.2 jam dok rmh hafiz.. kami ke rmh ke 3..
rmh Adib n Nomi...

Adib n Nomi mmg tiap2 thn sajikan mknn paling simple..
thn ni spesel... kami mkn semua dr tanah arab..
kismis, kekacang... sbb adib n nomi br blk umrah

xlupa... jagung rebus manis...
tgk si kecik Hasya ni...umor br 10 bln... tp dah pandai mkn jagung kooo

imran br bgn tido mkn kopok n gula2

Kat rmh Adib kami bersila lg tu...mmg betul2 spesel!

lepas 1/2 jam...
rombongan cik ila n the gang ke rmh ke 4 lak...
tgk... laki bini jln smbil eskot anak2 naik beskal..
best kan??
tudung siap beralun2 kena tiup angin...

rmh ke 4 rmh Abg Yan & Cikgu Yani
thn ni rmh yan spesel..dia br make over..
semua msk rmh yan mmg tergamam..
dia pasang plaster siling...wallpaper... 
all serba grey, Black n white...cantik!


tgk.... semua org kagum... siap komen mcm2..
yg nyata..terbaik la bang yann...!!

rmh yan dia sajikan mee jawa n cendol...
mknn pun terbaik!! 
kat rmh dia mmg anak2 tetiba jd tarzan..
sbb byk menan...tp aku xlak snap gmbar..sbb aku kena cpt2 blk rmh utk prepare pulak..
sbb last skali mereka akan ke rmh aku lak sbg penutup aktiviti ziarah raya

n lastly...
rmh aku.... mcm biasa... still menu laksa..
thn lepas kesian kat nana & nor yg dpt rasa kuah je.,..sbb diaorg dlm pantang xleh mkn laksa..
mcm aku certia dulu..org kedah n perlis lepas bersalin diaorg pantang mkn mee laksa sethn..
so thn ni smua mkn laksa pulun kaw2 punyer

see... nana tudung hijau polka dot n nor tudung oren bunga2..

gmbar terakhir dr mereka sblm penutup..
aku lak lupa nak join snap gmbar..ruginyer..

lastly gmbar tgh layan anak2...

kesimpulan..aktiviti thn ni sama seronok mcm thn2 sudah..
cuma thn sudah ada budak tahfiz lg buat small doa selamat..
thn ni bdk tahfiz lom blk bercuti lg..
semua org well prepared n mmg masing2 kosongkan aktiviti utk program ni...
cuma thn ni my hubby xde je..its ok..
tq to my neighbour...sayang korang ketat2...
kalau x buat aktiviti mcm ni...rasa raya mcm xbest je..
lg pun inilah masanyer nak beramah mesra..
sbb biasanyer blk keje masing2 mmg susah nak nmpka batang hidung..
kalau nmpak pun sekadar lambai tgn dr jauh je...
aktiviti berakhir jam 2.30 ptg n masing tertido kekenyangan lepas tu...
daaaa


7 comments:

mummy_ayu said...

wah..meriah & seronok jer ada aktiviti mcm nie..best best!!

Mummy Princess said...

Nana tu kwn saya, 1 kampung.......x sangka setaman dgn Ila plk....hehehe

Fieza79 said...

Best nya ada kesepakatan mcm ni...Meriah je ziarah raya dr umh ke umh...so jd msg2 kn siap prepare juadah la ye..mcm tu?

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

berjanji ramai2 macam ni memang seronok kan.. sambil makan sambil cuci mata :)

Farah Izza Shafik said...

sgt meriah my dear!! :)

Iela Fazielah said...

kak Fieza79: aah..semua org dah prepare pg2 juadag masing2... jam 10 kumpul n beraya...bila nak kena rmh sendiri, 5-10 minit sblm cepat2 balik utk masukkan air batu dlm bekas air n panaskan lauk... haha...simple je...

Iela Fazielah said...

mummy-Princess: la..sekampung.. kecik dunia ni kan

Related Posts with Thumbnails