Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

aku xkuat Ya-Allah...

harini...dlm riang ria aku gi majlis hari raya UPM..
ptg ni tetiba aku rasa sgt hiba n sedih...
aku mengadu kat hubby...ckp aku sedih...
byk benda aku kena fikir...
entah la...bila lama2 aku rasa betul2 stress...
aku xkuat...aku rasa give up...
aku pun xtau...cuma rasa sedih la...

mungkin sbb dah hujung bln kan...
mcm2 benda nak buat...
dulu..hubby ada... byk tlg.... w/pun mcm xnampak..
tp sbenarnyer byk...
cth... every month... aku xpernah fikir pasal brg dapur, barang masak..
sbb hujung bln.... hari gaji dia akan ke pasar utk lengkapkan semuanyer dlm peti sejuk...
sama jugak dgn brg dapur mcm sabun, susu anak, maknn kering semua..
aku skrg dah xlalu nak pikir tu semua...
aku tau order kat dia ckp beras habis, milo abis, sabun abis...
nnt dia yg buat senarai n suruh aku blk yg chek...
pastu dia ajak gi Alamanda n soping brg2 tu semua kat Aeon Big (dulu Care4)

blk dr pasar n carefour... dia jugak yg simpan semua brg...
bygkan mcm brg basar pasar - ayam, sotong, udang.. dia yg basuh, siang n simpan dlm tupperware n plastik
asingkan semua... dia tinggalkan sayur je utk aku kemas...
penat tau nak kemas brg pasar semua..
even kalau nak msk...tiap2 hari...brg abis...
aku order je... 
cth..blk keje ni aku nak msk gulai, daun kunyit xde, cili padi abis, aku just msg dia
suruh dia singgah kedai n bl...
aku tau smapai rmh aku terus masak je.... n barang akan smapai kat aku

skrg... blk keje...jemput anak, 
singgah kedai nak bl brg tmabah... mmg la bl byk2..
tp kena gak singgah kalau roti pun xde nak sarapan kan...
semua kena pikir sendiri la..

kalau nak tau... b4 hubby gi offshore aritu (pertengahan bln 7)
dia bl kaw2 brg pasar semua... boleh la bertahan smapai this week...
n now.. semua brg dah habis.... aku stress ok..


aku xpandai bl brg kat pasar.... aku rasa nak nangis...
ni brg dapur semua pun dah habis...sabun dah habis, sos semua...susu lagi..
apa yg buat aku stress... aku sorang2...mana nak urus anak,
mana nak gi pasar semua, mana nak kemas,...
sabtu ahad lg aku stresss.... sbb sorang2 kat rmh kan....nak urus anak,nak gi pasar,
nak masak, nak basuh 
bj sekolah, nak kemas rmh...
aku xlarat.... nasib baik ada adik lelaki aku fadlisyah yg byk tlg aku....
tp aku xleh mengharap dia sepenuhnyer..
peranan dia spnjag hubby xde, dia jd peneman n dia  tlg antar syfqah pg2 gi sekolah... 
adik aku ni keje kat Butik H&M Paradigm Mall...
so..korang paham2 lakan... keje shopping mall...kejap blk tgh mlm, kejap jam 7mlm
kita cuti dia xcuti...so..mmg la aku xmengharap kat dia
dia ada peneman pun dah bersyukur sgt
jgn tanya adik aku sorang lg yg aku citer dok dgn aku..
dia lg tmbahkan stress aku...malas nak citer

ok..smbung blk... now..aku rasa susahnyer xde my hubby...
nmpak kecik peranan dia... tp sbnrnyer besar..
aku bertuah dpt suami yg sgt "rajin" ni..tuk benda2 remeh temeh mcm ni la...
tp jgn tanya kalau suruh kemas rmh ke... dia la raja penggembur...
xpela... itula yg buat aku rindu kat dia...

skrg kat rmh ada pengganti dia... 
itulah anak bongsu dia yg mmg copy paste rupa dia tu...
dulu papanyer tukang kembur rumh...ala benda kecik2 je..
lepas dok sofa kembur bantal, bc surat khabar biar...
kita kena kemas... skrg xde la lg...
tp si kecik tu ganti dgn benda lain..
cth.. kasi mkn koko krunch....dah bg.. dia mkn, xmau sikit, nak byk dlm bekas pastu dia lambung2  koko krunch tu ke atas lantai....abis bersepah...
nak minum sendiri.... minum sikit... baki dia renjis2 atas lantai lg....
huaaaaa aku stressssssssss...
keje bertambah.... aku xleh nak marah budak kecik tu..kata baby kan...
tp keje aku mmg jerit terkejut la memanjang kat rmh...
kejap2 kang... ADIKKKKKKK...NAPA TUMPAHKAN AIRRRRRR!!!!
ADIKKKKK NAPE SEPAHKAN  MAKANANNNNNNN!!!!
ADIKKKKKKK NAPE BUKAK  PAMPERSSSSSSSSSSSSS!!!

ni....kunci moto papa hilang.. kunci kete kancil dedua hilang...
semua gara2 imran...dia suka main kunci.....kete dah xleh nak stat panaskan enjin...

Ya Allah.. ko kuatkanlah semangatku ya Allah....
br nak tempuh bulan 8, bln 8 pun xhabis lagi...
ni nak ngadap bln 9 pulak....... 
anak 2 dulu aku xrasa stress mcm ni..anak 3 lain la...
penat tu lebih...
sbb yg 2 org atas si Imran  tu pun leh tahan...
asyik bertekak, nangis.... mana nak tgk keje sekolah syfqah lg....
sape lg nak tgk.... dulu ada papa dia tlg ajar....
ni....AKUUUUUU JUGAK!

k la...sekadar nak luarkan perasaannn...babai....

gmabr selingan...
antara aktivti yg buat aku stresss....
abis lipstik mama dikkkkkkkkkkkkkkkkk!

27 comments:

mama lieyna said...

Hukhuk..dpt rasai tu...sian awak ila...
Eina husbnd g OS tak smpai 2 bln pun, rasa perit nak lalui..itu time ank sorg tu, sedih terkenang ituini kena buat sndiri...

Apapun, semuanya kena hadap jugak kan... bertabah ye...
Mog hubby cpt dpt baliknye..

Nad MamaZN said...

Kak,
Pasni barang dapo akak beli kt tesco online jek
Nnt die anto ke rumah
Cuba tgk website dia
Akak byk2 bersabar k
Besar dan byk ganjarannya
Saya xleh tolong apa apa
Saya cadangkan tu la try shopping tesco online tu
Pastu saya doakan akak moga terus tabah

Lynn Hamzah said...

askum...first time menjengah blog nie...salam perkenalan...

semoga allah permudahkan segalanya...dan moga tabah dengan karenah anak-anak...

notti netti said...

uish aku ingatkan darah kat badan anak ko tadi....

Farah Izza Shafik said...

insyallah semua ok ilah.. farah pun faham sgt situasi ilah.. sblum hubby pi OS lama2 make sure dia penuhkan fridge pantry dgn barang2 keperluan.. kalo i yg dgn 2 anak ni pun rasa susah.. apatah lg ilah dgn yg 3.. sabo yek..

Iela Fazielah said...

mama lieyna:tq ieyna...itulah... ni anak 3 feel dia lain la... sbb yg dua atas tu dah besar byk kerenah... kena lak kakak dah sekolah...kalau nak 2 n kecik2 lain.... harap hubby tunai janji nak cari maid

Iela Fazielah said...

Nad: tq 4 ur suggestion..nnt kak ila terjah tesco online...akak kureng dgn tesko ni..tp kalau memudahkan boleh cuba.... xyah nak bwk anak2 beramai2 ke mall nak bl brg kan... bygkan...kita tolak troli dia tarik bakul, pastu lari2 mcm pasaraya tu rmh dia....huaaa...

Iela Fazielah said...

nett: aku pun sama.. sbb aku tgh tido time tu...sekali abg dia kejut aku kata adik berdarah2... rupanyer lipstik...nak membersihkan pun payah

::NureeN:: said...

lama x singgah cini...
selamat hari raya...
pjg lebar nureen baca.. tajuk n3 buat nureen singgah cini.. dlm keaadaan bz nureen stop kejap sbb nak baca...

mmg stress bila baca situasi ilah.. mama kpd 3 org anak.. nureen baru 2, bila stress nureen byk diamkan diri.. tarik nafas dalam2 n buat keja ikut kemampuan.. anak sulung baru tadika.. keja sek x byk lg, itu pon nureen x sempat tgk huhuhu...

ilah byk keja2 dapur n beli brg dapur semua hubby yg buat..

mcm nureen, semua tu byk nureen yg buat.. hubby bila nureen x sempat ja..

mmg dh rutin, bila brg dh abes, nureen yg akan beli semuanya.. tp bkn nureen g beli masa weekend tp nureen ambik masa rehat.. rehat pkl 1-2ptg, so kebetulan tesco dekat jerrr ngan opis dlm 5minit.. mmg nureen ambik masa tu g beli.. pastu suka plak beli bahan kering byk siap2.. so x yah byk kali berulang g sana...
utk barang basah klau kat tesco juz beli utk msk 2 hari mcm tu jerr... slalu nureen singgah kedai runcit dpn umah tu pon x byk bhn basah, mana yg ada jer nureen beli..

apa2 pon, ilah cuba atur.. insyaALLAH semuanya akan lancar... moga ilah akan lebih tabah & kuat semangat... cabaran nureen suatu hari nti mungkin mcm ni jgk.. :)

Iela Fazielah said...

Farah: ni dah penuhkan utk 1bln 1/2 yg lepas... now dah abis... ni nak kena shopping utk 1bln berikutnyer pulaks.... papepun tq ye bg kata2 sokongan

sumysya said...

ingatkan jadik ruam...bertuah tul dpt suami rajin cara barang dapur...sya nie ha,,,smua wat,,,senarai barang dapur,,,beli barang kite gak,,,kemas dlm peti pun kite gak,,,uhhhh sgt letih,,,kemas umah masak,,,smua lah,,,da la kite ni keje gak,,,pasrah je la,,,tp ade la gak tolong basuh2 pinggan,,,ok ler dr x de langsung..kirenya suami ila ni jenis cermat la gak rajin kemas peti & beli barang..

Alyyani Anuar said...

stress dengar nye kak. bukan kecik2 peranan momok tu. besar sangat2. tu yg terasa sgt bila dia dah kena pegi offshore. berapa lama kak? hang in there kak. akak boleh punya. semoga dipermudahkan. aku baca ni pun semput.

Iela Fazielah said...

tq nurin bg kata2 semanagt... so far suami ila jenis bl brg semua stok utk sebulan... jd xde la maslah nak bl brg msk hari2... tp sbb dah biasakan.. ni rasa kekok..eceli dulu ila xrajin msk..kalau ada lauk pun berbulan xabis..sejak anak dah besar, ila rasa xseswai nak bl mkn kat luar, mahal lg 1, xberbaloi... pastu bersepah2 mkn kat luar, baik masak...tu yg rasa stress bila brg dah habis..

an nie said...

aloaloaloo siannya mungkin baru nk start buat semuanya sorang mmg susah,,penyalaman saya yg mmg pergi pasar beli baarang, kemas dan masak semua tuh mmg kerja saya sebab suami kerja shif dan dia plak tak reti nk beli barang pasar sayalah terpaksa buat semua dengan kerja - rumah lagi n kerenah anak2 makan rumah sepah ..mmg kadang2 tak tau nk mula kat mana duk dpn tv relax kejab men game ker tgk citer kegemaran kejab pas tu baru start mmg kena start dr dapur mula mula2 masak nasi pas tu prepare bahan2 nk tumis pas tu br mandi, kemas skit2 sambil menjerit sana sini dah kemas anak sepahkan balik pas tu br start masak sampaila magrib..kenkadang mmg nk nangis tp semua tu allah dh bg kena la lalui walau kenkadang rasa nk tumbang serius kan bila melaluinya br terasa bila org tak lalui orang ckp kita ngengada...dah 4 tahun saya lalui ini semua ..yg penting jgn stresss ok

Iela Fazielah said...

sumysya: itulah..alhamdulillah..part sediakan keperluan rmh mmg hubby ila terbaik la... serba serbi lengkap....dia akan penuhkan stok sebulan terus... n dia mmg sgt cermat dab berjimat! haha tq ye

Iela Fazielah said...

alyyani.... huhu...br baca dah semput ek.... nak hadapi lg la xcukup napas... alya pun bakal beranak 3 nnt.. jgn kasi wan gi OS...mau fengsan terus.... mintak dia maid tau...haha...itulah.. tq bg akak kata2 smanagt..I CAN DO IT!!!!

Iela Fazielah said...

an nie; itulah... samalah rutin kita... tp ai keje.. lg bengkok badan... tp kira skrg ila dah boleh adapt... cuma part lari tugas sebenar ni buat ila stress... bertambah tugas..huhu... neway tq ye annie... hanya kita yg memahami...

@lfidah @dim said...

suami saya pun di seberang laut.sedang berkursus smpi bln 11.mmg rasa stress bila semua kena bt sendiri..sama2lah kita bersabar ye..suami akk smpi bila?

AMIIZAA said...

salams ila,

lama akak tk bw, insyaallah lama2 nanti ila mesti terror - time management.

suami yg rajin menolong adalah sebutir permata yg sgt berharga:):)

Iela Fazielah said...

@lfidah: lagi lama ek... suami akak smapai hujung september je.. tp still lama lg

mamaqari said...

baca luahan iela ni pun dah rasa stress..heheh..sabar ye, harap ila dpt cari jalan hilangkan stress tu..amik masa sikut kot nak suaikan diri..nnti ok la tu..insyaAllah

@lfidah @dim said...

saya memang selalu baca blog akk.pnh kut tinggal komen..sedang mencari isteri2 yang ditinggal untuk memberi semangat pada diri ni..terbc entri akk ni semangat skit ari ni..

yune said...

Kak ila...geli ati pun ade baca luahan hati akak ni...kikiki...saya mmg mengalami nasib mcm akak..husband kerja offshore tinggalkan kami 3 beranak..anak kecik2 lagi...mmg stresssss x hengat!dari A-Z semua buat sendiri...tu belum masuk lagi kalau anak demam, jatuh dll..sometimes dtg kerja pun bwk anak kalau nursery tutup..letih toksah cakap...lagi2 kalau bab rumh...sy jenis org yg x boleh tgok rumah sepah, lantai lekit berhabuk, dapur kotor..nk melayan benda2 tu sume mmg la x larat...
moga tabah kak ila!KITA WANITA SUPERRRR!HEHE

damien said...

in shaa allah. awak boleh buat. saya percaya kat awak

mummy_ayu said...

ala siannya..baru terbaca hari nie..Sabar Ila, sama jugak la ngan kes Ayu, sbb hubby jarang ada rumah kan..semuanya Ayu ekna buat sendiri...cuma yg Ayu untung, Ayu dekat ngan Ibu & family Ayu..apa2 ..diaorang yg banyak tolong..plus hubby Ayu balik hari2 cuma..balik lambat...anak2 pun dah tido bila dia balik....sabar yer Ila,

Iela Fazielah said...

hi yune: tulah... mmg nak tergelak pun ada....kita wanita superrrr.... mmg jenis xleh nmpak rmh bersepah..tu yg buat letih lebih sikit... tp insyaallah... boleh..tq yune

Iela Fazielah said...

mummy_ayu: tq ayu... pd ila biar dia blk lmbat.. janji jumpa tiap2 hari..ni xde lansung.....penat lain mcm... insyaallah..xlama lg... menghitung hari....

Related Posts with Thumbnails