Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

jgn tertipu: Panadol Ori & tiruan

ok... br dpt kongsi dari FB...mengenai panadol ori dan tiruan...
selama ni xtau pun.... sbb mcm aku selalu dptkan stok panadol dari opis je..
yelah..kata keje dgn Pusat Kesihatan UPM...
di mana PKU UPM mmg membekalkan 90% ubat original...
jadi...mmg xpernah la bl ubat panadol dari farmasi mahupun kedai runcit...

sooo info ni mmg sgt berguna...

copy dari FB:

Salam info tkini, kwn atas kwn sy keje kt bhgn kdnk.pesan jgn beli panadol yg blkg dia cop merah. Yg tulen hanya cop bwarna biru. Kt kedai runcit semua warna merahlupa nak bagitahu.. antara kandungan panadol tiruan ni. - paracetamol overdos... bedak sejuk dan tepung gandum dan tepung2 lain..Klu tgk pun biru ada bar code..copy & paste dr group....sila pjgkan ya info ini 





12 comments:

syawalsimpsons said...

baru tau la

Maria Firdz said...

nice sharing... bru tau..

azinuj said...
This comment has been removed by the author.
azinuj said...

thanks for info kak..mohon share bole :)

Iela Fazielah said...

sila2 sharing....

Nad MamaZN said...

Ooo baru tau!
Tq kak!

k_epic.Knight said...

dua2 selamat digunakan
yang warna merah tu panadol lama.
warna biru tu panadol baru.

Guana said...

Pembetulan Panadol Tiruan Dan Panadol Tulen
ASSALAMUALAIKUM WRT.

Sebenarnya Panadol berwarna merah ini adalah ‘versi lama’ dan yang dikatakan tulen ini adalah ‘versi baru’.

gambar yang disiarkan sebelum ini

Info dari Syadiah Mohd Yusof:

Di bawah ini saya lampirkan jawapan Respon unit perlindungan pengguna Caw Penguatkuasa Farmasi Negeri Kelantan:

Nak update pasal Panadol tadi. Dah confirm dengan GSK. Dua-dua adalah tulen, merah yang lama, biru yang baru. Yang biru start keluar setahun yang lepas (tahun 2012). Last batch yang merah tu tahun 2011, so GSK kata panadol expired date dalam 5 tahun. Jadi masih ada yang lama di pasaran.

GSK sedang bercadang nak keluarkan statement dalam media berkaitan isu ini bila kita usulkan perkara ni. Harap maklumat ini membantu semua pegawai dalam menyampaikan maklumat kapada semua.

p/s : expired date untuk setiap panadol adalah 5tahun dari tarikh diproduced.

Guana said...

untuk kepastian sila rujuk pihak GSK 1800-88-3225

Guana said...

Pembetulan Panadol Tiruan Dan Panadol Tulen
ASSALAMUALAIKUM WRT.

Sebenarnya Panadol berwarna merah ini adalah ‘versi lama’ dan yang dikatakan tulen ini adalah ‘versi baru’.

gambar yang disiarkan sebelum ini

Info dari Syadiah Mohd Yusof:

Di bawah ini saya lampirkan jawapan Respon unit perlindungan pengguna Caw Penguatkuasa Farmasi Negeri Kelantan:

Nak update pasal Panadol tadi. Dah confirm dengan GSK. Dua-dua adalah tulen, merah yang lama, biru yang baru. Yang biru start keluar setahun yang lepas (tahun 2012). Last batch yang merah tu tahun 2011, so GSK kata panadol expired date dalam 5 tahun. Jadi masih ada yang lama di pasaran.

GSK sedang bercadang nak keluarkan statement dalam media berkaitan isu ini bila kita usulkan perkara ni. Harap maklumat ini membantu semua pegawai dalam menyampaikan maklumat kapada semua.

p/s : expired date untuk setiap panadol adalah 5tahun dari tarikh diproduced.

Iela Fazielah said...

tq GUana... nnt kena semak balik ni.... maklumat mengelirukan.... tp baik kita berhati2

Anamida Razak said...

@iela fazielah jgn terlalu percaya pada post. sebaiknya dikaji betul2. panadol biru ni mmg panadol baru. dan merah tu versi lama. common sense la. dari dulu lg kenapa x pernah nmpak pon panadol warna biru ni tp lepas 2012 baru muncul. betul kata guana tu. versi baru. n saya x percaya tread ni.

Related Posts with Thumbnails