Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

lobster oh lobster... kisah family dinner

salam kamis ptg uollss....
aku sibuk sgt minggu ni...
dan keadaan kesihatan aku agak xstabil minggu ni...
kepala asyik pusing je...
penat sgt kot...
eceli since last week hari sabtu lepas mmg aku sgt bz...
mmg sibuk dr pagi hari samapai ke mlm hari la...
penat mkn pun ye jugak...
so... tu yg nak cerita ni...

nak stat dari mana ye...
kita stat dari gmbar ni lah...

ini adalah kotak yg hubby bawak balk dari labuan tempohari...
ianyer brg makanan....
isi dlm kotak ni adalah menu utama kami masa mkn2 hari sabtu lepas
ianyer adalah...

LOBSTER

lawa giler lobster nikan??
aku 1st time tgk dekat2 n pegang

eceli hari sabtu lepas hubby saje je jamu makan whole family dia kat rmh...
dia bwk blk lobster dari labuan...
tp lobster ni kecik je... sebesar tapak tgn
hubby dpt bl 12 ekor je...
kebetulan dpt..sbb kat labuan ms dia nak blk aritu cuaca xstabil...kejap2 ribut n laut bergelora..
harga Rm100 utk 12 ekor lobster tu..
kata opismate aku murah....lobster kan susah dapat..
so...lobster ni menu utama jamuan mkn aritu..
pastu dah 2 bln dia xjumpa family dia..
tu yg dia jemput adik beradik dan parent dia mkn2 kat rmh...
tukang masak?? of coz aku ok...
mmg aku sgt cuak nak masak..maklumla...aku jgn kata suruh masak...
makan pun xpernah lobster ni
serius aku sgt teruja n jakun bila tgk lobster ni hikeh!


selain lobster... 
menu kami ari sabtu lepas ada burung puyoh, sotong, dan ikan terubuk & kembong

so.....apa yg aku masak...??
masakan yg sgt simple... kami masak sama2...
mmg penat weh....tp hapy sbb menjadi...
dlm temph 3 jam aku msk...
dpt 5 menu...
aktiviti mkn2 lepas magrib...

so....inilah lauk aku msk aritu,...
menu utama adalah menu terakhir aku masak..
lobster stim taucu...
resepi amik dr mak mertua aku

Resepi Lopster Stim Taucu

Sesudu marjerin/planta
Sesudu minyak masak
Bawang merah dicincang halus
Bawang putih dicincang halus
Halia dicincang halus
2 sudu Taucu (dicincang)
Sedikit serbuk lada hitam
10 batang cili padi dicincang halus

semua bahan kat atas ditumis, selepas naik bau letak sikit air. Biarkan renih kejap n tutup api.
Kemudian lobster dibasuh bersih tanpa dibuang kulit dan kepala..then belah dua memanjang
susun dlm bekas utk dikukus. Siram dgn bahan tumis tadi. Kemudian taburkan dgn daun sup dan daun bawang. kemudian stim dalam periuk kukus dalam 10 - 20 minit.
Siap!!!! 



menu kedua sambal sotong petai...
aku terlebih buah kuah sambal...sotong 1/2 kilo...tp tenggelam dlm kuah...haha

then menu ke3 - sup sayur + cendawan + fishball & fishcake

3 menu atas aku masak...
while hubby guna dapur lg sebelah utk masak 3 menu lain iaitu:

 menu 4: puyuh goreng dalam 7 ekor

menu 5: ikan terubuk bakar - bakar dlm kuali ajaib je...cepat, mudah dan sedap....

n menu terakhir 6: ikan kembung bakar - terkering sikit... still sedap,..muahahah



semua ikan terubuk n kembung mkn dgn kicap cili blend perah limau nipis sikit...terangkat beb
then serve dgn nasi putih panas..
aku masak 10 cup...habiS!


bersungguh mkn...

ni semua dah tersandar kekenyanagan....

adik imran je mkn xabis2...asyik main je...bkn makan pun...

puas hati la mkn aritu...
aku akui yg aku xpandai masak..
setakat nak mkn gitu2 boleh la...
nak mkn sedap2 kena gi rmh mak mertua aku la..
mmg dia masak terangkat abis...
tp yg penting, hajat hubby nak jamu n kumpul adik beradik terlaksana la...
yela...dah lama xjumpa kan...


esok hari ahad tu ada aktiviti lagi...
sambut bday zuhayr (cousin syafiqah, imran & irfan) kat zoo....
sambung next n3...daa

7 comments:

mama lieyna said...

Waah menu best ... loobster besar n cantik gitu tak penah mrasa makan..hu..

Mmg, buntu jugak nk msak klu ramai2 nk dtg rumah..dpt kerjasama si suami, ok la..:-)

- dieyana - said...

sedapnye iela...mkn tk toleh kiri kanan depan blkg dah! ;-))

CiX Eka said...

sedapnya sampai terliur kita kat sini...

syawalsimpsons said...

cantik la lobster tu...terliur sudah bila dah masak

adianiez AIDA said...

aida lom pernah makan lobster!!! sedih!!!

are-u Zalie said...

pergh terliur tgk..mesti tido lena masing2 malam tu

bai zura said...

lobset kat labuan memang best n murah... saya pun tiap kali labuan mesti beli ikan bilis ...udang ... sotong n ikan celop tepung

Related Posts with Thumbnails