Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

hasil pancingan en. suami....

saje nak share gmbar aku masak ikan hasil pancingan en hubby...
serius...sejak mamat tu blk dr offshore...
dia dpt cuti 20hari belum tambah cuti rehat tahunan dia...
xsalah dekat 40hari lebih...
dan dia kena habiskan samapi hujung thn ni...
jadinyer.... setiap hari isnin & jumaat dia akan cuti dr bulan 10 smapai disember ni...

dan nak jadi certia...aktiviti dia sepanjang cuti isnin jumaat tu...
adalah memancing..smapai naik hitam muka n tgn dia...
malas nak bising sbb dia mancing hari keje kan..
so xganggu masa dgn family pun...lantak la..
dan every time dia fishing pasti dpt ikan la...
ikan paling kerap dia dpt ikan siakap...
tp aku xsuka ikan siakap...sbb ikan dia dpt besar2..
besar sebelah lengan ok! mmg lebih sekilo punyer ikan..
dan biasanyer sekali pancing dia mesti dpt dlm 4-6 ekor ikan...
kebiasaam mamat ni akan jual balik samada dgn tokey kolam or dgn brader2  pancing yg xdpt hasil...
biasalakan... dah gi mancing, balik tangan kosong nnt bini marah...
katanyer... aku xmarah.. aku suka dia balik xbwk ikan...
sbb aku xmasak pun...
kekadang ada kawan opis aku yg nak ikan dia bg la free...
tp biasanyer hubby jual blk..sbb leh cover duit dia byr nak memancing tu...

ni nak ceritaa lagi... hari isnin lepas dia dpt ikan kaci...
suka aku dgr... then dia bwk blk...
aku mmg dah bg tau..xmau ikan besar,, yg agak2 comel je aku leh tlg masakkan
so last week tu  dia dpt 2 ekor ikan kaci...
then kena la masak kan..
masak 3 rasa konun...
aku paling xsuka bab goreng ikan ni sbb dia pakai byk minyak...
kuali mmg kena pakai kuali besar...
nak jd cerita lg... kat rmh xde tepung jagung..
so...lumur je pakai tepung kentuky yg buat goreng udang or sotong tu...
then goreng...serius wei..sedap giler!
xpernah pun masak pakai tepung ni kat ikan...

tudia.. ikan kaci goreng sekor dlm kuali...
aku buang kepala dia sbb xmuat kuali ye,,,,

then mkn rantah mcm tu je...
masak 2 ekor...
lg sekor br aku curah dgn kuah 3 rasa aku...
tp mcm xjadi je kuah 3 rasa aku....huhu
aku xsnap pun gmbar kuah tu... hahaha
gmabr atas... tgn irfan sibuk rantah ikan...
hari mkn ikan sesunia aritu... masih terasa kesedapan ikan goreng dgn tepung KFC..muahaha

ok la.. pada yg xdpt bayang rupa ikan kaci...
ni rupa dia ye..

aku pun xpaham... mcm ikan siakap gak la.. tp siakap mulut dia panjang sikit

ni ikan siakap...
leh beza??? tgk muncung ikan tu ye..
ok dahh...babai

4 comments:

syawalsimpsons said...

1st time tgk ikan ni...ni kalo en asbeen saya tgk ni suke...dier pakar jugak bab2 ikan mancing bagai ni

Iela Fazielah said...

syawalsimpsons: itulah..org lelaki mmg minat bab mancing2... nnt suruh asben kamu pancing ikan ni...sedap ikan kaci ni...isi dia lembut tp keras sikit dr siakap...

Zuraidah Butang said...

takpe la ikan ape pun...janji sedap..hehe

damien said...

Sebenarnya nama ikan ni MJ @ mangroove jack@ siakap merah@ kambing (org johor panggil)

Related Posts with Thumbnails