Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Mahligai Impian: My New Pergola

alhamdulillah..
27hb Disember tersergam indah pergola angan ku siap dibina...
setahun menunggu pergola dibuat...
dari harga Rm18 sekaki naik ke Rm23 sekaki...
means dr harga besi murah ke mahal la...
akhirnya baru dpat dipasang..
masalahyer.. aku xmau kontraktor lain yg pasang...
hanya abg Zali sorang je..
ye.. dia kontraktor besi aku dr since aku masuk rmh paragon ni dulu hingga kini...
aku tetap pilih dia sbb kekemasan kerja yg dia buat dan dia xberkira...
 mean... aku dpt harga Rm23 sekaki... utk design pergola ni tnpa caj lain...
eceli kat luar or kontraktor lain harga besi dah cecah RM26 sekaki
sedangkan mostly jiran 2 aku buat simple polycarbonete skylite dgn harga yg sama...
aku agak kalau cari kontrak tor lain...utk design pergola ni mesti dia caj lain kot...
bayangkanlah.. setiap tiang  support je dia bg 4x4inci...
then batang pegang atap pun ala2 mcm timber pergola dia bg...
tq abg zali...
pd aku, berbaloi tunggu lama pun sbb result.... puas hati...
lg pun wishlist timber pergola ni bknnyer keperluan terdesak pun..
just kemahuan dan keinginan sampingan je..
ye lakan... mcm aku ckp dulu...dah msk thn ke tiga duduk...
takkan xde perubahan kan....
lg satu xtahan bila time hujan waktu kita nak pergi n blk keje...
bwk anak berpayung2..basah kuyup...letih tau...hihi
duit dah lama spare.. cuma mmg sikit terkilan sbb harga up RM1K...
jadi meh layan gambar

oh ye....kalau korang baca n3 ni..
http://mamailahfazilah.blogspot.com/2013/01/wishlist-terbaru-utk-si-mahligai-impiana.html
citer pasal perancangan awal aku nak buat pegola ni ni..
aku mmg nak half je...
xmau penuh...serius mmg aku nak buat mcm tu..
mslahnyer....abg. Zali xsetuju...
dia kata dia xmau buat lansung kalau aku nak half tu..
sbbnyer... dia bg aku 3 reason:
1. xlawa : nnt nampak buruk sbb org xbuat separuh
2. kalau nak oter blk nnt kerja renyah: dia kata mana la tau nnt tetiba aku decide nak oter kasi penuh ke.. dia kata susah n byk keje... baik buat penuh terus
3. harga besi akan meningkat: part ni mmg aku akui... kalau aku tangguh2 or nak tmbah next time... aku akan rugi sbb harga makin meningkat...

akhirnyer..aku pun buat la full pergola menutup sepenuhnyer porch rmh siap dia kasi extra 2kaki melebihi pagar utk jaga pagar...
katanyer.. kalau ngam2 pagar nnt air jatuh atas pagar n pagar akan cpeat berkarat..
kedua..kalau kita nak bukak pagar manual dalam hujan..
kita xbasah... sbb ada atap lebih...
hai...macam2 abg zali..aku iyekan jelah...
lg pun 2 kaki yg lebih ni abg zali xcaj extra pun....
tgk... dia bg free lg... tq abg zali

hari 1st day pemasangan...
aku smapai rmh dia dah pasang separuh dah rangka...
sbb dia dtg jam 10am hubby just bukak pintu gate n biarkan diaorg buat keje
hubby gi mancing ms ni..
then jam 12.15 tghari aku smapai rmh.. amik off sejam nak tgk abg zali n the team buat keje



pasang rangka je amik kat 4jam...huhu
diaorg siap keje hampair jam 2pm

ini hasil 1st day dtg...

then 2nd day dtg... tu pun lepas 4hari...
mmg sibuk tul abg zali..
eceli bkn pe.. lepas pasang rangka br abg zali tempah polycarbonate nye....

ini atap nyer... amik warna coklat

then operasi pasang atap n besi rangka hujung dan hujung
gmbar bawah ms operasi nak naikkan besi hujung..
en Don xberagak..nak jugak panjat tangga tgk...

ok...besi dah pasang....

 
ni pasang polycarbonate..

pandangan dari luar...dah nak abis dah pasang ms ni

dlm ms yg sama... nak tgk jugak diaorg dok skru polycarbonete tu dr atas..
pe lagi... tgk ikut tingkap bilik la...
boleh tahan la kuat pergola nyer...
dua org jalan atas rangka pergola releks je...

dan akhirnyer... jam 2ptg... siap la keseluruhan metal pergola rmh aku 
ni pun lapas aku kemas n alihkan pokok bunga semua...
abaikan pokok aku yg serabai...lama xtrim pokok tu..
yg atas pagar tu... smapai dah nak botak xtukar pokok baru...
xde ms nak gi nursery bunga

pandangan dari luar....

ada plat besi kiri n kanan tiang tu...
nnt plannyer nak pasang lampu ...
insyaallah sabtu ni keje2 wiring lampu dan pemasangan kipas utk area luar pulak...
kerja wiring aku panggil cina... pun kontraktor asal rmh ni ms renovate dulu..
senang sbb dia dah tau semua litar dlm rmh sbb dia yg pasang kan...
nnt aku show off smbungan kerja pemasangn kipas n lampu

pada yg nak kan khidmat buat pergola dan kerja2 besi termasuk grill dan gate..
boleh hubungi kontraktor ni..
nama dia En. Zali - 019-2755750
company: Fitrah Berkat Enterprise  (Bangi Seksyen 5- Jalan Reko)

apa aku leh ckp...all keje besi dlm rmh aku mmg dia yg buat...
hasil mmg tip top...harga antara termurah la...
yg penting.. dia mmg akan buat yg terbaik utk rmh korang...
deal la dgn dia ok...daaa

p/s: ok x pergola aku ni....
simple2 je.....

next projek a.k.a new wishlist: Pecah tembok batu, buat lantai porch baru n tukar gate ke pagar lipat pulak...
entah bila entah..... huhu

17 comments:

Nad MamaZN said...

Cantek je walau simple pun
Less is more hehe..
Wat bday party lg nnt xyah pasang khemah sampai porch kan? =)
Elok gak akak pasang awning ni dulu
Redup sket org nak buat kerja renovate pagar & lantai porch =p

Iela Fazielah said...

haha...tq nad.. thn dpn xsure nak buat bday party lg ke x... buat selang setahun kot.... byk blnja..hahaha..n malas nak pikior.....

syawalsimpsons said...

kemas N cantik

mummy_ayu said...

wah..makin cantik la rumah dia..nice!

Fizah said...

very BEAUTIFUL!

Zaila Mohamad said...

comel dah tu, nanti kalau buat makan-makan mesti best boleh kumpul sampai di luar :)

Iela Fazielah said...

tq semua.... insyaallah.. mcm tu la perancangan...lepas ni nak mkn2 xyah sewa khemah dah kot... mcm ni dah cukup...kannn??haha.... tq again

irmafittaputri said...

cantik....

Iela Fazielah said...

tq semua

iza said...

nak tanya pengalaman awak cikit. masa hujan lebat banyak ke air hujan yang merecik masuk ke tempat parking kereta? ke ok je.... nak buat macam ni juga. tapi hubby kata kalau hujan lebat laju gak air yang jatuh depan rumah

Amir Su said...

Ubah suai umah,kolam ikan dan landskap area bangi ,kajang,cheras dan bndr seri putra...sebut harga adalah percuma hubungi amir 0192945175

Amir Su said...

Ubah suai umah,kolam ikan dan landskap area bangi ,kajang,cheras dan bndr seri putra...sebut harga adalah percuma hubungi amir 0192945175

Amir Su said...

Ubah suai umah,kolam ikan dan landskap area bangi ,kajang,cheras dan bndr seri putra...sebut harga adalah percuma hubungi amir 0192945175

Amir renovation said...

Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

Lynn said...

salam sis ila.. boleh x email saya.. mmg berminat sgt nak buat awning mcm tu.. cantik.. untuk awning polycarbonate mcm tu.. anggaran total cost dalam baper ribu ye... lebih 10k ke...

boleh ke email sy.. lynn_uniqe@yahoo.com

tq sis...

Amir renovation said...

Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

Amir renovation said...

Assalamualaikum tuan/ puan. Sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy sambung rumah,pasang tile,plaster siling,wayaring,waterproofing,bumbung,plumbing,mengecat,grill dan owning,porch keta,autogate,vinyl floor,wallpaper,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,kl,ampang,damansara,puchong,nilai,sepang,bndr sri putra. Hubungi sy d no 0192945175 or wssp sy di no 01129110298 (amir)

Related Posts with Thumbnails