Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

akhirnya...selepas 10 bulan....

akhirnya...selepas 10 bulan....
aku didatangi cik P mlm smlm!!!!
BENDERA MERAH TELAH BERKIBAR.....!!!


baru je berura2 risau cik P xtonjolkan diri lg...
skali....tetiba terjah..
alhamdulillah.... 
perut rasa kejang2 ni..maklumlah...dah lama xrasa kan... 

oleh yg demikian...bersedia gi klinik pakai protection...
ok..tu je nak buat catitan...
ngam2 imran cecah 10 bln....
ms syafiqah pun 10 bulan xde period..
ms irfan 8 bulan... ok la kan....

Tubing FS bocor!

tubingfs#bocor#10months#duitlagi!!



ok...xbest la xcerita..nak cerita jugak...
pada FS user..jgn lipat or kemekkan korang punyer tubing ni ok...
aku memula pakai dulu suka gulung tube tu kat badan motor FS ni..
akibatnyer tubing tu kemek...
akhirnyer inilah jadinyer...

memula aku xperasan.. apsal bila aku on rasa mcm sucking tu mcm xkuat...
cek sana sini... rupanyer tubing ni dah bocor...
tension ok!
aku letak selotape... 
tp kejap je... longgar balik n tempat patah n bocor ni makin lama makin besar..
skrg ni tunggu masa nak putus je...
dah usha kat web.. harga tubing kat Rm75 ok...
td call hubby...dah xleh nak balut mana lagi dah...
kena order baru gak...
n hubby byr.....hehe...tq yang...

tpkan...payah gak cr spere part tubing madela FS ni...
sbb rare berlakunyer kerosakan ni...
ganas betul aku pakai kan>>>??
hmmm... lepas ni kena berhati2


jom kira berat anak - UNDERWEIGHT/NORMAL/OVERW/OBESE?

saje baca pasal kanak2 dan tumbesaran..
ramai org cakap syafiqah badan besar..
mmg aku akui...
dia mmg tinggi...berat pun leh tahan..
irfan pulak... mcm xcukup zat.. kurus cekeding..
so...search dlm web ni..
masuk kat blog Dr. Zubaidi kat blog dia http://drzubaidi.com/blog/?p=1686

dpt carta ni... so... mari kira BMI anak ok...

Cara Kira berat BMI kanak berumor 2 tahun hingga remaja 20 tahun:
(rujukan dari http:// drzubaidi.com)

1. Timbang berat anak dalam kilogram
2. Ukur tingginya dalam meter
3. Kirakan BMI menggunakan formula:
     
       BMI =    Berat      x Tinggi
                      Tinggi
4. Kemudian plotkan bacaan ini pada graf BMI precentiles mengikut jantina dan usia anak kita. Sebagai contoh tinggi syafiqah sekarang umor 7 tahun adalah 127cm dan berat dia 27kg. jadi BMI dia 27 dan ia berada lebih daripada 95th percentile pada graf tersebut.




5. Dari situ kita boleh analisa keputusannya:

Kurang berat jika BMI < 5th percentile
Normal jika BMI antara 5th hingga 85th percentile
Lebih berat jika BMI antara 85th hingga 95th percentile
Obese jika BMI lebih 95th percentile


so.. syafiqah dok kat graf lebh 95th percentile ok!!!
terus aku tanya doktor kat PKU ni... 
eceli syafiqah x obese tp jika nak bandingkan umor dgn tinggi dan berat dia..
dia dok la dalam carta obese tu....lega aku
tp still rasa xbest..sbb syfqah boleh jd gemuk kalau aku xkawal pemakanan dia

jom kira BMI irfan lak...

Berat 14kg dan tinggi 92cm 
so BMI irfan = 14

irfan dok kat ngam-ngan 5th percentile
so berat dia NORMAL...alhamdulillah



teringat masa syafiqah masuk wad aritu..
kata nurse tu kesian kat syafiqah kena masukkan ubat dlm kadar yg banyak..
sbbnyer walaupun umor dia 7 thn.. tp badan dia tinggi dan berat..
dia punyer sukatan masyaallah.... byk giler...
well nak wat camne.. dah baka belah mama dia besor2 gitew...
janji xnamapk gemuk sudah...

kengkawan...
jom kira berat anak2 kita ye...
kot over sgt... meh kita jumpa PAED..
mintak cadangan utk naikkan berat or control berat anak
aku ni yg family aku mmg gebus gebas ni mmg dah serik ok
kecik2 mmg la comel tgk anak bam bam ni..
tp bila anak meningkat besar n remaja..
lama2 rasa kesian kat anak...nak kurus balik mmg susah ok
syafiqah nampaknyer kena diet ni...
nasi lemak kena mkn half je.. xleh sebungkus lg dah..
takut aku kalau dia gemuk..
dah la mak pak gemuk..anak gemuk..
wah....keluarga gemok!!! xnak aku...!!!!


kasut biru dan kasut oren...

hihi...
ahad lepas..ke alamanda...
tujuan nak soping brg dapur..

hubby masuk care4...
aku melancong ke carlo rino saje nak bl kasut baru..
dah soping br aku join hubby bl brg dapur...



kasut lama dahh hancus ok....
lepas belek2....
terkenan dgn kasut oren dan kasut biru ni..

then blk rmh tunjuk kat hubby hasil belian aku ni...
skali dia tanya.....apsal kasut biru aku ada gmbar beruang koala?
jwpn....
mmg atas kasut ni ada gmbar koala dan hanya kasut ni yg tercantik pada aku....
so aku rembat la...
hubby kata kasut mcm budak2... eh..sukahati la..
pd aku cun je...
tp serius.. design kasut biru tu ada 3 kaler..mmg semua ada gmbar koala tu
pelik gak..apsal letak KOALA?? tp dah aku kenan..rembat jelah

insyallah..
bln depan kot ada rezki lebih nak sambar kasut hijau dan kasut merah pulak ke..
hihi

tetiba nak feel mcm zaman muda2... bujang2 dulu..
pakai bj hijau...kasut pun kaler hijau....
pakai bj merah..kasut pun kaler merah...... haha...

i like this idea.....

owh..aku suka dgn idea mcm ni...
ada guest book..
tulis tp siap letak gmbar....
aku suka! aku suka!
kot cukup badget teringin nak buat mcm ni ms bday party nnt...
tp aku xkreatif...tgn n otak dah tepu xleh pikir idea kretip...haha




bukti kehadiran kami org kepada keluarga pengantin..
part paling aku suka part snap instant foto tu...
pakai kamera segera tu...
pastu terus tampal gmbar kat buku guest tu...
comel sgt... pengantin pun xla pening dok pikir..
sape org ni ye??? sbb gmbar ada sebagai bukti kan>>
mcm2 skrg ni kan>>




comel x family kami...
irfan mcm biasa...
bukan hilang.. tp ada kat blkg papa dia..
sebeah kaki papa dia sama besar dgn badan irfan..
acaner tu>>>haha


ha.. ni gambar budak berdua ni.. 






lastly... gmbar dari wassup..
adik ipar aku ni.... 

jln2 ke kuantan...

salam selasa  uolls....
best cuti?
alhamdulillah kalau yg mana cuti2 mlysia tu selamat pergi dan blk...
mcm aku.., sabtu n ahad lepas ke kuantan...
my hubby's kazen kawin..,
buat kat dewan je kat kuantan...
kami gerak pg.. tghari smapi...
gi kenduri kawin...
 pastu ke homestay yg disewa oleh ibu...
ok la.... rmh yg selesa....
mlm tu mkn besar ramai2 di Ana Ikan Bakar Petai kedai asal di Tanjung Lumpur...

ok..nak kongsi gmbar kenduri kawin dulu...
then nnt aku kongsi gmbar Restoren Ana Ikan Bakar Petai ok....

pengantinnyer... tinggi lampai gitew...
pelamin lawa tp simple kosong..mcm mana nak ckp ek..
ada kerusi je 2 buah kat atas pentas dan backdrop..
tp kira ok la...
tema garden gitew...

se... siap ada sangkar lg tu...
burung dok luar..
dlm sangkar ada bunga...
acaner tu??? terbalik ni?? hihi

tp aku suka!!!! cantik!!!

tempat potong kek...pun cantik!

suasana dlm dewan..

kat luar dewan pun meriah...
sambung next en3...daaa


selamat bercuti uolls...

cuti panjang ye minggu ni..
harini aku tetap keje...
td pagi gi keje heaven rasa.... jln smooth je..
xde jem lansung...
cuma yg xbest.... hujannnn!!!
dr tgh malam tadi hujan kan??
jgn la banjir... risau weh...
ni ptg ni hujan balik...
baru ingat nak gi pasar mlm ptg ni...
bubur imran dah abis... aku xmasak lg..
sbb sayur dah abis...
bkn sbb aku masak.. tp sayur semua layu okk..
last week kan syfqah warded tu... 
seminggu xmasak... blk rmh utk tido je..
skali minggu ni nak msk... bukak tupperware sayur...
busuk2 dah sayur..
rupanyer aku tutup tuypperware xrapat...
aku byk bl sayur daun lak tu...
sabar jelah...

ok..esok ada kenduri kawin...
byk ok... tp utk sedara... belah aku ada....belah hubby pun ada...
nak split dua mcm xseswai..
so.. amik keputusan... aku follow hubby jelah..
gi kenduri kaxen dia kat kuantan..
aku sbenarnyer sejak anak 3 org ni lemah sikit bab nak berkampung sana sini..
bkn pe... byk brg ok nak bwk...
anak 3 org punyer brg...mak dia punyer...
nak kena bwk toto lg, bantal lg...... adeh..penuh kete..
susu lg... botol lg.... 

tp kena pegi jugakkan..kita kawin diaorg dtg..
so..korang2... yg bercuti2 malaysia...
yg mkn nasi kenduri kawin... selamat bercuti ye...
selamat mkn2...
jumpa ari selasa minggu depan ye...
berhati2 di jln raya...

wishlist terbaru utk si Mahligai Impiana - metal pergola

salam semua...
lama xupdate pasal Mahligai Impiana ku kan...
hihi..
ye la..dah 2 thn 1 bln aku dok rmh ni...
kurang sikit mesti nak ada perubahan kan...
lebih2 lg... thn ni aku dah berazam nak buat bday party..
tu yg mau xmau..mesti nak kena kemas blk rmh...
thn lepas 2012 mmg rasa mcm kejap je ms berlalu...
thn ni nak ceria2kan diri n rmh balik..
hubby pun xde OS lg... dok rmh je...
tak tau le kot dia dpt keje lain nak gi OS blk kan...

ok..
balik pada citer rmh..
aku n hubby decided nak tambah metal pergola  la..
ala letak bahagian dpn rmh tu..
kira nak tutup sikit kat parking area @ car porch tu...
memula aku ingat nak pasang je skylight polycarbonete dgn design standart utk wrought iron tu
ala yg jenis lengkok2 tu...
skali brother Zali yg selalu aku tempah buat keje metal ni ckp...
mana ada org pakai pesen tu lg dah.
org skr buat pergola terus kat rmh...
dia kata dia akan design kan sebijik cam timber pergola..tp made in metal...
siap dia lukiskan utk aku gmbarnyer...
tp aku ckp kat hubby aku xmau tutp habis parking aku tu...
aku xnak rmh gelap n panas...
so aku buat 5kaki je dr atap asal...

insyaallah...lepas raya cina ni kerja pemasangan akan dilakukan..
xsabar weh...hihi...
ni rupa dia lebih kurang...
aku search kat web je..





ala2 camni la.. 
ni rupa asal rmh aku n area yg bertanda merah tu area yg aku nak tambah...


yg lain2 tu..
aku cat kat area tangga...
warna kelabu...rasa nak cat penuh la area tangga tu..
aritu aku cat setengah2... serius buruk ok...
kena cat penuh br cun aku rasa..

yg lain aku ingat nak bl ayat2 Al-Quran warna hitam putih la nak letak area tangga or dining area..
abah aku dah bising2 kata rmh area bwh xde ayat quran pun..
tp ada buku n Al-quran kat almari ruang rmh bwh tu ape...
tp betul gak... kosong sgt dinding2 rmh tu...insyaallah..
one by one la kan... xlalu nak  buat semua serentak...
abis duit bonus dah ni...haha...
so.. buat ms ni itulah kehendaknyer...

dalam dilemma memilih pelindung



ewah...tajuk...xleh blah..
tp serius...mmg aku tgh dilemma...
harini nak citer pasal diri sendiri lak... asyik pasal anak je kan...
eceli cerita dia gini...
aku kan..masih belum didatangi si teman baik perempuan yg tiap2 bln tu...
since melahirkan imran...smapai skrg imran dah nak cecah usia 10 bln 30 Jan ni...
si kwn baik tu masih xde rasa nak tonjolkan diri..mmg syiok la...
thn lepas puasa pun penuh je...
ada gak kwn opis tanya... nape xpakai??
xrisau ke kang ter ngandung lg ke??
welll.... camne nak ckp ye...
ada beberapa faktor yg buat aku malas nak pakai pape buat ms ni...
tp paling utama...
aku xnak kacau pengeluaran susu ibu...
sbb ada sorang budak opis aku ni...
dia msk je keje blk lepas cuti 60 hari..
dan dia lom pun period lagi..
tp dia takut la kan jd pape... dia terus gi pasang IUCD..
mmg boleh pasang bendalah tu...
tp..lepas tu dr ko xperiod.. ko terus period..
then bila ko dah stat period.. of cos la susu akan ganggu punyer...skrg anak dia br 3 bln lebih..susu cukup2 mkn je.. adeh...riso aku


mcm aku...masih lg konun2 nak tunggu period ni dtg sendiri
buat ms ni aku pandai2 la plan kan...
bukan pe... teringat aku ngandungkan Imran..
siap pakai IUCD pun leh terngandung..inikan xpakai kan..
tawakkal pd Allah jelah..

so..aku skrg dlm dilemma..
bila pikir2 balik... mmg aku nak pakai pun..
dlm hati risau pun ada...isy...takut la.. dah la xperiod kan..
kakak2 opis aku mulut leh thn... isyh...mintak jauhkan la..
tp tulah... nak stay pada IUCD jugak ke??
rasa mcm ye je... sbb IUCD je alat yg paling selamat tnpa hormon



hubby suruh pakai Implanon... harga mahal tu lain citer la..
tp aku xsanggup bab hormon tu...
aku takut jadi GEMUK ok! yg lain tu aku xkisah..
sbb aritu aku ada call klinik LPPKN tanya pendapat..
dia mmg ckp kalau implanon xrasi dgn badan.... boleh jd gemok..
dah la pasang mahal... nak remove pun mahal...
pikir 40 kali aku tau...



hmmm... tu lah dlm dilemma...
nak mkn ubat mmg aku xnak la... tu kompom lg leh gemuk
aku xde hal bab nak patuh mkn ubat... sbb aku mmg jenis setia mkn ubat
mcm skrg ni... dah 10 bln lepas bersalin...aku masih mkn Pytonatal setiap hari 2 biji
tujuan....nak pulihkan badan n nak byk susu bdn...
disamping nak diet...haha...
dah kat 4 botol la abis...



so...camne ek>> dilemma ni...
tp rasanyer nak pakai IUCD balik la..
tp aku mmg takut kacau susu nnt... adeh...xpakai kang bahaya...
isy..dilemma betulla...
hmmmmmm....

terima duit bantuan khas persekolahan

pg td ke sekolah syfqah...
amik duit bantuan khas persekolahan rm100 tu..
eceli smlm syfqh sekolah, pg2 aku dah call guru kelas syfqah...
bg tau suruh dia amik MC syfqah...
aku takut mc tu xsampai je...
then cikgu dia siap pesan skali harini kena dtg sekolah amik duit..
blk ptg smlm... surat pun menyusul...
pastu..SMS pun ada jugak...
aku xrisau kalau surat xsampai sbb dah ada sistem SMS kan...hihi



ni gmbar pg td...
amik duit kat tgh2 tempat perhimpunan
semua cikgu dok kat meja..then parent kena beratur ikut kelas anak masing...
lepas dpt duit boleh bwk anak balik terus
ms ni aku tgh beratur

si syafiqah harini....
pakai bj sukan je.. sbb harini ada PJ..
esok pun sama.... 2 hari seminggu gi sekolah pakai bj PJ dan xyah tukar baju
tp syafiqah xde baju kokurikulum sbb stok abis..
so dia pakai bj putih kosong je...

dapat duit bantuan RM100 blkan extra tracksuit n bj t-shirt putih lg 2 helai
baki bagi kat papa duit..
cover duit papa yg dah beribu habis utk persekolahan anak...
mama tlg urus je... hihi



Vampire Diaries Season 3 - 8TV

owh,... smlm br dpt tgk vampire diaries ni...
aku terlepas 2 episod ok......ruginyerrrrr
sbb b4 ni sibuk tgk merlin kat tv 3..
siaran hari yg sama dgn merlin aritu - Isnin jam 10.30 mlm...
adus....berdebar betul tgk citer season ni...




sinopsis episod kali ni..

Season three opens the door to learn more about Klaus and the Original Family as his motives for wanting Stefan on his side are finally revealed. As Stefan sinks deeper into the dark side, Damon and Elena struggle with the guilt of their growing bond, even as they work together to bring Stefan back from the edge. Plus, the ghosts from Jeremy's past have a powerful message they're trying to deliver to him, not to mention the impact they're having on his relationship with Bonnie. And, as Caroline and Tyler grow closer, a war erupts between their families.
Starting 7 January 2013

Every Monday, 1030pm


xsabar nak tgk minggu depan.... 



love stefan salvatore....my-ex boyfrend....haha

sekolah dalam hospital...

ni nak kisahkan pasal SEKOLAH DALAM HOSPITAL



mungkin ada org yg tau..dan mungkin xde org yg tahu..
yg anak2 pernah masuk wad mungkin tau kot..
tp bkn semua hospital ada SDH ni tau...
dlm malaysia.. cuma ada 7 je SDH ni.. 
itupun, 4 SDH tu br dibuka pd Oktober 2012
sebelum ni 3 SDH perintis diwujudkan pd thn 2011 di HKL, HAmpang dan H. Serdang
4 SDH baru adalah di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru; Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh; Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras dan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian.

bagus betulla bila kerajan buat sekolah dlm hospital ni...
@ least nasib anak2 yg mmg life dia dlm hospital ni terbela...
xla diaorg keciciran dlm pelajaran....
memula dulu aku pun tak tau..
tp bila ada sorang student ni dia cerita..baru aku tau,...
student ni selalu dtg jumpa aku utk claim sbb dia ada penyakit leukimia... 
xpe la dia student U kan...
 tp bila dia cerita budak2 kat Hosp. Ampang yg kecik2 dah kena Leukimia, kanser, sakit buah pinggang dan mcm2 penyakit kronik yg hidup dia dihabiskan dlm hospital..
semua tu.. dr kecik hidup dlm hospita jel..xpernah gi sekolah...
xkesian??? tu sbb kerajaan wujudkan SDH ni...
bila ada SDH ni..dpt la mereka berkawan di smping belajar

nak jdkan cerita....kan syafiqah kena warded 5 hari kat h. srrdang kan?..
mmg syfiqah bosan gile la...
lebih2 bila dia makin sembuh...oksigen xyah pakai..tp sbb nak completekan antibiotik yg kena pakai drip tu...
dia kena la dok bertapa kat hospital ni... nak tgk tv pun xlalu dah gamaknyer..
so...dia pun kena pergi sekolah ni...
memula mmg dia xnak pergi... tp pujuk2 dia pergi..
aku pun follow la jugak msk dlam sekolah ni...
memula aku pun xpaham...aku ingatkan mcm nursery main2 ke...
lepas aku borak dgn cikgu dlm SDH tu...br aku tau...mmg yg ajar diaorg mmg cikgu betul..
ada 4 subjek diaorg ajar... BAhasa Malaysia, Matematik, Bahasa Inggeris & Sains...


ni syafiqah dah hepi gi sekolah...
sehari sekolah 2 sesi... pg 10-12 am...ptg 2-4pm..
ms ni syafiqah masuk sesi petang pulak..br gembira..
pg tu nangis2 tak mau pergi..

ni keadaan dlm sekolah.... ni depan pintu msk... tempat menunggu ibu bapa

keadaan kat dalam sekolah ni...
cantik, luas dan penuh dgn buku2 pelajaran dan komputer...
mainan pun ada.. xlupa astro pun ada... 

syafiqah tgh belajar bahasa Malaysia dgn cikgu...
dia guna buku teks yg sama mcm sekolah pakai...sukatan KSSR..


pagi tu dia belajar matematik 
hari jumaat tu syafiqah main komputer pulak...



kesimpulan...anak2 masih dpt beljar walaupun dia dok hospital..
bayangkanlah mcm syafiqah...sekolah br sehari skali jatuh sakit..
5 hari warded... mmg bosan tahap gaban la syafiqah...
nasib baik ada SDH yg dpt membantu anak2 supaya sentiasa belajar...
sbb SDH mengamalkan konsep "fun Learning"...

peneman setia di wad

owh... thanks to my novel yg menjadi peneman setia sepnjang 4 hari di wad
nasib baik ahad lepas aku dah siap2 soping 4 buah novel...
tujuan utk stok la..
skali xsangka syfqah sakit smpai admit...
so... stok novel ni mmg sgt2 berguna...
utk 4 hari ni sebijik dah katam...
tajuknyer..Encik Abangku Romantik..
now.. nak smbung dgn Perempuan Lindungan Kaabah pulak..

p/s
doc ckp insyaallah syfqah bole blk ahad ni...
tp kena dtg wad semula hari isnin utk ambil darah.. 
doc masih xtau punca sakit syfqah - jangkitan pada paru2 kanan syfiqah...
xkisahla.. janji syfqah dpt balik rmh....
kesian dia kebosanan dok wad ni..


semua pakat sakit....

adeh... aku laki bini letih ooo..
anak2 pakat sakit berjemaah...
 dahla  syfqah kat hospital... td pg doc ckp syfqah jena thn lg 5 hari smpai selasa depan..
lg berkerut muka laki  ku...
dah la dia 2 hari ni cuti kena unpaid leave sbb lom compom..
 nak smbung lg minggu depan...
mmg tinggal seceput la gaji dia this month...
sib baik aku dpt cari baby sitter utk syfqah next week!
case closed terus! dedua xyah cuti..horei...

ok.. part adik imran n abg irfan,...
dedua diserang batuk berkahak plus selsema...
aku tgk gaya... imran ni leh pegi mcm syfqah...
 asal batuk,., pakej siap kahak n dada wheezing..
so td kena amik neb skali...
alhamdulillah abg irfan just batuk n selsema je...
doc check lung clear! syukur sgt!
owh... 5 days to go...
ya allah... Engkau permudahkan lah segalanyer... Amin...

kakak syafiqah still on neb tp every 3 hours...
pasni nak gi SEKOLAH DALAM HOSPITAL....
nnt aku story ok... best skolahnni!.. bye

imran di taska

dlm kerisauan keadaan syafiqah kat hospital...
hati terubat tgk keletah imran di taska...
ni gmbar aku snap ptg syfqah sakit kat nursery dia ms aku jemput ptg isnin
terkejut aku mamat ni main slide ok...
hihi...xdenye main slide.. dok depan slide je..

see...see....umor br 9bln ok...

tudia imran...kwn2 dia yg lain yg br merangkak dok dgn cikgu dia je...
imran sorang dah berjalan jauh,..
kat rmh pun mcm ni jugak...
budak ni panjang akal betul....
melasak sana sini...bukan main....

my cutie chubby imran wit frezz...
sayang imran!!!!

Related Posts with Thumbnails