Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

preview soccer day kids party 2013

thanks to my neighbours, bloggers, familys n frenz yg sudi hadir...
alhamdulillah.. terlaksana n selesai sudah..
majlis ringkas tp penuh bermakna... sayang korang ketat2..

my candy kek table

ms potong kek...

my photo area

jemputan B'day Party -Soccer Kids 30 Mac 2013

assalammualaikum dan salam sejahtera semua...

saya dgn rendah hati dan sukacitanyer menjemput semua kenalan blogger dan rakan2 yg berkelapangan untuk menghadiri majlis hari lahir ketiga2 anak sy pada 30 Mac 2013 (Sabtu) di rumah saya di Taman Lestari Putra.

datang, jgn x dtg tau!





cucunyer Hj. Mus & Ibu Jah

inilah dia muka2 cucu bapak n ibu mertua ku....
anak aku 3, anak uda 2, anak kamal 1.. 
along je xde rezki lg..xpe...1 hari nnt.insyaallah..



family BBQ @ Tg. Bidara Beach Resort Melaka

last saturday...we went to tg bidara beach resort, melaka for holiday..
just short vacation... 2day 1 nite...
alamak..teruk benau karangan BI aku...
dah..dah... xyah nak speaking...haha

ok..ni gmbar2 kat tg. bidara beach resort melaka..
kami bercuti kat sana sabtu lepas...
sbnarnyer kami ke kenduri kahwin sepupu hubby...
dah alang2 sampai melaka kan... terus adik-beradik hubby ajak buat BBQ skali
family vacation la konun tu...
aku ngekor je...

adik hubby amik chalet 3 bilik...kami sewa 2 chalet
sgt cantik resort ni..
mmg puas hati la..
ni gmbar bilik kami org..

imran posing atas katil
cun kan????
kongsi 3 family..setiap org amik 1 bilik...jimat n meriah..
tp mana muat tido ber5 atas katil ni..
dah prepare bw comforter n bantal lebih..
nnt mlm..budak 2 org tu kena tido bwh la..


ni ruang tamu dia...
ada sofa, lcd tv dan mini fridge...
owh..ms ni imran tido..hari nak balik dah pun..



gamabr last day b4 balik..
eceli kat melaka aritu aku lupa bwk kamera..
nak harapkan tab..bateri kong... 
mana xnyer... dr bandar melaka nak ke tg. bidara dok pakai sygic GPS..
cepatla bateri habis.. pastu bdk berdua tu layan games pulak..
xdpt la snap gmbar..

gmbar mlm tu bbq pun ada sekeping je..xleh blah la..
ms ni senja tu ...dah stat bakar dah..
menu mmg best sgt.. ada ayam, udang, daging batang pinang, ikan, ketam & sosej,
xlupa salad.. wah...terbaek!!!
mkn smapai santak perut la..
kat kul 11mlm br habis aktivitinye..
paling best  siap ada kelambu lagi..
maklumlah... semua dgn baby kecikkan


tp overall best la...
esoknyer bgn tido hubby bw bebudak gi mandi laut..
kedudukan chalet kami mmg seaview..aku xjoin.. smabung tido lg baik
so..bebudak mandi laut xde gmbar


lepas mandi br ramai2 gotong royong masak sarapan pagi 
hubby siap tlg goreng kopok lekor lg..dlm pemanggnang ajaib..haha
ni pemanggang ajaib ms mlm BBQ kami buat bakar daging..cepat masak..sonang

pastu msk nasi goreng dan buat sandwich sardin..
dpt kumpul ramai2 dgn masik2 dok kendong anak mmg seronok..

pasni thn depan nak gi mana pulak ye??
seronok skali skala kumpul ramai2 mcm ni kan..
bergmbar ramai2... aku xdela sbb tgh snap gmbar kan

balik tu kami pekena Klebang original Coconut Shake..nnt smbung next n3 ok..daaa

SELAMAT CUTI SEKOLAH N CUTI2 MALAYSIA

salam petang jumaat uollss...
ptg ni ai ot...
terpaksa..... mc lama sgt...
keje kat hr ni...tmbah pulak ada pegang kewangan ni...
kalau sendiri cuti...sendiri kena cover keje..
op cos bill xkurang2...makin bertambah ade le...
so... bila masa nak settlekan semua..8 jam sehari xcukup uolls...
moh kita tmabah sumber pendapatan lagi....
malas claim duit.. kita claim off...boleh blk awal kan...hihi..

ok...esok stat cuti sekolah...
korang xde plan kemana2 ke???
jgn lupa temujanji kita kat bday party anak ai ye uollssss...
save the date hokeh! 30 hb 3, 2013 jam 3.30 ptg ok....i
ngat 3..ingat anak aku 3 org tu ye...

esok sabtu ahad xkemana2?
aku insyaallah...dgn family hubby akan turun ke melaka..
sebenarnyer cousin hubby belah bapak mertua aku buat kenduri kawin esok..
so..moh le kita beramai2 konvoi ke melaka
dah alang2.. mereka nak bercurti sambil berBBQ tepi pantai kat tnjg. bidara..
katanyer... sewa chellet...katanyer lagi...
aku ngekor je..ngeh2...
mood aku ke party next week...xde hati pun kat percutian ni...
ada org tu je beria2.. kita ni ..okey2 kan aje apa katanyer....
dia suruh aku kemas beg since selasa lepas..
aku letak baju mandi je dlm tu...kata xde mood...
lg pun dia citer kat anak nak mandi laut..
bj mandi cukup le kan...??haha...memain je...

blk keje mlm ni kang br aku terkocoh2 nnt nak kemas brg...
giler ko..org sakit xde mood, kepala pening, tekak payau...disuruh kemas beg..
mmg bertambah  xde mood la aku ok...
aku tgk beg je kepala bertambah pening...ape kes>>>

so... pd korang2 yg cuti2 malaysia cam aku...
happy holiday ok...memandu bebaik...
kete aku dah nak cukup tempoh kena servis..
tp tunggu gajilah next week la br gi anatar serbis..
servis nissan mahal ok... makan ratus2...seram bulu roma...haih...sabar jelah
gamble je bwk gi melaka nnt...
kata pakai semisentetic... harap ok2 je...

ok... tu je nak hapdate...
sian blog ni...1 hari update... pastu berhari2 xhapdate..
byk citer....malas nak taip je...
gmbar pun malas nak ambil..tido lg best kan>?>>
haha.. ok...merepek byk..dahhhhhh!
babai....

photo prop....cunnyer..


sedang mengusahakan soccer theme photo prop dgn guess book...
insyaallah..camera instax nyer dah ada..
filem dah bl..


buku tetamunyer in the making..




cantikkan prop ni...
aku xtau dpt x se cun ni...
kalau jd ni..korang yg dtg jgn lupa abadikan kenangan muka korang dgn prop ni dan tandatangan tau!..
hihi..... berdebar!!!

imran dah jalan!!!!yeay!!!

owh....
harini ai dah stat keje balik...
alhamdulillah... rasa segar la sikit...
tp tekak punyer feel....masyaallah... seksanyer nak telan...
dgn rasa payaunyer.. dgn rasa kesatnyer... dgn bengkaknyer...
xleh nak citer pe...kena pulak kena ngajar lg...
wah... sib baik ada microphone... xle menjerit...
tp terasa la bila dr stat jam 11pg smapai kul 4ptg part aku lak kena berkata2...
tp xleh berkira... suara itu uwang wei......hihihi...

ok.. nak citer...
smlm kan.... adalah hari ini dlm sejarah...
IMRAN DAN PUN BERJALAN SENDIRI...
byk tapak jugak la...lebih 5-6 langkah la..
cuma part xseronoknyer..
mamat tu jalan dgn sgt teruja dgn tangan mengapai2 kat udara..
pastu dgn muka ketawa gembira xterkata...
jln terhuyung hayang hokeh!
aku xsnap gmbar...dah la dia jln laju...
tp mmg byk langkah la...
aku n hubby sgt2 teruja ok!!!
kira 20hb Mac 2013.. imran dah jln...
10 hari b4 dia genap 1 thn... alhamdulillah...

aritu saje je timbang dia pakai timbang aku...
ala mesin timbang berat cap ayam je...
10kg ok berat dia....
mmg terasa la dukung dia... 
tp syafiqah gak maintain dukong adik dia..
kuat kak long!
tp 1 hb 4 ni hari check up dia..nnt tgk bape berat sebanar dia ok...
yg penting.. anak mama dah jln!! yeay..
hallo!!!!!!

pasni berlari pulak ye sayang...
sayang imran bambam ketat..
oh ye... imran pun dah bumbling..
ammamamamamamamam..... mama aje dia sebut..
bangga mama... dulu abg n kakak dia sbb papa dulu...
ok... tu je nak kabor...
10 days to go to bday party...
mana fridge magnet xsamapi2 lg ni...hmmmmm

stress, demam n mc

1st of all....
thanks to Allah yg memberikan aku sakit...
semoga ia dapat menghapuskan dosa-dosa kecil ku..
amin...

ok... xtau nak citer dr mana...
tp dr last n3 ari rabu lepas aku ckp aku maha bz ksn...
serius mmg bz giler2 thp dewa petala ke 7 punyer...
bygkan aku yg keje kuli ni kena buat budget perjwtn jabatan utk 2014-2015 sensorang..
since hr selasa lepas aku blk lewat jam 9mlm...
pastu kena pulak kena ngajar kursus 1st aide utk fakulti perubatan 2 hari..
serius.. bila ajar org 1st aide ni mmg letih..
korang bygkan lah aku kena tertonggang tonggeng membongkok buat cpr..
buat demo balutan...
pastu terkedek2 ajar org suruh angkat strecher...
gilerprnat weh! kursus lak 8.30am smpai 5pm 2hari berturut2...
tgahari waktu lunch aku sempat perah susu kejap n smbung buat budget balik

budget nak kena hntar hari jumaat...
xde pulak org nak tlg aku..sbb yg lain sibuk buat part diaorg...
last day hr jumaat tu br dpt bantuan...
pe lagi.... terkopoh kapah siapkan..
aku pg tu dah rasa lain mcm dah...
ye lakan...
stress.... msna xstress....
siap je budget tinggal nak binding aku ks partner aku settkekan..
aku dah menggeletar badan dah...
badan rs makin panas... tp tgn sejuk giler...
relex kejap...
tp makin lama rs mcm nak meletop pulak...
last jumpa doctor ptg tuu n kompom aku demam panas ok....!
doktor kata aku stress...
ptg tu trus dpt timeslip n aku blk awal...

smpai rmh mandi n berselubung terus....
mlm tu tido ada ka teraga 2-3kali tp leh tido la...
kepala stat denyut2...
hr sabtu still drmam lg... aku berpeluh2 xhenti2...
tp gagahkan diri buat keje rmh, msk n bsh kain bj..,
kul 11pg aku flat..n tido blk smpai ptg...
mlm tu mmg mimpi ngerilah....
xlehmtido n bdn panas giler..
siap tuap dgn ais la badan aku ni tp still xok...

so smlm ke klinik...
aku ckp kat hubby aku mmg xleh tahan dah..
kat k
inik..tempreture stil 39.4 camtu..
dok tahan surh aku amik imjection n rest smapai demam aku turun sikit
alhamdullillah elpas sejam turun demam ke 37.6
blk mkn nasi n ubat...
ptg tu aku tido lg... mmg berpeluh2 thp kronik la...


dah lama aku xrasa demam mcm ni...
lemah segala sendi badan...
tekak rs terbakor...
kepala berpinar2...
asal tutup mata nmpak mcm tv rosak...
mlm2 mimpi bkn2.. tp aku mimpi mslh negara ok...!
kejap terjaga n aku terikrmbut sbb kepals pening n xkeh lelap...

hr ni alhmdulillah..demam dah kebah sikit..
still demam tp mild je... cuma penangan antibiotik aku cery bery oulak...
so today aku mc...dok kuar msk toilet pulak..jenuh!

doakan aku sihat nyer kengkawan...
aku sjrg xkeh stress.. oenat...
cepat jatuh sakit.. badan dah xkuat..
so plan nak amik vitamin la...
maybe shaklee leh bantu kot...
nnt momalydzar bg suggetion kat kak ila ok..

jom tolong LIKE untuk saya: My Beautiful Home Contest

salam Rabu uolls...
ya Allah... aku sgt2 bz 2 minggu ni...
bila dah bz... of coz jd sgt2 stress...
asal blk rmh mmg badan flat la... buat keje pun mana dann
tp plg utama aku kuat marah ok..
sian kat hubby n anak2... kejap2 aku jerit....serius..
salah sikit aku jerit marah... muka sekor2 kat rmh dah kecut2 tgk mama dia mcm hulk hogen..
haha..

ok... xmau coletah panjang...
aku amik ms taip n3 ni kejap..
nak raih simpati korang2...
mintaak tolong LIKE kat FB Houz Depot
aku join My Beautiful Home Contest anjuran Houz Depot..


ni berbulan2 dok pikir nak join ke tak..
ambo rs segan sebenarnyer..
rmh dok le lawa sgt..
tp ada hati nak join...
nak dpt cash voucher tu..
nak le bl oven ke.. aircond ke kot menang kan..hehe..

so.. korang2..tlg aku yee...
ni link dia:

korang klik LIKE kat page Houz Depot dulu..
then korang klik LIKE kat semua gmbar rmh aku ok...

mana tau kot ada tuah di situ...
dpt no. 1.... xdpt 1 dpt no. 2 kan.. eh ada 8 hadiah kat situ

termasuk 5 saguhati... mana tau dpt salah 1 kan..
berkat usaha korang n doa korang jugak.. tlg ye kengkwn...
sayang korang ketat2

gambar pertama

gmabar kedua


dan gmbar ketiga

jln2 bl brg preparation party kat ikea

ahad lepas ke ikea ber3 je dgn syfqah n imran..
semua gara2 pasal ikea sale...
hari khamis 1st day ikea sale aritu mmg xjejak la...
xsanggup nak cuti semata nak gi sale kan... sayang cuti weh...
anak kecik2 ni..xleh bazir cuti..

hubby xjoin sbb dia sibuk nak hantar assignment dia..ada 1 paper lg xsiap
irfan mmg aku xbwk...suruh dia dok dgn papa dia..
mmg xterurus aku kalau bwk 3org skali..

so..dr rmh gerak jam 8.45am...
drive ikut technologi park malaysia tru bukit jalil... pastu jln straight dr tpm tu terus ke ikea tru LDP
heaven giler.. bygkan...20minit ngam2 aku smapai kat IKEA...
tp malas nak sarap kat f/court ikea..
kami lintas jln srapan kat Mcd the curve jer...

 my bucuk2 imran bambam..pun bfast jugak dgn bubur dia

kakak..awal2 dah ckp nak mkn berger McD

lepas sarap....terus ke operasi jln2 dlm IKEA
adik imran dok kat troley ni
smabil gigit sudu tu,,
baik je imran..xmeragam pun

snap2 sana sini

 suka kitchen ni..kalau dapur besar...
mmg aku buat island mcm ni letak sink kat situ...
tunggu duit berjuta nnt pecah dapur alihkan toilet n buat dapur camni
impian jelah kan..haha



owh... my other fav part.. walking wardrobe...
kot 1 hari nnt... family hall kat atas.. 
akan ku transpom jd walking wardrobe... bestnyer
suruh kakak tlg snap

last skali..snap gmbar sesama...

love this moment

jln2..cuci mata... kul 11.30 keluar dr ikea..
jln2 kat curve pulak..
tgk mothercare sale giler2... tp xbeli pape pun..
jam 1.30 gerak balik..kul 2 dah smapai rmh..

ada la bl brg sikit..
yg harga below rm5 & rm10 je...
tp part utama nak bl frame gmbar n balang kaca
dan jugak flush ball ni utk party nnt
inilah brgnyer..

ada hanger utk bj syafiqahn boomerang utk gantung tudung..

frame utk deco bday party nnt...
xsabarnyer...


last skali...sebijik cawan utk imran minum air...
comel je dia pegang


skali skala jln2 exercise kaki n mata kan...
turun 1kg utk hari ahad aritu...haha

MANDI WAJIB | Ramai Yang Tidak Sah Mandi Wajibnya?

share info berguna dr. FB...:


MANDI WAJIB | Ramai Yang Tidak Sah Mandi Wajibnya?

Jangan Pandang Remeh Bab ni.....

Assalamualaikum, Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM.



Mandi wajib yg betul….. Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.

Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.


Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.



“Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur .



Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah. Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”



Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan. Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.



Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.



Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.



Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh.



Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.



Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?.. Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.



Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.



Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.



Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.



Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) .



Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik. Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.



Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.



Panduan Tambahan :

1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.



2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.



3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).



4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.



5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.



6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.



Rahsia 13 Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu……





1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.

10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.

13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.



Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!” Wassalam.


“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia la
in…

sambut bday7 thn dgn kwn2

alhamdulillah....
sambutan ringkas sempena bday syafiqah ke 7 thn dgn kwn2 transit dia..
siap pakai dress merah hati dia..
dress lama tu...konun2 feel princess..

kek aku tempah dari ieytachocolate.blospot.com...
kek cantik sgt... rasa ok..cuma krim dia..gula ising tu masih terasa
xpe... tp mmg sedap la kek ni...

cantikkan kek syafiqah?



bday girl n kek dia... xlupa goodies utk kengkawan dia..
abg irfan pun ada....
muka irfan penuh bedak..br lepas mandi katanyer..

bergmbar dgn kwn transit...
ada yg sedang bersiap...so mana ada jelah kita bergmbar

pastu..nyanyi lagu ramai2 n potong kek...
lilin pun xde... aku lupa beli n kakak tu lupa nak kasi kot...hihi

gmbar potong kek dgn mama dia wajib ada kan...
irfan yg beriya potong kek..mcm bday dia


aktiviti suap2....
kakak kontrol ayu..

xlupa...irfan pun mama suap gak





 lepas tu... mkn2 la..
akhir skali..kakak syafiqah bg goodies kat kwn2 transit...
ni kek pelangi syafiqah...
baki kek hantar ke taska irfan pulak... kasi cikgu2 pulak mkn


selesai...seronok tgk dia gembira...
hujung bulan punyer party... lain cerita..
itu mmg utk adik imran dan abg irfan..insyaallah

sy tlg mama kemas kasut...

eh ye ke tlg mama kemas kasut ni?....?

imran: betula la mama......adik tlg kemas ni....

kemas kasik cantik ke kemas kasi kembur ni dik?




mcm2 adik imran skrg.... dia sgt panjang akal....
last skali..... mama terus seal almari kasut..
puas hati! hihi
Related Posts with Thumbnails