Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kursus n cuti 2 in 1 @ ancasa allsuits pd

hari jumaat lepas.... ke ancasa all suites pd,
mcm biasa..program tahunan opis pku berkursus...
n mcm thn2 sblm..PD jelah tempst dituju..huhu..
paling jauh..melaka....sian kan...
well nak wat camne...UPM kata 150km je dr upm leh pegi...
mana nak tuju.. kita jelajah serata PD jelah jawabnyer

bengkel kali ni pengisisian lebih kepada kerohanian...
ada ustaz jemputan , pakar motivasi dan etika kerja...
light2 je aktiviti...dgr ceramah dan persembahan nasyid..
wah... nasyid tu.....alhamdulillah...seronok weh
tu yg n3 certia gi pd ni semua aku dok peram..
maklumlah.. hasil berkursus... rasa telah ditarbiahkan semula...
kena kurang2kan tgk internet waktu kerja..
serius... otomatik rasa insaf tu hadir...

n..gi pd kali ni..adik beradik aku ikut serta.....
tlg2 jaga anak....tp bila dah ramai nak ikut....
hubby xde tempat pulak nak ikut..kete penuh..wakaka
dah merajuk hubby,...nak tinggalkan salah sorang adik beradik..
semua xnak mengalah pulak..last2 hubby yg mengalah
xpe la.... kasi can papa relex xyah jaga anak...
biar dia gi mancing puas2 n tlg basuh bj sekolah anak kat rmh tu pulak..
xlupa basuh kasut sekolah syfqah sekali ye en. Hubby sayang..muahaha..

kami kat sini 3hari 2 mlm...
ptg jumaat bertolak ke PD..
mlm tu aku dah stat kursus dah..
bebudak dgn pak cik makcik n nenek dia la...

ni aktiviti aku dgn geng opis..
tgh nyanyi lagu nasyid..
sempoi je... nyanyi ramai2...xyah nak pakai jubah semua..
last minit bincang nak pakai bj kurus.. tp...semua dah pack beg..
so... no bj kurung...muaahaa

nyanyi lagu Taubat maksiat dari Waliband..
tu lagu nasyid ke?? lebih kurang la kan..
corus:....astagfirullahhalazimm...ingat mati..ingat sakit...ingatlah saat kau sulit...


kursus pun best.. ada jemput ustaz...Ustaz Suhaimi Wakid dari Jais...
seronok..insaf.. terhibur..
dan sesi etika sosial dgn pn. Siti Meriam
ni ms sesi etika mkn...
semua pakat datang ke depan nak tgk dekat2..
aku siap amik video la...

kursus padat la sehari sabtu tu..
tp still ada masa beriadah dgn anak2..
nnt kisah budak2 bertiga beriadah di kolam mandi n laut menyusul ok..
next n3... ai bz ok...dada

jerebu & cuti sekolah

this week suka syfqah..
masuk hari ni 2 hari xdtg sekolah..
berjimba makcik tu kat taska ye...
eceli mlm ahad aritu dpt msg dr sekolah yg hari isnin sekolah cuti..
ok la rasa..xla tertanya2 kan


tp bila semalam tertidor awal anak beranak..
kalut pg td nak hntr ke sekolah ke tak..
jam 6 pg dah call kwn opis n owner taska tanya sekolah ke tak
kwn opis ckp xsekolah...
owner taska ckp sekolah..tp anak dia xsekolah..
so...terus decided xyah gi sekolah la..
lg pun syafiqah kan pesakit asma... xberani amik risiko..

suruh dia gi sekolah pagi2 pakai mask..
bising2 dia...
kena pulak mask jenis ikat2 tu... kejap2 kata lemas la..
xleh nafas la... tersangkut kat rambut la...
edehhhh budak sorang ni...

skali jam 11 pg dpt msj dr sekolah...
semua kena balik sbb semua indeks jerebu makin meningkat

sib baik sekolah SKTU ni canggih ada sistem sms
kalau xjenuh jugak...nak dpt info...
so... dah paham..kalau xde msg tu sekolah la tu...
hanya cuti sekolah je disend msg utk pemberitahuan...

oh ye!

hari khamis ni ada hari akademik... nampaknyer batal la...
dah la xsabar nak tgk result periksa syfiqah...
yg nyata no.1 bkn dlm tgn la...haha


sepupu baru mereka...

alhamdulillah...
bertambah lg seorang hamba Allah dlm family pak Dollah +  Mak Eton
abah n mak terima seorg lg cucu lelaki yg comel lg emcem mcm babanyer...
perkenalkan Akid Dayyan bin Mohd Fazil
anak adik lelaki bwah aku....(adik aku no 3)


lahir pada 15 jun 2013 di hspital selayang jam 1032am

sgt comel mcm muka baba dia jugak...
tp ms lahir tu akid kena tahan NICU semalam la jugak sbb dia lahir terminum air ketuban sikit..

masa kat NICU 2nd day of life

now umur akid dah cecah 10 days...makin comel...


geram tgk.... i=unite xdann jenguk lagi..
all pictuces taken from wassup family wak dol...huhu...
this weekend untie n ur cousins dtg ok...sayang akid dayyan..muaahhhh!!





cerita susu lepas 15 bulan...

lama xciter kisah susu kan...
imran skrg dah masuk 1 tahun 3 bulan dah...
alhamdulillah... susu badan masih ada..tp xla semeriah dulu...
skali pam leh la dpt 5-6 oz je..
pump pun xla sekerap mana...
3-4 kali je sehari...
tp boleh la.. cukup makan...

skrg imran minum 5botol sehari 5oz je..
1 botol minum pg2 time nak hntr gi taska..
baki lg 4 botol utk minum kat taska
mlm...minum suus dr badan je..no botol2.
nak jimat sebenarnyer...muahaha
dulu ms dia before umur 1 thn... byk gler dia minum...
ms tu pun dgn pengasuh lain...
lepas setahun tukar pengasuh (still dlm tasaka yg sama)
xla byk sgt dia minum... mungkin pengasuh lama suka panskan susu byk2 kot dulu...huhu

ikut hati aku, mmg nak stat diet dah...
tp xsampai hati lak... sbb kalau aku stat diet..
mean no rice at all... no milo..no horlick... no sweet drinks la...
mmg boleh kering susu ni...
nak harap minum air kosong je mmg susu kurang zat la..
sbb aku kalau diet aku jenis diet protein terus..
minum air kosong n mkn protien je... (cth: tempe, tauhu, ayam, ikan sahaja)

skrg kalau tgk stok.. 
sehari keluar EBM lama 2 botol, masuk baru 1 botol..
mmg xequal... 
skrg sedang guna stok bln Februari 2013...
skrg dah jejak bln jun 2013..
sebulan aku leh kumpul dlm 33 botol max...
so.. stok bln Mac - Jun X 33 botol = +- ada gak 132 botol..
harap aku berjaya Bf imran smpai umor 2 thn..
insyaallah...

lompang je deep frezer aku ni...
kalau dulu...penuh melimpah2
but..still alhamdulilllah...
rezki xputus2



itulah certia dia....
moga 1 hari.. n3 ni menjadi kenangan di masa hadapan...
insyaallah bila irfan n imran dah stat boleh membaca blog ni
biar dia tau...mama berusaha bersungguh nak bg yg terbaik utk mereka..
bukan xmampu nak bl susu FM...
tp nak sediakan susu BM lebih susah dr bl susu FM...
yg penting.. zat susu BM lebih besar dr susu FM yg xmampu disediakan oleh susu FM...betul x?
itulah kisahnyer

ke Chillis sempena 8th years anniversary...

whohoa...
n3 peram ok...
tp aku tetap nak publish jugak...
ni utk catitan jugak.. kenangan kan...
1 lg... mcm aku nak tau last-ast year celebrate ape time2 special occasion mcm ni
bukak je kat blog.... aritu mkn ape eh??
aritu kasi hadiah ape eh.>>
haha... serius lupa kalau xcatat kat sini...


so...aktiviti mkn2 aritu lepas keluar dr aquaria KLCC

mencuba di chillis...
mcm aku ckp b4 ni..
kami ni xle jenis mkn kat tmpt memahal mcm ni kalau xde spesel occation
kalau sekadar keluar2 n mkn tempat mahal2...idok le..
setakat kenny roges n pizza hut tu pun dah kira mahal...
kena mcm chillis, bubba, TGI...lg la bangkrup ok..haha


terus pada gmbar2 jelah ye...

lets pictures tell the story...ewah.... 
OH MY ENGLISH!



my fav drink....oreo milk shake


suka diaorg...


alala...abg irfan


kids meal FOC


also mac n chez - Kids Meal FOC... 
bebudak xnak mkn lansung la pulak..
sbb mac n chez ni kering la sgt...
selalu mkn kenny rogers punyer kan creamy2 gitew


starter... cedap!


him.... dah separuh mkn br teringat nak snap gmbor..
standart mkn kambing laki aku..


mine.... berminyak xhingat!
steak biasa je.... 


tgh2 mkn...
budak dobot ni cranky la pulak...
dah kena layan dia dulu..
so kami mkn ikut turn...aku mkn dulu then hubby mkn
lepas kenyang..masa utk .....
sesi bergmbar..
me n hubby..


mama n papa... punyerlah kat 10 shoot gmabr by syafiqah
sbbnyer gmabr gegar je madang...
minah ni kecik2 dulu mama bedung tgn tp dia suka keluarkan sendiri...
tu yg bergegar je tgn dia...hihi

masa snap gmbar ni tenang je rasa...
sbbnyer...
budak dobot yg cranky td dah tido...
haha....

lastly tu kami mkn desset dgn lahapnyer
kita main suap2...muahaha...




tq papa...
sayang awak ketat2.... 
sayang jugak pada anak mama ketat2...


p/s: syfqah skrg dah pandai bc blog mama..
tp sbb byk sgt ayat singkatan.. kejap2 tanya...T.P ni apa mama??
P.D. ni apa mama?.... xpe kakak.... lama2 kakak mesti terror bc singkatan perkataan...



hapy fathers day papa...

utk papa don.... khas utk mu dr Adriana syafiqah....

sayang ketat2,

dari isteri n anak- anakmu.....

.


cuti sekolah ke Aquaria

hoho... dah abis seminggu sekolah minggu ni baru done nak cerita kisah cuti sekolah minggu lepas
apakehal>>>?? well...i'm bz ok...
ni pun curi ms jap b4 balik taip n3...
esok dah cuti balik kan... selamat berhujung minggu semua uolls...

just simple n3 kisah ke aquaria..
penghujung cuti... bwk anak jln2..
@least ada gak aktiviti utk diaorg kan..
hari jumaat sehari sebelum ke aquaria jln2 naik train kan..
leh baca kat sini

ni ke aquaria parking kat KLCC...
aku byk kali masuk web aquaria ni... tgk harga tiket bagai..
tp mcm mana aku leh xperasan aquaria bukak jam10.30am??
kami seawal jam 8pg dah kuar rmh...
sarapan kat kedai mamak Azward dulu... jam 9.15am dah smapai dpn aquaria..
rupanyer bukak lagi sejam... sabar jelah..
ni b4 parking hubby tanya...parking KLCC murah x??
aku ckp..last aku bc... dia tulis maximum caj Rm9 je...
so... tu yg parking kat KLCC...

kakak... tolong tolak adik..bagus kaka

mama jln kat blkg skali smbil snap gmbar sana sini

sedang beratur.. tuan tanah nak bergmbar gak...



jam 10.10 kami dah terpacak depan aquaria balik...
 beratur tunggu nak bl tiket....
eceli ni 2nd time aku masuk aquaria ni...
so... xde la jakun sgt... yg 1st time irfan n imran la..
tp imran tau apa kan..umor br setahun... kalau ifran mmg teruja la
tp irfan takut kat serangga...lebah ke..katak ke...cicak ke..
tgk jauh2 je dia..
hai la abg.... org lelaki mana leh takut...

suka aku dgn gmbar ni..tp snap pakai tab gmbar x cantik sgt...

tgk.. irfan xlayan pun snap gmbar...imran pun sama..
teruja tgk ikan

ni kat terowong tu...
tp jgn tertipu...
ni gmbar kat luar pintu masuk aquaria sbenarnyer...
mcm wallphoto la.. utk org snap gmbar... nampak real kan...

eceli byk lagi gmbar..tp dlm kamera..
aku xdann nak transfer..
nnt sempat aku update n3 ni lgi je..
semua gmbar kat sini adalah dr tap...

siapla berhenti kejap menyusukan imran...
lepak dgn cermin beso yg leh nampak aquarium ikan besar...
dlm 2jam gak la round2 dlm ni...
last skali..bl la sebijik FM sbgai cendera hati...

kami keluar dr Aquaria jam 12.30 tghari..
terus shoot lunch kat Chilli's...
sekali celebrate utk 8tahun anniversary...
nnt kisah mkn2 kat chilli's next n3 ok..
aku suka chillis sbb ni 1st time gak mkn kat sini...
oh ye...
nak jadi certia terkelakar la aku rasa pasal parking sebenarnyer..
rupanyer KLCC dah naik harga parking..
kitaorg dok kat KLCC dalam 6jam ok..
skali nak byr parking... menjerit hubby tgk total kena byr RM25ok!
haha.. leh bl popcorn gerret lg 1 pek...
lepas ni tobat.... parking tepi masjid KLCC je...muahaha..daa



cuti, jalan2 & train

hari jumaat lepas....
saje amik cuti... kesian tgk budak berdua tu..'cuti 2 minggu xkemana...
yg sorang tu org cuti jln2 mkn angin dok hotel..
dia cuti sekolah habiskan ms kat hospital..
xleh blah lansung...
jadi....aku buat plan ad hoc terus...
jalan2 naik train ke KL- lunch dgn papa di Ampang Park - pulang semula naik train..
owh..imran xikut.... aku tinggalkan kat taska..
mmg idok le bwk anak kecik naik lrt... sensorg lak tu...
xkosa aiii..hihi

seronok bwk budak jln2...
tp serius..aku dah lama giler2 xnaik LRT...
sangat jakun ok..
kena pulak stesen LRT Bndr tsik Selatan parking dia tgh on constraction..
rupanyer masih xdpt CF...aku kena parking haram kat tepi flyover
dr seronok nak jln2 aku jd risau takut kereta kena pecah...
sbb aku parking betul2 kat dlm kawasan tersorok dekat flat PPRT tu..
tempat laluan org jln kaki dr flat ke stesen LRT
bila dah masuk stesen LRT baru aku nampak pembaharuan kat situ...
ada laluan terus dr steten bas Termonal Bersepadu Selatan kat situ..
kalau tau aku parking kat terminal tu je..
dah xreti nak pusing2.... kena lak byr parking je rm3... tawakal jelah..
penat hokeh jalan kaki ke stesen ni naik turun bukit punyer jauh giler..

ok...layan aktiviti bl token dulu...
baru aku tau xde lagi STAR  LRT & PUTRA LRT...
semua dah jadi RAPIDKL...giler mmg aku ketinggalan ketapi betul aku ni
token boleh bl sehala n kad T'n'G xleh guna kat sini...
mmg lg giler...huhu


sbb aku 1st time dtg lepas bethn2 xguna perkhidmtan ni...
aku bl la token ke masjed jamek dulu...aku n syfqah kena byr...
2 org utk RM3.40

nak lalu touch token je...
syfqah xpandai berlakon la..
boleh dia diri tegak tepi bendalah ni


 ni masa tunggu train...
wajib bawk stroller ok... semua org ingat aku bwk baby kecik..
skali jenguk dlm stroller tgk budak umor 4thn duduk...xleh blah
anak aku dah beso panjang mmg giler stroller..
skit2 letih...nak duduk... bawak jelah stroller ni

masuk train semua sibuk nak tgk luar n panjat seat...
aku xkasi...teringat aku bc blog mana ntah....ke kat mana ntah...
org tu ckp parent xprihatin kalau biar anak pijak seat LRT utk tgk luar..
xde sesitiviti pd penumpang lain yg lebih perlukan tempat duduk..
lagi pun nnt kesan kasut kotor kat seat kan x elok...
ya betull...aku setuju...
so..aku suruh dedua budak ni dok betul2... buat malu aku je nnt...
hape lg... tensi je syfqah..n tgk rupa irfan...
tegak je dia...merajuk xdpt tgk luar kot...

bila dah lama2 diaorg baru ok....
xtensi dah...hihi


smapai kat masjed jamek...
turun bwh n lintas jalan nak ke stesen bwh tanah nak ke Ampang Park pulak
serius...aku confuse ok....
dulu just turun tangga ke bwh direct jumpa stesen terus..
rupanyer diorg dah upgrade stesen ni...
kata dah merge kan??aku mana tau...
siap tanya org n mintak tunjuk jln...
malu ai ok..hihi...tp xpe... itulah tujuannyer naik lrt haritu...
huhuhu...
sgt canggih n cantik stesen skrg...

ni dah masuk kat bwh stesen masjid jamek nak tunggu train ke Ampang Park pulak
masuk train sesak ok...berdiri dua budak ni dicelah org...
irfan aku surh dia duduk kat stroller..
diaorg sibuk nak tgk luar..
aku bisik ckp xleh sbb xnampak apa2..kata bwh tanah...

lepas 5minit...smapai kat Ampang Park...
yeay..... wassup papa kata kami nak smapai...
jumpa papa kat Ampang park..nak lintas jln pun berpusing2...
rupanyer ada jejantas..muahaha...
nasib baik semua kemudahan skrg ada eskalator...seronoknyer...

kul 12.10pm jumpa hubby dpn manhattan fish..tp ms nak on dway ke manhattan fish ni
ada kedai jual laksa n sup..
apa nama ntah..
bau laksa menyengat.. so xjd mkn ikan..makan laksa je..

lepas mkn...jln2 jap dlm Ampang park..
then say babai to papa n gerak blk BTS semula
nak jln2 ke KLCC or else xde hati..
risaukan kete kat stesen BTS tu

jam 1ptg naik train return from Ampang park...clear je.. 
dpt duduk n snap2 gmbar


lastly....gmbar terakhir di stesen masjid jamek nak blk pulang....
suka je diorg haritu...
balik tu shoot terus ke rmh nenek kat BTS tu...
lepas dlm sejam..
kul 4 gerak blk serdang.... mlm tu dedua tido awal keletihan naik train dr pg...
puas hati tgk diaorg gembira...
esoknyer hari sabtu cerita ke Aquaria pulak...



skali skala bila dok borak dgn syafiqah...

Petang smlam aku blk awal dr opis..done la dok lepak dpn rmh sambil tolak imran naik basikal roda 3...
dalam pukul 6.30 ptg camtu...
skali anak jiran depan rmh keluar n naik basikal laju2..
nama dia Iqbal n dia sebaya syafiqah darjah 1...
Iqbal bwk basikal sorang2 laju2 n pusing area rmh siap pusing kat blok blkg rmh kami n depan rmh kami..
means lalu kat jln besar sorang2 tu..
then syfqah ckp kat aku....

Syafiqah: mama...tgk tu...iqbal boleh je bwk basikal sorang2 pusing2 kat sana( smbail tunjuk blok blkg rmh kami)...mama je xbg kakak naik basikal sorang2...
Mama: bukan mama xbg kakak naik basikal sorang2....mama takut kalau kakak kena culik...nanti org potong kaki n tgn kakak pastu letak kakak kat pasar mlm suruh mintak sedekah..kakak nak?
Syafiqah: xnak....
Mama: kakak pernah nampakkan org mintak sedekah kat pasar mlm yg takde kaki tgn tu??
Syafiqah: (dia angguk)..tp...Iqbal mama dia xmarah pun...
Mama: mmg la mama dia marah..sbb dia lelaki..satu lagi..kakak tu perempuan... kakak tu cantik..nanti org culik kakak then dia rogol macamamana??kakak tu dah la sorang je anak pompuan mama...
Syafiqah: tapi mama ckp kakak COMOT!
Mama: tu kalau kakak xsikat rmabut elok2... bukan comot je.. tp macam PONTIANAK!(sambil tu aku jeling kat dia...bkn main minah ni..)
Syafiqah: tgk tu..mama ckp kakak mcm pontianak pulak...

dah terus aku penat nak explain kat dia...kengkadang aku suka gak panggil dia mcm tu sbb dia sgt malas nak sikat rmabut n malas nak pakai bj kemas2... hamik ko bila anak dah pandai berdebat ni fikir panjang...huhu...kita risau kan dia sebenarnyer.. n nak memahamkan dia punyer lah susah



jam untuk syafiqah

smlm.... saje je bl sebuah jam utk syfqah...
kira hadiah sesaja la utk dia...
aritukan aku bl jam baby G utk aku... dia tanya..., utk dia xde ke?
jam casio dia dah putus tali...
xsampai hati pulak...
jadi....aku saje je blkan dia sebuah jam Hello kitty utk dia semalam...
 blk keje mlm tadi aku mskkan dlm box cantik2 n panggil dia...
kunun suprise la....
terkejut dia...n dia mcm pelik...n tanya kenapa bg dia hadiah??
aku ckp la..saje je... kakak kan nak jam mcm mama...
lg pun aku ckp kat dia...mama bg hadiah utk dia ni supaya dia janji akan jaga diri
xmkn benda2 yg boleh buat dia sakit.... 
dlm pada bg hadiah ni seius hati aku sedih je..
sedih sbb dia still xok... masih batuk2..
muka nampak sembab...
teruk sgt kali ni sakit.. dah 3-4 hari keluar wad masih nmpk dia lemah..
hati ni rasa pilu je... rasa nak menangis sendiri je
dah la dia sorang anak pompuan yg aku ada...
eh...sedih la....

ok kita tgk hadiah utk syfqah ye

comey x jam dia...pinky gitew...
lama gak la nak pilih...rambang mata...
jam biasa2 je.... kalau hilang or rosak xla ralat kan..hihi

ni ms aku bg dia hadiah tu...aku suruh pegang hadiah n aku snap gmbar dia


then aku suruh dia bukak hadiah tu...
terkejut dia bila tgk dlm tu jam...
terus dia ckp..."eh jam la... tq mama....nape mama kasi kakak hadiah?"
sweet sgt suara dia...sbb muka dia sgt teruja
tp suara dia lemah...buat aku sgt2 touching bila dia sebut tu

then..aku pakaikan dia jam tu...
n suruh posing lg..
korang tgk muka dia pun nampak muka org sakit kan...
muka sembab...xde ceria walau pun dia cuba senyum..

harap kakak hepi...

pg ni dia gi nurseri nak pakai jam..
aku kasi dia pakai..
siap pesan byk kali... jaga baik2...jgn tanggalkan kecuali nak mandi nnt
jgn lupa simpan dlm beg...nnt hilang
then dia suruh aku tulis nama pd tali jam
aku pun tulis

pada kakak...mama sayang kakak..
moga kakak cepat sembuh ye sayang.....

Related Posts with Thumbnails