Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kad raya syfqah utk kawan2 n cikgu

aritu syfqah dpt kad raya..
so klini syfqah nak bg kad raya pulak..
biar dia rasa suasana hari raya mcm kita smabut dulu2 kan..
main tukar2 kad raya... 
balas2 pantun...
tp serius susah weh nak bl kad raya..
susah nak jumpa... ni pun jumpa kat kedai buku je...

jom tgk kad raya syafqah utk kwn n cikgu dia..


 kad untuk cikgu


 
n kad utk kawan.... sama je dia tulis...hhuhu
xpela.... saje je.. tanda ingatan kan...

her 1st raya card

owh.. comel anak mama dpt kad raya pertama dr kwn sekolah dia...
kata syafiqah kwn dia ni nak pindah sekolah..
kena duduk kampung dgn mama dia...so...dia bg kad raya
ok la tu...... comel kadnyer



tunggu kad raya syfqah pulak ye....

cuti, jln TAR dan finally..lengkap dah bj raya...

salam senin uolls...
wah... lama cutikan??
aku siap add cuti hari khamis lepas..
aku cuti....semata2 nak selesaikan misi melengkapkan  bj raya anak2..
kalau nak tunggu hari cuti umum...mmg xjln la aku..
sbbnyer... sape nak jaga anak kan... kenalak semua org turun KL pakat soping..
mmg jem giler la...

so khamis lepas...
 dlm jam 9.30 am aku gerak ke lrt sg.besi...
kunun nak parking kat situ...
skali hubby ckp sg. besi pakai sistem bl tiket parking...
so, ikut nasihat hubby... dia suruh parking kat perumahan bndar tasik je...
lgpun mak mertua aku mmg dok situ...klau x...mmg xdpt la parking kat bts
pengalaman lalu telah mengajar, xmau aku parking kat stesen bts tu...xsecure aku rasa
then lepas parking naik jejantas ke stesen lrt bts n terus shoot ke bandaraya...
mind set nak ke jln tar sbb nak bl brg raya anak..
tp bila dah jejak sogo... kes cross dr stesen LRT tru sogo la ni...
xpasal2 aku smbr 2pasang kasut utk diri sendiri dan selai cardigan
meh tgk kasut aku...cun x?
beli brand vincci je... bakal kasut keje sbenarnyer...muahaha



ok..selesai part aku..terus ke jln TAR malaksanakan misi utama...
1st cari kain samping superheroes n kedua cari tudung raya utk syfqah...
gigih la jln sensorang...tghari buta....sedar xsedar la...
smapai kat kl jam 11,msk sogo....round2...siap test bra triupmh lg..
sib baik xbeli.... so.bila jejak kaki ke jln TAR, rupanyer dah jam 1tghari ok...
rambang mata msk jln TAR ni, tgk bj rasa nak borong semua...

tgk makanana lg la....rasa nak mkn semua...
tgk asam ni...meleleh air liur tau...
hahah...

ok...misi cr samping, dr hujung ke hujung la aku jln....
byk gak kedai jual samping budak, murah2 semua.... semurah rm10 selai pun ada...
last2 aku bl kat kedai 1st aku jumpa ms memula msk ke jln TAr ni tepi cambell complex...
harga ok la...saiz imran S rm15 selai n saiz irfan M rm20 selai...murah kan?
bl dua dpt diskaun tinggal rm32...
aku suka sbb jahitan dia kemas.... yg murah rm10 tu mmg jahitan caca merba lah ye
kat sini je berpuluh gmbar aku wassup kat huhby..... mintak pendapat...
last2 aku terima pakai nasihat akak opis aku suruh cr samping warna hitam je...
senang nak matching dgn bj next2 year katanya....

 design 1... kemaskan jahitan dia..??

design 2... 

so....agak2 dr 2 jenis design ni..yg mana aku pilih?certeka...


settle bab samping, misi cr tudung syfqah lak..
satu2 kedai tudung aku tanya ada jual tudung budak x?
mostly diaorg jual tudung budak yg corak2...aku xnak..xbape kenan la sbenarnyer
nnt susah nak matchkan dgn bj ada corak2
aku suka tudung plain..kalau boleh jenis mcm fareeda bertingkat2...
penat round xjumpa, aku decided, terjah kedai tudung kat tgh2 antara bangunan kamdar/globe dan bangunan seblh tu...
akhirnyer aku jumpa...
sgt puas hati...
tudung ala fareeda, rm 15 selai..murahla kan?

see... aku borong 2 helai..
selai tu yg ada corak bunga tu terbeli kat stall bazar ramadhan tu
sbb aku hampir2 putus asa sbb rasa cam xde tudung plain utk budak
skali jumpa...
so.....settle bj raya diaorg....

 blk jam 4ptg smpai serdang..
terus ke kedai tailor amik bj kurung yg dah si SMS siap tu...
mengigil tgn nak byr bj kurung smapai RM400..huhu...
bj kurung syfqah upah jahit selai RM55 ok..
baju aku selai Rm65.. upah basuh sbb hantar kain cotton utk 4 helai Rm20...
nangis aku...huhu
pastu jemput anak n  blk rumah..xsabar nak kasi try semua baju tu...

so..... ptg tu aktiviti kami test baju raya...haha
memula tgk bj raya syfqah dulu...

bj pertama.... polka dot

bj kedua...kain saree.... 

n lastly.. our baju raya sebenar... kain cotton je...


agak2 match x nnt... bj ni dgn bj melayu papa n adik2??

dan terakhir skali...
jawapan bagi samping pilihan mana yg telah dipilih....
sila jenguk ke bawah...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
inilah dia...
abg superman pakai samping...n adik pun sama...hahaha..
serius aku paling puas hati kat kain samping ni..
kemas n cantik terletaks....
daa...
kesimpulan bj raya settle dah!!


berbuka puasa di rumah Org Tua Al-Ikhlas Puchong

Ahad lepas...
aku join aktiviti anjuran Kelab Kebajikan & Sukan PKU..
thn ni sempena bulan Ramadhan kami anjurkan program berbuka puasa di rumah org tua
rmh yg terpilih terletak di Pulau Meranti puchong...
thanks to my hubby yg izinkan aku join aktiviti mcm ni...
menziarah dan beramah mesra dgn org2 tua bkn selalu dpt kita buat
aku pun xpernah ada pengalaman ni...
aku mmg sukakan aktivitimcm ni... aktiviti kemasyarakatan..
so..ahad lepas dgn geng PKU seramai hampir 20 org kami melawat rmh ni.
aku bwk sekali syafiqah... saje je... nak kenalkan dia dgn dunia luar..
dgn nenek n atuk yg susah, biar dia tahu erti kehidupan..ewah!

kami br sampai di rmh Al-Ikhlas ni..
sebuah masjid lama dijadikan pusat jagaan org tua

tu dia geng PKU...

ni aktiviti dlm rmh org tua ni...
kami melawat...
org perempuan dan lelaki diasingkan..
hampir 60org tua ditempartkan di sini...
bkn semua tua sgt.. ada yg br berumur 40an pun ada...
rata2.... ada yg ditinggalkan oleh keluarga, ada yg tidak dituntut oleh waris selepas beberapa lama tinggal dihospital... dan ada juga yg volentieer dtg sendiri ke rmh org tua ni utk duduk bersama2 sbb tinggal sorang

dr segi kelengkapan boleh kata mewah la..
mknn... pakaian, bedak, sabun semua byk...
even katil pun mereka duduk di katil hospital yg boleh diubah2...katil ni jenis mahal...
xsalah rmh jagaan ini dibawah Pusat Zakat Selangor..
tp mereka lebih memerlukan sumbangan berupa wang ringgit sbb kos perubatan org tua ni lg mahal..
mereka kurang mkn... tp byk yg sakit...

mcm acik ni... xpuasa pun...mkn xberhenti n xbyk ckp pun...
ada yg dah nyanyuk..ada yg ok lg..

syafiqah memula ok...dia siap salam2 dgn nenek2 ni..
tp bila ada nenek yg byk ckp..lama2 dia rasa takut la..
tu yg muka di masam je..
alahai anakku..
last2 dia ajak duk luar..


aku n syafiqah.... 

ni ms sesi bg goodies bag..
ni org2 tua lelaki

ni aktiviti bersantai di luar rmh jagaan ni smbil borak2 dgn pakcik tua ni
n ms ni tunggu wakti berbuka

kami sponsor mknn utk berbuka puasa hari tu..
mcm2 ada... jam 7.30 kami berbuka beramai2
dlm jam 8.15, lepas solat kami pun gerak balik..
kesimpulan aktiviti yg menyeronokkan dan menginsafkan...
lain kali leh join lg...

kisah baju raya mama pulak

aku tgk SMS yg dihantar oleh cik tailor ni buat aku rs nak fengsan.

 

belum amik pun baju yg ditempah...
aku agak sepasang bj aku upah dia berharga Rm75 sepasang kot..
utk syafiqah RM55 sepasang...
aku tempah sorang 3 pasang... ni kes nak bj mak anak sedondon la ni...
wahhhhh fengsan 2kali ooo....
bila forward msg tu ke papa dia sbb mintak dia "payungkan sikit" bini dia utk byr..
dia jwb.....


muahaha....

hish...mmg rugi la anatar bj gi tempah ni..
bl dah siap lg untung kan...
ni kain lagi murah harga dia dari harga upah...
tp nak wat camne..ai kan badan standart sharifah aini...
muahaha...
cuba bl baju dah siap..tpkan... tulah..xmuat tang dada..
biasanyer... kalau bj dah siap aku leh pakai saiz M...bahu nice2 je
tp xmuat tang dada...yang lain semua sedap n ngam2
kalau saiz L... nnt bahu jatuh... kat dada pun rasa longgar sgt
terus nampak gedobos sgt.. tu yg kena tempah tu...
nak antar alter...kebyaakan tailor xmau oter bj...

nampknyer... tunggu gaji khamis ni br leh gi collect baju...

penangan puasa

alahai anak mama ni...
smapai merekah bibirnyer...
berdarah2.... kekeringan...
penangan 10 hari berpuasa


resepi Agar2 Milo Oreo kababom...

haha... tq to cikgu Erin yg kongsi resepi...
disebbkan dia ckp sgt sedap..
dia buat aku teruja nak masak jugakk...
dgn resepi yg sgt2 simple... akhirnyer... 
jadilah Agar2 Milo Oreo kebabom ni...muahaha

jom....leh masak utk anak2...

bahan2...

agar (jenis tali) 1 pek 300g
air kosong 1.5l
milo 1 cwn
gula 1 cwn
susu cair 1 tin dan oreo 1 bungkus

caranyer:

 1. rebus agar2 dgn air sehingga agar2 cair (aku masukkan daun pandan supaya lebih wangi)
2. lepas tu masukkan gula, rebus lagi hingga cair
3. pastu masukkan susu cair pulak, rebus hingga mendidih.
4. lepas tu bahagikan kepada 2 bahagian, 1 bahagian susu masukkan dlm periuk or bekas lain
5. sebahagian susu yg sediaada di tambah dgn milo, kacau n rebus hingga milo sebati
6. masa utk masukkan dlm bekas... kita buat 3 lapis. lapisan pertama tuangkan milo kedalam bekas (utk cepat keras masukkan dlm fridge)
7. lapisan kedua masukkan susu. lepas tu, susun oreo dlm susu. oreo tu boleh la dipatah2kan..then sejukkan lagi.
8. lapisan terakhir, tuang baki milo sekali lg n sejukkan.

inilah hasilnyer...
lepas di potong...



walla....
cuma aku asingkan susu tu sikit sgt... milo terlebih..
so.. part susu n oreo tu nampAk nipis..
xpela... janji jadi n sedapppppp

cercuba... anak2 pasti suka n mkn berkali2..
sbb dpt byk...3/4 hari jugak la nak mengabiskan...
 

berbuka bersama family Sentul

cerita berbuka puasa ni eceli ms minggu pertama puasa lagi...
ai kan xdann nak story mory...
so... ni br dann.... cerita gitew2 jelah ye...
just nak kongsi kemeriahan berbuka dgn adik beradik, ipar duai n abah & mak..
smabil tgk baby baru... my nephew...
lokasi di rmh adik lelaki aku kat jln ipoh,
rmh apartment jenis suah nak parking n susah nak masuk..
xgemar betul aku.... tp dah dia suka kan..
aku xsuka dgn sistem security n kad yg sgt menyusahkan...tp bgs utk keselamatan

part mknn...style port luck..
setiap org bwk 1 mknn yg telah dipersetujui..
tuan rmh tukang bancuh air n masak nasi je..
xyah susahkan tuan rmh...senang gitew

so.. jam 6ptg.. sorang2 samapi..
mana yg blk keje bergegas meredah hujan..
mcm aku, seawal jam 4ptg dah keluar rmh sbb part aku tukang bl ayam 5star kat lembah pantai
tu pun dah dtg jam 4.30, stengah jam jugak la hubby dok beratur nak bl ayam golek ni...
dlm hujan lak tu....sian... tq ye en. Don.



terbaik la ayam 5star ni.. mmg lima bintang la..harga ayam ni thn ni sekor RM22.50
beli 2 ekor..

menu lain,
aku bwk gulai udang dgn cendawan.. ai msk sendiri ye.
pasal brg pasar ni dah alang2,,mmg aku nak complen.. mahal giler...
udang aku tu... Rm30 sekilo...nagis mak...aku bl 1/2 kilo dpt 16 ekor..
ko kira sekor udah bape harga... +- RM1 sekor ok...
sapa bazir xmau mkn udang.. aku amik n mkn... mahal oooo..haha
adik aku siti bwk asam pedas ikan pari ...(bapak merrtua adik aku yg masak ni...)terbaik la
untung adik aku dpt babpak mertua rajin n suka masak
siap bapak mertua dia bekal sebotol ikan bilis goreng kering yg pedas berapi lg..
pastu,
ayam 5 star 2 ekor
sayur goreng (tuan rmh msk)
ada tomyam campur (bl kat kedai by adik aku manja)

konsep portluck kitaorg aritu,
sape sempat, leh msk..sape xsempat leh bl kat luar or order..
jgn susah2kan diri...ye dak??hihihi


menu tambahan... murtabak by abah... bl kat PARAM je

adik aku yg bongsu Fadlisyah siap tmepah mini cheez tart... ni kebaboom sedap dia..
siap tapau bwk blk la... sbb sedap sgt....
mak masak seri muka n kuih kole kacang

suasana menunggu waktu berbuka..
chatting, surfing, lepaking, baring...semua ada
budak 2 org ni main kad tp mulut kecoh... menjerit je keje dia

aktviti mkn2... xsnap gmbar la..
aku rs..dari time org azan hingga abis mkn...20 minit je dah lesap semua mknn masuk mulut..
punyerlah sedap n sernok mkn smbil borak kan...
siap nasi habis lg tu....tuna rmh mkn last sbb kena tunggu nasi masak semula...
ko bygkan kebest'an mkn-mkn aritu

lastly...sesi candid camera
layanz...




next time kita buat camni lagi ye...
daaaa

cerita Ramadhan kami thn ini...

alhamdulillah...
harini hari jumaat.. Ramadhan ke 10 tahun 1434Hijriah...
pejam celik, pejam celik jelah...
tetiba dah 1/3 ramadan dah berlalu...

bab pertama...kisah syafiqah yg berpuasa...
alhamdulillah... sehingga kini syafiqah complete puasa..
kecuali hari pertama...
teringat kisah syafqah puasa hari pertama..
aku lak ms puasa pertama hingga ke2 aku blk lmbat..
so dpt borak dgn dia dah mlm ..
anatara skrip kami:

mama: kakak...mcm mana puasa hari pertama? kakak ok ke?
syafiqah: ok! (dia jwb dgn mata yg bersinar2)
mama: kakak penat tak?
syafiqah: x! (aku dah stat pelik ms ni)
mama: kakak makan x?
syafiqah: x!
mama: bagus.... kakak minum x?
syafiqah: minum! sikit je 1 teguk tghari lepas kakak blk sekolah SKTU...kakak dahaga sgt!
aku: adehhhh..... kakak...batal la puasa kakak...patutla kakak ok je.... mana ada org makan n minum...kakak ni...

so..kata papa...hari pertama kena tolak la puasa..
dia minum dgn sengaja... lg pun xpe..kata hari pertama..training...
oh ye...papanyer janji sehari puasa papa bg upah RM5..
tu pun syfqah yg cerita...dia buat perjanjian dgn papa dia...
ayat dia: mama! papa kata..papa nak bg kakak duit byk kalau kakak puasa... duit raya lain tau...

hamik ko... sejak dia pandai main duit ini..dia tau nilai duit tu...
bercahaya n bersemangat dia nak puasa...

bab kedua, kisah memasak di bulan ramadan ni...
so far...1st 3 days tu mmg xmasak la waktu berbuka sbb aku OTkan...
hubby bl je kat luar n berbuka dgn anak2..
pastu dah msk hari sabtu n ahad,...kami berbuka dgn family kat rmh adik
hari sabtu dgn family aku, hari ahad dgn family en. hubby..
then...this week...everyday aku masak ok...
terciptalah 1 lembaran sejarah ok...
dr nasi goreng ke nasi lauk ke mee goreng, ke dissert semua aku buat..haha
nnt aku certia la kisah2 kot rajin..muahaha

bab ketiga..peneman semasa bersahur...
xlain xbukan...si adik dobot imran...
asal aku bgn dia pun bgn... bkn waktu bln puasa je..
bln xposa pun sama...
dah jd rutin dia bgn awal...jam 4.30 or 5am... 
sbb mmg time ni akubgn setiap hari..
rutin aku tetap sbb aku kena perah susu pagi2... 

ni gmbar pg td...
imran tgh mkn ikan bilis...
pg td masak nasi goreng burger je dan ikan bilis tabur atas tu



muka xleh blah syfqah..
org suruh basuh muka xmau..terus sambar roti 
hamik ko...haha


so far semua going smooth la..
syafiqah pun bkn jenis demand nak sahur mkn ape..
even buka puasa pun dia belasah je...
janji dia mesti mkn..kalau x nnt risau dia lapar..
biasanyer ptg2 dia selalu ckp:
"mama...kakak geram dgn perut kakak ni tau... sbb dia selalu bunyi2... kakak xselesa la.."
xleh belah betul ayat dia... 
tp dia sabar.. xmerengek2 pun... dia selalu tanya...bila nak azan ni????

oh satu lg...
dlm bln posa ni since last week...
syfiqah request nak pakai tudung gi sekolah kebangsaan..
eceli dia pakai skirt setiap hari isnin n selasa, rabu n khamis pakai bj PJ dan hari jumaat pakai bj kurung
sbb dia kurang aktiviti lari2, mkn smapi tumpah2, bj dia xla bape kotor..
so..aku pun kasi la dia pakai tudung..

cun x fiqah....haha
kata dia....1st time pakai hari jumaat lepas.. cikgu tegur mana syfiqah sbb xnampak
rupanyer kakak pakai tudung...ala kiut

stok mknn pun dah habis nampknyer... 
ahad ni hubby akan sopingkan kat pasar borong utk penuhkan esbok blk
stok sampai raya..kalau selalu msk mmg cepat abis stok mkn
sbb selalunyer aku xmasak pun...haha
 next week hubby naik offshore sehingga sehari b4 raya dia akan blk
itu cerita n planning dia... kot delay ke..extend ke... xleh nak agak...
so..next week kami bakal berpuasa tanpa dia di sisi...

nnt aku kongsikan 1 resipi agar2 yg aku buat n amik dr blog cikgu erin ye..
serius sedap n senang...
n insyaallah..esok n smabung soping bj raya jalan2 anak2 lak
then nak mkn kat luar di somewhere... tunggu dah lihat...

Related Posts with Thumbnails