Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

majlis hari raya sekolah dan taska

since hari isnin hari tu..
bila cikgu sekolah n taska ckp ada majlis hari raya...
dua org budak yg bernama Irfan & syafiqah adalah org paling teruja...
paling sgt2 teruja adalah si Irfan..
tiap2 hari nak gi sekolah asyik sebut..
"mama..... abg kena pakai bj raya..bkn bj sekolah....nanti abg sorang je kat sekolah pakai bj sekolah oren ni....kwn2 abg semua pakai baju raya..."
sbb tiap2 hari dia ingat hari tu adalah hari jumaat hari raya...

alahai anak2 mama...
syafiqha pulak siap dah pesan, nak pakai bj kurung yg mana...
nak matching dgn tudung yg mana w/pun sbnarnyer xmatching pun tudung tu...
tp dia kata tudung tu sedap... ok la kakak...
then....siap remindkan mama...jgn lupa bw makanan nanti...

aku ni dok la pikir nak masakkan ape??
nak beli apa???
plan asal aku ingat nak masak nugget je..
tp bila blk keje smlm..serius aku malas giler nak singgah kedai..
pastu dok pikir masak jelah meehoon goreng nnt...
sbb sabtu lepas dah penuhkan stok mknn kan.. leh la masak..

so...pg td bgn jam 4 pagi semata2 nak msk meehoon goreng utk syfqah..
tepat jam 5 siap...wallah!!!

sebekas utk syfqah...
sedikit utk mama bwk gi opis utk b/fast pg ni

n...
their photo with bj raya...
dah besar dah anak mama dedua..
muka gembira sgt...

tak lupa...
adik imran pun nak bergambar jugak

peace yo!!!!

him n his workplace

dah nak abis sebulan raya ye dah..
means dah almost 3 weeks hubby kat laut nun...
nasib baik dia dok dlm kapal n ada internet...
dulu2 katanyer kapal pun xde internet n mmg lost contact terus la..
alhamdulillah skrg dah canggih...
cuma leh wassup or wee chat je..
nak skype internet xbape laju...
my hubby tido dlm kapal n keje atas platform...
last week dia send beberapa pic dia bekerja n tmpat kerja dia..
dpt la borak dgn dia hari rabu lepas...
tu pun sbb kapal dia pulang ke pelabuhan sekejap sbb since hari ahad lepas labuan ribut teruk..
then anak2 kapal n pekerja semua dah mabuk teruk sbb diaorg standby atas laut je..
so..terpaksa pulang ke pelabuhan utk rest..
tp still xnaik darat..sbb dah kat pelabuhan..dpt la dia line telefon..
dpt la borak dlm 10 minit camtu...

skrg ni nak lepas rindu dgr suara just dgr tru weechat jelah...
xpelakan...dr xdpt berita lansung
stat this week dpt borak dlm wassup hanya waktu mlm je..
sbb siang dia dok kat platform wholeday n kat situ xde internet...
xpela...

beberapa keping gmbar dia yg dpt dikongsi...
his workplace

ms keje dijalankan kot..

pandangan di waktu mlm

n lastly... 
sekeping gmbar dia  tgh buat ape ntah..


miss u hubby... ai tgh dok pikir nak hadiah apa ye sempena bday ai minggu depan ni...
*wink*wink* haha
teringin nak gelang Pandora seutas dgn beberapa bijik charm....

mcm ok je kan...???
xmalu mintak...haha...
daaaa

aktiviti Ziarah Raya Dengan Jiran Paragon 2013....

owh... gembiranya...aktiviti tahunan yg dirancang berjalan dgn lancarnyer..
kira now aktiviti Ziarah Raya ni dah jadi aktiviti tahunan utk aku n geng2 jiran...
dah 3 tahun dok paragon, dah 3 kali smbut raya...dan ini adalah aktiviti ke3 kami...
cuma thn ni semua dah lebih prepare...
mknn pun mmg stok gempak2 gak la...

utk aktivti ni..thn ni aku yg bagi nama tu ZIARAH RAYA Jln LEP1/12 PARAGON..
sedapkan bunyi dia..muahaha...
biasalahkan... aktivtii ad hoc..tp xla sgt.. kira dirancang dgn baik la..
bincang hari ahad petang, then hari selasa SMS balik semua org...
comfirmkan..hari sabtu...
ahad... terus stat aktivti...
kami stat jam 9.30 pagi...

jom layan gmbar aktiviti mkn2 kami...
mcm biasa..mesti stat dgn  rmh tok penghulu la kan...
utk penggal ke2 Persatuan penduduk LEP1, dipegang oleh Iszham..
so... kena gi rmh dia dulula...
respek kat Nor yg msk bkn setakat main menu SOTO..
tp siap puat dessert Trifle n kek coklat ok..
aku mmg xleh nmpka dessert ni... benda lain aku xpandang dahh

see the trifle dia... semangkuk besar...
kaya dgn buah2an... dia letak yogurt lg tu...terbaik la nor...
akak bg 10 bintang!!!

ni bila memasing dtg... mkn, borak n tengok aktiviti anak2

ni ha... budak2 seronok main smbil tgk tv...
lama gak dok rmh iszham.. sbb kami stat jam 9.30am..
aku org memula smapai.. yg lain2 kul 10 lebh smapai..
smapai jam 11.30 la dok rmh iszham

siap tertido jap si adik imran...

kul 11.30... rombongan beraya ke rmh ke 2 pulak..
lenggang kangkok kami org..
bebudak je beriya naik beskal..mcm jauh no...


asslammualaikum tuan rmh...ewah!!
rmh Hafiz.. bendahari persatuan...n wife dia Nana
tgk rmh dia..pagar siap pasang pable wash lg.. jeles aku..
dia pecah pagar kecik n tukar ke pagar  folding 16kaki...lg 10x aku jeles..
hihi... one day....will be like u...

ok... rmh hafiz spesel... dia tebar roti canai ko...
hihi..xde la.. hafiz hidang kami roti canai n roti telur... spesel ok..
xpe.. roti canai pun ok... yg penting aktiviti ziarah ni...
mknn semua jenis diterima...


amboi...syok kami borak...rasanyer tgh bincang program cuti sekolah ni xsalah..
nak konvoi ramai2 ke Thailand...insyaallah kalau jadi..

lepas 1.2 jam dok rmh hafiz.. kami ke rmh ke 3..
rmh Adib n Nomi...

Adib n Nomi mmg tiap2 thn sajikan mknn paling simple..
thn ni spesel... kami mkn semua dr tanah arab..
kismis, kekacang... sbb adib n nomi br blk umrah

xlupa... jagung rebus manis...
tgk si kecik Hasya ni...umor br 10 bln... tp dah pandai mkn jagung kooo

imran br bgn tido mkn kopok n gula2

Kat rmh Adib kami bersila lg tu...mmg betul2 spesel!

lepas 1/2 jam...
rombongan cik ila n the gang ke rmh ke 4 lak...
tgk... laki bini jln smbil eskot anak2 naik beskal..
best kan??
tudung siap beralun2 kena tiup angin...

rmh ke 4 rmh Abg Yan & Cikgu Yani
thn ni rmh yan spesel..dia br make over..
semua msk rmh yan mmg tergamam..
dia pasang plaster siling...wallpaper... 
all serba grey, Black n white...cantik!


tgk.... semua org kagum... siap komen mcm2..
yg nyata..terbaik la bang yann...!!

rmh yan dia sajikan mee jawa n cendol...
mknn pun terbaik!! 
kat rmh dia mmg anak2 tetiba jd tarzan..
sbb byk menan...tp aku xlak snap gmbar..sbb aku kena cpt2 blk rmh utk prepare pulak..
sbb last skali mereka akan ke rmh aku lak sbg penutup aktiviti ziarah raya

n lastly...
rmh aku.... mcm biasa... still menu laksa..
thn lepas kesian kat nana & nor yg dpt rasa kuah je.,..sbb diaorg dlm pantang xleh mkn laksa..
mcm aku certia dulu..org kedah n perlis lepas bersalin diaorg pantang mkn mee laksa sethn..
so thn ni smua mkn laksa pulun kaw2 punyer

see... nana tudung hijau polka dot n nor tudung oren bunga2..

gmbar terakhir dr mereka sblm penutup..
aku lak lupa nak join snap gmbar..ruginyer..

lastly gmbar tgh layan anak2...

kesimpulan..aktiviti thn ni sama seronok mcm thn2 sudah..
cuma thn sudah ada budak tahfiz lg buat small doa selamat..
thn ni bdk tahfiz lom blk bercuti lg..
semua org well prepared n mmg masing2 kosongkan aktiviti utk program ni...
cuma thn ni my hubby xde je..its ok..
tq to my neighbour...sayang korang ketat2...
kalau x buat aktiviti mcm ni...rasa raya mcm xbest je..
lg pun inilah masanyer nak beramah mesra..
sbb biasanyer blk keje masing2 mmg susah nak nmpka batang hidung..
kalau nmpak pun sekadar lambai tgn dr jauh je...
aktiviti berakhir jam 2.30 ptg n masing tertido kekenyangan lepas tu...
daaaa


my new wall deco dah digantung...

akhirnyer.. sabtu lepas.. berjaya menggantung my new wall deco...
tq tu airiswalldeco yg menjual n tq tu nad a.k.a mamaZN yg suggest airiswalldeco ni...
nak menggantung ni byk keje tau...
kena kopek bingkai ikea yg lama, buang segala doublesided tape
tampal blk cat terkopek pakai sealer
then drill dinding...by myself ok...
tp xberjaya sbb dinding tu keras giler n ada beam rupanyer..
akhirnyer...ketuk pakai paku dinding..
sungguh buang masa..haha...

ni rupa dinding lepas aku kopek semua bingkai lama
then aku cuba drill...
tp masuk xsmapai 1 cm... 

last2 aku ketuk pakai paku dinding je...
then cuba gantung bingkai...
nmpak nice...
then terus ke aktiviti mengecat...

inilah catnyer
aku pilih warna Vanilla... n serius mmg sama warna dgn dinding asal paragon...xsangka
tp aku hangin dgn cina jual cat ni..tong kemek dia bg aku..
aku mintak tukar dia xmau tukar... tp dia bg diskaun kat RM16 gak...
amik jelah... setong cat Jotun Majestic Royale Matt 5liter - Vanilla RM104 sahaja...


dah akhirnyer.... 
lepas 6 jam termasuk cat seluruh bahagian ruang tamu bawah
inilah hasilnyer

after tukar...


dan ni b4 tukar...


 ada perbezaan x??
eceli xnamapk beza pun..haha
cuma lebihnyer now kat area bwh rmh dah ada ayat2 al-quran
sebelum ni hanya bahagian atas je ada ayat quran....
sbb sebelum ni kat bwh  xde satu pun ayat quran yg betul2 menarik hati utk digantung
now... dah terlaksana...

insyaallah... next projek,
cermin ikea lama hitam n merah tu aku nak tampal di bahagian tangga pulak..
tunggu......

# sebenarnyer hari sabtu lepas mmg aku buat keje giler mengetuk n mengecat ni semua..
aku rasa nak buat n terus buat...
sepnjang hari dok buat bendalah ni tnpa masak semua...
satu rmh berpuasa - ifan n syafiqah cuma minum milo n koko crunch shaja
hubby tanya apsal..??
aku just ckp saje nak release tension! boleh>>??
n serius.. lepas cat dinding semua n nmpak rmh berseri aku terus rasa bersemangat..
pelikkan...6 jam buat keje aku xletihpun..
mlm tu aku ke alamanda soping brg dapur n blk jam 10.40 mlm..
mana kekuatan aku dpt pun xtau...
mlm tu aku tido dgn lena... 
tq ya Allah... just Tq... i feel better!

aku xkuat Ya-Allah...

harini...dlm riang ria aku gi majlis hari raya UPM..
ptg ni tetiba aku rasa sgt hiba n sedih...
aku mengadu kat hubby...ckp aku sedih...
byk benda aku kena fikir...
entah la...bila lama2 aku rasa betul2 stress...
aku xkuat...aku rasa give up...
aku pun xtau...cuma rasa sedih la...

mungkin sbb dah hujung bln kan...
mcm2 benda nak buat...
dulu..hubby ada... byk tlg.... w/pun mcm xnampak..
tp sbenarnyer byk...
cth... every month... aku xpernah fikir pasal brg dapur, barang masak..
sbb hujung bln.... hari gaji dia akan ke pasar utk lengkapkan semuanyer dlm peti sejuk...
sama jugak dgn brg dapur mcm sabun, susu anak, maknn kering semua..
aku skrg dah xlalu nak pikir tu semua...
aku tau order kat dia ckp beras habis, milo abis, sabun abis...
nnt dia yg buat senarai n suruh aku blk yg chek...
pastu dia ajak gi Alamanda n soping brg2 tu semua kat Aeon Big (dulu Care4)

blk dr pasar n carefour... dia jugak yg simpan semua brg...
bygkan mcm brg basar pasar - ayam, sotong, udang.. dia yg basuh, siang n simpan dlm tupperware n plastik
asingkan semua... dia tinggalkan sayur je utk aku kemas...
penat tau nak kemas brg pasar semua..
even kalau nak msk...tiap2 hari...brg abis...
aku order je... 
cth..blk keje ni aku nak msk gulai, daun kunyit xde, cili padi abis, aku just msg dia
suruh dia singgah kedai n bl...
aku tau smapai rmh aku terus masak je.... n barang akan smapai kat aku

skrg... blk keje...jemput anak, 
singgah kedai nak bl brg tmabah... mmg la bl byk2..
tp kena gak singgah kalau roti pun xde nak sarapan kan...
semua kena pikir sendiri la..

kalau nak tau... b4 hubby gi offshore aritu (pertengahan bln 7)
dia bl kaw2 brg pasar semua... boleh la bertahan smapai this week...
n now.. semua brg dah habis.... aku stress ok..


aku xpandai bl brg kat pasar.... aku rasa nak nangis...
ni brg dapur semua pun dah habis...sabun dah habis, sos semua...susu lagi..
apa yg buat aku stress... aku sorang2...mana nak urus anak,
mana nak gi pasar semua, mana nak kemas,...
sabtu ahad lg aku stresss.... sbb sorang2 kat rmh kan....nak urus anak,nak gi pasar,
nak masak, nak basuh 
bj sekolah, nak kemas rmh...
aku xlarat.... nasib baik ada adik lelaki aku fadlisyah yg byk tlg aku....
tp aku xleh mengharap dia sepenuhnyer..
peranan dia spnjag hubby xde, dia jd peneman n dia  tlg antar syfqah pg2 gi sekolah... 
adik aku ni keje kat Butik H&M Paradigm Mall...
so..korang paham2 lakan... keje shopping mall...kejap blk tgh mlm, kejap jam 7mlm
kita cuti dia xcuti...so..mmg la aku xmengharap kat dia
dia ada peneman pun dah bersyukur sgt
jgn tanya adik aku sorang lg yg aku citer dok dgn aku..
dia lg tmbahkan stress aku...malas nak citer

ok..smbung blk... now..aku rasa susahnyer xde my hubby...
nmpak kecik peranan dia... tp sbnrnyer besar..
aku bertuah dpt suami yg sgt "rajin" ni..tuk benda2 remeh temeh mcm ni la...
tp jgn tanya kalau suruh kemas rmh ke... dia la raja penggembur...
xpela... itula yg buat aku rindu kat dia...

skrg kat rmh ada pengganti dia... 
itulah anak bongsu dia yg mmg copy paste rupa dia tu...
dulu papanyer tukang kembur rumh...ala benda kecik2 je..
lepas dok sofa kembur bantal, bc surat khabar biar...
kita kena kemas... skrg xde la lg...
tp si kecik tu ganti dgn benda lain..
cth.. kasi mkn koko krunch....dah bg.. dia mkn, xmau sikit, nak byk dlm bekas pastu dia lambung2  koko krunch tu ke atas lantai....abis bersepah...
nak minum sendiri.... minum sikit... baki dia renjis2 atas lantai lg....
huaaaaa aku stressssssssss...
keje bertambah.... aku xleh nak marah budak kecik tu..kata baby kan...
tp keje aku mmg jerit terkejut la memanjang kat rmh...
kejap2 kang... ADIKKKKKKK...NAPA TUMPAHKAN AIRRRRRR!!!!
ADIKKKKK NAPE SEPAHKAN  MAKANANNNNNNN!!!!
ADIKKKKKKK NAPE BUKAK  PAMPERSSSSSSSSSSSSS!!!

ni....kunci moto papa hilang.. kunci kete kancil dedua hilang...
semua gara2 imran...dia suka main kunci.....kete dah xleh nak stat panaskan enjin...

Ya Allah.. ko kuatkanlah semangatku ya Allah....
br nak tempuh bulan 8, bln 8 pun xhabis lagi...
ni nak ngadap bln 9 pulak....... 
anak 2 dulu aku xrasa stress mcm ni..anak 3 lain la...
penat tu lebih...
sbb yg 2 org atas si Imran  tu pun leh tahan...
asyik bertekak, nangis.... mana nak tgk keje sekolah syfqah lg....
sape lg nak tgk.... dulu ada papa dia tlg ajar....
ni....AKUUUUUU JUGAK!

k la...sekadar nak luarkan perasaannn...babai....

gmabr selingan...
antara aktivti yg buat aku stresss....
abis lipstik mama dikkkkkkkkkkkkkkkkk!

anak dara saya rajin memasak...

eh ye ke anak dara saya ni rajin memasak...??
haha...tak jugak kot... biasanyer kena panggil mintak tlg
so far ok la... nak la bertanya itu ini...
mintak tlg amik kicap, sos tiram, bwg, halia semua dah kenal la...
setakat tumbuk bawang semua lulus dah...
nak goreng je risau lg..tp bg gak dia cuba kan...

ni gmbar last week... adik aku yuyun dok msk sama dgn syfqah..
ms ni aku OT... xpasan lak yg diaorg buat aktiviti masak2 ni n siap la send gmbar kat wassup kat aku
serius aku xbukak pun wassup tu
bila blk rmh mlm tu syfqah tanya...
mama tgk x gmbar kakak msk dgn untie tadi...
oh alahai anak mama...sory..mama xperasan pun./.mama bizi nak..

dah bukak...inilah adegan dia memasak dgn makcik dia...
comey je...
nuyun..aku dah lama xpakai lesung batu tu, sejak aku ada blend comel lote jenama phillips tu..
muahaha


kakak tumbuk bawang dgn ayunyer...haha


pastu tlg masak sayur...
ada gaya chef ni...

tgk dapur aku serabut kan...skrg terpaksa gantung kuali kat tingkap tu
dulu kuali n periuk aku, aku gantung n susun dlm almari bwh tempat masak
tp sejak budak dobot yg sgt cerdik tu ada.....
habis kuali & periuk aku dia susun...
mama xkisah dik adik nak main periuk mama...
tp periuk n kuali mama berat2 dik..
jatuh atas kaki mmg sakit giler...
mama standart pakai periuk tupperchef yg jenis cooper stainless steel tu..
xrisau kemek walau adik  baling o lanbung2 dik oi....
tp risau kalau terhentak kat kaki..bengkak sebulan dik...
jadi utk keselamatan..kena gantung tinggi2

ha...!kan...mama dah siap bebel bg nasihat ni..
aduhai..nak besorkan anak 3... memacam...


ok... sambung cerita masak2 syafiqah n untie dia..
menu masak.... sup telur, sayur goreng n nugget...
simple tp nampak sedap
kata untie yuyun...irfan mkn 3 pinggan..
kakak makan smapai jilat pinggan...
haaa..tu mmg sedap tu...




lastly...rupa lepas mkn n kemas meja mkn...
haha..penat ye kakak....
mcm tu lah mama rasa...
now.. kena belajar dgn untie dia..
dgn mama asyik lari2 je...pandai dia...
daaa

buah tgn dari jiran...

tq tu jiran ku nana &hafiz....
diaorg blk kmpg kat perlis..kami kat rmh sini merasa buahtgn  dr kampung dia....
ada chempedak, petai, rambutan & dukong


yg chempedak ni mmg terbaik la...
isi gebu2, tebal n manis sgt!
mkn mcm ni je mmg xlalu la

ada la slm3 ketul ratah mcm ni...
selebihnyerrrrr.............
aku goreng...
mkn panas2.... irfan n syfqah yg xpernah mkn pun terus mkn...

 again to nana & hafiz...
tqvm

hantar papa ke KLIA di raya ketiga

raya ketiga semua org masih dikampung..
bergembira dgn sanak saudara..
kunjung mengunjung rmh sedara...kan...
sedap2 mkn lemang bagai lg....
kami ni seawal malam hari raya pertama..lepas blk dr sabak bernam..
dah tido atas katil sendri kat rmh...
hari kedua melawat adik yg sakit n balik ke rmh semula...
hari ketiga... lg xkemana sbb papa nak siapkan report n kemas bag nak ke Labuan semula
nak beraya pun sedara mara sendiri pun balk kampung...
so..... xkemana...

hubby since blk dr Labuan sehari sblm raya mmg dah bgtau awal2 suruh aku hantar dia ke KLIA ms raya ketiga nnt...
aku mmg le xsanggup..bkn pe..aku xtau jln...
kalau tunjuk jln pun mcm xsure blk nnt smapai ke Seri Kembangan..
takut tetiba smapai PD je..muahaha...
serius ok... aku ni nama je lesen memandu 10thn... tp aku rive pergi blk kerja je..
pastu balik rmh mak kat Sentul n rmh mak mertua kat sg. Besi..
kalau jauh pun area KL selangor ni smapai ke IKEA tu je..
ada skali aku drive ke Port Dickson gi kursus...
n 2nd time ke Port Dickson lg jun lalu... tu pun akak aku ada sblh..
sbb apa2 dia leh drive jugak..

skali aku tanya dia...yg beriya2 suruh sy antar ni nape?
sbb selalunyer dia gi OS nak ke KLIA dia naik teksi je... 
xpernah aku hantr smapai KLIA pun
hanatar smapai depan pintu rmh je....
then lambai2smapai dia naik teksi n hilang dr pandangan...
rupanyer pakcik teksi yg selalu antar dia tu xde...
kata raya ke3... pakcik tu balk Melaka beraya daaa...

alahai...xsampai hati lak...pastu pikir punyer pikir...
akhirnya aku dpt solution utk hantar dia..
NAIK ERL!!!! yeaa.aaa...bkn sekadar smapai depan KLIA...
tp...smapai dia dia boarding la...hahah

n serius...aku xpernah gi KLIA naik ERL ok...
naik MAS sekali je seumur hidup.. dulu tu pun pergi dgn ketua jabatan ke UPM Bintulu..
sian aku kan...huhu..
ok nak jd certia... flight hubby jam 6.55pm...
kami seawal jam 4.30 ptg dah terpacak kat KLIA ok...
semangat nak hantar papa gi keje...
ok...
tgh tunggu train

jom layan aksi kami anak beranak yg jakun naik ERL n excited dpt hantar papa ke KLIA


aksi dlm ERL
imran tido dgn lenanyer

papa check in ms ni...
ms ni jumpa la dgn engineer yg sekapal dgn dia, ada vendor kapal xslah..
tgk diaorg bincang hal projek n speaking berhabuk..
aku tumpang dgr n senyum2 jelah...
ai xpaham u... haha

then nak tunggu flight papa jam 6.55pm...
kami round2 sekitar KLIA

ada perkampungan yg cantik kat KLIA ni sempena Aidilfitri...
diaorg buat suasana hari raya di desa... kelasssss...
bebudak melayan...

kunun2 main congkak...
tp mana de guli..
pandai irfan berlakon...


jam 6.15...papa pun boarding....kami pun balik...
sob2...papa xkasi kami hantar dia boarding..
tp dia balik yg hantar kami naik ERL ..sabar jelah...

n now...me n anak on da way back tu putrajaya

all these pictures me send back to hubby tru wassup..
 aksi kami on d way back to putrajaya


to papa Don...
babai papa....
we miss uuuuuuuuuuuuuuu sooooo much



Related Posts with Thumbnails