Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

soping susu di mamy & baby expo SACC

citer last week actualy
kan aku dah mula campurkan imran  dgn susu formula
utk 2-3 minggu pertama dia minum nampak serasi..
masa ni imran br je kena cirit birit...
tp kami ingat just salah mkn...
then..nak jadi cerita...
wyeth buat offer kepada members utk pre-order susu masa expo mami baby kat SACC
so...ahad lepas kami kesana utk bl sekaton susu...
sbb syaratnyer kena beli at-least 1 katon susu bersamaan 6 kotak susu 1.2kg Progress gold
dpt goodies bag la bagai...
dapt hadiah memacam...
ok lakan...



...


booth wyeth masa kat sacc shah alam aritu

utk makluman harga ms pre order susu ni jatuh aRM63 je sekotak
dapat lg free 200g susu for every 2 box dan 80 points utk sekaton susu
tu yg beli tu...

nak jadi cerita, aku mati2 ingat kat SACC mall...rupanyer bkn..
ms dtg tu xterfikir pun pasal mami baby ekspo ni sedangkan lalu dpn convention centre tu..
then bila dah smapai ekspo ni mesti la bl benda lain kan
nak bl brg baby idok le...si dobot ni pun dah 1 thn stengah kan...
xde benda yg menarik utk dibeli kecuali...
ternampak baju tido yg menarik n nice kualiti kain dia...
so. bodek hubby utk blkan kais si bujang irfan...
irfan skrg makin tinggi.... baju saiz 4 thn semua dah singkat
then papa kata.. amik 5 helai terus..
inilah baju tido br irfan

suka dia...selai RM20...aku tawar lg tp xdpt..
xpe la... dpt free i-pad jawi sebijik..

then...
kami ke SACC mall semula ...sbb dah parking kat situ pun..
kat sini mencari baju renang muslimah utk syfqah..
bj renang lama syfqah dah sempit sgt..
bl dulu pun ms umur dia 4 thn...skrg dah umor 7 thn...
mmg patut pun sempitkan...
so rouncd2 dlm mall...
ada 1 kedai jual bj renang ni..
tp mmg bj renang muslimah ni mahal ek...
lepas pilih inilah bj renang br syafiqah...
harga sebenar rm129, lepas offer rm116..less 10% je..
jadilah...

insyaallah..cuti deepavali ni n cuti awal muharram ada program bercuti2 malaysia
nnt aku update ye...
insyaallah...kami pergi..
doakan imran sihat la hendaknyer,....amin



kisah mkn2 n bday blated dinner

owhho...bila tgk side bar...
aku br buat 16 en3 utk bulan ni...
bila tgk kalender.. harini dah 29 Okt..
eh..nak abis bulan dah....
konon lepas ni target nak pastikan at least 1 hari 1 n3..
dpt 1 hari 1n3..1 hari 3 n3 pun boleh..
janji mesti dptkan 30 n3 sebulan..
bkn main target aku..

so.. nak citer gak..
n3 lama yg terpendam..
byk aku ckp nak citer tp xciter..
xdann nak taip la...
kekadang... masa ada.. tp xde idea..
gmabr ada... tp tak tau nak stat dr mana..
so..
nak citer kisah belated bday...
claim dr hubby yg br balik dr OS awal bln 10 haritu..
dia bwk gi Alamanda..
kasi bday present... dgn aku yg poyo desak dia nak pandora gak..
dia blkan...tq hubby...
patut mintak emas katanyer.. kot sesak leh jual..
ni mintak pandora.... jual pun xlaku...
err yeke???? pandora xlaku ea???
haha... aku xpedulik...kalau dah kenan...ckp pe pun aku xlayan..
hihi...

then...dia blnja kami mkn kat TGI Friday...
kali ke2 mkn kat TGI... tp kali pertama mkn kat TGI Alamanda...
agak hampa sbb TGI Alamanda br je dibukak..
boleh dia kata diaorg xprepare short rib kat situ..
kecewa n hampa hubby...
so..kami org layan steak je...

mkn dgn aman sbb imran tido dgn lena sepanjang sejam kami mkn...
dan..
inilah menu yg diorder..

air aku..
ape ntah aku ordeer...xingat dah..haha

irfan dgn spegeti..kids menu...
mmg fail... sbb kering... mmg pizza hut punyer spegeti alfredo je bebudak ni nak mkn

my menu 


hubby menu...gambar gegar


me.. the bday garl


the tokey yg belanja

si kakak yg manja dgn hadiah mama

n lastly...
pekena deesrt..
wajib.. 


abis mkn bersandar kekenyangan...
ms ni dah jam 10.20pm...
sekali...kena panjat tangga eskelator masa nak blk tu..
habis semua makanan hadam dgn baiknyer..haha

tq my hubby...hadiah thn ni sgt2 berharga...
mkn pun sgt2 best.... janji dia beringat hari2 penting kita kan...
daa

kisah cekak rambut syafiqah

hari ni nak cerita pasal cekak rambut!



hai la anak omak sorang ni...
sejak dia berambut pendek ni...
senang la sikit pepagi gi sekolah xperlu nak berdandan rambut bagai...
kalau x..jenuh nak tunggu rmbut kering..
jenuh nak pikir ikat stail apa gi sekolah...
skrg ni...sikat je rambut n pakai cekak leh terus gi sekolah...
tp masalah jugak...
masalah dgn cekak, dan tuan punyer cekak..
sakit hati aku pun ada jugak..
bknnyer pe... nak nmpka terurus rmbut syfqah tu lg cantik kalau pakaikan cekak rmbut..
kalau x, boleh aja selitkan rmbut dia dicelah telinga..
sbb rmbut syfqah kan panjang belah depan...


bila xpakai cekak boleh aje selit rambut di telinga


so..last 2 weeks aku ada blkan dia 3 buah cekak rmbut..
jenis plastik mcm2 kaler..
ada purple, biru &pink..
tujuan boleh bwk gi sekolah nnt

ni cekak biru di pakai

then cekak purple

tapi...sekali pakai je terus patah...
hai la hati...sabar jelah...
ok xpe.. ada lg 2 buah..
pun sama...pakai 3 hari , 3-3 patah...
ya Allah...geramnyer...

then...last week... aku blkan cekak rambut besi..
wah..kalini dgn harapan...mesti xpatah punyerlah..
confident ok!

sekali... pakai 2 hari...
msk hari ketiga..HILANG!
ciss.... ni camne aku nak buat ni???
geram je tgk minah sorang ni...

ahad aritu blkan cekak baru..
kali ni yg xleh patah punyer..aku siap kangkangkan sebesar2nyer
xpatah pun..ok..
bl 2 buah...
tp aku pesan..pakai utk sekolah je..
blk sekolah sangkut kat almari
harap bertahan la

sekadar gmabr hiasan...

mentang2 nak brg senang dpt...
dia xtau menilai brg tu mahal or murah...
then xsayangkan brg... asyik2 hilang!!!
aku tgh pikir camne cara nak kasi brg dia xhilang???
korang ada idea..??
share sikit??

dah dpt balik jam Baby G

hari selasa lepas...
dapat semula jam Baby G yang hantar repair aritu..
kejap je dah 2 bln..
ke mcm lg cepat dr 2 bulan...?? malas nak pikir..
org G Factory called last friday suruh collect
tp aku tanya warranty bape lama leh dpt lepas repair...
then hari isnin lepas dia called back bg tau casio kasi warranty 6 bln...
boleh la... byr mahal ni mcm bl jam baru kan...
terbang Rm380 cash!
now.. dah pakai balik since rabu lepas...
melepaskan rindu pada jam...
lama tau xpakai dia...
hampir 1 thn lebih jugak la....
mood....double happiness mcm mkn burger Mc'D lak..haha


daaaa

my new NOKIA h/p

owh ho...
aku mcm segan gak nak bgtau...hihi
aku dah ada hp baru...
jenama nokia u...haha...
org sibuk dgn I-phong..... samsung android.. blackbery..
aku setia dgn nokia..
tu yg segan tu...harga lg la..
kalau S4 kat 2K, iphone 5S 3K, aku nyer nokia..muahaha... bape rat je

aku bl aritu..kat kedai Nokia The Mines je..
aku mmg xcaya ngan bkn dr pengedar asal Nokia..
mcm bl tab samsung aritu pun bl kat kedai samsung jugak..
takut kena tipu...

eceli apsal tetiba aku nak tukar hp bagai..?
entah la... aku rasa kesian kat diri sendiri tau..
selalu gaduh dgn hubby pasal selalu xjwb tipon dia..
sbb... aku xdgr...sbb... hp selalu off sendri..
lg satu..kondisi hp lama yg dah usang sgt..
umor dia..menjejak ke usi 5-6 thn da....sian kan??
asyik la kena perli dgn kakak opis, jam ko bl mahal2 boleh..
pandora pun laki ko boleh belikan...apsal ko xrequest h/p yg canggih lagi cun sebijik??
hamboi...amik aku...
ye... aku bab gadget ni agak kedekut n xheran sangat...
lg pun aku jenis malas nak caj gadget semua..
pakai nokia..seminggu xcaj pun ok lg kan??

lg 1 reason...
katakan time soping.. aku tgh syok belek brg kat butik..
skali laki aku call tanya kat mana...
kuarkan h/p nokia lama yg cokia... rupa dah uzur...
errrr besaq kemaluan disitu..muahaha..
tu yg nak tukar tu..haha...jahat! 

my old nokia express music..
semua penutup dah hilang..lompang2 gitew... 
yg bab dia off sendiri tetiba jgn ckp la... selalu...
hang xpernah la.. sbb bkn canggih kan...

well....ms nak bl smlm..adik aku tanya..
napa mesti nokia... siap perli..penggunar tegar ye ko ngah..??
iye.. ai pengguna tegar jenama NOKIA hokeh!
sbbnyer... nokia hp yg tahan lasak..
nokia hp yg comel...nokia xperlu perisian yg canggih..
tp yg harga murah pun dah cukup canggih...
then... sbb lain..sbb aku dah ada Samsung tab utk bukak internet...
so..aku perlukan 1 hp utk sms n call sahaja..
lg pun aku bkn jenis org yg cermat jaga h/p..
kenalak ada tentera aku yg cekonit nama imran yg asal dgr bunyi h/p melompat amik h/p tu
dah diamik terlepas gedegung gedegang berguling atas lantai....
xnangis ko tgk..??
so.. xyah la nak bl touch screen bagai... slide2 semua...
amik tekan2 cukup!

so..lepas berpikir2..
aku beli sebuah hp yg paling murah dialam semesta..
tp dia still boleh on FB, wassup, semua..
inilah hp dia...

NOKIA ASHA 210..
harga RM299

murah kan??? hihi
yea!!!!... dah ada hp baru...
janji nokia...nampak la stylish sikit kan...
kelasss ko jah!!
nnt aku daftar line tipon aku dgn pakaj internet ye..
dpt 1G sebulan pun ok..
janji leh on wassup...

utk makluman korang...
no hp aku b4 ni mmg xde wassup..
aku wassup tru my tab yg guna no. broadband...
so...kalau ada yg tanya xde wassup ke? mmg xde ye...
tunggu ye.. next month ko leh daftar..
sbb aku amik Maxis pakej family bwh nama hubby...
tunggu hubby tukar pakej lepas 16hb 11 nnt..lama nyer...huhu


mood now... happy!!!
leh kawan dgn tab yg kini baru dpt baju baru yg pinky-minky jugak...


n lastly...
sekadar kenangan...
Ekspress music vs Asha


anak sakit: cirit n scabies

owh..this week kejap je dah hari khamis harini...
br dpt nak taip 1 n3 ni haha...
mintak maap la ye... xhapdate lama dah...
perasan ye ko ilah, mcm ramai nak tau perkembangan semasa ko...hihi
xpe.. ai know... ramai silence reader ai diluar sana...hihi

ok la... ni pun apa aku leh ckp....
smlm EL...imran xsihat..
kena cherry berry la pulak..
bila time papa di OS je..sibuk si anak2 nak bermanja lebih dgn mama dia..
manja kasi extra pakej xkasi tido mlm...
kasi mama kelam kabut, ulang alik balik taska, bw gi klinik bagai...
xpe anak2 ku... mama redho...tu tanda Allah sayang korang semua dgn mama skali...
dia tau mama kuat mcm superwoman..haha

so..nak jd cerita...
xtau apa sbb mamat kecik tu leh sakit perut..
sbb apa yg kitaorg mkn sekarg dia dah leh mkn...
utk mklmn, since last 2 weeks aku xmasak bubur imran dah..
lepas gi checkup imran yg 1 thn 6 bln lepas utk amik jab
sekali nurse kat PK seri kmbgn tu tanya progress anak...
apa dia mkn semua..aku ckp aku still kasi imran mkn bubur..
abis aku kena sembur dgn nurse tu...xle teruk pun..
dia ckp, imran xde gigi ke? skali tgk penuh...
dia kata aku kena kasi imran mkn mcm2 jugak..kena biasakan..
so..blk tu terus berazam....xyah msk bubur dah...
try bl nasi ayam kasi imran mkn...eh..habis pulak..leh je dia mkn..
ngada betul.... aku yg terkena dgn imran kot...saja nak buli aku..
pastu kat taska pun diaorg kata imran ok je mkn mknn taska..
lg la seronok aku dgr...

dan dlm ms yg sama aku stat top up imran dgn susu formula kan..
so..nak jadi certia, bila gi klinik bw imran yg dah cirit-birit teruk tu...
doctor tanya ada x perubahan mknn sepanjang 2 minggu ni...
of cos aku ckp ada... 2 perkara besar tulah..
so..doc ckp... maybe perut dia br nak sesuaikan diri..
siap pakej demam n batuk,...
n extra pakej...
mamat ni kena kudis buta ok... scabies diaorg panggil..
aduh...patut la dia dok bising ckp gatal2...
tumbuh bintik2 berair kat area pergelangan tgn & bawah ketiak..
paling best.. syafiqah pun kena jugak rupanyer...
syafiqah punyer siap area celah jari dia dah pecah2 la...
aku pun xpasan...


sikit maklumat pasal scabies

* penyakit ni berjangkit..
* gatal2 yg teruk... efek area:


* punca: disebabkan oleh kutu ni / hama

* simptom: The rash
The scabies rash is made up of tiny red insect bites or spots. If you scratch the rash, you may also develop crusty sores.
Burrow marks can be found anywhere on the body but in adults they often appear in the following areas:
  • the folds of skin between fingers and toes
  • the wrists
  • the elbows
  • around the nipples (in women)
  • around the genital area (in men) 
The rash can also sometimes occur in the following areas:
  • the underarm area
  • around the waist
  • the inside of the elbow
  • the lower buttocks
  • the lower legs
  • the soles of the feet
  • the knees
  • the shoulder blades
  • the female genital area
  • the groin
  • around the ankles
Elderly people, young children and those with a low immune system (immunocompromised) may also develop a rash on their head and neck.
In infants and young children, burrow marks tend to appear in different places on their body, including on the:
  • face
  • head
  • neck
  • scalp
  • palms of the hands
  • soles of the feet
Scabies mites leave small red blotches and silver coloured lines on the skin. These marks are caused by the mites burrowing into the skin.
In infants with scabies, blisters and pustules (small blisters that contain pus) may develop on the soles of the feet and palms of the hands.




rawatan: 1. applying the cream or lotion
To prevent re-infection, all members of your household and any close contacts, including recent sexual partners (see diagnosing scabies for further details) should be treated at the same time as you, even if they do not have any symptoms.
You should apply permethrin cream and malathion lotion to cool, dry skin and not after a hot bath. If you apply it when the body is hot, it will quickly be absorbed into the skin and will not remain on the area where the scabies burrows are present. You should also:
  • read the patient leaflet that comes with the product for details about where to apply the cream or lotion; some products need to be applied to the whole body, including the scalp and face, whereas others must only be applied from the neck down
  • pay particular attention to the areas that are difficult to reach, such as the back, the soles of the feet, between fingers and toes, under fingernails and the genitals
  • ensure that you apply it to areas where the scabies mites often burrow, such as the wrists, elbows, armpits, under the breasts and around the nipples in women
  • use a cotton bud or old toothbrush to apply the treatment under fingernails and toenails (afterwards, put the cotton bud or toothbrush in a bag and throw it away)
  • leave the treatment on the skin from 8-24 hours (depending on the preparation used) before washing it off thoroughly; follow the manufacturer's guidance regarding how long to leave on the cream or lotion
  • immediately re-apply the cream or lotion to any areas of skin that are washed during the period of application
  • wash bed linen, nightwear and towels after the first application (see below)
  • repeat the treatment procedure seven days after the first application to ensure it is successful; the second application will ensure any mites hatched from existing eggs are killed
You should contact your GP if the itching does not improve after two weeks of treatment and you notice new burrows on your skin. They may recommend the treatment is repeated or prescribe a different lotion for you to use.

             2. Infection control
On the day you first apply the cream or lotion you should wash all bed linen, nightwear and towels at a temperature above 50C (122F).
If you are unable to wash certain items, place them in a plastic bag for at least 72 hours. After this time, the scabies mites will have died.
In cases of crusted scabies, you should clean the floors in your house and thoroughly vacuum your carpets and furniture (armchairs and sofa).
If you have been diagnosed with scabies, avoid close and prolonged physical contact with others until you have applied the cream or lotion. You should also avoid close contact with other household members until their treatment has been completed.
Children and adults can return to school or work after the first treatment has been completed.


so..skrg ni fasa lumurkan ubat scabies kat bebudak..
harini irfan br ckp dia pun stat gatal2...
dah satu rmh kena...
ni mlm ni kena la tukar cadar katil semua basuh dgn dettol...
nak bsh dgn air panas kang rosak lak cadar...tp kena basuh cadar ni...
jerang air panas la nmpkanyer
aduhai..dugaan di raya haji..ewah...

ok la... nnt smbg citer lg ye.... 
pasal aku lak ye... daa

cerita gelang syafiqah n update charms PANDORA mama...

wah..... xhabis2 pandora...
wajib u...kata dah jd collector kan...
sebelum tido mlm kena baca buku pandora dulu...
tenung2 katalog smapai tertido...
ko mampu??? haha... jgn tiru ai tau...
ai obses giler...
demam 3 hari lepas sbb xdpt gi alamanda nak gi pandora bl clips..
lepas dpt gi beli..terus pulih demam...
tepuk dahi laki aku... :P

ok.. nak jadi cerita....
hari ahad mlm.... badan menggeletar ni...
mmg aku demam pun...
xtau pesal... kejap sejuk kejap panas....
hidung mmg xde deria bau dah..tp aku xselsema ok...
kepala pening pusing2 n sakit kat kening/..
maybe sinus kot... malas nak amik pusing...
dlm ms yg sama cakap kat hubby....
nak bl clips charm utk gelang pandora aku...
sbb tensi charm 2 bijik ni xleh dok diam...
nak jugak pegi alamanda...
so..mlm tu pergi la kesana...

ms on d way nak ke pandora...
syfiqah dok ckp..."mama ni asyik beli gelang je..
xpe.. nnt kakak dah besar..kakak kumpul duit dan beli sendiri.."
ala cian anak mama... ingatkan kecik lagi...
mana tau bab2 gelang ni...
rupanyer.. bila dia tgk aku dok sibuk belek gelang n tgk katalog pandora...
dia pun teringin jugak...

so..ms on da way nak smapai ke lot pandora tu...
depan butik carlo rino...berdepan kedai jam xsalah...
kat tgh2 dia
ada satu booth jual gelang...ala yg leh letak nama tu...
aku ushar la kat situ..
then tanya syfiqah..dia nak x?
nak bl pandora mcm mama xmampu lak mama.... 
hilang kang....meroyan mama ni...
wah.. suka syfqah...
tp disebbkan jam dah menunjukkan jam 9pm...
kena gi pandora dulu kasi mama pilih charms clips utk gelang mama...
then blk tu br singgah booth tu utk bl gelang kakak...

lepas setle bl brg mama..patah blk ke booth gelang tu...

inilah rupa huruf kecil yg cantik lagi antik


boleh dipasang pada gelang or rantai...boleh jugak jadi keychain
dlm byk2 rekaan...yg huruf colorful jugak dia nak..
layankan lah
aku suka yg bling2... tp dia xmau..
FYI... sebijik huruf Rm2...harga tali mcm tali jam utk syfqah RM8
so..dia mintak buat nama dia ADRIANA tmbah sebijik LOVE kat blkg nama
so..semua sekali Rm24 je..

see.... muka hepi ada gelang yg cun..

yg mama pulak...
xnak kalah...
bl 2 bijik je clips charm...
kat rmh aku dok aim lain..
smapai sana..rambang bijik mata tgk clips..




kena pulak SA tu cadangkan suruh amik yg ada kaler merah sikit...
pastu clip charm dia xbyk choice...
last2...rembat yg ni



sebijik RM 169.00 x2 bijik = Rm 338

so...skrg gelang aku dah ada 4 bijik charm..
owh..masih xcukup...
tp buat ms ni ok la...
next month leh beli kot
stat bln depan xyah br yuran sekolah agama syafiqah...haha
jimat disitu...leh beli sebijik charm sebulan ni...(sambil usap dagu) haha

ok..now... 
inilah koleksi pandora aku skrg


 dan inilah tgn anak beranak yg dah bergelang sekarang...
 
n lastly...
aku mintak buku katalog pandora...
baru puas nak tgk harga...
ni kejap2 on internet..xpuas ko..
harga  pun xde.. ni kalatog complete...
tu yg tido smabil peluk catalog tu...daaa



bila si suami yg shopping...isteri paling gembira

seronok aku kalau  ikut hubby soping...
selalu kita soping sendiri n kena kuar sendirikan..
kalau hubby soping... dgn kita dpt habuan dia..haha

ok...soping kat aeon je...
walau pun bkn aeon members card day...hanya aeon fiesta day...tp dah cukup best
pepagi dah tunggu dpn pintu aeon dibuka...
walaupun xde org ramai pun...lain la aoen card members day kan...
berpusu2 org tunggu kan??

then...hubby dok soping brg dia...
aku n anak2 dok ushar brg sana sini...
lastly... hasil dia...

xde pe pun...
pow hubby seset comforter..last bl 3 thn lepas...
then hubby bl bj n seluar keje dia...
aku dpt pow 2 helai bj jalan jenama nicole... ni pun kira untung...
sbb utk aeon fiesta ni bj aku bl tu tu dia offer 70% less... kalau x..sale biasa dpt 50% less je..
then aku bl 3 set bra triumph baru... hitam, maroon n kelabu..opsss....hihi
lepas bl...
gi tukar voucher la


dapt la voucher byk ni... 
kalau aeon members card day ..every Rm100 dpt voucher rm10
tp fiesta card day dpt half je..
still byk gak rasa...
n the best part.... semua voucher ni aku punyer...muahaha...
tp xtau nak bl pe...rasa nak lekat brg dapur or bl alas kaki toilet yg baru kot...
muahaha... lom soping lagi...
to hubby...tq belanja ai lg....luv u...daaa

Related Posts with Thumbnails