Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

masak-masak: Puding Roti Bakar & Sos Kastad

ya allah....seronoknyer...
seronok sbb akhirnyer..hajat nak main masak2 guna oven tercapai...
giler lama bl build in oven tp xpernah guna...
sian aku kan>>>
semua gara2 pasal xbuat2 wiring ovennyer..
tp lepas je buat wiring aritu....sabtu cuti baru2 ni..
terus aku dgn semangat berkobar2 ke giant bl2 brg nak main masak2...
ala...menu simple2 je pun..
utk org yg xpandai msk mcm aku...
rasa semngat tu mengalahkan ape ntah kan...??
muahahaha....

tp bila dah lepas masak... baru tau...senang je buat puding roti ni...
so... aku xmau poyo lebih2...
resepi pun xyah lahkan...eh... tulis jelah...
manatau... satu hari nnt saja nak view ye..
sambil kita kongsi2 gmbr ye...


Puding roti
7-8 keping roti
500ml susu fresh milk @ 2 cawan (aku terbeli susu full cream.. ala mana2 boleh)
1 sudu teh esen vanila
4 sudu besar gula halus
2 biji telur
3 sudu besar kismis 
2 sudu besar mentega (dicairkan)


sos custard
1 tin susu cair
 1/4 tin air  (guna tin susu sejat tu je)
 2 sudu besar gula

 2 sudu besar tepung custard


bahan2 dia

cara memasak: 
carik2 roti susun dlm bekas pembakar...
aku guna dulang arcopal... lama bl xpernah guna..sian aku..hihi
smbil tu aku susun selang seli letak kismis kat dlm tu


 500ml susu segar/fullcream, campurkan dgn sesudu vanila, pecahkan 2 biji telur, dan 4 sudu gula
kemudian gaulkan


dah siap...curahkan ke atas roti tadi...
biarkan seketika roti meresap dgn susu tadi..
kalau ditekan2 pun bagus...


then masukkan kismis dan mentega yg dicairkan..
gaul sebati.. aku xgaul pun... huhu... 

then bakar dlm oven dgn suhu 180 darjah selama 30 minit atau sehingga masak


sementara tungu puding masak..
aku masak sos custard dia
semua bahan di atas : susu cair, gula, air, dan tepung kastard di gaulkan
masak dengan api perlahan.. kepekatan ikut suka sendiri...



sambil tu jenguk oven tgk puding aku dah stat naik...

siap kakak syfqah tunggu depan oven ko...
puding naik makin meninggi.. abis bertaburan kismis aku..huhu

akhirnyer... lepas masak...
siap potong... walla..

puding yg siap dituang sosnyer..
sedapnyer...
lunch mkn puding roti...separuh abis...
ko ado??haha...
dah aku msk tghari...
hihi...baki masukkan dlm fridge..
buat mkn petang pulak...
mkn sejuk2 lg best...

senang kan?? nnt leh buat lagi...

2 comments:

- dieyana - said...

wah sedapnye, fevered dieyana ni, dh lama nk try buat, tp tk terbuat2 wakakak...;-))

Iela Fazielah said...

-dieyana-: serius..dah buat,..br tau senang giler.. smlm buat lagi..kali ni xsamapi 10 minit siap... siapkan adunan...masuk oven..tinggalkan... gi mandi...abis mandi & pakai bj...dah siap pudingnyer... terbaek la...hahaha

Related Posts with Thumbnails