Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Masak-masak: Cheesekut

alhamdulillah.....akhirnyer dpt dak buat cheesekut ni...
punyerlah ramai dok tunjuk hasil buat cheesekut...
buat aku pun rasa nak masak jugak!!
tq mamatisya yg kongsi resepi...
sgtla senang nak buat...

utk mklman...
aku tgh sakit gigi n xsihat..
dgn suara xdenyer..dgn badan panasnyer...
tp pasal nak mkn sgt..
lg pun niat nak bwk ke family gathering semlam dgn keluarga hubby...
aku kan suka share gmbar mknn...
tp asyik la diaorg dok telan ayak liuq je...
kali ni... terus niat..
buat n kasi diaorg rasa terus...

ok...
terus tgk bahan..semua dah tau...
4 benda wajib ni je.... mmg xsusah buat dia..

1. Biskut Hup Seng Deluxe cracker
2. 1/2 tin susu pekat manis (nak lagi manis leh letak lebih, nak kurangkan manis letak suku je)
3. 250g Cream cheese (aku prefer tatuta..lg sedap n creamy)
4. 4 sudu susu full cream (boleh letak lebih susu ni kalau nak cair.. pada aku 4sudu dah cukup cantik xcair sgt)

tp biskut, sebaiknyer guna biskut hup seng duluxe crackers ni
mmg rasa dia lebih sedap dan mengancam la

Step nak buat cheesekut:

PERTAMA:
pukul dgn mixer cream cheese, susu pekat manis dan susu fresh milk smapai kembang...menas smapai cheese tu lembut n warna jadi putih... if xde mixer boleh guna blender


kemudian KEDUA
amik biskut crecker tu n celupkan dlm susu freshmik n terus susun dlm bekas
celup je bkn rendam...aku nak buat keje cepat aku masukkan 4-5 keping serentak n terus angkat n susun dlm bekas...cepat sikit..hihi..lambat dowh nak celup satu2...kiki


KETIGA: 
dah siap susun terus lapiskan dgn creamcheese tadi...
buat ulang semula susun kembali biskut n lapiskan creamcheese...
pada aku lapis dlm 4 lapis dah nice.. tebal sgt mcm xcun


dah siap...atas taburkan milo
boleh jugak nak tabur nestum ke..oat ke... buahan2 ke...


aku dpt 2 bekas pyrex ni..

dah siap...
terus masukkan dlm fridge ye.. tempat beku tau


esok dah keras baru le potong...


sedap n creamy...
gambar pas potong xde..
jenis potong terus ngap...haha...

ps: jumaat ni sambutan bday imran ke 2 thn...
insyaallah..leh buat cheesekut ni n jamu cikgu2 n anak2 taska imran..
skrg ni better buat biskut n moist cake mcm ni n bg anak2 mkn dari beli jajan kan>>>
ok... daaa


2 comments:

mama tisya said...

sedap kn..pastu mudah disediakn..yummmm

syawalsimpsons said...

akak tolong doakan saya ada kerajinan kak buat cheesekut ni..adohai

Related Posts with Thumbnails