Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Menu atkins: Pizza Atkins

hai...
lama xcertia n kongsi pasal resepi diet atkins kan...??
now ai kena rajin masak mcm2 resepi atkins..
sbbnyer... aku paksa laki aku join DA ni...
merayu kat dia nak dia jd selim melim balik...haha
serius ok...ramai yg berjaya...
aku tau dia boleh buat sbb dia mmg setia kalau bab diet ni..
cuma nak xnak buat dia...
ok..utk diet ni, hubby kata...kalau aku leh msk mknn yg variasi utk dia..
dia nak..kalau menu sama dia xmau..
owh..tercabar ok!

harini nak msk hari ke 3 (rabu) hubby diet..
aku pun join diet gak..tp byk cheat la...haha
kalau dulu mkn sendiri byk ulang mknn yg sama..
tp utk mamat ni kena msk tukar2...
so..arini aku buat menu pizza atkins  yg super simple..
xyah nak masuk dlm oven bagai...
mmg masak dlm kuali je..
meh tgk resepi ye...

Pizza atkins yg simple lg sedap..



Bahan2:
Telur 2 biji
Hotdog 2 biji
Ikan bilis secubit (dlm 10 ekor kot)
mayonis low carb (jenama kew pie)
sedikit garam

(aku xletak bawang or any sayur sbb xde..stok abis ye..boleh tmbah sepotong green papper kalau nak)

Cara masak:

1. Pecahkan 2 bijik telur dlm bekas n letak garam secukup rasa, then pukul sikit mcm nak buat telur dadar tu... letak tepi
2. Hotdog korang reheat dlm microvewe dlm 2 minit (dah mcm msk jugak bila keluarkan tu), pastu potong slice hotdog tu
3. Panaskan kuali n letak sikit minyak n goreng ikan bilis. letak tepi.
4. sekali lagi panskan kuali leper n masukkan sikit je minyak n masukkan telur yg dah pukul dgn garam tadi. Api bukak kecil je... biar dia masak slow...
5. Agak2 telur dah nak msk, taburkan ikan bilis goreng tadi dan kemudian taburkan hotdog yg dah dihiris. Kalau ada sayur pun leh taburkan (sayur boleh goreng dulu tnpa minyak utk bg layu sikit)


6. biarkan kejap... dah siap!
7. letak dlm pinggan n hias dgn sos mayonis kew pie ye...


ha.. senang x??? sedap weh pizza ni..
ni pizza malas.... lg pun bahan xcukup..
nnt aku masak pizza rajin pulak ye....
siap tabur cheese lg.. tp nnt....
esok blk keje gi jusco soping cheese n lada benggala n couliflower..
br best nak msk mcm2... ok daa..
selamat mencuba

nota:
mayonis lulus DA jemana Kew pie..
mayonis ni rendah kandungan carb dia...
ni rupa dia


7 comments:

Nad MamaZN said...

oo
tq kak!
nak tgk resepi lain plak :)

Jueliza Jamani said...

sama la.. kami laki bini duk ber DA.. saya dah lost 5 kg.. hubby perut dia dah tak buncit.. hahahah

Lynn Hamzah said...

owh...bagus nie...boleh buat juga kat rumah...nak diet juga nie...

Chooyaya! said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. nak kena try buat jugak ni!

mummy_ayu said...

wah..rajin nya...best best!!

- dieyana - said...

tak diet pun boleh tiru resepi nih, kan?

(tak tau apa tu diet atkins? kena google nih..;-))

- dieyana - said...

tak diet pun boleh tiru resepi nih, kan?

(tak tau apa tu diet atkins? kena google nih..;-))

Related Posts with Thumbnails