Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

menjahit bj kurung sendiri

lama betul aku xmenjahit kurung sendiri..
tp setakat bj kurung pesak jelah..
jgn tanya pasal bj kurung pahang or apap2 yg lain...
itupun belajar jahit dr mak je...
bkn berguru dgn cara yg betul...

teringat dulu ms sekolah n belajar U selalu jugak potong bj kurung sendiri
n jahit sendiri...
smapai la aku memula keje kat UPM ni lepas grade..
aku pakai la bj kurung yg aku buat sendiri tu...
yela kan....br grade..bkn ada byk duit nak bl baju baru..
bj raya n bj buat gi kuliah jelah kita lanjan balik utk bwk gi keje..
nak jd cerita... bila dah pakai...akak opis pun dok tegur..
" ila.. nape bj kurung ko ni potong dia xikut ira kain??"
aku pakai bj jalur2... badan dah ok tp tang lengan tetiba jalur tu melintang..
then akak opis tanya lagi... ko tempah kat mana bj ko ni??

dgn tersenyum senget... aku mengakulah yg bj tu aku jahit n potong sendiri...
kelakar la jugak kalau ingat blk masa tu...
tu lom campur time jahit salah cantum tgn dan badan..
tp itu satu pengalaman...

baru2 ni...saje je bl bj ela... ada opismate jual...
kain english cotton..leh thn gak Rm75 utk 4 meter...
tp cantik punyer pasal aku bl 3 pasang..
tp tetiba wujud 1 perasaan nak jahit sendiri..
pelagi... gigih keluarkan segala peralatan menjahit yg dah lama xguna utk memotong n menjahit..
gigih jugakla tgk utube cara n teknik memotong kain & menjahit...
jenuh jugak tanya tips menjahit dr akak opis...
dan the most important thing... jenuh aku pujuk adik aku dtg rmh tlg aku cara nak potong leher n buat kain kurung...

alhamdulillah.. amik masa dlm 4-5 hari gak nak settle..
eceli potong kain sejam dah settle...
tp nak cr masa bwk bj utk gi jahit tepi la pulak yg telan masa 2-3 hari..


lpas potong n acukan kain...

then.... terus ke aktiviti tebuk leher...
sbb nak tunggu :cikgu" free nak dtg rmh tlg tunjuk teknik tebuk leher yg betul..
aku ni mmg fail bab tebuk leher n jahit zip kat pinggang...



kalau ikutkan hari ke 3 dah siap...tp aku potong pesak punyerlah besor ko..
bila dah cantum jd baju... then aku pakai...mcm sarung nangka ko...
beso gedabak..
pelagi... tetas balik jahitan n potong pesak semula...


dan smlm menjelajah 1 seri serdang cr kedai jahit yg bukak utk jahit tepi semula
then mlm smlm menyiapkan jahitan termasuk jahit silang pangkah dia leher, tgn n bwh badan...
pg td ms on d way gi keje adik aku tlg siapkan jahit silang pangkah tu n buat tali utk pasang butang kat leher...

alhamdulillah,,, bj siap dgn jayanyer,,,



next... ada sepasang lg aku nak jahit..
kali ni harap2xde kesalahan 
dah jimat RM70 harga tempah bj...kiki

utk catitan, kos jahit sendiri baju:
Upah jahit tepi (2 kali -sbb oterbalik) - RM7
Zip & getah kain - RM7
Cangkuk & butang : RM 2
span bahu : RM2
lain-lain : masa & pengalaman belajar menjahit: PRICELESS!!!

yg lain semua dah ada... 
so...cost baru RM18 jew...
jimat...!!!

4 comments:

Lynn Hamzah said...

untung pandai jahit baju...lynn nie kalau ada peluang belajar nak juga belajar...

syawalsimpsons said...

saya aritu belahjar sekerat jalan je....mmm...sekarang mmg bagi kat mak je la jahit..kikik

mummy_ayu said...

caya la Ila..leh jahit baju. Ayu tak minat la..teringin tu ada but..malas..he he he.

mamaarifakeem said...

Hehe... ok sgt dh tu... akhirnya selesai juga..
Eina dl pun camtu, confius nak cantum pesak ke badan, tp skrg ok dh...
Eh mai jahit tepi kt rumah, mesin eina pun jarang2 dh guna, tn dia mls menjhit, tunggu nak jht baju raya je ni, belum ada time..huu..

Related Posts with Thumbnails