Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

CCM : Mandi-manda dengan Gajah (Part 2)

ok...kita sambung part ke2 gi kuala gandah sabtu lepas

lepas tgk video lebih kurang 20 minit kot...
ingat2 lupa.. tp sungguh touching la...
kami terus berkumpul depan bangunan utama...
tour guard kami En. Najib datang kenalkan diri...
dia akan bw kami jln2 semula ke kawasan gajah n akan iring kami ms nak mandi gajah nnt
so... ms ni aku n anak2 semua dok tukar baju la
syfqah aku suruh tukar seluar mandi
imran aku tukarkan bj mandi gak...
n last aku pun salin tshirt n seluar tight....
irfan, papa dia yg uruskan bwk tukar bj mandi dgn dia sekali...

ni kami lepas siap tukar bj mandi semua...
berjalan ke area gajah semula

kat sini...en najib bagi tau details tentang gajah2 ni
camne cara diaorg jaga... sape nama gajah
camne nak tau beza gajah asia n afrika..
camne cara mereka uruskan gajah ni..
beza gajah jantan n tino...
sehari gajah2 ni  mkn 100kg mknn...
minum susu anlene lg utk baby gajah...
apa2 je soalan nak tanya pasal gajah..en. najib jawab dlm senyuman...
mmg mesra alam lg peramah en. najib ni..
tp muka dia terhalang dek kepala uda..kiki

ok..tepat jam 2 ptg...
rombongan gajah2 senior dr hutan tiba nak gi mandi...
gajah2 ni semua mmg dilepaskan di dlm hutan utk berjalan2 ..
tp ptg gajah ni akan blk semula ke sini utk tido...
setiap gajah ada penjaga dia
dan kata en. najib...gajah ni faham bahasa thailand sahaja...


gajah berkubang dlm sungai... semua pakai baring n tdo ramai2... 

lepas mandi...mereka naik semula utk persembahan 
ala persembahan biasa2 je...
cara naik gajah n cara gajah tido
xmcm gi tgk gajah kat A Famosa...gajah tu mmg dilatih utk menari tau..

then.... aktiviti memberi gajah mkn betik secara percuma...
aku pun xketinggalan bg gajah mkn..
tp aku agak geli dgn air liur gajah yg menjejes2 tu...
terkejut smapai tercampak betik tu kat tanah 

last sekali..
kami sekeluarga bergamabr dgn gajah..
en. najib tlg snap... tq. en. najib..


abis aktuviti bermesra dgn gajah...
masa utk mandi....!!!!

sehari limit 100 org sahaja pelancong yg boleh mandi dgn gajah..
dan hanya 2 ekor gajah sahaja yg dibawa mandi bersama utk mandi
seekor gajah boleh dikerumun xlebih 6 org...
nak mandi ni kena beratur ok...
sbb mmg ramai betul org..
terutama... mat n mnah salleh!

we all tgh tunggu turn nak mandi dgn gajah

tgk...berapa ramai yg beratur...
n jgn la korang ingat  mandi berlibur2 smapai kecut2 badan smapai 1-2 jam...
idak ye... 
mandi utk bergmabar je dlm 5-8minit setiap group...
tp sbb amik turn nak turun tu..
mmg lama la beratur...

ok.. part ni kelakar...
boleh irfan pakai bj mandi terbalik..
nilah..bila suruh org lelaki yg uruskan anak...
dia xboleh beza baju tu terbalik or x... sian irfan..
dah la dgn spender dia gi cabut...
xleh nak cabut n terbalikkan baju tu

ni lak adik imran...
kepanasan kot... tgk mat saleh cabut baju...
dia pun sibuk nak cabut baju..

dari jauh... nmpak group yg mandikan gajah sedang bersuka ria...
xsabar nak mandi....

sekali nak jadi certia...
sekor gajah ni dah baring dlm air dia xmau bangun ko...
dia nak main2... katanya...
ni 1st time diaorg pisahkan gajah ni dr partner dia...
biasanyer gajah ni turun berdua2.. n mesti dgn partner dia...
tp kalini...partner dia sakit kaki sbb kena jerat dlm hutan..
jerat dr pemburu xberlesen...
lama gak la kami tunggu sbb staf  kena pujuk gajah ni bgn 


xpe.. sementara tunggu...selfie lg! yeah!

ni turn kami dah smapai depan...
tp gajah yg merajuk tadi sudah naik atas...
semua org tunggu gajah lain pulak masuk


tu gajah lain dah turun...
while group lain nak mandi dgn gajah...
kami yg dah kepanasan berkubang dulu dlm air...kiki

tgk... suka budak2 ni dpt main air...

cak...!

ok...turn kami dah nak smapai...
kakak staf dah panggil kami utk ke gajah...
family aku sekor gajah n family uda sekor gajah....
uda mandi dgn anak gajah umor 23bulan..nama dia DARA
kami mandi dgn gajah remaja nama dia LANGSAT

staff suruh langsat duduk..
papa dah kendong imran n stat berus badan langsat

ni aku dgn syafiqah..
kakak dah siap berus badan
lpas tu aku bg camera utk rakam video...

serius...
seronok sgt..tp kan
bukan mudah nak mandi dgn gajah ok...
xleh lalu depan gajah...
xleh dekat dgn ekor dia..nnt kena libas..
time gajah bgn pun kena jauh..nanti kena tendang...
memacam...!

ok...layan video

sory... video xleh upload sbb mp4
masih xpandai nak adjust setting gopro..

ni last sekali..kami bergmabar beramai2 dgn gajah... 


kira puas hati lah dpt mandi dgn gajah ni...
berbaloi bayar,..
lepas tu satu badan bau gajah ok!
sbb smabil mandi..gajah tu berak n taik terapung...kiki
harus taik dia terapung sbb dia mkn betik n tebu weh!

kami mandi kat toilet mmg kena pakai sabun la..
kalau x bau gajah mmg xhilang la

cuma nak jadi certia..
ms mandi hubby xperasan dia tertinggal spek oakley dia dlm toilet...
kami  dah smapai di hotel mentakab baru perasan spek tu xde..
mmg dia mengeluh xabis2 la,,
abis aku yg tukang bg hadiah ni..lg la terkilan...
bayangkan... spek mahal yg ms nak bl punyerlah byk songeh dia...
sekali tertinggal...
kami smapai hotel dah lamost jam 5ptg...
kuala gandah tutup jam 4.30 ptg..
kami call kuaal gandah dah xde org dah...
mmg tawakkal jelah moga2 spek tu masih ada n esok adala staff tlg tgkkan
sbb kebanyakan pengunjung byk foreigner...malaysian xbyk sgt
n kebanyakan malaysian xmandi pun dgn gajah...
kami je mandi dgn gajah....mcm org jakun..kiki

then esok tu mmg rezeki suami la...
sbb jam 7.30 pg dia call kuala gandah n mintak staff sana tgl cek
alhamdulillah spek masih ada di dlm toilet tu...
kata org semua... rezeki dr duit yg halal...Allah simpan utk kami...
sebak aku kejap... sbb mmg aku kumpul duit mengajar utk bg hubby hadiah tu...
then tghari b4 balik KL kami singgah kuala gandah semula utk amik spek tu

to staff Kuala Gandah...terima kasih sbb sgt telus dan baik hati..
juga sgt amanah..... !
tq again..n aku dan family sgt recomended korang yg teringin nak cuti2 malaysia
dgn budget yg rendah tp seronok 
utk bercuti2 di Kuala Gandah
kita dpt kenal habitat n kenal alam dgn lebih dekat....

sekian n3 kuala gandah saya....
nnt smabung n3 ke temrloh lak...share pengalaman di pekan sehari temerloh!

2 comments:

Nad MamaZN said...

aduhhhh teruja saya kak! :)

Azmira Suhani said...

Wah best nya...
Anyway salam kenal nice entry n blog
Jemput lawat n follow blog saya www.solusikesihatan.com

Related Posts with Thumbnails