Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

dah puasa ke 6 dah....

salam...
baru aku perasan...
aku xwish pun kat korang salam ramadan kan...
SELAMAT BERPUASA SEMUA
err...aku pun br puasa semlm...kiki
kali ni kena hujung bln....so...xdpt la puasakan
jgn la hujung ramadan nnt kena blk..
nangis nak gnati posa awal n akhir...huhu

owh..semua org dok citer pasal mkn2 ek..
aku xde pun..
tu je la pasal sambal hitam tu,,,
pasar ramadan hingga harini masih lom jejak lg
terkejar2 nak blk rmh jemput anak...
taska tutup cepat sgt...
paling xtahan taska irfan la..Little Caliph..jam 5.50pm last amik
sib baik papa Don balik jam 4.30pm
mcm opis aku maintain jam 5.00 br leh blk
sbb PKU kan servis perubatan...
w/pun aku bahagian admin...still efek juga kena blk jam 5.00pm
taulakan...bila blk..
dgn jem lg kat pekan seri serdang...
last2 kul 6 gak br leh smapai kat taska anak...

pasal masak2...
adalah msk simple2 sbb hubby dlm mood diet lg...
aku je kejap diet kejap tak..
nak senaman yg malas...
kena masak sbb syfqah puasa..
alahamdulillah...tgk syfqah ok je
cuma mmg paksa dia suruh mkn nasi waktu sahur n berbuka
risau dia lapar...
bab lauk aku mmg caca merba la..
tp sup wajib sbb imran suka mkn nasi + sup..
xde sup dia xmkn...

part xleh thn ms hari isnin puasa syafiqah ke sekolah..
mlm tu aku tanya..ok x puasa...dia jwb ok je
tnya lg.. ramai x kwn kakak yg puasa....ramai jwb dia...
ok la tu aku jwb

nak jd cerita, aku pesan kat syfqah...jgn lupa solat
bln puasa ni kita wajib solat tau...kalau x sesia je puasa lapar tp xdpt pahala..
sbb aku tau syfqah kekadang xsolat zohor n asar kat sekolah w/pun aku dah masukkan telekung dlm beg sekolah dia...
so aku pesan make sure hari esok (selasa) kakak solat
then ptg tu aku jemput syfqah aku tanya la..kakak solat x kat sekolah tadi
then dia jwb... kakak xsolat...
dah aku pun pelik la...nape pulak?? telekungkan ada...?
dia jwb: "cikgu kata...sapa puasa kena dok dlm kelas je..xleh gi kantin..
xleh jln2..nnt badan letih"
lorrrr.... aku ckp la..tp kita nak gi surau boleh...bkn cikgu xbg
lain kali ckp kat cikgu "cikgu, boleh x sy nak gi surau solat zohor.."
aduhai anak aku sorang ni....sangat lurus org nyer...huhu

then hari esok (rabu) aku tanya lak..solat x td
dia jwb : "kakak solat...."
ha.....tu ok je...cikgu xmarah pun kan?? then dia geleng..

alhamdulillah..... semua ok...

emm..irfan???
1st day puasa bertahan smapai jam 11.30 am je
pastu mintak nak mkn da...
xmau la paksa dia kan... anak lelaki ni lain sikit berbandng syafqah dulu
dgn manja lebih...aduhai....
hari ke2 -5 papa kasi abg xyah puasa
tp harini abg bgn sahur sbb dgr ada durian mama bl smlm
so..abg kena puasa harini..
kita tgk smapai bila dia boleh bertahan...hihi


itulah serba sedikit kisah awal pauasa tahun ni.....

akhir kata nak wish pada semua..


2 comments:

Nad MamaZN said...

comey jek syafiqah hehe.
ye la takde sape yg guide (sbb anak sulung kot) tu yg mcm blur2.. lama2 ok la tu hehe

Naemah Umi said...

Alhamdulillah bagus syafiqah...
Anak umi mirul br darjah satu,setakat ni dok puasa setengah hari je..nak latih slow2... Tapi smlm ahad cuti kan, amazing dia leh puasa satu hari..alhamdulillh sgt...

Related Posts with Thumbnails