Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Kuih Raya Pertama: POPIA NESTUM!

salam isnin uolls...
cuti 2 hari buat ape???
korang....thn ni aku teruja nak buat kuih raya
tp xteruja nak kemas rmh...
apsal ntah....rasa penat la nak kemas rmh...
sbb otak aku dah set.... nak tukar mj mkn baru
tp duit xde... tgk sama je... tu yg xde mood kot...haha

ok... jd tinggalkan part rmh utk thn ni
raya ni bg tumpuan buat kuih raya je...
jd... menu biskut raya pertama berjaya di buat adalah Biskut Popia Nestum
aku buat biskut ni hari khamis lepas..
xdann nak taip n3..
hari ni br update..
resepi mudah dan kos pun below Rm20

tp boleh dpt byk...
tp kalau mmg ada stok horlick n nestum kat rmh
mcm aku sbb xminum horlick semua..kena la bl...
tp bl paket kecik je..tu pun xhabis
kos betul2 beli popia je tau...
ok jom tgk resepi ye


Biskut Popia Nestum



Bahan-bahan:


1 bungkus besar popia
Lidi satay utk menggulung
Telur sebagai bahan pelekat
Minyak masak untuk menggoreng
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan gula - kisar halus
1 cawan nestum - kisar halus

Cara penyediaan:

1. Gulung kulit popia gunakan lidi satay, , tinggalkan dlm 1-2cm untuk lekatkan dgn telur. Buat hingga habis. Tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab untuk mengelakkannya mengering dan susah dipotong.


2. Panaskan api. Sementara itu Potong kulit popia yang telah digulung secara serong dengan gunting/pisau jarak 1-2cm.

3. Goreng potongan kulit popia dengan api kecil hingga garing. Angkat dan toskan minyak pada kertas tisu.

4. Setelah popia goreng sejuk pada suhu bilik, tabur dgn horlicks, gula dan nestum kisar.Gaul hingga rata. Simpan dalam bekas kedap udara.




hasilnyer...


err pinjam gmabr google sbb lupa snap gmabr


budak2 suka betul popia ni
lebih2 si imran...
pandai memilih kuih...
sekali mkn.... crup crap.... rangup ko...



5 comments:

mummy_ayu said...

wah..dah mula dah buat kuih raya..
best!

ah ah Iela..Ayu tempah jer yg blog Ayu tu. Mana la Ayu reti buat sendiri..ada Ayu kasi link adik yg Ayu tempah tu..memang kreatif and cepat dia buat. harga pun ok..reasonable plus ngan doodle lagi..suka :-)

Iela Fazielah said...

tq ayu..ila dah tgk blog dia... kena pikir nak buat design apa yg best....

msredcheesecake said...

feveret ni skang, dah habis dah sebalang...hheee

Naemah Umi said...

Sama la ngan umi, tahun ni target wat biskut raya sdr...skrg dah buat satu jenis,samperit susu...nnti leh try wat yg ni plak ehehhee

syawalsimpsons said...

tahun lepas dah buat..tahun ni mak tak kasi buat kuih raya..hahahahha

Related Posts with Thumbnails