Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Projek Kuih Raya 2: Kuih sugi Arab

ni projek last weekend
bersemangat ok nak buat kuih suji ni
siap import akak aku dr sentul dtg bg resepi n bancuh ramuan
dia order dah siap2 brg yg perlu ada
aku suka la kuih ni...ska sangat2!
semua kuih or biskut berasa susu n lemak manins..
mmg fav aku...

tp part paling best.... ramuan buat kuih mestilah mudah
pakai 2-3 bahan...then dah jadi kuih/biskut...
lg aku suka n berkobar semangat nak buat
tp kan...kos buat kuih ni...
mahal ok!
sbb mahal adalah minyak sapi tu...
tp untukmu kuih suji...aku xkisah...haha

mcm biasa..
aku nak share n dlm ms yg sama aku nak simpan resepi kuih suji arab ni dlm blog..
next time nak buat kuih raya...refer blog je...kiki
ni resepi warisan akak aku ni...

Biskut Suji Arab

Bahan2:
500g minyak sapi
1kg tepung jenama Bluekey utk biskut (kotak oren)
500g gula caster
ceri -dipotong kecil utk hiasan



cara dia mudah sgt...
resepi ni mmg dpt byk giler n puas mkn la
cuma korang mmg gigih la nak gentel n bakar kuih ni ye...haha

mcm dlm gmbar...
timbang n sukat minyak sapi 500g dlm mangkuk besar
dlm mangkuk lain campurkan gula n tepung Bluekey dan gaul mesra tepung n gula
kemudian campurkan tepung n gula tadi sedikit demi sedikit  dlm minyak sapi n gaul 
akhir sekali uli bancuhan tu semua sampai rasa lembut...
dah siap!
kemudian gentel besar guli n susun dlm dulang pembakar..
letak ceri atas dia....
bakar pada api 180degree selama 20 minit


owh...buat comel2 ye..
jgn jadi mcm aku gentel besor..
sbb biskut ni akan mengembang nnt.. dah jadi besor pulak...
tp aku suka sbb puas mkn!

ohye.... nape guna tepung bluekey? sbb kata akak aku...
tepung ni dah cukup semua
siap soda bicabornat semua... kan mudah...
bau dia...harum ok!


antara hasil yg dpt...
kalau susun pakai balang boleh pdt dlm 6 balang 
sbb aku buat besor...
tp kalau buat kecik2 sikit leh dpt 8balang kot...kiki
aku buat 2 balang utk bg mak kat sentul n ibu mertua sg. besi
the rest msk tupperware modular mates tu dpt 3/4 bekas...

puas hati sgt!
daaaaa

5 comments:

Nad MamaZN said...

wah dah start buat kuih! rajin la akak ni..

Iela Fazielah said...

tq..boleh la sikit2..dah 4 jenis da

CikPuan FiDa said...

gula dengan tepung tu brapa gram plak kak..

Naemah Umi said...

cam senang je tgk bhn pun tak byk..leh try ni..umi br buat satu jenis biskut...biskut semperit susu :)

Iela Fazielah said...

cIK pUAN fIDA:gula 500g & tepung 1kg

Related Posts with Thumbnails