Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Projek Kuih Raya 4: Biskut Almond Caramel Crunchy projek bersama jiran Paragon

ok...
nak cerita.... ni..teringin nak buat sendiri biskut Almond Crunchy ni
kalau bl kat kedai...mmg mahal betul almond cruncy ni
sbb dia jual ikut gram dan harma mmg lebih RM20 sebekas..


nak jd cerita.. sorang akak jiran paragon aku ni mmg suka buat biskut ni
siap jual lg tu...
bila aku dtg rmh dia...dia selalu ckp...
"senang je ila nak buat biskut ni....ila pun boleh buat sendiri"
berkali2 dia ckp n certia...
smapai la satu hari tu dok borak dlm wassup group  PARAGON  HOT MAMA..
chewah! kami pun ada group jugak...hihi
saje up topic pasal biskut ni..
terus ada yg nak join buat biskut ni...
so... selasa lepas ms cuti nuzul quran...
aku n ain pakat ajak kak zana ajar kitaorg buat biskut ni...
vanue: rmh aku..haha

kami hanya perlu bl barg2 utk buat biskut ni je...
brg xbyk... tp agak costly...
no wonder biskut ni dijual mahal!

Bahan utk buat biskut Almond Crunchy:

sebungkus Benetta Flour / Florentta Flour
500g almond slice
100g pumpkin seed
optional: nak tmabah black seseme pun boleh...
aku xletak..xminat...


peralatan wajib diperlukan:

loyang petak 12x12 inci
baking sheet 
roller cutter (mcm pizza punyer pemotong)


masa aku bl tepung Bienetta ni tgh offer kat Bagus Bakery dgn harga RM19.90
biasanyer harga dia RM26.90..mahal dr tepung Florenta baru Rm19 je...
yg buat mahal kos buat biskut ni adalah almond slice tu...
lg byk almond lg tebal..tp kalau buat tebal2 xbest sbb xcrunchy..
lg pun rugi...nnt xleh dpt byk... so... lg cantik buat nipis2...

ok... jom tgk cara buat..
aku perlukan pengajar sbb cara nak buat dia agak leceh gak...
sbb awal2 buat kami dah kerugian sebekas sbb overcooked
rupanyer kejap je msk n kena kejap2 tgk...
2nd time rugi jugak sbb xpakai baking sheet.... pakai kertas minyak....
almond crunchy tu melekat dgn kertas tu...mcmmana nak mkn..
so korang2 nak msk... bl brg cukup2 tau...hihi


step masak:

1. memula panaskan oven pada suhu 160darjah...api atas sahaja tanpa gunakan kipas
kak zana lupa bg tau...
1st bancuhan kami tu hangit sbb overcooked n xtau oven xleh pakai kipas n aku guna api atas n bawah
2.  campurkan semua badan n biji labu n apa2 jelah korang nak letak..
gaul2kan....

3. kemudian tuang tepung bienetta atas kekacang td...
then gaul2kan...


4. ambil dulang n lapik dgn baking sheet n taburkan almond tu rata2...
buat nipis je... 
baki dlm bekas sementara nak msk...makesure tutup
sbb nnt tepung tu akan mengeras...ingat tau! hihi

5. mula memasak....
duduk je depan oven tu sbb masak kejap sgt...dlm 4-5minit kot
tgk warna dah coklat gold cepat2 angkat


inilah hasil 1st time kami masak...
xperasan terover cooked sbb byk sgt soalan nak tanya kat kak zana
dah terlepas pandang...burn seloyang...kertas pun salah...
ain guna kertas minyak biasa...melekat2



 6. dah keluarkan dr oven...
tarik kertas dr loyang atas meja yg dialas dgn surat kabar n cepat2 potong time tgh panas n lembik
almond crunchy tu akan mengeras xsamapi 2 minit ok...
potong la saiz 2" x 2"

ni partner in crime aku..ain...jiran depan rumah je...
ain nak susun almond dia yg dah keras dlm balang kuih...

dah akhirnyer....
ni antara hasil membuat biskut almond crunchy aku utk sepeket tepung
dpt dlm sebekas balang n 3/4 tupperware MM square 3 tu
so far.. kuih selamat lg....sbb simpan tinggi2..haha
ni...kalau xjaga.... sekali ngap abis terus setupperware...

so korang...
senang x masak dia??
senang ok...1/2 jam setel utk 2 bungkus biskut ni
cuma kalau xtau asas nak buat...
biskut leh hangit, n salah cara potong biskut leh patah & terlalu tebal...
tp xpe... praktice makes perfect...
tq to kak Zana yg sudi tolong kami....
len kali kita masak2 lg ye...daa



7 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Memang mahal kos buatnya Ila.. akak beli pun sebalang RM25.00 ...
Boleh cuba ni tapi lepas raya kot hahaha :)

Nad MamaZN said...

aah la...agak pricey..
semua barang xde kt umah, mmg kene beli semua tu huhu...

Nad MamaZN said...

aah la...agak pricey..
semua barang xde kt umah, mmg kene beli semua tu huhu...

adianiez AIDA said...

wah glamer ekk biskut ni. aida pernah beli dgn member. tapi tak minat. mr.asben & anak-anak pun x minat. kami tak minat kekacang :-)

sumysya said...

Bagus bakery ila gi tu kat mane? Sesuai ni resepi utk ibu beranak kecik cam sya

Iela Fazielah said...

sumysya: boleh bukak web www.bagus.com.my.... byk cawangan dia..kat Puchong ada, wangsa maju ada... nak bl online pun boleh tau

Farah Izza Shafik said...

kite order jer ilah.. mmg 20 ringgit sebalang.. tp makan sat jer

Related Posts with Thumbnails