Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cerita kisah persekolahan anak tahun 2015

aku terpanggil rasa nak story mory kisah persekolah anak thn 2015 ni
aku rasa nak pengsan bila dgr n tgk figure bab pendaftaran yuran taska anak...
kalau bab syafqah je habis smapai R1k dia sorang...
yg adik2nyer.....
aku tgk figure byrnmmg aku fengsan sekejap...haha

tp serius weh...
mmg sekarang belanja sekolah anak2 mmg mahal2 belaka
kalah belanja nak daftar masuk universiti
aku rasa bersyukur sbb ada suami yg penyanyang, ambil berat pasal pendidikan anak...
yg penting... dia mampu nak byr tu semua
harap gaji aku yg ciput...
mmg aku xmampu ooo...

ingat dulu kecik2..sekolah tadika kemas je...
bape je byrn sebulan tadika kemas.?? eh ada byrn bulanan ke??
aku xtau....
teringin nak hntar anak ke tadika kemas..
satu lg kalau nak hantar anak ke sekolah tadika dlm sekolah..pra sekolah
tu pun tgk payslip gak... xlayak ko..huhu
pastu kelas dia xbyk...keutamaan pd adik beradik yg bersekolah di sekolah yg sama

ok... aku br up kisah soping brg sekolah syfqah...
br part 1 n part 2...
xabis lg dik non...
yuran pndaftaran sekolah agama n buku xtau bape kena byr lak...
n jgn tanya kenapa bj sekolah anak ku bl byk2...
tanya apak dia yg suruh pakai bj sehari sehelai...
aku dulu bj sekolah agama n sekolah kebgsaan pakai sehari tuje...
pg gi sekolah agama pakai bj sekolah tu, ptg gi sekolah kebangsaan bj yg sama kain je tukar lain...
tp anak2 sekarang mewah....sehari 1 baju
baju pg lain, bj petang lain... indah nyer hidup...huhu

ok.... so, buat ms ni kisah sekolah syfqah hmpir settle
next week br sekolah agama dia open utk pendftaranthn 2015.
tahun lepas xsalah yuran dia dlm RM270 kot.
xtau la kot thn ni naik...
tgk kat FB kwn2 up sekolah agama area rmh aku ni
yuran pendaftaran je mencecah RM570 ko...
tercekik aku tgk...

ok.. now nak kisah pasal taska irfan lak
insyaallah...next year irfan maintain di Little Caliph jugak
smlm call LC... sbb this month aku xhntar irfan kat LC
aku tumpangkan irfan kat taska akak n adik dia di Sinar Bistari Ceria
aku xsanggup nak hantar lambat n blk cepat kat LC tu
rupayer... LC dah buat openday 1/12/14 yg lepas...
pandan muka...org lain semua dah byr duit yuran next year..irfan je blm lg
so smlm call cikgu LC tanya berapa yuran pndaftaran irfan next year...
katanyer RM1788 ko.... nak tercabut cuping telinga aku dengor...
umangai.... mahalnyer..... aku sanggup hntar kat Tadika Ho je..
tp apak dia tetap kata dok kat LC...
so...ptg smlm kaborkan ke apaknyer.... terkejut dia dgr...
well.... nnt dia gi byr katanyer...

xsalah aku yuran LC tu included byrn yuran blnn bulan Jan 2015 xsalah
kat LC sebulan yuran Rm395 utk fullday transit
so..kira byrn RM1788 - Rm395 tu bermakna yuran pendaftaran je dlm RM1400 gak la
yg lain termasuk kos bj seragam, buku, bj sukan, yuran aktiviti, ihtifal n lain2...

so abis part irfan tinggal bab imran lak...
sib baik anak 3 je..kalau 5 ke enam...aduh...fengsan ko...
smlm kompon dgn SBC imran punyer yuran pendaftaran utk 3 year Rm200 je.
tp bj sekolah xcampur lg... dlm Rm250 gak la...
imran dok SBC (Sinar Bistari Ceria) ada playgroup.
wlaupun dia br 2thn lebih, bkn dok main n tgk tv je..
dia dah boleh mengira 1-10 ok..ABC pun dah kenal...
semua sbb plygroup di SBC... 
n next year yuran taska imran naik dr Rm280 ke RM300 sebulan...

kesimpulan...
pada parent2 baru...
bila anak dah menjejak usia 3 thn ke atas..
mmg dah kena prepare mental, fizikal, duit n sebagainyer utk byrn yuran sekolah n taska anak yg kian mahal
xleh nak buat apa...itu hakikat...
kenaikan harga selaras dgn kenaikan brg n harga minyak
pd indicvidu yg isirumh kuran Rm4k sebulan pd aku mmg terasa beban dia
tp as long kita pandai berbelanja, bijak pilih taska
kita mampu nak manage...
utk yg bergaji besar, mereka mampu hantar yg mahal2...
kita ikut kemampuan. 
aku akui..aku gaji xbesar... hidup biasa2 je...
cuma alhamdulillah dgn apa yg ada kini...
thn depan nak apply master la...sambung belajar balik
nak tukar keje lain...huhu...

sekian....daaa

2 comments:

- dieyana - said...

betul tu iela, dieyana setuju sgt...untung anak2 skrg kan...Alhamdulillah..kita punyai psgn yang boleh bantu membantu satu sama lain dlm menyediakan kos sekolah anak2...
moga kita dan family kita sentiasa di bawah lindungan Allah selalu..dan anak2 kita menjadi insan yang berguna di masa hdpn..Berjaya bukan saja di dunia malahan di akhirat...amin

syawalsimpsons said...

alhamdulillah kakak...saya ni anak baru masuk 5 tahun, nak masuk tadika pon dah start pening

Related Posts with Thumbnails