Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

NANDOS chicken peri2.... 1st n last

akukan...
xpernah mkn Nandos...
serius...dr dulu... selalu teringin nak mkn
org kata kuah dia masam...
tp xpernah nak cuba mkn..
kalau dulu... ingat dulu ms student...
hari jumaat lepas abis kelas naik bas Metro dr UPM turun kat kotaraya
kat tgh2 pekan kotaraya tukan ada Nandos...
selalu tgk je..
sbb aku rasa mesti harga Nandos ni mahal giler....
bau dia mmg menyengat hidung...sedap...
tp mmg ada bau masam2 tu...still..... xpernah nak merasa...

nak jadi cerita...
ahad lepas ke Alamanda...
biasalakan...hari gaji en. suami...
aktiviti memenuhkan gobok2 mknn di rmh..
ingat nak soping kat tesco... tp rasa jauh nak pergi..
giant depan rmh pun yg dekat pun xpergi..
inikan nak gi yg lagi jauh...
so... kita gi yg tgh2 jauhnyer... alamanda je.. soping kat Aeon Big...
masa tgh bl brg dapur nampak sos Nandos...
bkn pe.. dlm diet athkins ada sebut pasal pakai sos Nandos..

ok..dipendekkan cerita tetiba aku ckp kat hubby
JOM MKN NANDOS..
teringin nak rasa...
hubby tergelak..dia ok je..kalau aku belanja...
tp dia xbape nak suggest sgt aku nak mkn nandos..
tp nak rasa boleh la...katanyer
lepas soping terus ke Nandos
so...gi order..
amik terus set Meal platter sbb ank2 dah besar kan...
semua jenis makan ayam...xleh bl sikit3 dah..
bl terus sekor ayam


side dishes dia


ayam dia..

tambah dgn Peri Soup & Garlic bread
aku pun mkn...
adehhh... tekak xleh terima la rasa sos dia..
ayam ok dah...
mkn sikit je...
aku prefer Kenny Roges lagi...
nak snap gmbar pun xde mood...
haha...

conclusion...1st n last aku mkn Nandos...
not my test....

tu je nak citer... daaaa

my lil imran

tenang tgk muka anak tido kan?

tetiba rasa nak snap muka imran aritu.,,
terkedip2 mata dia bila aku snap pakai flash...
sib baik xterjaga

lama xcerita pasal imran...
budak byk akal ni..
mkn sgt memilih...
jajan fav...
roti xsuka.... nasi, coklat, gula2 n keropok je dia mkn

ni gmbar gi mkn nasi arab kat kajang..
opismate yg kenalkan kedai ni...
sbb bos blnja mkn satu opis sbb dpt smabung kontrak lepas pencen
sedap pulak nasi arab ni..
terus ajak suami mkn kat kedai ni..
nama kedai ni House Of Arabian...

mamat ni mkn xkusyuk ms ni 
sbb semua pak arab geram tgk dia..
abi diusik2 n picit2 si imran...
gebu ye ko dik...


ni antara fav dia..
apa yg mama n kakak pakai..
dia pun nak pakai...
aduhai...
xbg nangis jejes2 air mata.
manade budak laki pakai tudung...
korang xtgk lg dia solat siap pakai telekong...
tepuk dahi aku... @#!

cun x Imran???
*statement xleh blah*

daaaa

preparation.....2more days to go


on d way.... mcm2 nak buat

laku betul tong air sehari dua ni ye...

tgk paper harian metro..
gmbar org tgh susun tong air...
kat opis aku pun sama./...
pepagi msk opis semua dok certia tadah air berbekas2...
ada doctor tu bl tong smapai 10 bijik...
risau air xde..

aku???
cuma basuh baju je pg td takut nnt bj berlambak xterbasuh
tp aku lupa tadah air...
hadoila... harap xde pe 
sbb tgk senarai kwsn, seri kembangan x termasuk...
hihi...

korang lak>> apa preparation...
air ni keperluan kan/?
biar xde api, tp jgn xde air...haru....!


eh..dah jadi mcm student lak...

ingat x aritu aku ckp dpt tawaran mengajar..??
alhamdulillah...
rezeki x sangka-sangka..
tp bkn sesaje..
komitmen ni...
14 mnggu non stop....
siap bl kalender la...
mcm student la pulak...

tiap2 mlm dgn laptop dok update nota kursus n slides utk mengajar..
sib baik mudah je skrg...
utk student just upload dlm sistem...
nt diaorg view n download nota...
cuma kena fikir byk sikit...
this week dah masuk minggu ke2 dah....

yg penting.. aku buat benda yg aku suka buat..
rasa xsesia stay di UPM xkemana semata2 sbb minat dgn Bulan Sabit Merah Malaysia
sbb aku tau...
kalau aku keluar dr PKU UPM... mcm terkubur je segala ilmu yg aku ada..
sbb rasa nak msk kompeny luar nak mengembangkan ilmu perlukan komitmen yg lg tinggi n perlu traveling jauh2..
ni x..dlm UPM je....
syukur ya Allah....
ok.. nak smbung keje...bye



belated bday present utk si jantung hati

aduhai...
pening melayan kerenah laki den...
nak bday present je..
tp byk cekadak...
yg nak bg hadiahnyer kita.... nak pakai ye... dia...
tp dia nak yg dia suka je... 
kalau bg yg dia xsuka... nnt xmau pakai..
rugila pula nnt...
ok..ikut kan la hajatnyer...
tp sbb brg dia nak semua mahal bebeno harganyer...
xmampu nak bl gitew2 aje...
kena kumpul duit 3 bulan br dpt ni hah...
mamklumle... kita kuli batak keje gomen je..
dia manager kampeni swasta...
huhuhu....


ok.... nak jadi cerita..
aku suka bg barang yg tahan lama...
yg dipakai selalu sahaja...
kalau mintak benda2 yg jenis cepat abis ni aku kureng sikit...
kecuali mmg dah xde choice... aku bg la jugak mcm minyak wangi kan..
utk bday thn ni...aku sebenarnyer nak bg dia jam tgn...
sbb dia dah lama xpakai jam tgn...
jam tgn lama ok lagi..tp dia kata tali dah kotor...
so xmau pakai... yg lain dah calar pun xmau pakai..
rosak gitew je nnt jam2 dia..
tp dia request jam yg harga dia mak ai...
kalah harga beg coach idaman aku kalau bl kat butik tau...

jadi...lepas sesi gaduh paksa2 pilih hadiah kat paradigm mall sabtu lepas...
last2 xjadi bl jam..
tp dia dpt sebuah spek baru...
spek lama dia Rayban Tech dah xsedap pakai katanyer..
biar gitew je... sian spek lama...

so.. inilah hadiahnyer...
Oakley Twoface 


pilihan samada hijau or silver...
lepas pikir2 dia amik warna silver.


  





kebetulan kat sini xde jenis Polarise..
kalau jumpa polarised ni mmg compom mamat ni nak yg tu...
harga compom la Rm1K ke atas...
yg ni baru Rm869 ...ada la less sikit...
cuma satu kelemahan bl spek Oakley..
dia xbg hard case..dpt soft case yg beg uncang tu jekk
dah satu keje kena masuk web oakley utk tgk patent hardcase n order..
harga lain lak tu... ruginyer...
pape la...tu dia bl sendiri...xkosa nak layan


ok.. jam yg dia nak yg ni...


G-Shock Aviation series..
jenis ni Rm1988...
mmg terbaru n tercanggih...
sory derrr... xdapek nak nolong

aku nak bg dia yg ni...
G Shock Aviation series jugak..
aku lg suka jenis ni..
harga dia RM819...
tp dia xmau...
so... swab to Oakley....

tgk muka dia sekali lagi...
muka senyum panjang dpt apa yg dia idamkan.
cer bg yg dia xsuka..??

xdpt bayangkan ..
sbb aku lak yg nangis2 sebb dia xmau pakai...
mcm budak2...
sib baik aku sayang..
kalau x.,...xhingin nak layan...

daaaa....

mengidam jam baru...

ok...
mula lah otak giler dtg kembali...
1 jam dah rosakkan...
kena cari jam petak sebagai pengganti..
dah dpt dah design mana yg aku suka...

yg ni....


model BGA201-2E

utk
design ni ada 3 kaler
semua cun2..tp nak biru gak...
model BGA200-2E


smart n cun kan???

price dlm Rm369 ++..
kena pandai cari tempat nak beli..
kalau harga kat G-Factory harga benar.,..
kalau gi bl kat kedai jam lain biasa diaorg mark up harga..

ok... lepas dpt beg Coach kita kumpul bl jam biru pulak...


kalau xdpt yg ni nak jam biru ni


serius aku suka model ni BA-112 BA112-2A
lawa gilerrrr!

ok...stop dreaming...
daaa bye

jom tgk Catalog Tupperware terbaru 2/2014

korang...
jom cuci mata tgk katalog tupperware baru ye...
kot ada yg berkenan nak bl ke..
SMS ai ok... PM leh, emel pun boleh...
daaa


lg satu jam Baby-G ku rosak.....!!!!

owh..minggu malang la aku gelarkan minggu ni
semua rosak je cerita nyer..
tadi gi Mines nak gi tukar bateri jam Baby G yg telah kong last week...
baru je pun...

b4 ni ada la 2-3 kali nak gi tukar bateri sbb dia on off bateri nyer...
tp budak kedai jam kata ok...
xperlu tukar..
smapai la last week dia terpadam terus tetiba..

so bila tadi bdk kedai jam bukak...
rupanyer... bateri dah leaking ok..
aku dah susah hati dah...
rasa mcm bakal jd mcm jam putih dulu...
lepas bersihkan n tukar bateri...
kompom...
rosak!!!!

sedih ok!!!!

tp kali ni no more repair dah...
jadi koleksi jam je...
ak rela bl baru...
huhu

terkubur sebuah jam pink aku


pas ni nak bl jam kaler biru lak..
dahh

ada org ngidam cheesecake lagi....

saje nak update blog...
xde idea nak tulis pe...
teringatkan si suami yg dah teringin nak mkn oreo cheesecake lg..
smlm share kat dia gmbar lasagna...
saje tanya kot teringin nak mkn lasagna lg..
nt leh buat lg..
tp dia kata dia nak mkn cheesecake lg..
tgk... sekali tgn isteri masak benda2 yg xpernah msk...
terus mengidam nak lg...

mmg xleh tahan tgk hubby aritu,..
aku msk cheesekek tu dah le comel je kek nyer...
ms suruh dia rasa potong sepotong je, ingat lepas rasa dia stop..
xsedap ke hapa...rupanyer dia mintak tambah, terus potong lg suku bahagian kek...
anak2 jgn ckp la.. mmg mkn berulang sbb sedap katanyer...
esok pg b4 gi keje... sarapan pg mkn cheesecake lg...
si irfan n syafqah yg nak...
baki lg sepotong bwk ke opis sbb nak kasi untie yuyun diaorg rasa....
dah sibuk tunjuk dlm wassup....sibuk la nak rasa gak
terus kek nyer habis...
mlm tu lepas dinner.. boleh si suami bukak peti ais tanya ada lg x keknyer??
mana ade dah...habis la papa oi....
terus dia kata mkn x puas...
ok... nnt buat lg ye..

kita guna cheese mahal pulak...
apa nama??
jenama Kraf Philadelphia..
opismate kata lg sedap?? yeke??
ok.... hari minggu ni projek kek lg..
tp suami mintak guna biskut famous amous buat base dia!
hamboi! pi beli... ai leh kerjakan...
xmau oreo...nak famous amous ko..... request xhingat...
ai xde hal.... ok je...till then....daaaa


PHILADELPHIA-OREO No-Bake Cheesecake





36
 OREO Cookies, divided

1/4
cup  butter, melted

4
pkg.  (8 oz. each) PHILADELPHIA Cream Cheese, softened

3/4
cup  sugar

1
tsp.  vanilla

1
tub  (8 oz.) COOL WHIP Whipped Topping, thawed

Make It


CHOP 15 cookies coarsely. Finely crush remaining cookies; mix with butter. Press onto bottom of 13x9-inch pan. Refrigerate while preparing filling.
BEAT cream cheese, sugar and vanilla in large bowl with mixer until blended. Gently stir in COOL WHIP and chopped cookies; spread onto crust.
REFRIGERATE 4 hours or until firm.

Kraft Kitchens Tips

Healthy Living
Save 40 calories and 7g of fat per serving by preparing with Reduced Fat OREO Cookies, PHILADELPHIA Neufchatel Cheese and COOL WHIP LITE Whipped Topping.
Variation
Prepare as directed, using 1 pkg. (15.5 oz.) Golden OREO Cookies or 1 pkg. (15.3 oz.) OREO Cool Mint Creme Cookies.
How To Easily Remove Cheesecake From Pan To Serve
Line pan with foil, with ends of foil extending over sides before using to prepare cheesecake as directed. Use foil handles to lift chilled cheesecake from pan before cutting to serve.



boleh cuba buat resepi Nutella oreo cheesecake jugak nnt

No Bake Nutella Cheesecake Recipe
Ingredients
For the Crust
  • 12 Oreo Cookies, crushed into crumbs
  • 3 tablespoons unsalted butter, melted
For the Filling
  • 1 (8 ounce) package cream cheese, softened (Low fat)
  • ⅔ cup Nutella
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • ¼ teaspoon ground nutmeg
  • 1 (8 ounce) tub frozen whipped topping, thawed (Low fat)
For the Garnish
  • whipped topping, optional
  • chocolate shavings, optional
  • toasted, chopped hazelnuts, optional
Instructions
  1. In a medium bowl, stir together the Oreo cookie crumbs and melted butter. Evenly divide the crumbs between your individual serving dishes and/or 8 inch springform pan press into the bottoms of the dishes to form a crust layer.
  2. In a large bowl, with an electric mixer, beat the cream cheese and Nutella until smooth. Add vanilla, nutmeg and mix to combine. Using a rubber spatula, fold in the whipped topping until well blended and no streaks remain.
  3. Evenly pipe or spoon the filling into individual serving dishes. Cover with plastic wrap and refrigerate for at least 2 hours before serving.
  4. If desired, garnish with additional whipped topping, chocolate shavings, and/or toasted, chopped hazelnuts.

mangkuk Corelle ku pecah!!!!

sedih weh...
smlm blk keje...
dah la balik penat2.. blk lambat sbb ada kelas smlm...
skali msk pintu rmh irfan mengadu kata kakak syfqah dah pecahkan mangkuk aku...
masih buat tak tau sbb aku bajet tu mesti mangkuk hadiah jacob ke..
dlm ms yg sama tgk papa diaorg tgh gigih dok sapu sampah nak clearkan kaca2 yg pecah berderai...
aku x terus msk rmh tp keluar semula sbb tgk pokok bunga dah kecut terlupa nak siram dah 2 hari...
maklum le cuaca panas le katakan...

then lepas siap siram bunga masuk dlm rmh, hubby  dah siap kemas pinggan yg pecah
kata hubby... ada 2 bijik yg pecah..
satu mangkuk putih satu lg dia xtau apa..
sekali aku tgk dlm dustbin...
rasa nak nangis pun ada sbb yg pecah tu 
sebijik mangkuk corelle n sebijik lg penutup mangkuk caserolle corelle tu...

terus aku naik hangin...
tp hubby xbg aku marah2... sbb dia ckp xyah kepoh...
mangkuk tu bkn aku beli pun..
ye.. aku xbl..
 tp still sgt berharga sbb hadiah dr ibu mertua aku ms dia bersara 4thn lepas...
ingat nak bl murah ke?? 
mahal oooo.. mkn ratus2 tu... 
sedih sgt ni...
sampai nak amik gmbar kaca berkecai pun aku xsanggup...
retaknyer mangkuk kaca tu sama retak mcm hati aku tgk...
sedih tau...

ok ni rupa set corelle aku dulu...

ni mangkuk yang pecah tu... 
nama dia Serving Bowl (1l) 
harga search dlm internet RM65 sebijik...


set design Lilyville ...

yg satu lg tutup mangkuk caserolle yg no 2 sedang tu...

last pakai haritu masak sardin...
nyesal pulak lepas basuh aku xsimpan  dalam almari..
selalu...lepas pakai n basuh belah malam..
esok pagi aku akan susun semua pinggan mangkuk dalam almari semula..

xsalah aku pernah nampak kat Parkson jual spare part penutup caserolle corning ware ni...
entah bape puluh ntah harga...

tempat jatuh mmg tinggi la..
dari rak pinggan atas singki kan...
jatuh atas lantai mmg tinggi la..
tu yg jatuh berderai tu...

aku frust sbb mangkuk tu dah la ada 2 bijik je..
ruginyer dah pecah 1.. tinggal 1 je...
desing bunga lily ni dah la limited.. susah nak dpt dah...
aduhai.... 


Masak-masak: No-Bake Oreo Cheese Cake

salam selasa uolls..
aduhai..ahkak skrg bizi this semester..ewah!...
alhamdullillah...rezki anak2....xsangka dpt tawaran jadi tutor sambilan...
ingatkan offer next semester (means Semester September)
rupa-rupanyer stat semester baru ni (18 Februari 2014)
tp kelas mlm la pulok...
aduhai...
xpela... mengembangkan ilmu yg sediaada kan...
kongsi dgn org lain...

ok... ni pun nak kongsi ilmu gak ni...
hari ahad aritu/....
teringin betul nak mkn cheese cake..
hari khamis lepas punyerlah teringin nak mkn cheese cake..terus bl sepotong tiramisu cheese cake kat SR..
lepas gian...
tp lepas tu terpikir..
eh nape xcuba buat...
pelagi.. terus google resepi...
rupa nyer ada 2.. satu yg jenis bakar, satu lagi xyah bakar...
aku tgk kalau resepi org malaysia buat kebanyakkan bakar n gunakan telur
tp yg oversea buat semua xguna telur...
so... xyah bakar2...
kita buat resepi yg mudah lg simple

jadi... meh tgk nyer...

bahan2:

NON BAKE OREO CHEESE CAKE

Crust Base:
2 cawan oreo crumps @ 12 biji Biskut oreo (buang krim & dipecahkan)
3sudu non-salt butter (dicairkan)

Filling
250 gm cream cheese (aku pakai Tatura)
4sudu besar@1/2 cawan gula halus
200g whipping cream
1 sudu Esen vanila
1 sudu gelatin (boleh pakai jenama Nona or Halalgel) fungsi gelatin utk jadikan kek pejal... kalau xnak letak pun xpe.. tp nnt kek jadi cantik sbb cream cheese akan meleleh..
7-8 Oreo dipatah/dipotong kecil2
tambahan 8 oreo utk diletak atas kek (optional)



Cara memasak:
1. Campurkan Oreo crumbs (atau yg dihancurkan) tadi dgn butter yg telah dicairkan. Then gaulkan sebati

2. Tekan dalam loyang (6inci). Aku lapik dgn kertas minyak dlm loyang supaya mudah dikeluarkan nnt...kemudian simpan dlm peti sejuk supaya lebih keras.
3. Utk filling.... campurkan cream cheese, gula & vanila esen, pukul hingga kembang.
4. Dalam mangkuk lain, pukul pulak whipped cream hingga kembang.
5. Kemudian campurkan cream cheese & whipped cream tadi, gaul sebati 
6. Cairkan sesudu gelatin dgn 2 sudu besar air suam, kacau smapai gelatin jadi warna clear dan campurkan dlm adunan tadi. Seterusnya masukkan oreo yg dah dipotong2/ dipatahkan2.... kalau nak masukkan sekali sedikit Oreo crumbs pun boleh. Gaul smapai betul2 rata...
6. Akhir sekali, filling ni kita masukkan dlm loyang yg berisi crust base tadi.. taburkan oreo crust atas dia n susun biskut oreo kalau nak atas dia. Sejukkan dlm peti sejuk dlm 4 jam atau lebih sehingga keras...


lepas 3 jam kot.. aku xsabar nak mkn...
kek lom betul2 keras... tp nak mkn jugak...
aku pun keluarkan dr loyang...
wallah!


sekali potong... lembiks lagi...haha 
xpe.masuk perut hancur jugakkan??
yg penting RASA! TERBAIK weh!



rupa my Oreo Cheese Cake (non-bake version)
terbaik.. puashati! tersedap...
hubby request, bday party syfqah nnt xyah tempah kek...
dia suruh buat oreo cheese cake ni je...
tp xleh la pakai seketul cream cheese.. kena pakai at least 3-4 ketul..
sbb sebijik cream cheese + sekotak whipped cream tu dpt seloyang kecil je...
mmg mkn cukup2 je...
tp kos keseluruhan utk seadunan kek comel ni baru habis RM20 je... murah kan>>>
cer cuba buat.. dijamin puas hati...

daaah!


semua resepi aku amik dari : http://girlish87.blogspot.com/2013/07/resepi-no-bake-cheese-cake-compilation.html
dan
http://www.lifeloveandsugar.com/2013/08/13/no-bake-oreo-cheesecake/

girlish bagi resepi compilasi semua jenis cheese base resepi..
nnt leh cuba resepi yg lain.. mmg terbaik la... 
Related Posts with Thumbnails