Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

novel baru bln ini...

hmmmmm...lama xbl novel baru.,,
aku sendiri pun xperasan rupanyer dah lama xbernovel...
skrg ni ms byk dihabiskan dgn tido n memasak..
org kata tgh kemaruk memasak..kiki

so this month msk je gaji hr selasa...
hari rabu dok settlekan semua yg kena byr...
ada lebihan sikit utk novel.., so kita bl 2 buah je...
ni pun ntah bila nak baca...
tp next week student cuti seminggu rest la sikit..leh bc novel..,
horeiiiii!

jumaat smpai parcel tp aku cuti,so..
pg ni br dpt belek novel..

 ni novelnyer..

 tgk sinopsis Cinta Jangan Lari Dariku...


 siap dpt book mark yg cun..
mati2 aku ingatkan kad jemputan kawin penulis novel ni

sinopsis 2nd novel Jika Mawar Pudar Warna..nmpk cam menarik je...
tu yg bl tu...kikiki...





tu je nak citer..daaaaa

Resepi atkins: Healthy egg muffin..

salam isnin uolls...3 hari blog xberupdate...sibuk..
 tp sekali aku update....hamik ko...
3 -4 n3 aku pulun.....

ok..... ni nak kongsi lg resepi sihat utk atkiners...
eceli kalau bkn atkiners pun leh aje mkn resepi muffin telur ni...
 sebb dia sgt ringkas n srkali sekala nak mkn lainkan....
asyik omelet je..xpun scramble egg...ni buat gaya muffin lak....

diberi nama Muffin Telur



ok...tgk BAHAN2..
mudah je.... n bahan pun xperlu byk bahan pun.....

1. Bawang di potong dadu
2. Cendawan butang dihiris
3. Brokoli dipotong halus
4. Garam n black pepper secukupnyer
5. sikit butter utk  menumis
6. 3 @ 4Bijik telur
jgn lupa muffin tray utk memasak ye


 CARA MEMASAK:



memula, panaskan oven pada suhu 150degree. ..
 kemudian panaskan kuali, letak sedikit butter dan tumis bwg smapai naik bau, then mskkan cendawan dan brokoli, goreng sekejap dlm 2 minit.
 jgn lupa taburkan sedikit serbuk lada hitam.
pada aku, dah tabur serbuk lada hitam xyah bubuh garam dah sbb serbuk tu je  dah masin


kemudian, telur dipecahkan n masukkan dlm mangkuk n pukul sikit telur.


dah siap, masukkan sayur yg dah dimasak tadi...gaulkan


 dan leh terus masukkan dlm muffin tray........
bakar selama 10 minit sehingga nampak keperangan...





dah siap.... ready to serve..
nak mkn lg sedap leh letak mayonis kew pie....as usual... sekian....

Bisnes : aku dan cup cakes chocmoist with granace

alhamdulillah...tetiba dpt rezki ada org tempah cup cakes 100 bijik sempena majlis nikah dia jumaat lepas...

pelagi... amik cutilah kekdahnyer sbb pestime nak msk bebanyak...
buat ms ni aku sgt expert buat kek choc moist with choc granace....

xsangka lepas buat bday hello kitty syfqah kat sentul aritu,
kwn adik aku dtg sekali.. dia rasa cupcake aku n berkenan..
terasa penat gak nak menyiapkan 100bijik cup cakes...
3 kali bancuhan jugak la...

n aku jaga kualiti masakan aku... n aku xpakai minyak tau...
 spesel made aku pakai butter....
so rasa choc moist cupcakes aku mmg marbeles ye...eah..puji sendiri ko..
tp betul...laki aku yg bg komen ye..mamat tu mmg fussy bab mknan ni..

lepas ni....sesapa berminat nak amik tempahan, meh pm or call aku ye...
harga boleh runding.....
mana tau nak buat goodies hntar taska anak sempena bday dia ke...
 aku skrg xmau buat goodise jajan dah....
bg cup cakes or dadih lg bagus baik utk kesihatan anak2 kan...

sekali lg nak promote.... sesiapa berminat nak order...
 leh call aku 012-6098480
nak buat individual cup cakes pu nboleh, lg senang nak bg org...
sbb kemas dlm cawan...

ni cupcakes choc moist with granace





 cupcakes ready to deliver...
area seri kembangan, putrajaya, bangi n area berdekatan
boleh c.o.d



ni choc moist dlm bekas, yg jenis ni lg kemas n mudah nak bg org...





kalau nak cheesekut dan puding trifle juga bolehjust make ur wish n it will come true ok....just call me utk tempahan...daaa

happy 2nd bday my lil Iman Imran..

today... 30th mac 2014..genab 2 thn umor imran..
alhamdulillah... 2 thn usia, imran sihat dan cergas...
kenangan mengandung, melahir dan membesarkan imran semuanya mudah dan xterasa...syukur ke hadrat Allah Taala...

walaupun imran bkn anak yg dirancang... tp dia sgt sempurna..
mengandungkan dia disedari dia dah berusia 12 minggu lebih..
jd mmg mengandung terasa sgt sekejap..cuma 6 bln je..sbb 3 bln xperasan...

alahan? xde n xterasa....
 kira rasa pun ms minggu ke 12 tulah sbb aku demam dan badan rasa pelik...
penat diet ms tu......then....
 lahirkan imran overdue 10 hari..tp sgtlah mudah,,.
rasa sakit dr jam 4 pg, to mild je....
jam 6-7pg br rasa sakit tu kerap...terus ke hospital putrajaya...

msk labour room jam 7.30 pg.... sakit makin kerap n mencucuk2...jam 8.45 dah bersalinn,..mudahnyer..... nasib hubby sempat msk labour riom tgk sbb dia hntar syfqah ke sekolah n cr parking....

pantang di rmh baru,.,, semua ok....
kejap je ms berlalu....

last year.... dpt celebrate bday imran yg pertma dgn majlis yg gilang gemilang dgn tema bola lg.... eh.. tiba2 dah habis setahun lepas...dah msk umor 2 thn dah.....
last friday.., ada smbutan ringkas dgn kwn taska imran.,,
eceli ramai yg cuti..tp xpe... asalkan ada mjlis sikit..
lg pun niat nak bersama2 dgn cikgu taska sbb lepas ni imran tukar ke taska 2-4 thn pulak.... taska yg dia dah stat buat mcm2 aktiviti n belajar...

to my dearest lil boy...mama luv u always..u r my georgeos, awesome n brilliant boy....may allah bless u n be a soleh boy...amin...



cerita detail majlis bday di taska next n3 ye... da

my pandora: new charms..

tq to hubby yg murah hati nak blnja Sebijik charm...
aku tmbh lg sebijik...
lama betul nak tmbh koleksi...hubby suruh bl sepasang.. br cun

tp xmengapalah...
 buat ms ni kegilaan aku nak mengumpul jenis charm dulu..
nnt  br kita susun ikut pasang2..

daaa....jom tgk hasil belian...

 zoom dekat sikit...



 sebijik shopping bag...dah lama idam ni....geram sgt! cute kan?
 dan sebijik enamel glass design love....
eceli kat alamanda byk xde design..kira byk dah habis..
tu yg nak bl sepasang mmg xde pun...
eceli aku aim jenis bubble red...tp xde

 next aktiviti susun sendiri charm..



lepas susun....inilah hasilnyer....cute x?
again to my beloved huby..thanks!


mood: suka hati plus puas.....




family lunch @ Nasi arab cum bday March celebration

owh.. punyerla lama simpan citer..
sory mmg aku bz sgt...
dgn bos asyik outstation main golf je...
dah kalut buat keje pasal nak dptkan tandatangan b4 dia  OS
pastu this week budak kelas kau ajar tu exam...
setiap mlm blk jam 12 ok..sbb exam praktikal balutan..
student 45 org.. hazab ok....penat jgn cerita..
kugagahi jua...huhu

ok.. smabung celoteh pasal mkn2..
xde pe pun yg spesel...
cuma kebetulan bln mac ni ada 4 org bday nyer..
iaitu Syafiqah & Zahra 8 Mac, Dr. Hakim (adik hubby) 23 Mac & Imran 30 Mac
so... hubby n daddy zahra dgn baik hatinyer membelanja whole famly Musbahudin mkn nasi arab...
tempat pilihan... 
Restoren Arabian House kat Putra Kajang...
aku pernah up n3 mkn kat restoren Arabian House ni dulu..
serius mknn sedap, servis tip top n harga berbaloi..

so.... jamuan mkn kami adalah lunch jam 12 - 3 pm di sana...

amik set menu family terus...RM110 seset x 2 set
aku xtau nak ckp untung or x..tp pd aku xuntung sgt..
sbb mahal...n mmg rugi
dia bg 3 set nasi ayam mandi dgn 3 ayam quater - kalau order ala carte ..
seset RM12 x 3 = RM36..
pastu dia bg 2 set nasi kabsah large dgn 2 kambing 
harga seset kambing RM20 x 2 = RM40 total baru RM76 je...
tp bkn aku belanja... haha... dgrkan aje idea si tukang order..
muahaha... lebihnyer ada 2 bowl sayur..


pastu seset BBQ mix.. yg ni RM100 dgn roti dan sejug oren jus & arabian tea

kami2 berposing semenrtara tunggu yg lain tiba 


aktiviti mkn2...
penuh semua table...
mkn smpai kenyang...

akhir sekali aktiviti potong kek oleh zahra...
kali ni syfqah nyebok lg...
aritu dah potong kek dah


sesi pasang api 


dan akhir sekali mkn kek beramai2...
kek red velvet sicret recipe mmg sedap...
bak kata hubby xrasa mcm mkn cortal..
saper tau cortal tu ape??? hihi..
ala ubat panadol kanak2 zaman 80an-90an dulu


alhamdulillah...
jam 3 ptg kami pun gerak blk...
total servis di Arabian House mmg superb la..
next time leh dtg lg..
daaaa 

45 minute Tabata Hiit Workout...senaman yg bagus dan cepat bakar lemak





45 Minute HIIT & Total body Toning Tabata Workout - High Intensity Interval Training Workout

by FitnessBlender


sorang ahli kelab atkins share info tentang TABATA workout ni...
hanya 45minit tp dia punyer bakar lemak sgt tinggi..
n bila dah tgk video ni xsusah pun nak buat...
so kengkawan leh share n upload ok...
pg2 kita workout... xyah buat kat luar..dlm rmh dah cukup

Menu atkins: Pizza Atkins

hai...
lama xcertia n kongsi pasal resepi diet atkins kan...??
now ai kena rajin masak mcm2 resepi atkins..
sbbnyer... aku paksa laki aku join DA ni...
merayu kat dia nak dia jd selim melim balik...haha
serius ok...ramai yg berjaya...
aku tau dia boleh buat sbb dia mmg setia kalau bab diet ni..
cuma nak xnak buat dia...
ok..utk diet ni, hubby kata...kalau aku leh msk mknn yg variasi utk dia..
dia nak..kalau menu sama dia xmau..
owh..tercabar ok!

harini nak msk hari ke 3 (rabu) hubby diet..
aku pun join diet gak..tp byk cheat la...haha
kalau dulu mkn sendiri byk ulang mknn yg sama..
tp utk mamat ni kena msk tukar2...
so..arini aku buat menu pizza atkins  yg super simple..
xyah nak masuk dlm oven bagai...
mmg masak dlm kuali je..
meh tgk resepi ye...

Pizza atkins yg simple lg sedap..



Bahan2:
Telur 2 biji
Hotdog 2 biji
Ikan bilis secubit (dlm 10 ekor kot)
mayonis low carb (jenama kew pie)
sedikit garam

(aku xletak bawang or any sayur sbb xde..stok abis ye..boleh tmbah sepotong green papper kalau nak)

Cara masak:

1. Pecahkan 2 bijik telur dlm bekas n letak garam secukup rasa, then pukul sikit mcm nak buat telur dadar tu... letak tepi
2. Hotdog korang reheat dlm microvewe dlm 2 minit (dah mcm msk jugak bila keluarkan tu), pastu potong slice hotdog tu
3. Panaskan kuali n letak sikit minyak n goreng ikan bilis. letak tepi.
4. sekali lagi panskan kuali leper n masukkan sikit je minyak n masukkan telur yg dah pukul dgn garam tadi. Api bukak kecil je... biar dia masak slow...
5. Agak2 telur dah nak msk, taburkan ikan bilis goreng tadi dan kemudian taburkan hotdog yg dah dihiris. Kalau ada sayur pun leh taburkan (sayur boleh goreng dulu tnpa minyak utk bg layu sikit)


6. biarkan kejap... dah siap!
7. letak dlm pinggan n hias dgn sos mayonis kew pie ye...


ha.. senang x??? sedap weh pizza ni..
ni pizza malas.... lg pun bahan xcukup..
nnt aku masak pizza rajin pulak ye....
siap tabur cheese lg.. tp nnt....
esok blk keje gi jusco soping cheese n lada benggala n couliflower..
br best nak msk mcm2... ok daa..
selamat mencuba

nota:
mayonis lulus DA jemana Kew pie..
mayonis ni rendah kandungan carb dia...
ni rupa dia


nasi arab n bday mac

teaser je dulu...xdann nak karang ayat..i bz u...daaa





Masak-masak: Cheesekut

alhamdulillah.....akhirnyer dpt dak buat cheesekut ni...
punyerlah ramai dok tunjuk hasil buat cheesekut...
buat aku pun rasa nak masak jugak!!
tq mamatisya yg kongsi resepi...
sgtla senang nak buat...

utk mklman...
aku tgh sakit gigi n xsihat..
dgn suara xdenyer..dgn badan panasnyer...
tp pasal nak mkn sgt..
lg pun niat nak bwk ke family gathering semlam dgn keluarga hubby...
aku kan suka share gmbar mknn...
tp asyik la diaorg dok telan ayak liuq je...
kali ni... terus niat..
buat n kasi diaorg rasa terus...

ok...
terus tgk bahan..semua dah tau...
4 benda wajib ni je.... mmg xsusah buat dia..

1. Biskut Hup Seng Deluxe cracker
2. 1/2 tin susu pekat manis (nak lagi manis leh letak lebih, nak kurangkan manis letak suku je)
3. 250g Cream cheese (aku prefer tatuta..lg sedap n creamy)
4. 4 sudu susu full cream (boleh letak lebih susu ni kalau nak cair.. pada aku 4sudu dah cukup cantik xcair sgt)

tp biskut, sebaiknyer guna biskut hup seng duluxe crackers ni
mmg rasa dia lebih sedap dan mengancam la

Step nak buat cheesekut:

PERTAMA:
pukul dgn mixer cream cheese, susu pekat manis dan susu fresh milk smapai kembang...menas smapai cheese tu lembut n warna jadi putih... if xde mixer boleh guna blender


kemudian KEDUA
amik biskut crecker tu n celupkan dlm susu freshmik n terus susun dlm bekas
celup je bkn rendam...aku nak buat keje cepat aku masukkan 4-5 keping serentak n terus angkat n susun dlm bekas...cepat sikit..hihi..lambat dowh nak celup satu2...kiki


KETIGA: 
dah siap susun terus lapiskan dgn creamcheese tadi...
buat ulang semula susun kembali biskut n lapiskan creamcheese...
pada aku lapis dlm 4 lapis dah nice.. tebal sgt mcm xcun


dah siap...atas taburkan milo
boleh jugak nak tabur nestum ke..oat ke... buahan2 ke...


aku dpt 2 bekas pyrex ni..

dah siap...
terus masukkan dlm fridge ye.. tempat beku tau


esok dah keras baru le potong...


sedap n creamy...
gambar pas potong xde..
jenis potong terus ngap...haha...

ps: jumaat ni sambutan bday imran ke 2 thn...
insyaallah..leh buat cheesekut ni n jamu cikgu2 n anak2 taska imran..
skrg ni better buat biskut n moist cake mcm ni n bg anak2 mkn dari beli jajan kan>>>
ok... daaa


suara serak2 ella....

salam jumaat uolls...
lama xhapdate blog...
i'm kind of bizi plus plus i'm not well...
sgt2 xsihat tp gaghkan diri gi keje gak..
byk benda kena buat...

last kelas mlm rabu lepas...
esok pg bgn tido trus hilang suara hingga kini...
now..lepas mkn antibiotik n kumur2 pakai gargle selalu..
br rasa lega n tekak xperit dah...
bayangkan dgn sakit gigi sekali...
mmg hazab ok...

ni nak ckp pun mcm apa ntah bunyinyer...
mcm gangster paradise pun ada..
kalau serak2 suara Ella tu leh jugak nyanyi lagu kan..


ni serak aku, time nyanyi suara xkuar langsung...
hampeh.... tertekan je...
budak2 kat rmh heaven la sbb aku xleh jerit2 nak marah2...
panggil pun terpaksa manja2 sbb tekak sakitkan...
geram je...
solution dia pegang rotan kat tgn...
sambil ckp slow2.. tgn xlepas rotan...tunjuk gaya mak tiri..
baru laju anak2 bgn pg nak mandi n bersiap gi sekolah..
kalau time suara sihat..
sekali pekik melompat bgn tido dr katil terus amik towel nak mandi..kiki

ok... just nak udpate tu je..
kang xdpt kuota 1 sebulan genab 30 n3.. kiki...
babai...

NOT FEELING WELL

salam rabu uolls....
owh...jereu dah makin pulih...tp aku pulak br nak sakit...
smlm uruskan pelupusan aset opis...
terus flat badan ni...whole day ye..
naik turun bangunan...
mlm mengajar lg..
blk rmh si imran merengek dlm tido...
badan dah rasa sakit2... dah lg susah nak tido...



bgn pagi ni tetiba tekat stat sakit n dah berkahak...
seksa oo..
ni dah rasa seram sejuk lak...
nak turun jumpa doktor asyik bertangguh.. tp nak jumpa gak..
nak telan air liur pun payah ni...
dgn gigi belah kanan sakit berdenyut2..
dah pernah buat root canal treatment..
tp  dah 10-12 thn lepas... rasanyer jadi blk..
doktor gigi favarote pulak gi New Zealand..
nak kena tunggu awal bln 4 baru leh operate gigi ni...
aduhai...memacam..





xpe.. sakit itu ujian kecil Allah...
dan sesungguhnya sakit2 itu penghapus dosa2 kecil..
insyaallah....

p/s: anak2 pulak batuk masih belum stop...semua batuk berkahak... tp nampka terkawal.... nmpaknyer semua sakit berjemaah...

"Ya Allah,...berilah kesihatan dan kekuatan pada kami sekeluarga ya Allah..sesungguhnya Engkaulah yg maha kuasa"...amin


Related Posts with Thumbnails