Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

happy 5th birthday iman irfan

to my love....muhammad iman irfan...


selamat ulangtahun  ke 5 sayang 


dari sekecil2 irfan...

kemudian semakin membesar...

dan kini...terus membesar

imran umor 1 thn lebih


imran umor 2 thn lebih

moga jd anak yg soleh, diberi kesihatan yg baik
dan sihat, bijak dan mendengar kata...
mama sayang abg..mama sayang semua...
planning nak buat bday party ditunda sbb mama ke langkawi..
nnt kita smbut dgn atuk nenek n pakcik makcik n lain2 ye...

goodies pun mama xdann prepare...utk kwn LC..next week..,

love,muah...muah...!

 Mama Ilah Fazilah







berkursus sambil melontar di utara

salam semua...
 nmpknyer 3-4 hari ni xbersiaran sgt....
 smlm kompom x usik blog lnsung..

dr isnin mlm aritu aku dah dok atas bas bersama staf upm yg lain
bwh persatuan pekerja upm (KEPERTAMA)  ke utara semenanjung
eceli ni lwtn berkursus dan smbutan hr pekerja 1mei di jitra nnt...
kami gerak sehari awal  sbb ada 1 program menyinggah lalu memberi peluang melontar duit2 di pulau langkawi....lama ko xturun kat langkawi...
last dtg thn 2008 ms syfqah umor 1 thn sstengah
just sikit gmbr yg sempt snp n kongsi....
citer lnjut tunggu blk kl ari khamis nnt ye..
tu pun dijgka tiba di serdang kul 12tgh mlm 2mei nnt...


oh ye...anak2? papa diaorg yg jaga....
ala..budak dah besor...
bkn lama oun..3 hari je kannnn?


 br sampai kat jeti kuala perlis
 br smpai langkawi



nnt detail kemudian ye...









menjahit bj kurung sendiri

lama betul aku xmenjahit kurung sendiri..
tp setakat bj kurung pesak jelah..
jgn tanya pasal bj kurung pahang or apap2 yg lain...
itupun belajar jahit dr mak je...
bkn berguru dgn cara yg betul...

teringat dulu ms sekolah n belajar U selalu jugak potong bj kurung sendiri
n jahit sendiri...
smapai la aku memula keje kat UPM ni lepas grade..
aku pakai la bj kurung yg aku buat sendiri tu...
yela kan....br grade..bkn ada byk duit nak bl baju baru..
bj raya n bj buat gi kuliah jelah kita lanjan balik utk bwk gi keje..
nak jd cerita... bila dah pakai...akak opis pun dok tegur..
" ila.. nape bj kurung ko ni potong dia xikut ira kain??"
aku pakai bj jalur2... badan dah ok tp tang lengan tetiba jalur tu melintang..
then akak opis tanya lagi... ko tempah kat mana bj ko ni??

dgn tersenyum senget... aku mengakulah yg bj tu aku jahit n potong sendiri...
kelakar la jugak kalau ingat blk masa tu...
tu lom campur time jahit salah cantum tgn dan badan..
tp itu satu pengalaman...

baru2 ni...saje je bl bj ela... ada opismate jual...
kain english cotton..leh thn gak Rm75 utk 4 meter...
tp cantik punyer pasal aku bl 3 pasang..
tp tetiba wujud 1 perasaan nak jahit sendiri..
pelagi... gigih keluarkan segala peralatan menjahit yg dah lama xguna utk memotong n menjahit..
gigih jugakla tgk utube cara n teknik memotong kain & menjahit...
jenuh jugak tanya tips menjahit dr akak opis...
dan the most important thing... jenuh aku pujuk adik aku dtg rmh tlg aku cara nak potong leher n buat kain kurung...

alhamdulillah.. amik masa dlm 4-5 hari gak nak settle..
eceli potong kain sejam dah settle...
tp nak cr masa bwk bj utk gi jahit tepi la pulak yg telan masa 2-3 hari..


lpas potong n acukan kain...

then.... terus ke aktiviti tebuk leher...
sbb nak tunggu :cikgu" free nak dtg rmh tlg tunjuk teknik tebuk leher yg betul..
aku ni mmg fail bab tebuk leher n jahit zip kat pinggang...



kalau ikutkan hari ke 3 dah siap...tp aku potong pesak punyerlah besor ko..
bila dah cantum jd baju... then aku pakai...mcm sarung nangka ko...
beso gedabak..
pelagi... tetas balik jahitan n potong pesak semula...


dan smlm menjelajah 1 seri serdang cr kedai jahit yg bukak utk jahit tepi semula
then mlm smlm menyiapkan jahitan termasuk jahit silang pangkah dia leher, tgn n bwh badan...
pg td ms on d way gi keje adik aku tlg siapkan jahit silang pangkah tu n buat tali utk pasang butang kat leher...

alhamdulillah,,, bj siap dgn jayanyer,,,



next... ada sepasang lg aku nak jahit..
kali ni harap2xde kesalahan 
dah jimat RM70 harga tempah bj...kiki

utk catitan, kos jahit sendiri baju:
Upah jahit tepi (2 kali -sbb oterbalik) - RM7
Zip & getah kain - RM7
Cangkuk & butang : RM 2
span bahu : RM2
lain-lain : masa & pengalaman belajar menjahit: PRICELESS!!!

yg lain semua dah ada... 
so...cost baru RM18 jew...
jimat...!!!

pasu vs pokok baru

haaaa amik ko pnjg giler tajuk..

smlm...blk keje...
saje singgah nursery bunga...
konun nak bl pasu baru gnti pasu sediaada yg dah jatuh pecah ari isnin aritu
nak bl sebijik je...tp design dah xde..
puas belek pasu smlm...


dah tu....xkan nak bl lain2...
last.. terus bl 2 bijik pasu baru..


tp dah alang2 bl....nak pindahkan pokok lama yg dah xcukup zat tu..
mcm 1 keje...
last2... terus bl anak pokok baru n mintak nepal tu siap pindahkan dlm pasu..
abis citer...



blk rmh, turnkan pasu lama...
n naikkan pasu baru.....


pokok lama nnt kita pikirkan nak buat apa ye...
kalau en don rajin, dia tlg trim dan taman atas tanah



pesta buku antarabangsa di PWTC

korang??? 
pergi x pesta buku kat PWTC..
aku jarang nak heran gi pesta buku ni..
sbb tempat sesak buatkan aku pikir 100 kali nak gi camne...
dgn lokasinyer nak dtg tu..kena naik LRT ni...

tp aku sgt xtahan godaan bab harga buku kat booth kaki novel yg sgt2 byk diskaunnyer...
ada yg amik off ptg esok ni gi KL naik LRT...hmmm
boleh dipikirin...kiki

ni antara gmbar2 dr FB kakinovel yg dishare harini






okeh! dah decide....esok offf ptg...
kita gi jln2 kat PWTC....
kakinovel...tunggu...akan ku borong buku2 mu...muahahahaha...




penangan hujan lebat isnin lepas

www: penangan hujan lebat n banjir isnin lepas


 pg selasa nak gi keje tgk atas pagar dah togel sebelah xde pasu..

rupanyer pasu jatuh..habis pecah pasu tu

penangan hujan lebat n angin kuat...

kek pisang + raisin.... mood memasak lagi....

salam uollss...
ai kan...
mcm biasa.. awal n3 mesti nak ckp bz.. iye.. serius..
aku rasa hanya cuti je boleh buat aku lupakan segala keje kat opis tu...
stress...adala...
tp kira ok la... kalau betul aku stress sgt..biasanyer aku akan dpt sakit tengkuk n sakit pinggang sekali..
mmg tu dah tahap kronik la tu...
siap hari bulan aku terus demam...
ni xle teruk sgt kot...

ok... dlm penat2 bekerja..
aktiviti masak2 masih on... hanya masak dpt menghilangkan stress aku...
hhuhu

ok...
xmau citer panjang2...
tgk menu kek pisang aku...sedap ooo
serius.. cuma aku terlebih sukat tepung...
utk kek ni aku guna minyak jagung..
tp next time buat nak guna butter pulak....



resepi kek pisang

pisang masak 6-8biji  - dileyek
 1 1/2 cawan tepung naik sendiri - diayak
1sudu teh soda bikarbonat - diayak
4biji telur gred B
125g butter @ 1 cwn minyak jagung (aku guna minyak jagung)
3/4 cawan gula caster
1sudu esen vanila
1/2 cwn kismis/ badam/ walnut


cara masak:

1. panaskan oven dgn suhu 170darjah celcius dan griskan  loyang dgn butter
 2. pukul telur dan gula hingga kembg atau putih
3. kemudian masukkan minyak jagung dan pisang yg telah dilecek  n pukul lg
4.  selepas itu masukan tepung sikit-sikit sampai habis dan akhir sekali mskkan esen vanila. masukkan sekali kismis jika suka. nak tmbah badam or walnut pun boleh..
5. kemudian tuang dlm loyang n bakar selama 35minit dgn suhu 170 darjah


selamat  memasak...mmg sedap giler..lg byk pisang lg sedap tau!


pengambilan ahli baru BSMM C UPM

salam....
saje nak buat announcement...
Bulan Sabit MERAH Malaysia Chapter UPM (BSMM C UPM) dgn kerjasama Pusat Kesihatan Universiti UPm akan membuat pengambilan ahli baru secara besar-besaran...
terbuka kepada semua staf & pelajar UPM (dlm kampus & luar kampus)
mana lah tau ada student or staf UPM yg baca blog picisan aku ni keeen??? hihi

meh dtg ramai2 ke PKU pd 23hb April ni ye...


mari menjadi ahli sukarelawan
jom!

detail lanjut.... dtg ms hari pendaftaran ahli ye..
byk kelebihan dan keseronokan menjadi sbg ahli tau....


masak karipap rangup inti kentang daging blackpaper

1st time masak karipap sendiri setelah bertahun2 xbuat karipap sendiri
sbenarnyer mak aku tokey nasi lemak n karipap...
tp anak sendiri xreti uli tepung kulit karipap..
nak call mak tanya resepi mcm segan..
dok la google dlm internet tgk resepi...
tpkan..inti karipap aku teror buat tau.
sbb ms sekolah dulu, keje aku tukang potong dadu kentang n keledek n tukang masak inti...
cuma aku xpernah uli tepung karipap...
tp aku tau nak masukkan inti dan kelim tepi karipap..
kiki.... 

nak jd certia.... ahad lepas gigih masak karipap ok..
dah dpt resepi kat blog mana ntah...
aku pun buat...
utk inti aku buat kentang daging black paper + kurma
aku lebih suka inti kentang daging ni berbanding kari....

Bahan inti:

Kentang 3-4 biji
Daging cincang dlm 1/2 keping..
bawang besar sebelah
bawang putih 2 ulas
serbuk kurma sedikit/2 sudu
serbuk lada hitam & sesudu lada hitam ditumbuk halus
daun bawang 
sedikit minyak utk menumis & air secawan

Cara masak:

tumiskan bwg besar n bwg putih smapai naik bau...
masukkan daging n goreng kejap.
masukkan rempah kurma n goreng lg smapai naik bau n minyak
masukkan serbuk lada hitam n pepper yg dah ditumbuk tadi
letak garam sikit n rasa masinnyer..
kemudian masukkan kentang yg dah potong dadu..
masukkan air... 
masak hingga kentang empuk n air semakin kering
taburkan daun sup n tutup api..sedia utk digunakan


emmm.sedap bau inti karipap ni..
rasa lagi la...terbaik tau! kiki
sendiri puji!

ok.. kemudian aku adun la doh karipap...
resepi asal:

Bahan:

Tepung Gandung 400g
Marjerin 2 sudu besar
Minyak masa 1/2 cawan
Air sejuk peti ais 1 cawan..
garam secubit

Cara buat:
Panaskan minyak masak dgn marjerin kat dapur
pastu tuang dlm tepung yg telah diletak garam
gaul  dgn tepung...
lepastu masukkan air sejuk sedikit2..
uli campai doh lembut...
nak lg best... lepas uli simpan dlm peti sejuk seketika dlm 1/2 jam
nnt dpt tekstur karipap yg rangup

ok..nak jadi certia... 
aku malas nak keluarkan penimbang nak timbang tepung tu..
so aku agak2 letak dlm 3 cawan tepung gandum
tpkan... lepas uli dan ms nak canai n gelek..
aku perasan warna kulit karipap aku ni sgt oren..
n agak berminyak..dia xlembut sgt..
tp aku gelek n masukkan inti gak...

mcm dlm gmbar ni

ni lepas letak inti n aku kelim tepi..
aku xpakai cetak ye..mmg xde...


lepas tu terus panaskan kuali n goreng..

ok..sikit tips nak kongsi..
kata akak blog yg aku amik resepi ni..
dia kata, nak dptkan kulit karipap yg garing lg cantik ms masak..
make sure minyak betul2 panas, n slowkan api,
masukkan karipap... dlm seminit lepas tu, letak semula api dlm mood sederhana..
insyaallah... kulit karipap korang cantik xmenggerutu mcm dlm gmbar atas...

lepas siap...nilah hasilnyer...


tp kan...
karipap aku rupanyer sgt rapuh ko!
kunun nak patahkan sebelah karipap nak mkn kan..
terus hancur kulitnyer..
rupanyer aku terkurang tepung n air...
tp terlebih marjerin... tu pasal rapuh kulitnyer
tp serius mmg rangup n sedap!

aku repair balik doh kulit karipap...
tmbah tepung n air..
terus ok semula karipap tu..
this weekend nak msk lg..
tp nak buat inti sardin lak...

pada aku...anak dah besor2 n kuat mkn...
better buat sendiri karipap ni dr beli..
sbb utk bancuhan karipap ni aku dpt 22 biji karipap...
brg mmg dah sediaada kat rmh kecuali nak bl kentang je..
lg untung kan?? kalau bl 5bijik RM2..
tp cepatla.... ni nak kena msk bagai..
tp air tangan ibu kan??
anak2 n suami pasti suka n teringat2...

sekan n3 rajin masak...kui..kui...daaa


mcm nak tukar kaler rmh jeeeew...

assalammualaikum w.b.t

lama nyer xhapdate blog..
ada cerita tp xdann nak taip....
kekangan masa.... 2 hari mengajar...
this week mmg sungguh sibuk...

ok... berbalik pd tajuk...
akukan...teringin kan....nak tukar kaler rmh ...
er.. kaler n semua warna2 brg dlm rmh tu...
hujung thn ni masuk thn ke4 dok kat Paragon...
budget nak cat exterior rmh...
lepas je Paragon 129 naik...
sbb rmh barukan....kaler cat rmh Paragon 129 sgt cantik...
lebih menarik hati n terang...
terus nampak Paragon 202 ni dah kusam...
serius! mmg nmpak sgt Paragon ni mcm bagi cat murah je...
4 thn je kaler rmh dah bughok

so.. dok kabarkan ke hubby....
jom kita tukar cat rmh kat luar b4 raya ni...
hubby kureng setuju sbb this year byk nak pakai duit katanyer..
kete pun nak kena tukar tayar n rim baru...
sbb rim kete aku mmg teruk..asyik kena tersagat n masuk lubang...
calar balar teruk...
aku budget nak cat sendiri je... kaler??? nnt pikirkan..
hubby lg xsetuju... ok.. xtau jadi ke tak...

ok... pasal nak tukar warna interior dlman...
next year la kot...
thn ke5...
teringat member dtg rmh masa aku memula pindah dulu...
dia tanya...ko nak pakai kaler merah ni smapai bila??
owh..idok le aku nak pakai smapai 10-15thn sepanjang dok rmh ni...
mmg akan bertukar...budgetnyer... dlm tempoh 5 thn...
tgk... dah nak msk thn ke lima dah...
brg rmh pun byk dah stat rosak n perlu ditukar...
terutama...meja mkn.
aku ni ikut hati... nak cepat2 bl meja mkn marble tau...
kerusi mj mkn aku mmg dah teruk dah..
tp xpe... not now... kita tunggu next year..
kumpul duit byk2...
kita tukar segalanyer..
dari kertas dinding... carpet, sarung kusyen, langsir...
semua  rasa nak tukar ko...

aku dah usha dah beberapa konsep yg cun2..
dah paling aku berkenan...kaler HITAM & PUTIH..
boleh kekalkan sikit kaler merah tu...

mcm gmbar ni



org kata..kalau skrg ni warna byk didominasi oleh merah.
kali ni biar hitam & putih pulak take over..

sbb kalau dgn pintu kabinet dapur aku nak tukar kaler dr merah ke hitam or putih...
mmg mcm xpatut la pulak kan???
kecuali KALAU AKU KAYA!!!!!HARI-HARI HARI RAYA!..
kiki...memain je...


insyaallah....
moga impian jadi kenyataan....
daaa...

sekian, wishlist sy yg ntah berapa byk dah ni...
aku sedang obses dgn kaler hitam putih skrg.... !!!!




kereta angan ku...

korang ada x sesuatu hobby yg giler extreme..
yg korang teringin nak buat..
aku kan..tetiba teringin sgt nak ada sebuah kereta sendiri..
tp aku suka kereta 2 pintu je...
yg lepas utk aku bwk gi keje sorang2..
kalau boleh...(kot duit byk le satu hari nnt)
nak bl kete canggih yg laju.. tp 2 seater..
aku nak hias dia dgn hello kitty...
ya Allah..serius.. siap berangan n ckp kat hubby...
serius...nak sgt!

kalau idaman aku Honda CRZ...xpun Ford Focus Sport.....
xdpt kete Perodua Viva pun ok gak haha.. kete economy..kiki
janji kete kecik...
kete comel je...

aku cuma nakkan kereta hitam yg dilekatkan dgn sticker hello kitty pink..
then.. tayar rim pink...auwwwww mmg nampak cool...
xmau kete pink...
byk naw kat jln raya kete pink hello kitty



kete smarto


chevrolatte ko....


honda city pun ada....cunnyerr

ni my Vi kot??


BMW wo.....cun!


pastu dlm dia....
semua aku sarungkan dgn sarung hello kitty hitam...
ada sikit2 hello kitty pink punyer accesories..

wahhhhh cunnyer!!!!




cutekan.??
xmau sarat dgn byk sticker..
 nak simple tp nampak elegent...
aduhai...
insyaallah...
 xskrg.... beberapa thn lg...
impian....
free je berangan kan???? kiki

daaa

keje si syafiqah pula....

last n3 kisah si abg irfan yg suka curi2 main games kat hp papa
 la ni nak citer peel si kakak syfqah yg kuat & suka menulis n menconteng.,,

aritu aku dok cek buku sekolah...
dia ada peel yg suka lukis gmbr dlm buku tulis then koyakkan buku...
 part tu lepas marah dia xbuat lg dah...
lg pun aku bg 1 buku nota xguna utk dia bwk n conteng2..

baru2 ni.... dia gila menulis kat mana2...

kejap kang kat tapak tgn,
kangg atas meja pulak
sib baik dinding dia xconteng....
tp...boleh dia conteng atas bantal sofa?
mmg terkejut aku ms nak kemas sofa n dirikan bantal...
sekali ada nama syfqah atas sarung tu..
dah le tulis pakai pen marker kekal lak tur...
 dah xboleh hilang....

kakak oh kakak...!memacam!







Related Posts with Thumbnails