Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

bila imran potong rambut

salam khamis uolls...
auto update n3....
2 hari mengajar dr semalam...
suka ngajar sbb duit masyukkkk!
tp lepas tu nak buat claim balik... nak tnda kertas jwpan semua..
masyaallah....malasnyerr!

ok..
just nak share aktiviti gi potong rmbut imran aritu...
hari isnin lepas...
syok betul bwk di gi gunting rambut...
tetiba nak pulak dok atas kerusi tu sorang...
selalunyer kena pangku...
tp bkn dok diam gitu je...
kena bg upah weh...kiki

eceli...
dia dpt jajan...ada bday party la tu kat taska..
then ckp kat dia...
adik baikkan... adik dok potong rmabut..
nnt mama suapkan adik biskut...

jadinyer...
smabil dia potong rmbut tu mulut dia mengunyah je...

ni dah nak siap...
senget benget rambut adik si bangla ni kerja kan...
lantak la..
janji rambut nipis dah..

daaa

sekitar majlis pelancaran badan beruniform upm yg lepas

salam semua... just nak abadikan kenangan...
ahad lepas di kompleks mahasiswa UPM...
majlis pelancaran badan beruniform - Bulan Sabit Merah Malaysia, Kelana Siswa dan pandu Puteri diadakan oleh Bahagian Hal Ehwal Pelajar UPM..
dirasmikan oleh TNC HEP, UPM...

eceli... 
dah 5 tahun 3 badan beruniform ini dikeluarkan dari senarai aktiviti persatuan dan berkredit UPM..
kami mmg sgt hampa.. 
tp BSMM, Kelana Siswa dan Pandu Puteri masih lg bergiat underground..
cuma kami dah tiada pelapis di kalangan pelajar...
semua pelajar senior dah pun grade 5 thn lepas...

mula2 kami mmg pelik kenapa UPM stopkan 3 bdn beruniform ni...
tp mereka naikkan KOR SUKSIS, PALAPES dan JPAM...
rupanyer mmg KPT yg tetapkan..
ingatkan masalah ni hanya di UPM..tp rupanya UKM juga alami masalah yg sama...

pada semua... utk pengetahuan...
BSMM di peringkat universiti bukan versi gi kawad kaki mcm peringkat sekolah tau...
di peringakt universiti.,.. 
tujuan kami adalah melatih pelajar bergiat dan aktif dalam aktiviti luar.
pendedahan merancang dan mengelola sendiri aktiviti..
dah jugak akhirnya dalam masa yg sama melahirkan JURULATIH di mana boleh mengajar dan menyebarkan ilmu pertologan cemas kepada org awam pulak...
tp ramai yg xtau dan tidak faham....

xpela.. harap lepas ni...BSMM chapter UPM akan aktif semula..

just terus ke gmabar2 majlis pelancaran...

kami2 Wakil Bulan Sabit Merah...

ni ms aktiviti perasmian...
TNC HEPA tgh berucap...

aku dgn bebudak dok selfie..
aku terpaksa bwk imran pg tu sbb hubby xde kan
budak lg 2 org tinggal kat rmh kasi tgk tv sbb aku gi xlama pun
kakak syafiqah pun dah beso...dah leh harap sikit
awal2 aku dah siap gorengkan cekodok utk serapan diaorg..
then suruh diaorg mandi siap2...
then suuh tgk tv je..
aku xleh bwk bebudak tu sbb diaorg kaki gaduh...
lebih...imran n irfan... sbb irfan kuat nyakat..
nnt terjerit2...

sib baik ms kat majlis imran sgt behave
xberkutik pun...diam je..
bg pulak main tab.. suka la dia..
tp bila dia dok main angry bird...bising mulut dia

ni ms gimik penyerahan bendera BSMM oleh TNC kepada OCVAD BSMM


seterusnya penyerahan kepada Kelana Siswa (Pengakap)


dan kepada Pandu Puteri 

yg ni penyerahan kunci kompleks akademik kepada wakil MPP 
selepas ni semua pelajar boleh gunakan kompleks mahasiswa utk berpersatuan
'siap disediakan bilik komputer n bilik mesyuarat semua...
alhamdulillah

ni aksi imran dgn abg baim...
rajin si baim ni layan imran...
siap belanja minum air teh o ais lg..


b4 balik..
bergmabr dgn budak2 ni



ok daaaa

si kecik imran...

salam selasa uolls... 
lama xupdate blog...
buat ms ni xde idea baru nak kongsi...kiki
mood memasak semua ke laut...
mood semua dah  ikut hubby ke pulau kapas mencandat sotong aritu..
so..dok rmh layan anak2 je...
lapar...mkn kat kedai mamak...
lapar lg.... gi giant pulak mkn nasi ayam...
lapar lg..... buat sup telur pulak mkn dgn nasi kicap..
teruk betul hidup 2hari lepas...
sib baik bebudak ok je...
mmg kuali tergantung cantik xberusik...kiki

pastu...baring je kat sofa tgk anak2 main...
then melayankan si imran ni ha...

turun bawah baju dah kebelakang dah...

tanya dia...apsal adik pakai baju mcm ni...??
rosak baju dikk...
dia gelak je...
then suruh snap gmbar buat aksi camni...
kiut anak mama...
penghibur suka dan duka.......

owh..nak kongsi gmbar2 majlis pelancaran BSMM hari ahad lepas..
jumap next n3...daaa

aksesori gopro

owh..aritu aku ckp..
kalau brg aksesori gopro tiba aku show off kan..
ni dah dpt jumaat tghri..
aku order  pov case utk simpan khazanah kamera n aksesori dia..
n au order sekali headband...
ingat nnt hubby nak gi mencandat sotong leh pakai..
sekali..dia xjd bwk camera...
xpela...
next time pakai...

ni brg dia..



kot ada yg nak tau aku order kat mana brg ni..
aku order kat shashinki.com...
bagus servis dia...
cepat n senang...
nak brg ori gopro pun ada...
nak yg bkn ori pun ada...
dedua brg ni aku bl jenama ducame...
murah ok...

ok..tu je nak share...
masih mood belek2 lg....
daaa

walaupun suami kita x kaya mana...

aku sgt suka dgn kata- kata ini.....
bersyukurlah jika suami anda seperti ini...
mungkin ada isteri yg xdpt suami mcm ni....
harap kalau para suami baca.... mungkin yg xmcm ni boleh berubah slow2..
.biarlah suami kita xkaya mana..tapi....



sehari sabtu bersama anak2

salam sabtu....
jarang aku bersiaran hari sabtu...
saje....tetiba rasa nak update blog
actually..i'm feel lonely...
fell xselesa....hati pun masih sedih....
tp xpela..just simpn dlm hati...

dr mlm smlm mmg xboleh tido...
otak byk sgt pikir...
ingat nak gi opis buat keje...
kata nak odit....tp xsmapai hati tgk anak2 ni ha...
apak asyik os....mak pulak asyik keje...
dunia dorang kat taska n sekolah je...
last2...xke opis...layan bebudak ni je...

as usual aku kalau papa diaorg xde...
aku suka gi mkn kat maulana bistro je...
layan roti canai n tosei....
budak lelaki 2 org tu mkn nasi lemak...
tp aku suka bl nasi lemak bungkus gerai tepi jln dr bl kat restoren maulana ni
murah pun ye... singgit sebungkus...
lom tentu abis pun makannyer...

kat maulana bistro yg sentisa penuh dgn org...
owh....gmbar gopro..
hubby xjadi bwk camera ni...
xpela.... 

cak.....

lepastu ke sekolah syafiqah...
katanya`ada pesta jualan apa ntah.... mcm hari kantin la..
sekali dtg xde pape..
sabar jelah...next week kot event dia..
aku pun bc notis ingat2 lupa...
last2 ke aeon ekuin...
jln2..n potong rambut kakak yg serabai mcm hantu...
potong mcm dulu blk gaya pop...

muka ms nak potong...masam je...
mmg muka xrela la...
aku 1st time potong rmabut kat APT ni..
selalu potong kat quick cut je..
kat APT lg murh ko...
potong rambut budak RM15 je..
quick cut pun dah naik harga ke RM16...
ni potong siap pakai blower lg nak cantikkan rambut n kasi kembang
kalau quick cut...xde pun....mmg dia potong quick2 la...

aksi syfqah potong rambut

tgk ha muka....xmoh senyum pun....

ms aktiviti potong rambut...sgt la aman sbb...
imran tido dgn lena!!!

sempat la aku berselfie dgn irfan..
tp tgk irfan...gi tutup mata...geramnyer aku!

then jln2 jap dlm aeon..msk guardian bl brg mandi semua..
tgk jam dah kul 12.15 ko...
kalut blk rmh terus tukar bj sbb nak gi kenduri kawin pulak...
wajib pergi sbb yg kenduri ni abg sebelah aku je dok kt opis tu
anak ke 2 dia kawin...
buat kat dlm upm gak...

punyerlah sedap ayam msk merah dia...
xpedas n xmanis...mmg budak2 2 org ni rantah ayam samapi  3 trip ko

b4 balik snap kat pintu gerbang ni
nak snap dgn pengantin..malas la...
ramai betul kawan pengantin..
xputus2 org bergmabr dgn dia..
so layan diri sendiri je 
budak2....suka imran dpt goodies bag
tgk irfan...jelir lidah...mmg itu  peel dia bila bergmabr

lastly aku...

blk tu xkemana...
ada meeting kat bsmm cwgn selangor ptg ni..jam 3
aku skrg dah dilantik jd setiausaha kehormat cabang...
tp xdpt pegi la...anak2 xde org jaga
so..dr yahaya selaku pengerusi turun sendiri gi meeting...
sibuk org cwgn call nape dr. xtiba lg..lupanyer dr. sudah sesat sikit..
lepas settle hal tu...
drive blk ke rmh...
tido berjemaah dgn anak2...
abis aktiviti siang sabtu harini....
itulah nak citer...

mood: bosan tp gembira bila tgk anak gembira....
daaaa

my new camera: GOPRO HERO3+

salam semua...
dah jumaat dah harini...
mmg super bizi la..
ni pun cari ms nak mengarang..
just nak share camera yg aku mskkan dlm wishlist dr thn lepas...
tp br dpt nak blnyer...

tu pun lepas pikir 40kali.
dok jln2 sana sini tgk2 n rikki2 harga..
mmg harga dia xpernah berubahpun.. bkn ada less pun..LOL!
tp dok la berkira2 perlu ke aku bl..?
mcmmana dgn function dia...
long term punyer keputusan..
harga mahal ni...
sbb aku xpernah pun bl camera lebih RM1k ni...
aku dulu pakai camera compak biasa je...
la ni terus nak bl canggih2 ni...
lepas bincang2 dgn hubby....
dia kata ok la kalau aku nak bl camera ni...

so....ahad lepas...
aku jln2 ke mines...
then msk ke kedai fotokem ni..
xsangka lak now dia dah jual camera gopro
dulu dtg xde...
last aku jumpa kat sunway pyramid..
ko jgn la citer nape xpergi low yat...berlambak ada..
aku tau...tp aku xtersampai ke sana...
cari yg kat area rmh jelah..
nak bl online aku takut..
sbb kang byr mahal2...brg x smapai..duit burn..
ei...ngeri ko...
pada aku biar nak beli brg mahal2, cari n byr bila brg dah kat tgn...
tu aku punyer prinsip..
lg pun aku perlukan org terus ajar aku cr nak guna...
kang bl online satu keje nak godek sendiri kat youtube pulak..
mmg la bc manual tu standart...
tp kalau dah ada org terang n demo kan lg mudah disitu...

blk tu bc manual utk pemahaman lanjut.. betul x??


so..inilah camera nyer...
GOPRO HERO3+ 
harga camera sahaja RM1499.00
harga micro SD kad Rm150 utk 64g

ni aksi ms aku bl camera aritu...

unbox...

sesi penerangan n setting

1st time selfie..muka....xleh blah...
ni pakai remote..cina tu dok pegang camera...
aku bl sekali gopro tripod..original punyer jenama SP-Gadget


kunun2 nnt..kalau nak selfie leh la pakaikan....

then..blk la rmh...
dok merenung barang.. bukak satu2...
n...selfie lg...kiki

kepala xde aku blurkan sbb freehair disitu...kiki

wah..mlm tu...dok la selfie dgn anak2 pulak,,
tgk bilik aku....bersepah ko...
kertas2 lepas bc manual imran gi campak...


so far...
lom rasmi pakai kat luar lg..
semalam aku baru klik online beli case dia...
camera xde tmpat letak ni leceh..
xsuka simpan brg dlm kotak...
nnt dah samapi p.o.v case dia aku order online aku show off...k

insyaallah.... mlm ni hubby nak ke terengganu mencandat sotong...
aku nak suruh dia rasmi pakai..
nak tgk video dia candat sotong...
nak ikut xdpt... kang anak xde org nak jaga lak...haha
next week nak ke kuala gandah...
xsabar nak mandi dgn gajah pulak smbil rasmi si Gopro ni...ewah...


ok... pada yg nak tau tentang kamera gopro..aku
apakah itu camera gopro & kenapa anda perlu beli dan tidak patut beli...

next projek
nak bl brg aksesori utk kamera ni...
so////
this is my wishlist item utk aksesori gopro....

gopro case.... tp aku bl non ori punyer..


gopro charger n extra bateri


head stap


dan 



gorilla pod action tripod

mood: SUKANYE!!!!

homemade no bake oreo cheesecake utk birthday irfan

salam uolls...
wah....sgt sibuks la sehingga habis audit UPM pertengah bln 6 nnt..
aku adalah pegawai aset PTJ....
sibuk menguruskan aset PKU yg masyaallah.. byk lg memacam...
xterbuat rasanyer...
tp alhamdulillah...teamwork kan ada..
walaupun ada bantuan..tp still terasa kabutnya...

ok.nak citer pasal sambutan bday irfan,..
mmg la terlewat...
sbb ms bday irfan aritu kan aku kat langkawi...
so..xdpt la smbut...
bday irfan 30 April 2014 yang lepas (irfan 5 tahun)
pastu dok delay2 nak buatkan kek utk irfan...
sib baik la anak mama sorang ni xbyk tanya...
xkisah pun..
so...ahad lepas gigih buat kek utk abg...
tu pun siap aku tersalah bl cream...
sepatutnya pakai whipping cream..aku rasa pun aku dah pegang whipping cream tu...
smapai la ms buat kek tu...aku pukul cream tu dah lepas 5 minit dia still xbertanduk...
berbuih je... pelik la pulak...
sekali tgk kotak...cooking cream ko....adusss...sabarjelah
terus aku kena gi kedai kejap... 
tinggalkan cream cheese yg dah siap di pukul semata2 nak dptkan whipping cream tu pulak..
2 bahan utama dlm buat kek ni - Cream cheese n whipping cream
then mlm isnin aritu mlm lepas dinner brlah aktiviti potong keknyer...
tu pun membebel2 irfan..
bila nak potong kek..bila nak potong kek...
sabar jelah...

gmabr2 dgn camera baru idaman aku...nnt n3 menyusul...
apakah camera itu...??? jeng jeng jeng....kiki
ni gmabr b4 potong kek...
eceli br lepas mkn nasi (dinner) ni..
clearkan meja n keluarkan kek oreo cheese tu
sementara tu kakak kena tlg mama masukkan bj kotor dlm mesin basuh..
sejak dah darjah 2 ni syfqah aku bg kerja rmh yg lite2...
ala dah beso ko....kena pandai la buat keje rmh kan...
suruh dia terbalikkan bj kotor n masukkan dlm mesin basuh...
masukkan bj tshirt n bj kurung n seluar kecik n bj dia adik beradik je dulu...
seluar jeans n seangkatan nnt 2nd trip basuh...

so... sementara dia mskkan bj dlm mesin mama kemas meja..
abg dah bising2 xsabar nak potong kek
so...kita berselfie dulu ye 

lepas kakak siap keje dia...
masa utk potong kek!
tgk.. adik sgt teruja tgk kek...

masa untuk potong kek 
suka irfan...
adalah nyanyi2 sikit...
ala...utk diaorg bertiga je..
papanyer sibuk kemas beg pasal nak o/s ke labuan masa ni...
so papa xjoin

ni video dia...

alolo...suka ye..

abg siap suap kat kakak...

tp amik ko... kek keras kejung...
aku lupa nak letak kat frezer bawah,...
aku dok keraskan dlm freezer atas smapai 24 jam
pastu ms nak potong aritu still keras mcm batu...LOL!!
eceli dah letak kat luar dr jam 6ptg.. tp still xlembut gak kek tu
xleh nak keluarkan pun dr mangkuk pyrex tu...


inilah kek oreo cheese nyer...
puas hati dpt buat kek utk anak sendiri...
this time utk  kali ke 3 buat.... cantik keknyer xde lembik pun...
rasa pun xmanis sgt...

insyaallah...
utk anniversary next week..kami celebrate di kuala gandah dgn family suami..
bercuti sebenarnyer... 
kalau jd aku akan buat sebijik kek cheese tp mungkin perisa nutella pulak...
tunggu......!!! hihi...
daaa

Related Posts with Thumbnails