Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

salam 1 syawal pd semua...

salam 1 syawal pd semua muslimin dan muslimat...
thn n beraya rmh mertua....
antara gmbar2 kami sekeluarga....
pd semua...sekali lg nak ucap...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI !!!!!!!

yg memandu semua...hati2 di jln raya...,
mkn berpada-pada.....
dan ingatlah pd yg tersayang....daaa

macam2 aksii n angle kami snap...
nnt detail kemudiannye...daa


m




kenangan ramadan 2014

xde benda nak citer pun..
dah bebel kat n3 ni td kan
cuma nak simpan memeori mskan sepanjang bln ramadahn...
lak berbuka yg mana dan aku snap gmbar...
aktiviti masak2 ni pun ms hari minggu je...
hari biasa lauk biasa2 je...

mcm masak roti jala yg lepas...

bila en suami mintak nak mkn roti jala...
ai is ok je....pi bl tempat menjala n bhan2 nak buat kari ayam...
terjadilah roti jala nyer...

ada tu sekali... teringin nak mkn popia goreng....aduh...sedap nyer...
masa ni teringin punyer pasal nak mkn popia...
apa je sayur yg ada dlm pei kami bantai mkn...
sampaikan timun pun aku masukkan sekali
pastu goreng n mkn panas2 cicah sos Life Thai..sedapnyer...


ni resepi last week...
hubby request nak mkn nasi ayam..
layan kan
irfan mkn smapai menjilat periuk ko...
abis semua nasi dia mkn berpinggan2...

tp part paling best mkn ayam panggang lemon ms 1st week puasa...
esok nak repeat msk lg....
hmmm sedapnyer!


ok dah... dah hujung2 puasa...semua rasa nak mkn kan??
pd semua..salam aidilfitri...
harini last keje...jumpa jumaat depan...
\berhati2 di jalan raya semua
kot rajin aku update certia tru tablet je... daaaa

salam Aidilfitri 2014

salam aidilfitri semua...
e-Kad raya dari aku sekeluarga..


mood raya sudah mali......

owh....
salam jumaat semua...
ya allah...pejam celik, pejam celik...lg 3 hari nak raya...
on radio...semua dah stat bukak lagu raya
ni yg buat aku dah mula feeling raya ni...
pg td sanggup panjat kabinet...
semata2 nak kuarkan bekas kuih raya...hihi
maklumle...benda setahun sekali guna
wajib simpan kat tempat paling atas sekali...

1st collection kaler merah maroon tu... ada 2 bijik..
siap buat hantaran kawin lg ms tu bekas ni isi cookies famous amos.......
canggih x aku dulu...hntaran bg cookies dlm bekas tupperware thn 2005

then aku bl lg 3 bijik thn 2009 warna biru tu...
pastu lama xkuar bekas ni smapai la last year kuar blk tp kaler pink pulak
so..dah ada 8 bijik..tp warna maroon tu pecah sebijik..
dpt return duit bila hntar utk tukar dlm Rm40 jugak la
tu untung pakai tupperware
eh! tercerita pasal bekas tupperware pulak..

ok...
esok sabtu ada last family gathering iftar kumpul semua adik beradik aku kat rmh mak kat sentul
thn ni turn beraya rmh mertua...
so..sblm semua yg dah berumah tangga blk ke kmpg suami masing2...
kita gather2 dulu sesama...
katanyer menu nasi arab....aku kena bwk ayam panggang...ok..bereh!
so pg esok leh la kemas kuih raya n susun dlm balang...
balang ada 7, kuih ngam2 7 gak....
5 jenis aku buat, 2 jenis aku bl kuih tart nenas n almond london)
ptg msk ayam panggang n terus ke sentul nnt

plan raya thn ni sehari b4 raya (ahad) akan berkampung di rmh mertua kat BTS, sg. besi je
tlg2 merebus ketupat, merendang n mempalas...(ayat...sesuka hati...)
mcm biasa... aku kalau xde ketupat palas rasa mcm raya tu xlengkap...
my father in law suka ketupat palas...
 so....mmg keje aku buat ketupas palas ni sbb belah hubby xbape tau masak n bungkus ketupat palas ni
tido mlm raya di BTS n esok pg raya di BTS
dgr citer lepas salam2 kami akan terus blk Batu pahat beraya kat kg. hubby
rasanyer tido semalam kot...
nak kena pack bj byk ni
sbb kalau jd mcm nak bercuti ke JB je....dah separuh jln ni...
kalau jd.... kalau x...2nd day raya dah turun KL semula
then....xtau apa next program raya....

yg nyata.....
aku ada je kat KL ni..dah kata org KL kan...
pastu raya ke 3/4 blk rmh mak kat sentul pulak....
pusing2 situ jugak..
paling2 pun bosan nnt... gi la ngukur IKEA ke...MV ke, KLCC ke...haha

ok...lg buat mood raya aku mari ni bila semalam berjaya membeli sepasang kasut raya utk diri sendiri
aritu ms bl kasut anak2 kat clarks aku xdann nak bl kasut snediri
sbb bl kasut anak je dah sejam lbh dok pilih kasut...
smapai kedai nak tutup le...ngam2 aku kuar kedai lg 10 minit kul 10 mlm...
dah xbl kasut sendiri
jd nyer nak ke Alamanda blk cam malas je...
so smlm blk keje singgah Aeon Equin je... 
jln2 tgk kasut pe yg best utk di beli
aku aim kasut kaler BIRU....
tp xde yg berkenan di hati...
last2 jumpa yg berkenan kat butik Scholl
ala xde design gempak pun...biasanyer kasut scholl ni makcik2 rajin bl...
sbb selasa utk kaki kan.... so...paling2 canggih yg aku kenan pun yg ni le...

nak pilih mana ni?? kiri or kanan
siap wassup hubby suruh pilih....
hubby buka puasa dgn opis dia smlm...tu yg aku rajin gi mall tu sbb malas msk
buka puasa kat f/court je dgn budak2
kasut ni ada kaler merah n hitam je....
sekarang ni design semua jenis wedges kan...
aku kureng pakai wedged ni sejak kes aku tergolek ms dukung irfan 5 thn lepas
serik ko....bwk anak kecik pakai wedges..hishy! 
tp lani xde choice...beli lah jugak...

ok le kan....
kang kalau xpuas kang aku lari gi alamanda bl kasut lg kang....kiki

lg...
aritu hari gaji...UPM buat carboot sale...
aku malas nak pergi sbenrnyer..tp adik aku la sibuk ajak pegi jugak
pergi la naik moto dgn adik aku...
aku ckp kalau ada jual bj kurung budak...mmg aku bl 
sbb syfqah thn ni ada sepasang je bj kurung
sekali ada ko...
Rm55 je sepasang... pelagi ..samabr 2 pasang la...
now mood....
lg sukati...semua dah settle...
cuma ada 1... bab kain smaping si imran yg aku bl thn lepas
bl saiz besar dah...
tp kan.... xmuat.... imran perut muncit sgt!
adeh....

ok la.. panjang no bebelnyer,,,,
tunggu e-kad raya ye....
nnt aku post utk gantung ye...daaa

kasut raya ....settle!

alhamdullillah...
persiapan akhir utk brg2 raya anak settle dah....
selasa mlm lepas ke alamanda bl kasut anak2...
siap berbuka puasa lg kat sana
sepanjang bln ramadan ni...
xde sekali pun mkn kalau luar...
kat rmh org or family iftar pun xde..
sedih...
well...asal ajak ada org tu diet...kata diet extreme kan..
kebetulan hari selasa aritu hubby pun buka puasa dgn kwn u dia
aku buka puasa dgn anak2... siap ajak adik aku teman...

ok..jam 6.30 ptg dah dok kat Burger King siap bl mkn...
xberani nak kemana2..kang tempat mkn penuh...
melalak budak2 kang nak mkn...
time ni xramai org...
6.45 pm br stat bl mknn...
kasi imran mkn dulu..
lepas tu..berduyun org beratur bl mkn nak buka posa 

dah kenyang...
pecut naik surau alamanda n solat..
ramai betul org...

then br la operasi cari kasut...
b4 tu bl brg2 mandi aku kat watsons dulu
serius.....tgh sales..semua brg murah2..
agaknyer sale relocate watson kot....

then round2 tgk kedai kasut lain...
xde berkenan sbb hati dah set nak bl kasut clarks je...
kasut tahan lama n harga ok2 la...

tahun ni dah target nak bl kasut lubang2 utk anak..
xmau kasut tutup penuh...sbb kalau kaki anak membesar..
kejap betul kasut tu xleh pakai
kali ni bl kasut lubang2,...kalau kaki membesar pun leh pakai lg...
lebih kurang nnt kaki terkeluar kasut je...ahaha
jahat maknyer...kiki... yela..kasut bl setahun sekali je kan...
xkosa nak bl kasut byk kali....

ok...stat dgn kasut kakak dulu...
test kasut ni..
nice... tp byk saiz yg xde..
bkn warna ni ye... 

see.. byk pilihan kaler yg ada...
suka tgk kaki syfqah...kaki lurus n slim je...
ikut baka papa dia....
settle! saiz 13...biar beso sikit...lg pun tu je saiz yg ada

next.. kasut abg lak.. 
leh dia kenan kasut ni..
sbb ada lampu...hadoi....kasut kapal terbang aku panggil...
aku xkenan... tp dia nak jugak....siap merengek2...
ok..layankan

ni nak suruh adik lak pilih kasut..
semua dia sarung..
adik pun nak kasut lampu2 gak
napelak kasut clarks xde byk choice kasut lampu...??huhu
 

sib baik ada kasut kapal terbang kaler biru..
adik nak mana? kiri or kanan??

hmmm...agak2....
dia pilih mana>>?

akhiknyer...
lepas sejam lebih dok kedai kasut

hasil soping...

kami smapai rmh jam 11 mlm ok...
dlm kete bebudak dah tido...
xtukar bj pun..penat sgt le tu

esok tu bgn pg ada budak tu terus sarung kasut baru jam 5am...
sabar jelah..
daaa

notakaki: kasut pama je yg lom bl lagi....huhu

beli kerepek di banting

ni aktiviti wajib tahunan...
beli kerepek di banting...
senang bl kerepek.... nak bg mak n ibu pun bg kepek je...
cuma extra tahun ni aku plus2 dgn kuih raya buatan sendiri
kalau dulu...kuih raya aku bl....

nama tempat aku dah lupa la pulak...
cuma tahun ni pergi ke kilang kerepek kat banting ni mati2 kami ingat kami salah tempat..
ala..rmh kampung je sebenarnyer...
tp blkg rmh dia ada kilang kerepek..
dia buat la kedai utk jual kepek tu
tp thn ni kami dtg sudah ada rmh besar mcm istana kaler oren lg tu kat situ
ingatkan salah rmh...
rupanyer mmg betul la tempatnyer..
wah.. tokey kerepek sudah buat rmh br rupanyer....
untung niaga kerepek....buat rmh mcm istana...cayalah

ni suasana ms beli kerepek..
murah2 ok...



ni op kos bkn aku... org lain...
tersnap gmbar dia tgh pilih kepek...muahaha

ni laki ai bwk kepek sebakul.. da puas soping tinggal nak byr masa ni...

tgh double cek kepek dia cukup ke tak...

bl kepek terus dr kilang mmg sangat murah..
mcm kopok roda tu..sebungkus baru RM5 dan kepek pisang baru Rm6 je
total bl kerepek aritu dlm 15-16 peket semuanya baru Rm100
paling mahal kepek pisang sira Rm10...
yg lain range harga RM5-7 je

nak jd cerita..yg serius aku baru tau...
hari isnin mcm biasa gi opis...
kat opis aku mmg ada sorang ni pengedar kerepek sbb dia ni mak mertua dia jual kerepek..
mmg aku selalu pun order kepek dgn dia..
so..isnin tu aku nampak kerepek roda tu kat bilik kwn ni
dlm hati..packing n besar kepek roda tu mcm kepek yg aku bl kat banting lepas
tanye le kwn tu, bape harga di F jual kepek roda tu ye.. RM8 kata kwn ni
err.... nak tanya... si F ni rmh dia kat mana ye sbb tau dia dok dgn mak mertua dia
kat Banting la kak....kata kwn ni...
then aku cerita la yg aku bl kepek kat banting gak...
cerita punyer certia...rupanyer..
selama ni aku bl dr kilang mak mertua di F ni la...
aduhai...sbb bila aku sebut pasal rmh makcik jual kepek ni mcm banglow..
rupanyer sama...
patutle rasa sama.....kiki

tp tula kan....dia jual jd org tgh mestila dia mark up harga
kita bl direct dr kilang mmg le dpt harga murah kan....
itulah kisahnyer


korang suka x bl kerepek sbg juadah raya???


merempit ke jln TAR pulak..

salam rabu uolls...
nak abadikan certia merempit ke jln TAR lg utk raya thn ni...
thn lepas xde gmbar atas moto kan...
thn ni tepek gmbar atas moto lak...
kikiki....

ni kes salah jln la ni...
sbb  berhenti lama sgt kat trafic light jln bandar...
aku kuarkan hp n snap gmbar kejap...kiki
muka sorok blkg hubby...

maklumle..setahun sekali dtg turun KL naik moto kan...
thn ni mcm thn lepas....
jln2 area wisma yakin je...
masuk keluar semua butik tailor bj melayu  kat situ...
aku dah siap prepare bj raya aku buat matching nak cr bj raya suami n anak2...
nampak gaya mcm 2 tone je....
dah tawaf segala kedai kat wisma yakin..
alih2 masuk blk ke butik Omar Ali n bl bj Omar Ali gak....
aduhai.... bj melayu kat Den Wahab ok gak patern baju raya dia spesel tau
tp xde warna yg kami cari...
hanya di omar ali je bj warna yg kami cr ada....

bj raya kami nnt.... mama n papa sewarna...
anak2 warna agak cerah berbanding bj kami... guna tone warna bj sutera aku

ada part paling kelakar ms nak bl bj melayu hubby
selalu dia pakai bj saiz XL...dah badan beso kan
sekali bj yg kami nak tu xde saiz XL...ada saiz L n M je
budak jurujual tu suruh hubby gi test baju saiz L...dia tanya..xkan saiz L xmuat lansung
dgn muka conpident hubby ckp..dijamin xmuat
kiki..ok..aku layankan..sbb aku pun ingat xmuat
then kami keluar kedai n cuba cr bj melayu hubby kat toiler lain...
mmg xjumpa yg berkenan dihati yg sama mcm bj kat omar ali tu
last2... patah balik ke Omar Ali kebetulan nak bl kopiah kat sana...
then bila pandang bj yg dia nak tu...rasa mcm sedih sgt kalau xdpt bl
takut pergi ke OA cawangan lain xde pulak bj warna tu...
so...hubby ckp nak cuba sarung bj saiz L tu
tgk2... muat ko!
aku n dia xterfikir yg badan dia boleh muat saiz L...
kalau nak tau...dah 3 bln hubby diet n excersize..
diet yg sgt ketat... bkn la atkins ye... dia xsanggup nak msk...
tp hasilnyer... dia dah berjaya buang 20kg lemak...
dan dah drop 4inci saiz pinggang dia...
mmg la muat sgt saiz L tu....
hubby nak capai target berat 75 kg...
byk lg nak buang...
alhamdulillah.... sbb hubby dah berjaya turunkan berat bdan
aku jugak ni berat kejap naik..kejap turun....camne ni??aduhai

ok..berbalik pada certia bj melayu raya...
akhirnyer berjaya bl 3 helai bj melayu utk hubby n anak jantan dia
n sehelai bj kurung syfqah yg matching dgn bj melau adik2 dia kat Omar Ali
blk tu kami dok acu baju

bj kakak n abg...
safiqah as usual...bj dia saiz 12thn ok
harga...mencekik darah ok...tp bl la jugak sbb syfqah xde bj kurung pun

irfan n imran
thn ni..dedua pakai bj leher teluk belanga
sbb dr thn2 yg lepas...nampak gaya irfan lansung xsuka dgn bj cekak musang
katanyer rimas..
nnt sibuk suruh buka bj tu


adik yg sentiasa hepi n ceria je kalau suruh bergmbar


oh ye...
lepas bl bj melayu...aku jln2 kejap area depan wisma yain n jln TAR...
nak cr tudung tp xde yg berkenan
nak pakai shawl takut rasa rimas lak...
last2.. bl tudung kat Ariani je
bukan main ariani sale..
hari aku dtg aritu dgn Aaron aziz n datuk siti Nurhaliza dtg kat jakel
tp idok le aku tunggu n tgk diaorg..
aku betul2 gi Ariani n bl tudung
 the best part...tgh2 tgk tudung,,ala nak bl yg plain biasa yg plg murah je pun targetnyer
sekali ada jualan Happy Hour ko...
dpt bl 2 helai tudung Arini Tiara Zafirah dgn harga RM150 je..
murah ko!

 sambar tudung tu n dah siap!
terus ajak hubby balk..kira dah murah sgt tu...kiki

err warna bj apa???
BIRU katanyer..
BIRU mcmmana tu???? tunggu en3 pg raya ye...daaa

notakaki: bj raya lom bsuh lagi...malasnyer!




Projek Kuih Raya 4: Biskut Almond Caramel Crunchy projek bersama jiran Paragon

ok...
nak cerita.... ni..teringin nak buat sendiri biskut Almond Crunchy ni
kalau bl kat kedai...mmg mahal betul almond cruncy ni
sbb dia jual ikut gram dan harma mmg lebih RM20 sebekas..


nak jd cerita.. sorang akak jiran paragon aku ni mmg suka buat biskut ni
siap jual lg tu...
bila aku dtg rmh dia...dia selalu ckp...
"senang je ila nak buat biskut ni....ila pun boleh buat sendiri"
berkali2 dia ckp n certia...
smapai la satu hari tu dok borak dlm wassup group  PARAGON  HOT MAMA..
chewah! kami pun ada group jugak...hihi
saje up topic pasal biskut ni..
terus ada yg nak join buat biskut ni...
so... selasa lepas ms cuti nuzul quran...
aku n ain pakat ajak kak zana ajar kitaorg buat biskut ni...
vanue: rmh aku..haha

kami hanya perlu bl barg2 utk buat biskut ni je...
brg xbyk... tp agak costly...
no wonder biskut ni dijual mahal!

Bahan utk buat biskut Almond Crunchy:

sebungkus Benetta Flour / Florentta Flour
500g almond slice
100g pumpkin seed
optional: nak tmabah black seseme pun boleh...
aku xletak..xminat...


peralatan wajib diperlukan:

loyang petak 12x12 inci
baking sheet 
roller cutter (mcm pizza punyer pemotong)


masa aku bl tepung Bienetta ni tgh offer kat Bagus Bakery dgn harga RM19.90
biasanyer harga dia RM26.90..mahal dr tepung Florenta baru Rm19 je...
yg buat mahal kos buat biskut ni adalah almond slice tu...
lg byk almond lg tebal..tp kalau buat tebal2 xbest sbb xcrunchy..
lg pun rugi...nnt xleh dpt byk... so... lg cantik buat nipis2...

ok... jom tgk cara buat..
aku perlukan pengajar sbb cara nak buat dia agak leceh gak...
sbb awal2 buat kami dah kerugian sebekas sbb overcooked
rupanyer kejap je msk n kena kejap2 tgk...
2nd time rugi jugak sbb xpakai baking sheet.... pakai kertas minyak....
almond crunchy tu melekat dgn kertas tu...mcmmana nak mkn..
so korang2 nak msk... bl brg cukup2 tau...hihi


step masak:

1. memula panaskan oven pada suhu 160darjah...api atas sahaja tanpa gunakan kipas
kak zana lupa bg tau...
1st bancuhan kami tu hangit sbb overcooked n xtau oven xleh pakai kipas n aku guna api atas n bawah
2.  campurkan semua badan n biji labu n apa2 jelah korang nak letak..
gaul2kan....

3. kemudian tuang tepung bienetta atas kekacang td...
then gaul2kan...


4. ambil dulang n lapik dgn baking sheet n taburkan almond tu rata2...
buat nipis je... 
baki dlm bekas sementara nak msk...makesure tutup
sbb nnt tepung tu akan mengeras...ingat tau! hihi

5. mula memasak....
duduk je depan oven tu sbb masak kejap sgt...dlm 4-5minit kot
tgk warna dah coklat gold cepat2 angkat


inilah hasil 1st time kami masak...
xperasan terover cooked sbb byk sgt soalan nak tanya kat kak zana
dah terlepas pandang...burn seloyang...kertas pun salah...
ain guna kertas minyak biasa...melekat2



 6. dah keluarkan dr oven...
tarik kertas dr loyang atas meja yg dialas dgn surat kabar n cepat2 potong time tgh panas n lembik
almond crunchy tu akan mengeras xsamapi 2 minit ok...
potong la saiz 2" x 2"

ni partner in crime aku..ain...jiran depan rumah je...
ain nak susun almond dia yg dah keras dlm balang kuih...

dah akhirnyer....
ni antara hasil membuat biskut almond crunchy aku utk sepeket tepung
dpt dlm sebekas balang n 3/4 tupperware MM square 3 tu
so far.. kuih selamat lg....sbb simpan tinggi2..haha
ni...kalau xjaga.... sekali ngap abis terus setupperware...

so korang...
senang x masak dia??
senang ok...1/2 jam setel utk 2 bungkus biskut ni
cuma kalau xtau asas nak buat...
biskut leh hangit, n salah cara potong biskut leh patah & terlalu tebal...
tp xpe... praktice makes perfect...
tq to kak Zana yg sudi tolong kami....
len kali kita masak2 lg ye...daa



Related Posts with Thumbnails