Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cuti cuti malaysia di johor bahru (part 4: last day.. stulang laut & JPO, mutabak singapore muar)

menghabiskan sisa2 bercuti di JB...
hari terakhir di JB...a.k.a hari ke empat (khamis)
bgn pagi rasa segar bugar n kami xterkejar2 nak bersiap sbb aktiviti last day just nak mkn2..
jalan2... soping2 n terus balik KL
cuma aku dah kedemaman...
mcm dedar2..tp
balk dr JPO tu dlm perjalanan blk singgah ke muar nak melayankan tekak si suami nak mkn mutabak singapore muar dan mee bandung muar...
singgah le jugak..
sepanjang perjalanan aku dah xleh bgn sbb demam main teruk...
siap bl ais dan lap satu badan...

ok... certia bermula jam 9 pg kami check out dr puteri pacific hotel JB
so far...4 hari 3 mlm bermalam di puteri pacific servis ok
kami xmbil lansung breakfast di hotel..
sbb hubby nak mkn di luar..
tp kami amik extra bed utk anak2 supaya mereka selesa tidor di katil..
xmau tidor atas toto or atas lantai
sebenarnyer.. trip ke JB adalah trip last minit.
hubby bk offshore 10hb dis. 2014
then isnin next weeknyer dia decided nak bwk anak2 bercuti di legoland
jd.. bila tgk hotel utk booking... 
mmg awal2 nak amik je hotel legoland..
tp xberbaloi byr Rm1400 semalam sbb booking time peak day n cuti sekolah
sedangkan harga hotel tu boleh dpt serendah Rm540 je semlm
jd.. lepas rikki2 agoda n pakej.
kami decided amik je the puteri pacific hotel...
betul2 di tengah2 bandar, bersebelahan pusat beli belah kat situ
dan kebanyakan hotel penuh di booking sbb cuti krismas mcm thistle hotel, puteri habour hotel n lain2...

di lobi hotel.. bergambar akhir sebelum balik


then kami ke stulang laut ukt jalan2 n pusing2....
tgk pulau singa dari seberang..
jugak sarapan pagi di sini..
kami pilih nak mkn roti canai je...

tgk imran,,,hidung n muka dia merah mcm udang kena bakar..
penangan mandi di waterpark legoland semalam

balik makan... di tepi jalan stulang laut..
ramai org di tepi jln membeli ikan n hasil tangkapan fresh.. 
kami xberhenti.... just tgk je sepanjang jln tu

xlupa snap sikit gmbar tanah besar singapura...
insyaallah... ada rezki, bln 5 2015 ni aku dtg naaaa....hahaha..
insyaallah

perut kenyang..
masa utk bergerak ke JPO...
babai JB.. nnt ada rezeki kami dtg lagi...
aku hidung dah kehitaman
masa ni badan dah rasa dedar2 dah...
lain mcm je..tekak dah perit.. 
dah telan panadol 2 biji pagi tu dan since hari rabu tu pg n mlm telan panadol



akhinyer kami tiba di JPO jam 10.30 pagi...
kedai baru nak bukak


teman papa soping...
aku xde nafsu...badan xsihat..
semua benda aku rasa xlawa..

eh ada poney di JPO ni...free ride..
tp jam 12 nnt baru boleh ride.. ms ni jam 11.30 pg..
lepas 2 jam lebih teman hubby soping...
kami pun gerak blk,...
gmabr kenangan b4 balik


xlupa..hasil sopingan 
3 beg je...
nilai... RM1k gak..haha

ok... dr JPO.. hubby drive masuk muar..
bila dah ke selatan... lalu muar.. rugi xsinggah..
masuk tol.. ke muar kita..
inilah kedai murtabak singapore terkenar di bandar muar..
betul2 sebalah petronas berdekatan sek. men. sains muar 

ini dia murtabak singapore... kuah sos letak timun..
baru betul...
daging cincang tempek atas roti, dan bersalut telur...
saiz besar RM20 kot...lupa....
siap tapau seketul lg utk bwk blk KL..

then singgah bl mee bandung muar pulak..aku xsnap gmbar.. sbb tunggu dlm kete..
then meneruskan perjalanan balk ke KL
on d way balk.... nampak kupang.... wajib bl

xingat bape ringgit sekilo...

alhamdulillah...
kami tiba di KL jam 5.30 petang..siap hantar kupang ke rmh ibu mertua di Sg, besi sebelum kami patah balik ke seri kembangan balik rmh dan tiba di rumah jam 6.30 ptg..

pengalaman bercuti yg sgt menyeronokkan..
x penat sgt.. tp sbb penangan rollercoster tu buat aku tewas..
anak2 gembira sbb hajat mereka nak ke legoland berjaya papa mereka tunaikan
tq tu my hubby yg "menyaport" semua perbelanjaan sepanjang 4 hari di JB
tq again sayang...

mlm tu xlupa..
kena rebus dulu kupang sblm ada kupang yg mati lak nnt...


itulah sedikit pengalaman bercuti bagi penutup tahun 2015....


sikit catitan kot ada yg nak kira2 budget..
sekadar kongsi je...:

tiket hello kitty town : RM 340 (Rm85 x 4 org)
tiket legoland combo 2 days park : dewasa RM 245 x 2 = RM 450
      kanak2 RM 195 x 2 = RM390
hotel 4 hari 3 mlm (+ extra bed) = Rm 800
mkn dan lain = RM600
minyak keta n tol = RM250
souveniour n lain2 = RM 500

6 comments:

- dieyana - said...

bestnya smbil jjcm..kita pulak g Johor, tk jumpa tmpt mkn best, n tk reti cari...hahah..mkn je lah apa yang ada..sob sob

Iela Fazielah said...

dieyana: ila pun google je... kata kunci..tempat makan terkenal di JB..haha....

Elaine Chew said...

Selamat cuti ! Boleh kunjungi A Famosa Resort di Melaka lain kali :) 5* villa 827

www.villafamosaresort.com

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan mohon maaf mau numpang promotion...Tuan/puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
Call : +6282214441280
+6282216270779
WhatsApp : +6282214441280
+6282216270779
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

Borneo Kinabalu said...

Assalamualaikum..
JOM BERKUNJUNG KE SABAH
kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

PAKEJ 3HARI 2MALAM

01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
1130 : Melawat Pekan Nabalu
1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
*Tour Tamat*

02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
1000 : Melawat Ikan Spa.
1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
1700 : Melawat Yayasan Sabah.
1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
1800 : Melawat Signal Hills.
1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
*Tour Tamat*

03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
*Tour Tamat*

Pakej ini Termasuk :
1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
Van Pelancongan @ Taxi Limousine
Pemandu
Minyak
Muatan Maksimum 10 Dewasa
2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
May Homestay Kundasang (1Night)
Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
Rumah Terbalik (up side down house)
Ladang Lembu
Hot Spring
Ikan Spa
4). Pulau Sapi & Manukan
Tiket pulau Sapi
Tiket pulau Manukan
Insurance
Bot
Jaket Keselamatan
Maks Snorkelling
Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
En Roslan 0168392919 (whatsapp)
Email : borneoukinabalutour@gmail.com

Dhani Tour Bandung said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts with Thumbnails