Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

jungle trekking aktiviti riadah bersama anak2...

aktiviti ni sabtu lepas..
lokasi di Hutan Simpan Ayer Hitam Puchong
hutan simpan UPm sebenarnyer dibawah seliaan SISPAC UPM
eceli aktiviti ni ativiti Kelab Sukan & Kebajikan PKU
dah aktivti ni open utk ahli kelab dan family member..
jadi.. aku bwk sekali irfan n syafqah join aktivti mendaki ni
xle jauh mana...
dlm 6km perjalann..
tp trek dia xle teruk sgt. n aktiviti mendaki hutan pun kejap je...
dlm sejam pergi n sejam balik...
ada la naik bukit siap pakai tali n turun pun pakai tali gak...
nasib baik mlm tu xhujan..
jd.. kami lansung xdiserang pacat...alhamdulillah
the  best part aktiviti mandi di jeram air mata air yg terdapat di hutan simpan ni...
anak2 mmg bersukaria sungguh la...
yg kami ni..lg la hepi..
siap berkelah beria2 ko....memasing bwk bekal...
bayangkanlah yg join aktiviti ni mak2 org yg muka nmpk mcm anak dara...kihkih
kalau bab mkn kami mmg handal....kiki
yg lelaki kompom terjun kolam terus... hepi ok..

kita layan gmabar jelah ye.... daaa




kami sebelum gerak...
aku, k. mah n kak ann..
k.ann n k. mah kira peserta paling tua lah..
memasing dah berumur 53&52 thn ok


aku n anak2...

jam 9.30 am kami gerak masuk hutan...

ni dah stat redah hutan dah ni....
ni ms berhenti kejap...


smabung jln semula..
irfan ada gak la 2 kali tersangkut akar kayu n jatuh tersembam..
sib baik dia ok n tak nangis

termengah2 dah ms ni...
baru 2km ms ni kami jln...dah naik turun bukit gak la
aksi bebudak blkg aku...

ni part kami kena turun dr bukit lepas 50 minit jungle trekking..
bukit terakhir..
nak turun siap pagang tali...
sgt curam dlm 45 degree gak la.,..
ada sorang tergelincir... 

selamat berjungle trekking...
tunggu semua turun n br ke jeram tmepat kami nak mandi n berkelah...

yeah..akhirnya tiba...
nam dia Jeram Kelawar..
dlm hutan simpan ayer hitam puchong ni ada 7 jeram....
ni jeram ke 3 antara 7 jeram..
air sgt jernih tp leh tahan dlam..
air disini bkn air sungai...tp air mata air... tp bila bertembung semua mata air ni memberntuk seperti sungai...
dlm jeram ni mmg nampak ikan n udang berenang2..
tp kami xdibenarkan menangkap atau membawa keluar apa2 sahaja dr hutan ini..
boleh tgk n pandang jrlah...

budak2 org paling hepi la...
main air beriaya2...







mcm aku n kak ann n k. mah malas nak mandi n basahkan bj..
kami lepak tepi smabil picnik la...
yg bujang2 mmg dah terjun kolam dah...
kami mknn buat stail portluck...
kngsi2 mkn...

cak!




budak2 nurse aid ni la heppening...
picnik sungguh... mknan dorang meriah!

irfan n syafqah dah penat mandi...
mkn time... mkn nasi lemak  n sandwish telor
aku bwk sanwish telor tu

ni renjer kami...
3 org... baik2 belaka.. xlokek kisah bercertia kat kami x henti2

ni budak2 berenang n menyelam...

tgk la... air jernih ke x.... suka dorang!

last ly...b4 kami balik..
kami singgah ke jeram yg terkenal di Hutan Simpan Ayer Hitam ni
nama dia Blue Lagooon
kami xdibawa mandi di sini sb di Blue Lagoon air dia sgt dalam sehingga 20kaki
n ada 3 kes kematian di sini...
tp mmg cantikla tempat ni...


last sekali....
gmabar kami beramai2 di Blue Lagoon Hutan Simpan Ayer HItam Puchong


utk makluman umum..
hutan simpan ayer hitam puchong adalah hutan simpanan yg tertutup n tidak dibuka kepada org luar..
kebanyakan org yg masuk ke hutan ismpan ni menceroboh sbb nak msk kena mohon permit n renjer perlu menemani kumpulan yg masuk ke hutan simpan ini
kedudukan hutan ni bersebelah kawasan perumahan,
tp sgt besar n dalam...

sekian...kisah beridah kami utk permulaan thn ni...
aku masih berhutang 1 n3 tentang aktiviti camping di Gunung Nuang awal januari lepas..
xdann karang ayat.. nnt aku post.. daaaa

1 comment:

adianiez AIDA said...

Wow!!! Terbaik punya program la iela...
Ilmu baru utk anak-anak :-)

Related Posts with Thumbnails