Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

tayar kereta koyak.... kejadian xdisangka (trowback)

salam semua...
sambungan kisah di seremban awal bulan Disember lepas
kisah ber kampung angkat di Bkt Temiang..
kisah tghari yg sepatutnya aku dr hotel nak ke Bkt Temiang utk program Bengkel 1st Aid ptg tu tertunda disebabkan satu insiden yg xdisangka...

ceritanya cenggini...
tghari tu, lepas check in hotel..lepas abis aktiviti sukaneka...
kami relex n mandi n bersiap di hotel
nak jd kisah... tghari tu ada kenduri kawin salah sorang penduduk kg bkt temiang tu
jadinyer...aku rancang nak gi kenduri tu memandangkan kami fasilitator dijemput utk hadir kenduri tu...kira konun2 dpt mkn tgari free la ni...
dah bersiap pakai bj kurung dah ni....
then jam 1.30 tgharitu keluar hotel n gerak ke kg semula.
then, aku ingat nak gi la kuar duit kat mesin atm sekali...
aku ingatkan kat stesen minyak shell ada atm....
aku pun msk la dlm stesen minyak shell..
rupanyer xde atm kat situ...

then ms nak corner kereta....
kitakan lalu antara pam minyak kat situ..
kira ms aku corner kat salah satu tepi pam minyak tu..
rupayer tayar blkg kereta xlepas n sudah terlanggar devider pam minyak kat situ

memandangkan tayar kete aku sgt nipis sbb pakai rim 17inci
terus terkoyak ko tayar tu...
mmg ngam2 lalu tepi pam tu, depan je lepas..
tayar blkg langgar devider n terus terdengar bunyi angin kuar..
berhenti, bukak pintu kete tgk dah flat abis tayar...


sudah.... mmg malapetaka betul dah aku pikir....

then terus abang pam atendan tu suruh aku parking ke tepi dlm garaj gak la
dia ingat nak tlg bukak tayar n ganti tayar spare


sekali ..bila nak bukak tayar...
spanar xleh masuk dlm rim la pulok...
mcm gmbar bwh...
dah kalut

kat 5 spanar kami cuba.. dr abg tu punyer sendri, fasi aku lg 2 org punyer kete,
atendan pump tu punyer jugak....semua xleh bukak

then aku decided cuba mintak bengkel pomen dtg ke pump minyak utk tlg repair
tp, org bengkel berdekatan kata xde pomen...
last2 aku dah kebuntuan..
kete mesti kena jln gak...kalau x patah kaki aku..

tetiba kawan fasi aku ni bg cadangan suruh aku call nissan servis centre
biasanyer insurans sediakan free tow truck utk tow kete kita jika berkalu kecemasan
alhamdulillah...call nissan care n nissan hntar tow truck utk tarik kete n bw ke bengkel tayar yg berdekatan


lepas lori tow dtg... aku recompom dgn nissan semula betul ke lori yg dtg ni nissan punyer
sbb dia xtow kete aku tp dia angkat bwk naik atas lori..
dah kata tayar pancitkan...seriau lak takut kete kena bwk lari 




lepas kete naik lori..
kami pulak.,.xkan ditinggalkan..
dah sesama naik lori lak..
pengalaman berharga kata syfqah
sbbnyer..
ms tunggu lori tow dtg...aku jln kaki kat area bndar utk cr ATm machine
syfqah siap sebut..."mama....1st time kakak jln kaki gh pekan mcm ni mama sbb selalu kita naik kete je"
then...bila kena naik lori tow truck...
dia sebut lg... :"mama, 1st time kakak naik lori mcm ni mama...."
rasa nak tergelak pun ada..
then aku ckp....
oleh sbb ni kenangan pertama kakak..jom kita snap gmbar dlm lori..
klik!


tu dia muka dlm lori sebalh abg drebar dgn kete kat blkg lori

samapi di kedai tayar..lepas disscuss harga bagai..
aku amik tayar dunlop saiz 17/215/45 kot...
means tayar saiz 17inci utk rim, ketebalan tayar 215 dan lebar tayar 45inci
gitewlah lebih kurang
harga Rm260..
tayar pertengahan thn 2014
hamik ko...
laki aku pesan mcm2... punyerlah byk cekadak aku tanya kat pomen ni
mmg dia xdpt tipu aku la..
sbb memula dia bg aku tayar thn 2013 awal tahun ko
bygkan tayar stok dah 2 thn dia bg...


then..
kes pasal spanar tayar aku yg xmuat lubang rim tu..
dia bg aku solution suruh cr kepala nut saiz 21mm
then kena bl batang bentuk L utk mskkan kepala spanar ni..


inilah my 1st experience tayar pancit since pakai livina
dulu naik wira berkali2 kena...
n the lucky part...
ms kejadian ni hubby dah turun ke labuan n dia atas tanah besar..
aku xdpt byg kalau ms kena ni hubby atas kapal or platform tgh buat keje.
mmg aku nangis xberlagu kat situ sbb buntu xtau buat apa...hoho...

4 comments:

syawalsimpsons said...

nasib husband akak ada guide kan, walaupun dari jauh

Iela Fazielah said...

soya: itulah pasal... sib baik dia ada... kalau x...kalut n mmg kena tipu la kita

NzA said...

kalau jd pada akak drive sorg2 maunya menangis....

Ridz Ayeop said...

Nak cari tayar? Cuba website saya http://mytayar.com

Ada > 50 kedai yang feed harga kat website. Harga dipaparkan secara jelas. Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

Related Posts with Thumbnails