Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

kisah sehari sebelum raya (30 Ramadhan)

sebelum aku citer kisah pagi syawal...
nak recap citer sehari sblm syawal
aku rasa hari khamis tu adalah hari segala mcm aku buat...
mmg sgt2 terkejar2...
aku cuma ada sehari nak buat segalanyer

ok....
bermula dgn kisah di wad hospital serdang
pg2 tu aku dah siap2 kemas brg nak bw blk
aku mmg confident yg doktor akan kasi syfqah discharge dr wad hari khamis tu jugak
sbbnyer since hari rabu syfqah dah stat off neb dan oksigen
doktor suruh syfqah bernafas mcm biasa n dia pantau utk 2 hari
so far perkembangan syfqah semakin ok cuma dia ada batuk sikit

dok 7hari je... 2 hari syfqah dok ICU n 5 hari di wad 5A
beg smapai 4..siap bwk kipas...aircond wad 5a rosak 1st 2 days


keadaaan syfqah...
neb n O2 dah off...
papa jaga siap set vipes kat situ...selambar dia
pak lang syfqah pun siap dtg jenguk.....

so..pg tu...janji dgn hubby...
dia dtg jam 8 aku akan blk...
tp dlm tu was2 jugak kot syfqah xleh discharge...
so.... aku ke pasar utk bl ayam....prepare...
kot smapai jam 7 mlm syfqah still kena tahan...
mmg aku masak sendiri rendang kat rmh...

singgah pasar borong bl ayam sekor dgn santan 2 kilo beserta bahan2 utk masak lodeh


blk pasar...
terus singgah kedai bagus bakery utk bl brg buat almond london tu
mmg niat nak buat sgt..
so...sepagi dr jam 9.30 am smapai ke 12.30 aku berjaya buat 110 bijik almond landon

dah siap...relex jap dlm sejam dua
jam 2 pm lepas solat zohor...
br nak pegang bj melayu irfan n imran yg hubby bl kat omar ali sabtu lepas
ms bl bj ni syfqah dlm ICU....xleh lupa
mmg bl...acu lebih kurang n terus byr
lepas tu syfqah dah pindah ke wad biasa..
aku mmg spend ms di hospital teman syfqah n tido spital setiap mlm dgn syfqah
buat terawih last 3 days pun solat depan katil syfqah je...

bila suruh si irfan pakai...
bj dia labuh di lengan dan kaki...
sgt2 labuh...mmg kena potong n jahit semula ni...
yg si imran pulak.... rupanyer seluar dia ngam2 perut
si buntal ni perut mmg buntal....

bj raya aku n syafqah last touch up..
aku x kelim hujung bj n tangan...
kalut jahit silang pangkah lak...

dlm ms yg sama...
janji jugak dgn adik2 n mak kat sentul...
if syfqah discharge....kami akan blk sentul mlm tu jugak utk tlg buat ketupat palas
suruh adik2 snap gmbar kemeriahan kat rmh sentul...
masing2 buat apa...
seronok tgk....ketupat tgh rebus...
rendang ayam daging n ayam kampung in the making...



jam 4.30 ptg..alhamdulillah...
syfqah selamat tiba di rmh...
aku settlekan jahit n oter bj anak..
then kami bersiap blk sentul...
buka puasa last beramai2 dgn mak abah n adik beradik serta ipar duai....

mlm tu kami buat ketupat palas
this year..irfan n syafqah bersungguh nak belajar buat ketupat palas....
bagus anak mama....
settle buat..



jam 10.30 mlm kami gerak blk ke serdang semula..
sbb aku masih belum iron bj anak semua...
mana dann ooo
nasib baik hubby dah tlg basuh bj melayu semua....

itulah kisah kelam kabut aku sehari sebelum raya....


No comments:

Related Posts with Thumbnails