Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Projek kuih raya 2015: conflakes madu

Eceli..this year mood memsak sgt xmenyerlah berbanding mood nak menjahit...
thn ni jahit langsir n bj kurung.
tp bila kenangkan aku pun xorder kuih raya...
mcm hambar la pulak rmh bila xde kuih raya....
aku cuma order tart nenas dan almomd landon je....
bkn pe...tgh mood diet..berjaya buang dlm 6kg je sepanjang hmpir sebulan puasa
Tp bila syfqah tanya..mama xmsk ke kuih raya mcm thn lepas...alamak...
xsampai hati lak..
thn lepas semangat sbb br pasang build in oven tu...sungguh xadil di situ....

So..nak jadikan cerita...hari khamis lepas sblm tau syfqah kena astma attack...
aku siap singgah ke grand union lg utk bl brg buat kuih raya
Semangat raya ko... kebetulan gi jahit tepi bj yg aku potong tu...

Sekali syfqah sakit...
tu yg Aku betul2 terkejut....
then..bil syfqah msk icu...lg la aku stress..
jd...mlm pertama syfqah warded tu kan aku xleh tido...
dah tido kejap jam 8mlm tu...
then kul 10mlm tu aku terjaga dah xleh tido..
badan penatvtp otak byk berfikir..
teringatkan syfqah kat icu...
last2 dr aku stress terus aku plan nak masak conflakes madu...
rasa cam senang je..

Kebetulan hubby bwk blk hamper mark n spenser boss dia bg...
ada sebalang madu di situ
tu yg rasa nak try tu..

Resepi ni aku ambil dr blog kak Azlita Masam Manis..suka bc blog akak ni...
Resepi dia mudah n sedap

One more aku suka buat kuih yg xperlukan byk bahan....

Dulu pernah buat conflakes ni dgn akak aku ms sekolah dulu...
tp xjadi... jadi lemau...
maybe brg xde kualiti kot...

Ok..terus tgk resepi ye...
mintak izin dgn kak azlita copy resepi

CORNFLAKES MADU
by: Yatie  / azlita masam manis

Bahan A 
125 gm butter
1/2 cwn brown sugar
1 cawan madu

Bahan B 
1 kotak cornflakes Nestle (500gm)
1 cwn kismis
1 cwn badam cincang panggang/gajus

Hiasan
Mangkuk kertas kecil
Ceri merah dan ceri hijau diptng kecil

Panaskan bahan A sehingga butter cair. Setelah cair, tutup api dan masukkan bahan B, gaul rata.
Sudukan ke dalam mangkuk kertas kecil.
Hiaskan dengan hirisan ceri merah dan ceri hijau.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 8-10 minit.
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.



Aritu aku xde ceri...pastu ada coklat rice..so..tabur coklat rice je

Ni hasil kedua dan seterusnya

Ni memula masak...byk sangat pikir..
sampai galit...sedar2 satu tray hangus...
utk bancuhan sekotak 500g conflakes boleh dpt 320 bijik tau... sgt byk n jimat berbanding kalau bl sebalang 50pcs harganya Rm25 xsalah...




Ok...itulah kuih raya pertama... 
tunggu 2nd biskut ye




1 comment:

- dieyana - said...

ok gak ni, simple..sedap pun sedap..

hiihih terhangus pulak ye ;-))

Related Posts with Thumbnails