Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Projek Kuih raya 2015 : tart nenes landak yg sungguh gebu dan sedap


oh my.....masih mood nak msk kuih raya walaupun dah sambut hari raya..
kisahnyer...thn ni malang sungguh bagi kami si penggemar tat order kuih tart...
kami maksud aku..satu opis aku la..
every year mmg kitaorg order kuih tart dr sorang kwn ni..
cuma nasib baik thn ni aku order sebekas je...xamik byk 
selalu mmg smaapi 3-4 bekas aku order...
then..nak jd citer...
sehari seblm raya aku nak susun la kuih tat ni dlm balang aku..
sekali tgk tat tu berkulat ko...
sedihnyer...
dah la mahal ok!
sebekas 50pcs Rm30...

itu jelah tart yg aku ada...
aku ingatkan tat aku je yg berkulat...
sekali tanya kwn opis lain..semua org punyer pun berkulat...
sedih ooo.....

terus aku google resepi tart nenas...
nak jd cerita...dah dpt da resepi dr blog Azie Kitchen...
sekali tgk kwn fb share resepi tat dia guna minyak sapi..
aku budget mesti lg sedap kot...
amik la resepi dia...
sekali....tekak xleh terima la...
jd..resepi pertama aku buat tart mcm yg aku snap n tunjuk dlm fb..
aku xmau share...nnt ada yg kehampaan mcm aku kang...
teruk aku kena smash dgn akak n abg opis aku bila diaorg rasa tart tu...

jd...sanggup aku blk jumaat tghari lepas utk masak semula tart..
kali ni guna resepi Azie Kitchen
oh ye...lupa nak bg tau..aku masak tart hari khamis mlm last week
jem tart aku bl dah siap dr kedai bakery Bagus je..
hari jumaat tu  bwk opis tart aku msk konun nak suruh rasa...
mlm lepas masak tu aku rasa kuih tu.. mmg xleh terima tekak....
tp syfqah kata sedap....tp bila org lain rasa kata tawar...rapuh sgt...eh macm2 la
terus aku ckp..don't worry..nnt lunch tghari ni ila blk rmh masak tart yg lain...
ha....bersungguh aku tau...

jadi..jom tgk resepi ni ye

Kuih Tart Nenas Landak Yang Gebu dan Sedap
Oleh Azie Kitchen

Bahan-bahan:
300 g tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar gula icing
200 g butter Anchor
2 kuning telur
1/2 kg jem nenas
Kuning telur + pewarna kuning telur


Cara - cara:

1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. Kemudian masukkan butter yg telah dipotong dadu. Kalau guna unsulted butter, masukkan secubit garam. (Aku guna butter Anchor jenis salted)



2. Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method). Kemudian masukkan kuning telur dan satukan menjadi doh. Simpan selama 20 minit di dalam peti sejuk.

3. Sementara tunggu doh dlm esbok tu korang bulat-bulatkan jem nenas supaya senang nak guna nnt... utk sukatan tat nenas ni leh dpt dalam 60-70 bijik ikut besar mana korang buat ye...

4. Dah 20 minit, kuarkan doh dan bulat-bulatkan doh. kemudian leperkan dan masukkan inti yg telah dibulat2kan tadi. Kemudian ditutup kemas dan dibentukkan sepeti buah nenas, Gunting mengikut corak disukai. Boleh cucuk bunga cengkih dibahagian atas kalau suka





5. Susun doh yang telah siap di atas dulang pembakar. Sapu kuning telur dan bakar dalam oven 150C selama 20 minit atau hingga masak. (kepanasan oven bersantung pada oven masing2...mcm oven aku..kenyakan resepi suruh letak 180/170C tp aku guna 150C je..kalau 180C mmg akan hangit kuih..huhu)





kuih tart sedang dibakar....



hasil dia......mmg gebu n enak sgt...dgn rasa lemak manis dia...
mmg resepi akak Azie kitchen n mmg marbeles la..
utk aku yg 1st time buat ni mmg rasa best sgt2..sbb dijamin jadi...
tpkan...peranan butter pun iye jugak...




utk makluman..Buttercup bkn pure butter tau... so..kalau nak rasa butter yg sgt pure lg sedap..
korang pakaikan jenama Anchor, SCS or golden churn tu...
tp harga...mmg ganda 2 or 3 la...
tp kalau nak mkn sendiri dgn rasa yg sedap...apa ada hal kan pakai butter mahal...






6 comments:

- dieyana - said...

pandainye buat tat!

nk g beraya rmh iela..boleh? ;-))

Rizziela said...

tahun ni sy x buat langsung kuih raya

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

ibusya said...

Jenjalan terjumpa blog awk sis. Sy pon duk lestari putra.. Lep 5.. Salam kenal..

ibusya said...

Jenjalan terjumpa blog awk sis. Sy pon duk lestari putra.. Lep 5.. Salam kenal..

ibusya said...

Jenjalan terjumpa blog awk sis. Sy pon duk lestari putra.. Lep 5.. Salam kenal..

Related Posts with Thumbnails