Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

cerita raya korban kami tahun ini di semerah

Alhamdulillah....
Perancangan utk menyambut raya haji di kampung suami berjalan dgn lancar semua seperti yg dah dirancang dari awal tahun....
Aku adalah org yg paling excited sbb baru rasa betul2 raya sbb dpt balik kampung...hoho
Cuma still ada kekurangan part xdpt mkn rendang dan kuah lodeh yg enak je...haha
Xpe la....ada hikmah tu dr xde lansungkan...

Ok...sebenarnya raya haji or korban tahun ni family mertua buat korban seekor lembu...
Di mana hubby adik beradik plus ibu n bapak membeli sebahagian daging lembu utk korban mereka thn ni...
Dari last year bapak mertua dah rancang xsalah...
nak buat di Semerah, Batu Bahat Johor rmh pak andak n combine dgn anak2 arwah pak ngah dari singapore...so ada 2 ekor lembu lah...

This year blk kmpung kami decided amik homestay je...
memandangkan family dah makin besar..xla menumpang rmh pak andak lg...
Lg seleasa pun....kami menginap di Sg. Balang Muar
Ibu bapa mertua n family uda n hakim dah blk kampung since mlm khamis
Family aku n kamal gerak jam 5pg dr serdang n bkt jalil...
Alhamdulillah perjalanan 2jam 30 min sampai ngam2 jam 7.45am di semerah...
Memandangkan aku xleh solat...
Hanya  yg lelaki je gi solat raya di surau kampung...

suasana di homestay ni...rmah dia sgt cantik...

cuma yg kelakar ibu mertua ada bwk bahan masakan utk dimasak..
tp rupanyer homestay ni xde dapur...
rmh luas yg disampung dgn rmh asal dimana owner duduk di rmh belakang je...
jadi..pg raya kami mkn roti jelah....dan meggi...
nak jadi cerita...
blk solat raya bapa owner rmh dtg bg salam...
rupanyer...pakcik owner ni bekas staf bapak mertua dulu....
last2 merasa kami pagi raya tu mkn ketupat n rendang...
pakcik ni jamu kami sekeluarga...alhamdulillah...
inilah org ckp rezei pagi raya...lupa lak nak snap gmabar...
cuma aku pelik sikit...masak lodeh org johor ni apsal kaler putih..
sebb mak aku pun org johor....tp masak kaler kuning...haha

ni gambar kami sefamily dgn owner homestay kami di homestay sg. balang ni,...
cantik rmhnyer..semua bilik ada aircond



ok..berbalik kisah pagi raya.....
semua bergerak ke semerah utk aktiviti korban....
Jam 10 pg br acara berkorban dilakukn
Cuma xsangka lak irfan leh sakit sampai kena amik nebulizer kat klinik
Blk klinik smpai2 kat rmh pak andak ngam org kampung  dah tumbangkan lembu...
Sempat snap gmbr ms nak sembelih

lembu lepas sembelih...


aktiviti melapah kulih lembu


aku n anak2 pg raya....
dah snap gmabar lembu..gamabr sendiri harus snap jugakkan...hihi
imran ketiduran...

sambung lg.... aktiviti melapah daging...

hubby pun buat-buat sibuk..keh keh....



irfan kena paksa bergambar...haha

takut2 diaorg nak bergambar tepi kaki lembu ni ha....
saje je..kenangan raya tahun ni kan...
jgn cakap xpernah tgk org sembelih lembu n lapah daging lembu


Aktiviti berjalan lancar...
2 ekor lembu besar dpt hmpir 180kg daging..
Lepas settle terus msk sup tulang lembu...
Mkn ramai2 mmg syok...

Dan mlm tu ada buat kenduri tahlil n doa selamat..siap marhaban lg ko...
bacaan tahlil dan doa selamat

Alhamdulillah...settle semua...
insyaallah...tahun2 akan dtg..kumpul duit buat utk anak2 lak...
utk diri aku dulu mak dah pernah buat korban utk aku, along n adik laki aku ajil...
yg buat thn ni hubby buat utk diri sendiri..
sebahagian RM600....
kalau kita berkemampuan dan ada duit lebih...
boleh la buatkan utk anak2....kan....
so kami tido semalam di johor n tghari jumaat kami gerak balik ke kl..
sempat la singgah melaka utk jln2 di kota melaka...
till next n3...daaa

5 comments:

mama tisya said...

thn ni pn korban...tmpt kita pn rm 600 gk 1 bahagian

shuweet said...

laaa orang semerah rupenyer laki ko....aku kampung ayah kat sarang buaya tu...dekat nau..aku pun orang johor...lodeh aku kaler kunin gak..

Iela Fazielah said...

shuweet...itulah..lodeh kita kaler kunig....kat sini kaler putih mcm masak lemak putih....xfeel la mkn..... len kali leh beraya ni....

kak eila said...

Slm perkenalan ila.. Nama kita pun fazilah.. Org pggil ila juga.. Hihihi

Di ktn hrga sbhgian korban rm530.
Cerita pasal lodeh, sy pun suka lodeh yg kuning.. Klau dulu suka sgt lodeh seorang nenek jiran di kpg mak..
Skrg tk merasa dah lodeh nenek tu..
Dia berpindah dah ikut anak2 nye..

Mak sy pun lodeh warna kuning jugak..
Lodeh kuning mmg terbaikkan👍🏼

Iela Fazielah said...

kak Ila..... kebetulan nama sama ek...salam perkenalan..... peminat kuah lodeh ni....haha.... tp bila kita ke satu daerah lain mmg byk kita pelajari kan...

Related Posts with Thumbnails