Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Resepi Mee kari sedap lg enak...

Assalammualaikum...

Ok..harini cari ms kejap nak update blog...
Update laju2...
Sbb dah janji berkurun lama nak share resepi mee kari...

Disebabkan mood rajin n teringatkan janji manis ku...
Gigihla snap gmabar sambil masak ni...

This year niat mmg nak jamu kengkawan opis mkn2...
Kebetulan elaun mengajar dah masyukkkk
Plus pulak dgn tarikh birthday dah dekat...
So..ila buat ms tarikh bday ila 7.9.2015 yg lepas...

Ckp kat hubby sy nak msk mee kari...
Kwn opis mcm biasa request laksa
Ila yg dah jemu msk...
Kali ni mmg nak msk mee kari
Jadi...mmg ila mask pg tu jam 5 pg dgn sekor ayam utk mkn dlm 25 org...
Ala geng rapat je...
Mee kari ni nak buat senang...
Tp agak costly
Lebih kalau letak kerang dan udang bagai
Tp aritu serius aku malas nak kopek kerang..
Dgn harga kerang yg mmg superb mahal...
Rm9 sekilo...jd...xletak la...

Gmabar ni aku snap ms msk kali kedua belah mlm pulak
Msk sekali lg utk hubby n anak2 mkn
Yg resepi aku nak share ni anggaran utk 8-10 org mkn ye...

Ok..xyah celoteh panjang...
Jom tgk resepi

RESEPI MEE KARI
oleh : Ilah Fazilah


Bahan-bahan:

A. Bahan tumis

6 -8 biji buah pelaga
5-6 biji bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Nak letak bunga cengkih pun boleh
Minyak untuk menumis

B. Bahan tumis hiris

2 biji bwg besar (saiz sedang2 gitew) - hiris
4ulas bwg putih - hiris
2inci halia - hiris
3tangkai daun kari
4 batang serai - diketuk




C. Lain2

Rempah kari 2 paket kecil bancuh dgn air sikit
5 sudu cili boh utk pedas
1 keping asam gelugor
1kotak santan segera / 1/2kg santan pekat segar
Air ikut suka mana yg nak
Ayam setengah ekor - potong kecil
Udang setengah kilo
Isi kerang 1kg
Tauhu terapung
Fish ball 1pek - belah 2
Fish cake 1 pek - hiris nipis
Mee kuning 2 pek - celur dgn air panas 

D. Hiasan

Sawi di celur
Taugeh
Bawang goreng
Limau kasturi
Daun sup
Cili merah
Telur
Tauhu digoreng dan dihiris nipis


Cara masak:

1. Tumis bahan A smapai naik bau...
seeloknyer minyak biar banyak....xpe...

2. dah naik bau..masukkan Bahan B n tumis sampai naik bau gak


3. Dah naik bau...masukkan pes kari ayam/daging yg dah dibancuh dgn air tadi n kecilkan api..
masakkan hingga pecah minyak dalam 5-6 minit..


4. Bila rempah kari dah pecah minyak....masukkan pulak cili boh n tumis lagi dalam 2-3 minit



5. Selepas itu..bila dah pecah mnyak n berbau wangi....masukkan ayam yg dah dibasuh bersih n dipotong kecil2...renihkan sekejap dlm 2 minit....



6. Kemudian....agak2 ayam dah renih...baru masukkan air ikut banyak mana yg kita nak..
tp jangan sampai penuh periuk lak...kang nak masuk santan xleh lak..
masukkan sekali asam gelugor dan garam....
masak sehingga diyakini ayam dah empok.
Sambil2 tu rasala masin dia....xcukup garam..tambah lagi..
aku xpakai gula ye


7. Masa ni jugak kalau nak masukkan udang pun boleh......

8. Dah empuk ayam dan udang semua...baru masukkan santan...
aku msk mlm tu guna santan kara ni ha...
n aku msk mmg pekat ye....kalau santan pek kecil ni aku pakai 1 1/2 kotak


9. Kecilkan api n masak smapai menggelegak...
boleh masukkan fish ball yg dibelah 2 dan fishcake yg dihiris nipis..

10. Last sekali sebelum tutup api masukkan tauhu terapung...
biar seminit 2....then leh tutup api...
siap la kuah kari mu.....



utk resepi ni nampak x merah sgt sbb aku xpakai cili boh yg banyak sbb xmau pedas..
kang anak2 xamu mkn...
n aku kurangkan sikit minyak masak..
1 lg...kalau pakai snatan kotak mmg warna dia pucat sikit...haha

dan jugak.....laki aku xmau masukkan fishcake dlm kuah..
dia suka goreng garing n tabur atas mee masa nak mkn..
barulah rasa sedap...katanyer....siap hotdog lg ko...haha



mana taugeh?? dah abis....lupa spare sikit utk rmh...
semua dah bwk gi opis pg tadi...


lepas masukkan semua mee n brg2 hiasan....

tuang kuah.....
umph!!!!!!!
sedapnyer....


jadi...
pada yg nak cuba masak mee kari versi ila fazilah...
silakan...

serius..ila xpernah ubah resepi ni..berkurun lama..
kalau buat open house..
inilah juga resepi yg ila guna
bezadia kalau buat open house mkn smapai 100 org...
just gandakan semua bahan...
ayam jadi 3 ekor...
kerang 3 kilo
santan 3 kilo
rempah kari sepek besar...
serai jadi 12 batang...
mcm tulah lebih kurang....

siapa yg pernah dtg rmh ila n mkn open house..tau dah kot rasa mee kari ila ni...

so.....settle....!
selamat memasak....




7 comments:

AMIIZAA said...

sedapnya ila.....:)

sumysya said...

like² sedapnya...tq 4 da recipe..

Yaya said...

Hai eila..ingat lagi tak kat kita hehehe.Blog da lama tutup tiba2 nak bukak balik saja nak tengok blog sendiri pstu perasan komen2 lama u hehehe. Sedapnya masakan u. Nak sikit..Hope sihat walafiat. Kita dah pindah turki sejak setahun lepas. Nnt add FB kita okay. Aleeya Saaid ...take care eila!

adianiez AIDA said...

terbaik la ilah.
aida biasa nyer letak lebih ciliboh.
anak2 sib baik makan pedas :)

Iela Fazielah said...

Yaya.....stil ingat...wah ke turki..nnt ila add yaya

Iela Fazielah said...

Aida: aah..kalau buat mkn2 kena letak lebih cili boh...baru lah sedap..pedas2 gitew...

My Name is YAYA said...

salam kenal kak ilah...dah bape resepi akak kite ambik. mintak halal ye.ni pon nak ambik.sbb looks so yummy :)

Related Posts with Thumbnails