Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Jln2 ke musium negara

Lama betul x jejak musium negara... bertahun la...
ada kat 15 ke 20 tahun kot....ms kecik2 dulu je pergi....

Muzium negara ni....setiap kali nak blk sentul wajib lalu tepi muzium negara ni..
tp xpernah nak singgah...
selalu tgk je dari jauh...

Jadinyer...mood cuti sekolah lepas...
Eceli on d way nak blk rmh mak kat sentul...
Kata pun raya kan...
Aritu dah blk kmpg..xdpt jumpa mak n abah...
So.... sabtu tu drive la dgn anak2 balik kampung di sentul pula...
Dah alang2... tetiba timbul idea nak melawat muzium...
memula masa smapai kat depan istana negara..
dari jauh dah nampak muzium ni.....then saje je tanya budak2 ni
nak x gi muzium? korang xpernah samapai sini....
wah..melompat2 diaorg dlm kete...suka ko....
siap tanya apa ada dlm ni??? 
ha....inilah masanyer nak story mory pasal sejarah negara kan...
lg pun ada pameran binantang berbisa katanyer...ok lah...leh tgk2

bila budak2 dah setuju...
terus belok masuk ke muzium....
ok....terus masuk parking...
kat muzium..parking kena byr RM3 utk 3 jam pertama...
lepas tu RM1 setiap jam...
dah parking... terus ke kaunter tiket utk bl tiket

alolo....murahnyer...
utk dewasa dgn my Kad byr hanya RM2 je
kanak2 below 12thn FOC...
kalau warga emas RM1...
so...byr utk aku sorang jelah

tiket mama

depan pintu masuk ni ada mcm2 artifak sejarah negara...
byknyer kenderaan la...
tp xla beriya snap gmaabr....

ni...bergamabr dgn kereta pertama negara...

then terus msuk dlm muzium...
biasala.....tgk sejarah zaman kehidupan manusia dari zaman batu ke zaman paleolitik, neolitik bagai...
pastu bila manusia dah bertamadun...wujudnyer tanah melayu dimana negara di jajah....
dari zman jepun ke zaman british...
tgk la pahlawan2 melayu.... sesuai sgt aritu kakak belajar tokoh sejarah...
smapai la ke zmaan merdeka tanah melayu dan malaysia kini

bergmaabr dgn kereta angkut...
dlm ni aku xbyk snap gmabar...
sbb keadaan gelap n berlampu kuning..bila pakai flash terus mata bercahaya...
mcm hantu pun ada... takut mak!!!haha

depan kota A Famosa konun
ni zaman british kot...gelap tmpatnyer

then...dah abis jelajah dlm muzium....
barulah kami ke galeri tambahan di mana ada pameran binatang berbisa...
suka budak2...
semua bianatang ada dari ular, lelabah, lebah, tebuan, semut, lipan, kala jengking dll

dgn labah2

snap gmabar dgn lebah

ni lipan..



ni snap gmbar kat ular...gegar lak gmbar

smabil tu aku pun byk belajar pasal haiwan2 berbisa ni....
mcm semut kayap ni....
baru aku tau rupa dia mcm ni

ada jugak tayangn video bagai

the best part tentang ular dan jenis2 bisa ular...
jenis ular dan kesan2 patukan ular
juga cara nak rawat mangsa yg dipatuk ular...
boleh kongsi dlm kelas 1st aid nnt....



so..siri penjelajahan kitaorg ke muzium ni amik masa hampir 3 jam jugak la,,,,
suka je budak2
last sekali sblm balik...
souvenier wajib aku....fridge magnet...
wajib ada gambar muzium kan...
daaaa


2 comments:

Nad MamaZN said...

bestnyaaaa...! saya pun berangan nak bawak budak2 ni p muzium. pastu p planetarium. pastu masjid negara.. pusat sains negara tutup plak utk reno

- dieyana - said...

bagus juga bwk anak2 masuk sini..ada manfaatnya utk dia belajar..

Related Posts with Thumbnails