Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

smartshopper malaysia.. aplikasi terbaik utk merancang perbelanjaan

aritu..
cousin aku up kat fb satu aplikasi utk android user..
free download.
aku xsure utk apple compatible ke tak..
tp mmg bagusla applikasi ni...
aku download...best la pulak..

dulu.. kalau hujung bulan nak soping...
sibuk tgk papaer the star or sibuk tgk online mana la tempat bg diskaun hebat..
cheewah..
biasanya kami suka tgk harga diaper, susu, dynamo, soflan, susu, milo, nescafe...
ala barang asas....
la ni..kalau korang guna applikasi ni..
xyah tunggu hujng bulan...
asal ada offer terbaik...
dia akan masukkan...
pilih je nak gi bl brg kat mana...
pasaraya utama semua ada...
nak gi tesco? giant, hero, econsve, aeon big, jaya grocer..?? semua ada

malas nak citer panjang.. tgk gmbar n korang download kat play store ok..!
\
pilih gmabr ni tau...


ni boleh pilih nak tgk brg apa...
kalau mcm korang kata nak tgk harga diaper.. korang klik la diaper..
atau boleh klik contoh pada gmabr raya....maksudnyer barangan offer sempena raya..

dia akan keluar  mcm gmbar diatas...
standart raya kita bl butter n lain2 kan..
so... boleh la kita plan... nak bl buttercup.. kat tesco murah...gitew la lebih kurang...

or korang boleh tgk pamplet terkini offer di pasaraya besar dgn klik butang mailer..
nnt apa2 offer dlm brosur tu leh kita tau...


ok... selamat bershopping..!



jungle trekking aktiviti riadah bersama anak2...

aktiviti ni sabtu lepas..
lokasi di Hutan Simpan Ayer Hitam Puchong
hutan simpan UPm sebenarnyer dibawah seliaan SISPAC UPM
eceli aktiviti ni ativiti Kelab Sukan & Kebajikan PKU
dah aktivti ni open utk ahli kelab dan family member..
jadi.. aku bwk sekali irfan n syafqah join aktivti mendaki ni
xle jauh mana...
dlm 6km perjalann..
tp trek dia xle teruk sgt. n aktiviti mendaki hutan pun kejap je...
dlm sejam pergi n sejam balik...
ada la naik bukit siap pakai tali n turun pun pakai tali gak...
nasib baik mlm tu xhujan..
jd.. kami lansung xdiserang pacat...alhamdulillah
the  best part aktiviti mandi di jeram air mata air yg terdapat di hutan simpan ni...
anak2 mmg bersukaria sungguh la...
yg kami ni..lg la hepi..
siap berkelah beria2 ko....memasing bwk bekal...
bayangkanlah yg join aktiviti ni mak2 org yg muka nmpk mcm anak dara...kihkih
kalau bab mkn kami mmg handal....kiki
yg lelaki kompom terjun kolam terus... hepi ok..

kita layan gmabar jelah ye.... daaa




kami sebelum gerak...
aku, k. mah n kak ann..
k.ann n k. mah kira peserta paling tua lah..
memasing dah berumur 53&52 thn ok


aku n anak2...

jam 9.30 am kami gerak masuk hutan...

ni dah stat redah hutan dah ni....
ni ms berhenti kejap...


smabung jln semula..
irfan ada gak la 2 kali tersangkut akar kayu n jatuh tersembam..
sib baik dia ok n tak nangis

termengah2 dah ms ni...
baru 2km ms ni kami jln...dah naik turun bukit gak la
aksi bebudak blkg aku...

ni part kami kena turun dr bukit lepas 50 minit jungle trekking..
bukit terakhir..
nak turun siap pagang tali...
sgt curam dlm 45 degree gak la.,..
ada sorang tergelincir... 

selamat berjungle trekking...
tunggu semua turun n br ke jeram tmepat kami nak mandi n berkelah...

yeah..akhirnya tiba...
nam dia Jeram Kelawar..
dlm hutan simpan ayer hitam puchong ni ada 7 jeram....
ni jeram ke 3 antara 7 jeram..
air sgt jernih tp leh tahan dlam..
air disini bkn air sungai...tp air mata air... tp bila bertembung semua mata air ni memberntuk seperti sungai...
dlm jeram ni mmg nampak ikan n udang berenang2..
tp kami xdibenarkan menangkap atau membawa keluar apa2 sahaja dr hutan ini..
boleh tgk n pandang jrlah...

budak2 org paling hepi la...
main air beriaya2...







mcm aku n kak ann n k. mah malas nak mandi n basahkan bj..
kami lepak tepi smabil picnik la...
yg bujang2 mmg dah terjun kolam dah...
kami mknn buat stail portluck...
kngsi2 mkn...

cak!




budak2 nurse aid ni la heppening...
picnik sungguh... mknan dorang meriah!

irfan n syafqah dah penat mandi...
mkn time... mkn nasi lemak  n sandwish telor
aku bwk sanwish telor tu

ni renjer kami...
3 org... baik2 belaka.. xlokek kisah bercertia kat kami x henti2

ni budak2 berenang n menyelam...

tgk la... air jernih ke x.... suka dorang!

last ly...b4 kami balik..
kami singgah ke jeram yg terkenal di Hutan Simpan Ayer Hitam ni
nama dia Blue Lagooon
kami xdibawa mandi di sini sb di Blue Lagoon air dia sgt dalam sehingga 20kaki
n ada 3 kes kematian di sini...
tp mmg cantikla tempat ni...


last sekali....
gmabar kami beramai2 di Blue Lagoon Hutan Simpan Ayer HItam Puchong


utk makluman umum..
hutan simpan ayer hitam puchong adalah hutan simpanan yg tertutup n tidak dibuka kepada org luar..
kebanyakan org yg masuk ke hutan ismpan ni menceroboh sbb nak msk kena mohon permit n renjer perlu menemani kumpulan yg masuk ke hutan simpan ini
kedudukan hutan ni bersebelah kawasan perumahan,
tp sgt besar n dalam...

sekian...kisah beridah kami utk permulaan thn ni...
aku masih berhutang 1 n3 tentang aktiviti camping di Gunung Nuang awal januari lepas..
xdann karang ayat.. nnt aku post.. daaaa

si Zippo Lighter

hmmm...
skrg dah jadi hobi pulak laki aku ni mengumpul lighter jenama Zippo ni...
selama ni dia ada 2 biji je lighter zippo ni...

xsalah koleksi pertama zippo dia yg rolling stone tu kot...
bl thn 2009


then 2nd zippo bottomz up



then xsalah since last year..
dia jumpa sorang seller zippo ori...
terus dia rajin membeli n mengumpul
buat masa ni katanyer dah ada koleksi seminggu...
xtau la kot dia nak bl lg...
kalau dia sebut ptg ni blk lambat nak gi bkt jalil jap tu..tau le tu...
nak collect zippo dia le tu

paling terbaru yg gold ni... 

Zippo Windproof High polish...
nampk vantage giler


ni antara koleksi dia
cantik gak...
aku sbenarnyer xle menggalakkan...
sbb mcm galakkan dia isap rokok byk2 lak..
tp dah minat dia...
biarkan...

tp part port dia simpan lighter ni mmg xbest lansung
dia susun kat cermin perhiasan kat ruang tamu ni ha
awal2 dulu aku xpikir pun..
asal aku kemas kat situ aku akan angkat lighter ni n simpan dlm kotak dia
pastu bising mamat ni sbb kata zipo dia hilang
bila aku ckp aku maskkan dlm laci dalam kotak..
dia kuarkan blk...
rupanyer...
capaian cepat dia bila dia display byk2 kat cermin tu...
boleh la dia bertukar2 lighter setiap hari...
adehhh... sabar jelah...


susun atur buku sekolah mengikut jadual waktu persekolahan...

alhamdulillah...
smlm projek buat label utk buku sekolah syfqah mengikut jadual kelas dia settle...
since last week dah rancang nak buat..
tp asyik lupa nak buat..
bila tgk di laman sosial..
viral org sana sini buat tagging buku ikut hari n jadual..
buat aku rasa nak buat jugak!!!!!

mencari idea macammana nak buat bendalah ni dgn cara paling mudah...
aku tgk mcm2 cara org buat...
ada yg bl sticker colourful n tulis no.
ada yg guna sticker colourful n tulis hari...
then cara nak tmapal pun ada byk jenis..
ada tu dia org main tampal je janji nmpak colourful tu...

so..lepas aku tgk mcm2 cara...
aku dpt satu idea...
lg jimat n cepat...kui....kui..
part jimat tu xleh blah....haha...
eceli kalau bl sticker nak pakai bkn byk sgt...rugilak bl sticker
jadi buat cara cepat..

caranya,... cuma buat table n tulis hari n insert colour (shading)
then buat la byk sikit...copy paste byk2
peralatan lain... kertas A4, printer kaler, gunting n selotape...
xdilupakan, jadual waktu kelas n buku la...ki..ki..ki

ok ni bendalahnyer
close up sikit


ok... cara nak tampal....

mcm aku, sbb aku nak nnt buku nmpak lawa n kemas..
aku tampal sederet je hari tu...
then kalau ada yg bersengkang... contoh isnin dan rabu...
aku tampal ikut urutan gak...


kita close up sikit...
contoh dia mcm ni...
subjek BM - ada isnin - jumaat, aku tampal terus hari isnin smapai jumaat tu berderet.
xyah pisah2kan
then subjek matematik - isnin - khamis, buang jumaat n tmapal isnin - khamis
kan cepat tu...
cuma part susah sikit bila bersengkang hari mcm pendidikan kesihatan - hari rabu n jumaat..
potong hari yg xde n tmapal ikut susunan mcm buku BM supaya hari rabu n jumaat tu mesti sederet sama dgn hari rabu n jumaat di buku BM...


jadi.. bila kita susun buku...nampak sama je...
tp masa nak tampal kena la amik buku pertama n acukan semula tinggi rendah supaya nampak sama tinggi

hasil lepas sejam mengerjakan buku sekolah kebangsaan n sekolah agama..


lega...

harap lepas ni syafqah xde mslah nak kemas buku harian sbb dah siap labelling..
utk yg mash tgh cari idea...
silakan mencuba ye... daaa

dip n dip IOI Mall Putrajaya

hmmmm 
masih terngat kesedapan..
al maklumlah.... 1st time makan...
asyik tgk org tunjuk je...
awk pun teringin..
tp nak pergi smapai ke the curve jauh bebenor...
pernah sekali pergi.. 
tp tgk org beratur punyer panjang berjela...
aduhai...
terus batal niat...

nak jd cerita.. aku kan selalu pergi IOI mall...
mmg ada nmpk signage dip n dip ni tp aku xnampak kat mana restoren dia...
smlm... kebetulan... tghari ke IOI mall..
membeli cookies utk hntaran tunang adik aku kat famous amous...
aku yg saje bg suggestion pd adik aku...
bg hntaran mcm aku dulu... bl cookies famous amous...
lg senang, dijamin sedap lg nampak classss ko jah!
ewah...
tp bl yg siap dlm tin dia yg lawa tu la...
nnt ko ikat riben n hias cantik2 dlm dulang la nnt..
kisahnyer...

then...dah smapai sana... misi merialisasikan impian anak tekak yg dah kepingin sgt nak mkn dip n dip ni
jd... menapak la mencari restoren ni...
area mana?
tau mana ice skating..??? ha... kat wing situ...
di level ground floor yg ada H&M tu...
restoren Dip& dip ni dibelah luar sebaris dgn coffee bean dan fat burger...


aku dtg jam 12tghari..
xde org lg pun...
mmg order kejap je smapai

tgk menu jap...

antara menu yg ada....
harga ok2 la...
utk makluman Dip &Dip ni bknlah makanan berat..
lebih pada pencuci mulut je....
tp mkn berasaskan coklat...
mkn bebyk pun muak...
kalu order mkn.. harus order air kosong utk bilas tekak...
manis oi!

ni air kalau nak order milkshake ke apa..

hidangan kami dah smapai...
ni adik aku yg nak tunang hujung bln ni...
adik perempuan terakhir no. 6 dlm family aku...

apa kami mkn??

ni tripple chocolate crepe RM17..
emm mcm lempeng yg disaluti coklat...
mmm boleh tahan.....

ni sedap.... 
nama dia crunchy ice cream...RM17
dlm dia ada vanila ice cream bersama cruchy rice.
atas dia ada toping hard choclat n choclate cair tu...yummy!

then adik aku xnak kalah...nak jugak minum choc milk shake..RM14.oo

tuan tanah kedaung pun nak enterpreme jugak..


ni lah total bil kitaorg...
ok la,,,, sesapa nak cuba dip n dip...
sila lah ke IOI mall putrajaya...
sgt dekat maaaa...... daaaa

bantuan khas persekolahan smabil tgk aktiviti syfqah

hmm... selasa lepas...
hampir terlupa lah...
pasal pengambilan duit bantuan khas persekolahan anak kat sek syafiqah
dr minggu awal persekolahan bukan main beria sibuk call sana sini takut lupa
dah smapai harinyer mmg terlupa
sib baik la hubungan ibu-ibu antara kami parent kepoci kelas syfqah ni sgt la akrab..
chewah!! ayat..
serius.. since syfqah darjah 1..
aku ni boleh kata rajn la bersms dgn kaum ibu2 kepada anak2 kelas UM ni
n kebetulan dr darjah 1 ke darjah 3 anak2 lak xla pulak bertukar kelas...
jadi... maintain la...
paling aku baik dgn sorang kawan syafiqah ni...
nama dia zafir khan.... mama dia rajin SMS aku tanya memacam kalau anak dia report perkara tp xjelas.
kira dia lebih byk jd informer aku berbanding dgn syfqah yg agak hampeh sikit..
kuikui....
biasanyer mama zafir khan la yg akan SMS tanya kot ada x cikgu pesan ckp ape2 ke..
ada dpt notis ke.. sbb syfqah kalau xtanya mmg kebiasaannyer dia pun xckp..
sabar jelah

nak jd citer...mama zafir msg tanya: " mama syfqah dah smapai sekolah ke??"
ha.... bc msg br aku ingat pasal amik duit ni..
pe lagi..aku x rajin dtg awal...
dah alang2 nak gi sekolah siap off petang ko...
ke sek. syfqah jam 3.30 ptg...

samapai sekolah..menggagah panjat tangga tingkat 3
smapai depan kelas syfqah...
curi snap gmbar kejap...
bila tgk gmbar..kat mana lak syfqah duduk ni..xnmpak pun

then br ketu pintu n masuk kelas jumpa guru kelas syfqah ustazah thurayyah...
sain borang 30 saat je... then amik duit n borak2 la sikit..haha
thn ni kelas syfqah ramai giler murid...
dlm 46 org ko sekelas.. aku pun xtau la camne cikgu nak kontrol..
sempat snap gmbar syfqah sekeping depan ustazah dia...
syafiqah dok kat tepi tingkap tu..
meja belakang sederet dgn meja cikgu
yg pakai tudung yg duduk belakang antara budak lelaki yg berdiri tu
n kebetulan...ngam2 keluar kelas dah terus masuk waktu rehat...
aku dgr cikgu suruh beratur utk ke kantin.
so aku tunggu tepi pintu...
tetiba syfqah keluar dgn kwn dia bwk buku sekolah utk dihntar ke bilik guru...
giler laju minah ni jln...
aku suruh berehnti jap nak snap gmbar.. tu pun x berhenti ko..


follow syfqah hntar buku di bilik guru tingkat 1 then terus turun ke kantin semasa dgn dia

turun terburu2 xbwk botol air dan duit belanja
then dia nak mkn nasi goreng.. bg duit lain
ni gi bl nasi goreng..
semua mknn berharga Rm1 sepinggan.
air pun segelas seringgit. pd aku air mahal sbb ais byk dr air.
aku xbg syfqah bl air..minum air botol yg aku bekal je

teman syfqah mkn jap smabil borak2 dgn kawan2 dia...

n air RM1 yg 2 kali sedut tinggal ais je...


last sekali....cukup je rehat 20minit..
kami snap gmbar berdua b4 mama pun balik n kakak syfqah masuk kelas semula..
memasing membina lemak2 di pipi memasing.haha..
ok dah....


Related Posts with Thumbnails