Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

happy 6th birthday my Iman Irfan

harini 30 April 2015
genap 6 thn usia Iman Irfan
anak kembarku yg pramatang ms lahir dulu
anak yg dilahirkan sekecil2 org...
seberat 1.8kg dgn arwah kembarnyer Afrina Batrisya Iman
yg menempuh perjalanan berseorang selepas kematian kembarnyer
yg dijaga di NICU selama sebelum sebelum mama betul2 dpt peluk dan dodoi irfan
selepas sebulan baru mama dpt suakan puting mama ke mulut irfan
selepas hapir 2 bln br irfan pulang ke rmh...

kemudia irfan membesar dgn cergasnyer sehingga sekarang....
Irfan yg bermaksud Bijaksana....
semoga Irfan membesar menjadi anak yg soleh dan bertakwa
anak yg bijak dan pintar
yg bakal menjadi anak kebanggaan mama dan papa dgn kecemerlangan hidup dunia dan akhirat..



this year...
irfan nak birthday tema Transformers
dia org terakhir sambut birthday lepas kakak Syafiqah dan adik Imran
abis...nak buat camne....
abg irfan lahir hujung bln 4
adik n kakak lahir bln 3...
tiap2 hari kira tarikh dan hari
thats y mama suka buat bday sekali.....
xde la anak2 mama rasa tertunggu2....

as adik n kakak....
sambutan sederhana dan simple dgn kawan2 LC...
jam 10 pg ke LC...
set up lebih kurang...
luckyly papa cuti hari ni
tuah abg irfan papa ada dlm gmabr birthday kamu...

jom tgk gmabr2 smabutan bday irfan di nursery td..
preparation...as usual...
kek dari MnM cupcake, jajan dlm goodies bg
n dadih coklat as abg irfan request....




kawan2 ready nak nyanyi lagu bday utk irfan

tgh nyanyi lagu...
api lilin tang depan j ada..yg blkg tu asal dihidupkan si imran dok tiup


lepas potong kek.... suap irfan mkn kek....

last sekali.
aktiviti mkn kek 
irfan siap suap kengkawan dia lg



birthday irfan dah dpt hadiah...
dpt menan transformers lg thn ni....




kisah mengerjakan umrah 2015 (perjalanan pergi & tiba)

salam khamis...
arini nak sambng cerita pasal gi umrah haritu
Ya Allah...masih terasa rindu..dan sentiasa rindu dgn mekah dan madinah...
rasa nak pergi je lagi....

ok.. ni kisah ms nak pergi aritu...
al-kisah...aku masih belum war2kan pasal nak gi umrah kecuali pada family n opismate..
sbb...selagi xdpt call dr andalusia pasal visa...
segan nak ckp kat org...
sbb..last year n b4 ni..ada la beberapa kes opismae nak gi umrah...
smapai hr kejadian.... visa masih lom compom..
org dah wish bagai...
siap bg sedekah bagai...
sekali tunggu kat airport visa xlepas ko....sian dia...
tu yg xnak heboh...
cuma ada tu termasuk dlm fb pasal aku bc blog sally tu....
xperasan tertick kat kotak lint to fb...

aku dpt call dr mutawif hari isnin..
3 hari sblm bertolak umrah...
nak jd cerita...aku difahamkan yg kami akan ke madinah dulu...
jadi dah standby awal pun ms packing bj semua..
nnt pergi nak pakai bj hitam dulu....cheewah...
sekali... bila mutawif call bgtau semua visa dah ok dan nak bgtau initiary perjalanan
terkejut rupanyer group aku akan masuk ke kota mekah dahulu...
dah la dgn aku period masih xturun n aku terlambat mkn ubat tahan period
berderau darah...risau takut ms pergi turun period je...
lepas tu tiap2 hari berdoa  semoga aku dpt mengerjakan umrah dgn selamat tanpa ada masalah...
masa ni kalut br mkn ubat n badan masih lom serasi dgn ubat...
ada la keluar coklat sikit pastu takde...

nnt pasal persediaan kelengkapan utk pergi n beg2 aku certia n3 lain ye
sbb ada yg aku ikut list..
tp byk byk bj mcm xpakai lak... tp xpe..nnt story lain..

so...sampai hari kejadian...
aku n adik n kakak sibuk berwassup nak pakai bj apa..
aku decided pakai bj putih je terus..nak dptkan pahala sunat pakai pakaian warna putih
lg senang
n adik lelaki kena pakai ihram dr rmh sbb kami masuk mekah n akan terus buat umrah dulu..
ustaz dah pesan siap2 mandi sunat ihram n solat sunat ihram
jgn lupa niat musafir dr rmh..
cuma adik aku segan nak pakai ihram mcm tu dr rmh..
so..dlm pakai ihram...luar pakai jubah...

anak2 excited nak hntar...
so far xde nangis2 pun...
sbb 1bln b4 pergi aku amalkan bc doa yg sally bg tu...
supaya anak2 tabah n aku pun tabah xrasa rindu pd aku...
alhamdulillah...
mak mertua pun join hantar ke KLIA


di KLIA ramai gak yg hantar kami..
cousin n makcik pakcik mmg xleh dipisahkan...
mak, akak n adik dr sentul..


tq pada semua yg sama2 hantar kami di KLIA

flight jam 4.10 ptg katanyer
n taklimat di KLIA jam 2 ptg
jam 12 tghari kami dah berkumpul...
kami siap2 solat jamak takdim di KLIA.... 
lepas taklimat oleh wakil andalusia..
kami diberikan passport masing2 dan boarding pass
kami juga dinasihatkan membeli penapis udara jenama nosk tu
sesuai utk jemaah wanita yg xboleh tutup muka ketika dlm ihram...
dan dikatakan di mekah construction sedang hebat dijalankan..
debu2 sgt byk dan dlm pertukaran cuaca sejuk ke panas...
keadaan sejuk dan berangin...

paling penting... tag nama andalusia tu..
sbb nnt smapai sana passport pihak agensi akan ambil semula...
kad pengenalan kami adalah tag biru tu..
kat situ ada nama hotel, syarikat n  no. tel mutawif

jam 3.00 ptg kami msk ke departure hall...
adik dah siap cabut bj dan berihram sepenuhnyer
kami menaiki pesawat saudi arabia airlines
sgt selesa
aku dah siap2 amik wuduk..
sepanjang perjalanan aku xsgt tgk movie..
byk mengaji n berzikir...hati rasa berdebar...
bila kapal terbang mulai berlepas..menitis air mata sebb xsangka akhirnya kami akan tiba juga di tanah suci

sepanjang perjalanan aku xputus2 berdoa semoga kedatangan aku ke tanah suci ini dlm keadaan bersih...tetamu yg istimewa disisi Allah
aku berdoa semoga ibadah aku diterima dan tidak berlaku apa2 perkara yg xbaik lansung
aku teringat kata sorang kwn...
dia berdoa: Ya Allah..jgnlah Engkau duga aku dgn dugaan yg tidak mampu aku hadapi.."
xsangka..Allah duga dia..tp sbb dia doa mcm tu....dia mampu hadapi..
then dia pesan...doalah: Ya Allah....jgn Engkau uji aku dgn sebarang ujian yg tidak diingini"
Alhamdulillah.... sebarang di tanah suci hingga balik....tiada perkara yg xelok pun berlaku

lg sejam nak samapi di Jeddah..
pilot memaklumkan kami boleh berniat miqat 
ms ni mmg berdebar sgt.... saat membaca niat...berjijis air mata sbb rasa sgt terharu
xsangka kami dah hampir tiba....
aku n kakak baca niat bersyarat... sbb kalau tetiba terperiod aku leh bertahalul terus
ms ni kami kena jaga pantang larang ihram
xleh tutup muka...xberani nak usik anak tudung kepala pun sbb takut rambut gugur
perjalanan ke Jeddah amibil masa 9 jam
Mekah lewat 5 jam dr malaysia
jadi kami tiba di Jeddah jam 10.30 mlm waktu mekah

saat kapal terbang landing dgn selamat di airport jeddah...
kami mengucap syukur berkali2..
menangis lagi sbb akhirnya  kami telahpun tiba ke bumi Arab
then kami naik bas ke Mekah Almukaramah
ms dlm bas..ustaz xberhenti2 bercerita tentang bumi mekah
sblm kami tiba di pintu gerbang tanah haram mekah..
kami berhenti solat Jamak takhir isyak n maghrib dahulu di satu masjid
then meneruskan perjalanan ke kota suci Mekah Almukaramah..

setiba di hotel..di lobi hotel....
kami mengucap syukr lg...ya Allah...xdpt byg berapa byk kali ucap syukur...
then mlm tu kami diberikan kunci bilik n mkn mlm packing
kami dimaklumkan akan mengerjakan umrah pertama mlm ini juga pd jam 3pg..
ms kami tiba di hotel almost 1pg..
sbb kat airport amik ms lama sbb proses pengesahan imegresen yg mkn masa hampir 2 jam

inilah bilik penginapan kami sepanjang 7 hari di mekah
kami menginap gi Hotel Hilton Mekah tower 3
sgt luas dan selesa...
toilet pun ada 2...siap ada dapur lg...
sbb kami ber4 adik beradik...kami mmg dok sebilik

kalau yg pergi laki bini berdua amik bilik ber4...kena berpisahla..
isteri dok dgn geng perempuan...lelaki dok dgn geng lelaki

kami berehat susun beg n baring...xberani tido..
ms ni ada insident yg hampir2 melanggar pantang larang ihram..
hampir2..tp nasib baik aku selamat tegur
kisahyer... adik lelaki aku ni pemalu orgnyer...
nak jd citer aku ms tu gi buang air...ngam2 keluar toilet tgk adik aku hampir nak sarungkan tshirt dia ke badan
dia xcabut pun kain ihram yg bawah...
kain ihram atas la dia cabut n kunun nak pakai tshirt jap
sib baik aku sempat jerit suruh dia stop!
baru sauk tgn je..lom masuk kat kepala
kalau tak....dam sekor kambing tau!
sbb org lelaki xleh pakai pakaian berjahit lansung n xleh tutup kepala
alhamdulillah...selamat...

jam 3 pg tu.... kami pun turun utk membuat umrah pertama kami

gmabar dlm lif jam 3 pagi nak buat rukun umrah pertama kami
10 April 2015

kisah mengerjakan umrah tahun 2015 (dugaan awal)

Bismillahhirrahmannirrahim...

Assalammualaikum....
Harini nak kongsi kisah menunaikan umrah baru2 ni pada 9 April - 21 April yang lepas
alhamdulillah...semuanyer berjalan lancar...
semasa pergi, di sana, sampailah balik ke malaysia
adalah la dugaan sikit masa nak pergi...
tp xde pe pun....
cuma pertukaran tarikh pergi tu smapai 3 kali la jugak...

ok...certia la sikit perihal nak menunaikan umrah ni...
eceli...aku ni bknlah dr keluarga berada mahupun senang...
sederhana tu ok-ok la.... kira family aku ni kategori boleh la...
mak berniaga... abah bwk teksi je...
dok sentul rumah flat je pun...
mak pulak since bln 11 thn lepas dah xberniaga lg sbb kena operate
mak niaga nasi lemak
itulah sumber yg menyara kami adik beradik 7 org....
alhamdulillah...
so...plan nak mengerjakan umrah dah lama..
kebetulan mak dpt sikit duit hasil jual tanah...
boleh la buat belanja....
nak tunaikan haji turn xsmapai2...
lg pun mak skrg ada masalah kaki..xlarat jln dah...
jd... plan since last year...
lepas bincang2...kompom decided cr 1 travel agensi utk pergi
memandangkan abah xready utk pergi sama...
jadi....mak ni mesti ada peneman....sbb mak berkerusi roda...jln xlarat
along la yg op cos akan teman sbb dia pun xkawin lg...
oh ye.. kami yg pergi ni perbelanjaan sendiri...bkn mak tanggung
tp kalau along pergi....dia perlukan mahram sbb umur br 36thn pun
so...adik lelaki bongsu aku la kena jd mahramnyer...
memandangkan ini peluang bwk mak menunaikan umrah...
aku pun nak pergi jugak sbb pertama..niat aku mmg nak teman mak menunaikan umrah/haji
dr aku stat keje dulu  11 thn lepas aku potong gaji aku setiap bulan msk dlm tbg haji mak
mmg itulah tujuan aku..nak mak pergi haji or umrah...
akhirnyer berkesamapaian jugak
kedua...aku mmg ada target dlm hidup...
target 1 nak kawin ms umor 25 thn...alhamdulillah dpt
target ke 2 nak gi umrah umor 35thn...alhamdulillah....dah selamat pun
dan target ke3 nak gi haji umor 45 thn...insyaallah,...moga Allah makbulkan

jadi..aku mintak izin hubby utk teman mak pergi sama...
bertuah rasa badan bila suami izinkan
suami xdpt nak ikut sbb 1 anak2 bersekolah...
ke2..hubby bizi disebbkan kekangan kerja...
jadi...dia xde masalah nak bg aku temankan mak...
tq suamiku..

jd... bermulalah urusan mencari agen
memandangkan kat opis aku dah beberapa ramai akak2 opis gi umrah
diaorg suggest amik je andalusia travel & tour
1 lg ada ustaz zawawi agen andalusia ni yg uruskan
xyah nak gi pej. andalusia bagai...ustaz dtg opis lg bg keterangan 
n boleh kata semua urusan ustaz zawawi yg dtg opis aku collect n hntar brg bagai

kami booking pakej since bln 9 thn lepas ms andalusia keluarkan senarai harga utk thn 2015
so..utk pendaftaran awal ni dptla rebet Rm300 seorang kalau mendaftar sblm 31 Dis. 2014 yg lepas
then sibuk pulak nak pilih nak amik pakej mana satu...
kalau boleh xmau pun pakej mahal...
tp akak aku suruh amik yg dekat dgn masjil haram supaya memudahkan mak dan kami jugak...
sbb mak berwheelchair
so... lpas bincang2,..setuju amik pakej umrah ekonomi hilton saudi arabia berharga Rm7290 utk 4 org sebilik
tp lepas rebet tu tinggal RM6990 la...
yg hujng thn ni punyer dah naik ke Rm7899 aku tgk kat web..
uih..mahal betul...takut tgk harga...
tp pakej hilton ni mmg cepat habis....
tp mmg sgt bagus sbb terlalu dekat dgn masjidilharam...
bilik pun selesa,,,

nak jadi cerita...
memula kami decided nak gi bulan Januari yg lepas...
musim sejuk ms tu.....
tu yg since bln 10 thn 2014 tu aku dah ke JPN, imegresen bagai utk settlekan dokumen
cuma ada 2 perkara terhalang...
pertama...bln otkober tu hubby dah gi OS n akan blk pertengahan Dis.
kes nak dptkan akuan pesuruhjaya sumpah tu xdpt buat sbb hubby xde...
ingatkan ok lg sbb ustaz kata sempat je nak hntar ke wisma putra utk buat visa
tp nak jd cerita..berlaku insident dimana mak kena operate pasal hernia awal bulan November tu
terus tukar tarikh umrah ke bln Mac pulak.
sbb bln Februari dah penuh...
ckp kat mak ada hikmah disebaliknyer...
kami byk2 solat taubat dan hajat supaya pemergian kami ke tanah suci tak terhalang...

then bln 1 tu ustaz call kata flight saudi charted kami dibatalkan
kami amik flight direct ke Madinah....
tp Andalusia maklumkan...stat MAC kerajaan saudi arabia batalkan semua flight charted direct ke madinah..kena turun ke mekah jugak...
last2 kami dpt la tarikh 09 April 2015 ni...
alhamdulillah... 
itulah kisah awal kami nak gi umrah ni...

tp bab preparation lain...
alhamdulillah...semua ok...
samapai la ke tarikh kami nak pergi umrah pada 9 April yang lepas...

nnt sambung story ea.. daaa

persiapan untuk menunaikan umrah (Part 1)

Bismillahirrahman nirrahim...


Seperti yg dijanjikan...
aku nak share sikit pengalaman nak mengerjakan umrah
untuk aku yg kali pertama nak menjejakkan kaki ke tanah suci...
sesuatu yg baru pada aku
even dlm family....
cuma keluarga mertua selalu pergi...lain la...
kakak2 opis pun semua dah selalu pergi...kebanyakan semua dah gi haji
alhamdulillah,....mereka byk membantu
bagi tips...
tpkan...cakap dan cerita... lain tau
bila sendiri nak pergi....baru tau...
byk benda nak fikir...nak kena buat
tak la susah...tp agak renyah....
lebih2 kita mmg zero...bj jubah xde...
passport pun xde...serius...aku dulu gi jln obersea pakai group passport...
haha...

so...aku nak kongsi sikit pengalaman nak tunaikan umrah
mana tau...
kalau2 kita ada plan nak gi..
nak pilih syarikat apa...nak sediakan apa...
aku listkan..tp pembacaan dlm blog sgt byk membantu
tp biasanyer xsemua org cerita lengkap
kena bukak byk blog...
org ni citer kisah travel agensi
org ni citer kisah brg nak bwk
org ni citer kisah utk persiapan..tp mostly version dia sama
cuma cara penceritaan
tpkan...thn 2015 ni mmg byk sgt cekadak kata ustaz
visa nak keluarkan pun susah...
prosedur memacam..
dah agak menyusahkan...
ok..
aku list n korang bc la ye...
kot ada tetinggal aku add on la...
kot ada nak share or bg pendpat tmbahan...
korang komen je ye
aku copy senarai dari satu blog ni..tp lupa blog mana
tp kalau tuan blog tu terbaca... minta halal ye...
sbb jumpa je aku copy n print...
mmg byk membantu.... xingat dah komen kat blog tu or x...
semoga perkongsian ini dpt membantu

1) Pemilihan Tour Agensi

ada byk travel agency yg menawarkan pakej umrah...mcm aku tanya kawan ofice..ramai yg amik pakej dr Andalusia Travel & Tours. ...byk lagi yg lain contoh rayhar, dll... pada aku kalau nak pilih...amik syarikat yg gah..yang mmg xde masalah lebih2 bab visa...sbb mslah buat umrah ni adalah pengeluaran visa. thats yg walaupun aku tau Andalusia xde masalah...tp xberani nak war2 awal sbb sekali visa xlepas...segan lak org dah sibuk wish bagai...tp xjd gi...hehehe..

pastu..kalau boleh cari je agen...biasanyer dia buat semua... kita deal dgn dia...dia daftarkan..dia collect passport n semua dokumen...dia gi buatkan visa semua... tiba masa..dia hntar bag semua.. tp ingat...duit byrn jgn bg cash kat agen lak...bank in terus kat agensi... mcm aku...semua byrn aku byr terus ke akaun akaun Andalusia...

oh ye, bab pilih pakej pun kena amik kira... daftar la awal utk mendapatkan rebet... mcm aku dah plan nak gi thn ni awal tahun... since thn lepas ms andalusia keluar buku baru utk pakej next year biasanyer ada rebet utk pendaftaran awal.... booking pakej Rm300 je... 
kalau gi group ramai2 lg jimat leh mintak diskaun ye...pastu mari menyediakan dokumen yg mcm2 kerenah dia nak...

sebelum tu....meh tgk perkara yg diperlukan utk penyediaan visa

sekarang ni..nak kuar visa byk detailnyer...
kena ada mahram bagai...
then dokumen leh tahan byk...

Ni aku attach gmabr..malas nak taip

ni keperluan dokumen 



1) Renew pasport /Buat passport


pd sape yg tinggal lg 6 bulan nak expired passport...sila la renew...
mcm aku xde passport...aku kena la gi buat..ms aku buat last year, lom ada diskaun lg... tp aku buat yg murah je...rm100 utk 2 thn...tp mmg kena cuti la sehari...leh rujuk n3 buat passport kat sini....oh ye..aku buat di putrajaya,,,berdekatan dgn JPN...sbb lepas buat possport kena sahkan IC dan, surat beranak di JPN pulak



2) Cop Pengesahan JPN untuk sijil lahir dan IC
yang ni keje renyah sikit... skrg ni kena dptkan cop pengesahan dari JPN...aku sbb buat passport kat putrajaya sebelah dgn bangunan JPN..aku jln kaki terus ke situ. Mcm akak n mak aku..di sentul ada UTC...so mereka ke JPN UTC sentul utk cop dokumen tu. syarat lain...owner kena ada ms diaorg nak cop pengesahan. Kalau x..jgn harap diaorg nak cop




3) Gambar ukuran VISA
Ambik gambar utk buat VISA umrah (latar belakang putih tudung hitam or gelap...) 


4) Injection (Suntikan)
mcm aku keje kat PKUUPM....vaksin ACYW135 meningitis  ni kena order....harga RM100 gak...sbb PKU xsimpan vaksin...kalau ada permintaan br diorder...aku ada bc kat byk blog... katanyer kat klinik kesihatan putrajaya pun ada... murah....



mcm akak, adik n kakak aku dptkan di klinik swasta klinik kita x salah di sentul. Rm130 satu suntikan.
Akak n mak aku amik extra injection...diaorg amik meninggococcal ....sbb akak aku ada asma..n mak pulak dah berumur...takut kalau ada masalah pernafasan... jadi amik extra vaksin


                                
5) Cop Pengesahan Surat Nikah 
Yang ni utk pasangan yg dah berkahwin or mcm aku husband xpergi...tp aku still kena lampirkan surat nikah bersama letter of consent dari suami. Letter of consent bc kat bwh... cerita pasal surat nikah dulu...

Aku kan org KL... kawin n daftar nikah di JAWI KL.... blk dr Imegresen n JPN tu drive ke KL lak... si irfan teman,,,segan ko gi JAWI...panjat tangga tinggi.... bwk anak lak tu.. mcm org nak gi buat aduan nikah cerai lak...segan ooo...tp proses xlama.... kejap je...haha


6) mendapatkan tandatangan Letter of Consent
Kes ni jika pergi bersama mahram yg lain dari pada suami. Mcm kes aku, suami xikut. Mahram aku adalah adik lelaki aku. So,  letter of consent pihak aku, suami sendiri kena ke Pesuruhjaya sumpah utk dapatkan tandatangan. Dan paling penting... pesuruhjaya sumpah tu mestilah org Islam or muslim. Di dlm bangunan JPN putrajaya mmg ada pesuruhjaya sumpah. Hubby blk OS bln 12 haritu kena gi sana n dptkan sain. aku pergi bg pihak suami kena halau ko....

Mcm akak aku pun kena isi borang letter of consent yg ditandatangi oleh abah aku sbb abah xikut. Akak aku pun guna adik lelaki kami sebagai mahram. Cuma along xkawin lg.. xyah la kepilkan surat nikah. Utk di sentul...pesuruhjaya sumpah muslim ada di jln Ipoh dekat bangunan Perkim. Abah pun kena gi sendiri bwk surat ni.

pasal cop di wisma putra semua agen yg uruskan. Aku bg dokumen IC, Surat beranak, passport n gambar je ke dia n urusan lain semua agen yg buat.

Kes mahram ni disebabkan pada 9 April 2013 yang lalu kerajaan Arab Saudi telah mengeluarkan syarat sedemikian.. makin ketat syarat2 nak wat VISA umrah, kalau dulu ada istilah tumpang mahram, but now dah x boleh.. wat umrah grouping ramai2 tanpa mahram n tumpang mana2 lelaki as a mahram pun dah x boleh


5) Kursus Umrah
Biasanyer travel agnesi ada menyediakan kursus umrah utk jemaahnyer. Macm aku bwh andalusia...aku gi di pejabat di Bangi. setiap sabtu ada... pilih je nak pergi bila. kursus ni penting utk menambahkan kefahaman kita dalam mengerjakan umrah... rukun2, pantang larang.... 
selain gi kursus aku byk tgk video kursus umrah dlm you tube... sgt membantu.. setiap hari la tgk... risau oo...kalau xpaham... kang batal kena dam...ha.. susah....



6) Barang2 kelengkapan umrah
nnt pasal brg keperluan umrah citer kat n3 lain ye..... 


7) Ubat Tahan period
ubat tahan period ni pd aku amik la.... kita xleh tau badan kita nnt kat sana mcm mana....ada org dah abis period ms pergi...sekali ms kat sana terperiod... ha.. baik mkn je ubat. mcm aku di PKU ada ubat cuma aku saran kan korang mkn ubat 7hari awal b4 pergi biar ubat tu serasi dgn bdn...aku aritu silap..amik lambat sgt.... lg 3 hari pergi br mkn.... tu yg period meragam gak...last2 terkeluar gak sbb kebetulan mmg dah time dia kuar.... nnt yg tu aku certia dlm diari umrah aku ye...
ubat ni xmahal....tp amik atas nasihat doktor tau..


boleh bc kelebihan dan kesan pengambilan ubat norculut ni di internet ye..


  
8) Beg2 baju untuk umrah
utk beg, travel agency yg sediakan...mcm andalusia dia bg 3 beg.. satu beg sling, 1 beg tarik kecil dan 1 lg beg besar... tp aku nasihatkan korang...bwk extra 1 beg yg boleh lipat2 masukkan dlm beg besar. aku jamin beg korang terberanak punyer... bukan pe..bl kurma n kacang je dah smapai 10-12kg.... berat oooo....

   

9) Selesaikan urusan, bayaran puasa dan hutang2

Puasa

-kalau ada hutang puasa ganti..baik buat...aku mmg xde... kalau ada pun aku dah siap byr dlm bln syawal lg sbb aku jenis suka nak dptkan pahala puasa 6 bulan syawal....jadi..wajib qada puasa ganti dulu then br buat sunat... jd..xde hutang
Hutang
-kalau ada hutang tertunggak dgn kengkawan ke..opis ke...terpinjam mangkuk  jiran ke.. baju ke.... pulang la balik....zakat pendapatan tu bayar...insyaallah...aku dah jelaskan zakat semua... 
tp hutang besar yg terjadual xyah la nak settlekan..contoh ansuran kete...giler pe nak settlekan....muahha


10) Apply insuran Perjalanan
utk stf UPM mcm aku..kami leh apply insurans perjalanan yg dicover oleh universiti..
tp setahun sekali je leh apply.... kad ni nnt kena bw ms gi umrah tau.... 
                         

11) Persiapan mental, fizikal n spiritual


Fizikal - kene wat work out , orang kata kalau x exercise nanti sakit2 otot sebab ibadah umrah bukan sahaja ibadah yang melibatkan rohani tetapi juga melibatkan pergerakan jasmani (Fizikal). yang pasti.... saei dan tawaf byk pakai stamina... kena pulak nnt kita akan buat 3 kali umrah berturut2...mmg terasa lenguh lutut nak jln bersaei.... biasanyer travel agensi akan buat 1 kali umrah wajib dan 2 kali lg option... yg lain tu bykkanlah tawaf sunat

Mental - Persediaan dari segi mental means -bersedia dengan pengetahuan dari segi selok belok ibadah umrah, apa yang akan berlaku di sana nanti, tahu apa yang nak kene buat, nak berdoa kat mana, faham mengenai pantang larang ihram dsb.. haha semua info ni boleh baca kt buku panduan umrah yang diberi n jugak kat kursus umrah - memang sgt membantu

Rohani - Persediaan dari segi ni adoi, memang la minima je (biasa2 shj).. tapi alhamdulillah dapat jugak buat solat2 sunat tersebut sebagai persediaan, semoga diterima olehNya segala amalan2 ni -Seelok2nya perbanyakkanlah melakukan solat2 sunat seperti solat tahajjud, solat hajat, solat taubat dan solat istikharah, juga perbanyakkanlah juga mebaca ayat2 suci AlQuran beserta tafsirnya agar kita lebih faham dan dapat merasai akan kehebatan dan keindahan yang terkandung dalam kitab suci AlQuran tersebut, semoga amalan2 kita ini akan berterusan bukan setakat semata2 utk pergi ke sana sahaja, tetapi berharap agar ianya menjadi amalan harian kita  inshaAllah..

12) keperluan secukupnya untuk anak2 yang ditinggalkan
yg ni penting... kita nak tinggalkan anak2... mcm aku...anak2 suami suami jaga..dalam waktu persekolahan pulak....12 hari...so far.. ubat2 semua dah prepare... tp paling risau bab pakaian sekolah anak...sediakanlah sebaik mungkin...

13) Memberitahu ahli keluarga (parents)
Niat murni nak mengerjakan umrah ni...bgla tau pd ahli keluarga terdekat...minta maaf jgn lupa... lebih2 pada kedua ibubapa dan mertua...


14) Kenduri doa selamat 
kenduri ni nak buat boleh xbuat pun xpe... mak aritu buat sekali dgn adik aku nuyun bertunang... dah alang2..aku xbuat kat rmh sendiri...tumpang mak je aritu


*** Semua dokumen (salinan surat Nikah yang dah dicop, gambar berukuran VISA, pasport dan pembayaran penuh) perlu di settlekan selewat2nya 30 hari sebelum tarikh perjalanan..


Insyaallah.... semoga perjalanan kita dlm mengerjakan umrah diterima oleh Allah Taala dan sentiasa dirahmati dan diredhai. Yang penting..bykkan solat2 sunat dan berdoa memohon semoga dipermudahkan dan segala perbelanjaan dan pembiayaan ke sana adalah bersih dan halal. Aku ada ambil doa dr blog sally... sgt panjang doa yg dia kongsi..tp setiap kali lepas solat aku akan bc doa tu... doa mohon dipermudahkan perjalanan pergi, semaa dan blk, kesihatan, kebahagiaan dan keampuanan dari Allah taala... 10 minit gak la bc doa tu...nnt aku sharekan link blog sally ye... bagus sgt doa ni....tenang je jiwa bc doa ni

Dan Alhamdulillah...Allah mudahkan perjalanan kami semasa mengerjakan ibadah umrah di sana.... Semoga Ibadah kami diterima dan mendapat umrah yg mabrur...amin...

irfan's Little Caliph Sports Day

ms di madinah haritu...
berlansung aktiviti sports day irfan
hubby siap tanya..
ada x LC antar msg bgtau pasal pertukaran tempat utk buat sports day ni
eceli...b4 pergi aritu sports day ditangguhkan
tp mcmmana nak tau..
aku xpakai roaming pun hp ni....
sib baik ramai jiran2 antar anak ke LC ni...
suruh la hubby tanya kat jiran depan rmh pasal pertukaran tempat sukan ni
katanyer di Laman Jentera maeps

sebelum ni katanyer nak buat di cyberjaya...tp xjadi..
hubby kata kalau xtau tempat xnak bwk irfan gi sports day
alahai... risau gak....
mamat ni jenis ikut mood... kalau betul dia xjumpa tempat...
mmg dia xpergi
last year ms 5 y.o...
irfan xjoin sports day sbb dia demam n batuk teruk...
risau la kalau this year x pergi gak..
xde kenangan dia dgn LC tu..

sekali...
lepas blk dr masjid pg sabtu lepas...
on internet msk wassup image dr hubby,,,
rupayer...gamabr irfan seronok bersukan dgn kengkawan

this year LC buat kelainan...
dia buat aktiviti air...
ada 2 aktivti...satu dgn ibu, n satu dgn bapa...
tp sbb aku xde...
irfan cuma main 1 aktiviti jelah...
alahai.... sian irfan...xpelah


aktiviti yg dijalankan pada hari tu


irfan beratur dgn kengkawan dia...

ni ms nak stat aktiviti

aktivit irfan dgn papa dia adalah menangkap perkataan 
irfan group biru...
bapa kena bawak anak kot utk cari sukukata dan susun membentuk satu perkataan..
xsalah group diaorg menang

gamabr2 ni syfiqah yg snap xsalah...
ada yg amik dr FB LC haha...

suka adik imran

gmabar akhir...irfan dpt hadiah...
adik imran hover pakai google abg....



Related Posts with Thumbnails