Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

deco: new carpet for living room

ok....kita masih dlm mood deco2 nak transpom kaler utk living hall
tp brg beli satu2...
slow2...
haha...

xbyk perubahan pun...
ok...kesinambungan cerita gi ikano n ikea aritu..
selain bl throw blanket konun buat cover kerusi...
aku ada bl karpet
konun nak karpet bulu2 stok mcm karpet merah dulu
tp kali ni xde kaler hitam mau pun kelabu yg murah jenis low pile tu
ada karpet kalau bulu2...tp high pile harga RM499 ko
xyah la bl jawabnyer
aku ada jumpa hitam high pile  (hinnerup rug) tp ada design...
cantik jugak..
tp mcmmana aku leh ikut ckp syfqah suruh amik design bunga2..
kaler hitam lg tu...
owh ye..mungkin sbb tgh sale dpt diskaun RM50 kat situ g buat aku rasa karpet tu sgt lawa n matching....haha...boleh???
boleh aje....hahaha....

ok.... tp korang bgla komen ek nnt..
kalau rasa serabut n gelap... dan xsesuai...
aku kena cari karpet kosong la jugak
buat masa ni...mata rasa mcm...
owh....nampak seswai.....
kena lak carpet tu lembut giler!!!
serius xtipu....sedap dipijak.....

jom layan gmabr jln2 kat ikea sblm kita tgk hasil tukar karpet br dan kedudkan thraw blanket tu ye...


ni memula smapai
hubby malas jaln...
sekali tgk2 dah xde dah...

dah puas round....
tiba masa nak byr...giler ramai org...
sejam ada kot beratur nak byr je...

budak2 smapai memanjat kebosanan...

xlupa....aku dgn hasil tangkapan....

ok... apa aku bl...

n update terbaru rupa living hall aku yg shomells giler ni...

tu dia....
carpet comel....
kiki

nama dia akerkula rug RM199
sale tinggal RM149...jimat rm50 disitu...



dinding masih lom jumpa wallpaper yg sesuai...
kalau nak cat sendiri terasa sgt malas di situ....
plan nak cat kelabu...
tp bila tu????bila???
ya Allah...malasnyer...
kalau tukar wallpaper cost kurang RM600 tu...
ok..hold dulu...


pandangan sisi tepi...
mcm xnampak perubahan sgt...



yg throw balnket tu aku xtau nak gayakan....
memula aku bentang je atas sofa mcm tu

so...lepas bc smlm..
kali ni aku bentang kain tu mcm dibawah

ha...br ada mcm lain sikit kan???

ok....ini je small changes yg aku buat....
ada niat nak tukar meja kopi dll...
tp one by one ok....
byk ms lagi...

td tgk kat web ikea ada rug kelabu br masuk...
rasa mcm nyesal lak dah terbeli carpet hitam tu...
cam cantik je...

olhom rug RM199 low pile...

yg ni la rug yg memula aku nak beli...tp syfqah suruh amik karpert bunga tu
hinnerup rug - high pile RM199 



ok..komen sikit...kot ada apa2 aku leh improve....
tqia..daaa


dah soping raya ke???

hamboi...memasing citer soping raya...
ila pun dah soping dah..
utk anak2 je....ahad lepas turun ke the ikano tu....
plannyer nak soping di H&M...
tp sabtu lepas ke KLCC jln2...
saje je tgk2 baju.....
survey harga dulu....
ke H&M Avanue K..tp mcm xbyk choice...
pergi ke Baby Gap kot ada yg berkenan....
pun xjugak...
last2 balik....

then  bila ke Ikano.....
mmg kena bl la jugak kalu jumpa di mana2.....
so..kami ke Padini concept...
okla...harga bj pun murah2...
grab la baju utk si adik n abg sorang 3 helai...
cuma seluar jeans je xberkenan.....
utk kakak...amik 2 helai dress....

bila gi tempat lain hubby dah hilang kemana dah..
dah xjd nak smabung soping....
tensen sikit soping dgn hubby ni.
kepala angin betul... rasa nak cekik2 je...
adehhhhh.....

tp mmg kena jln sekali lg utk bl jeans budak2
at least ganti la sehelai sorang....
bj melayu budk2 belum bl lagi
tp bj kurung aku n syfqah dah lama settle...
b4 puasa lg dah soping kat jakel shah alam...
thn ni teringin nak pakai japanese cotton....
bl la 2 pasang....tp masih lom decided nak tema kaler apa thn ni...
tempah bj pun dah siap....dah amik dah pun
aku mencuba tempah bj di Al-Mughni Bangi
sib baik ok...cuma diaorg sudah jahit besar seinci kiri kanan...
dah aku rasa bj mcm bj gaban..besar kat bahu ok...

kasut raya budak2 awal2 lg dah settle....
alhamdulillah...
syfqah n irfan dah siap rasmi kasut raya...
xpela.... dah bl pun kan.....kasi je pakai....

so...tgk sabtu ni..
maybe ke Jln Tar kot nnt cr bj melayu anak2 jantan dgn apaknyer sekali...
aku masih lagi misi mengindahkan rmh...

Kuih raya?
Nak buat...tp mcm malas
tambahan pulak tgh diet ni....
kuih raya la peyumbang besar kepada kenaikan berat badan..
butter...gula..huh....coklat...
xmenahan....
kujh aku n anak2 suka mkn mmg stok menggemukkan....

Rs cam nak repeat msk kuih mcmthn lepas...
msk sugi arab, popia nestum, choc chip cookies... mmmmm sedapnyer...

Ok la...daaaa

Report card day

Jumaat lepas...
hari mengambil report card syfqah
xjugak ambil..lebih pd menandatangani reportkad je...

Memula pg tu gi sek agama syfqah
kejap je pun jumpa ustazah...
ustazah terang lebih kurang pencapaian syfqah... byk tido syfqah ni kat sekolah...
Result pun so so jelah....
top 15 je syfqah...
tiap2 thn inilah score dia...



Kemudian ptg pulak gi sekolah kebangsaan
yg ni mmg serius aku xsangka lama giler
aku dtg jam 3ptg
ingatkan kejap je sebb ms syfqah darjah 1 n 2...
jumpa cikgu xsmapai 5 minit sbb cikgu xckp byk
sekali yg darjah 3 ni...
guru kelas syfqah ustazah thuraya rajin melayan..
amik ko...sorang parent kat 10-15 minit...
Beratur panjang parent yg lain




Amik aku aritu...smapai jam 5 br settle jumpa cikgu
result pun sama je...
thn ni graf naik... 85% br dpt A
syafiqah dpt no 15 utk kedudukan kelas..
purata markah 80%....
Masih tahap lemah..
minah ni kuat tido kata cikgu dia..
pg ptg dia tido...aduhai...

Lepasni syfqh kena byk buat latihan
dia lemah dlm BM dan Math
agama pun merosot sgt... xpernah dpt 42%
BI dan Sains syfqah mmg score... sentiasa 90 >%
xpela...just bykkan latihan utk dia..
insyaallah syfqah boleh baiki lg...da

bunga api....

wah....kemeriahan menyambut syawal kian terasa gitew...
Lebih2 utk anak2 kan....
sabtu lepas ke pasar ramdhan....
nampak org jual bunga api...
aku suka bl...
ala yg jenis dawai tu je...
yg penting...murah n byk...
satu pek...singgit..ok la kan...

mlm smlm main....
bukan main suka ye....




setahun sekali je kan main...
disebabkan semua org bakar 2-2 sekali gus..
cepatla habis bunga api nyer...
xsampai 30 minit...abis dah.....


musim durian...

wah....musim durian dah dtg semula
ingat lagi awal bln 4 hari tu ms belum musim
teringin sgt nak mkn dorian
irfan la.....sanggup bl sebiji smapai RM40
lani...melambak2
boleh dpt serendah 3 bijik RM10 kat area rmh

tp yg kali ni xbl pun
pak mertua bg durian dr dusun trolak
sedap budak2 mkn
selalu tiap2 thn turun dusun buah2an bapak kat trolak..
last year xsalah siap berkelah lg tu kat situ
insyaallah.... nnt leh la gi lg...


kenangan kutip durian 2012 di dusun trolak


ni aktiviti mkn durian mlm smlm
terlupa sebenarnyer
tp irfan la...kata hantu durian
dia xkan lupa la durian tu...haha

tgh2 diet ni...
leh mkn seulas dua je
nmpkanyer....nnt kopek n masukkan dlm bekas n simpan dlm freezer...
isi bukan main byk durian ni....



sofa throw blanket....

smlm ke ikea...
saje jenjalan nak tgk carpet...
kebetulan IKEA sales...
best la pulak
tp xde bl bl pe pun...
so...bila dah tgk sana sini...
sekali nampak sofa throw blanket
cantik la pulak throw ni
mcm best je...

pernah gi rmh 1 of the doctor opis aku ni
rmh datin tu...
sofa dia, dia letak throw ni...
nmpak cozy sgt...
lg pun....konun nak tukar sarung kusyen tu mcm mahal sgt regenyer
lepas pikir2...
aku rasa lg sesuai aku pakai throw ni je
so....beli la sehelai...
amik paling murah punyer kaler kelabu..
eceli hati sudah terpikat kat 1 lg design ni
tp harga 3 kali ganda lak dr yg murah pnyer,,,,
RM14.90 amik yg ni je....tp kain dia sgt lembut


Rm49.90 yg ni mahal sgt..tp material sgt cantik

ok....bwk blk rmh n acukan....
wah....
i like...i like..
tp dah fenin nak gayakan mcmmana.....

so.... lepas google...
jumpa satu web menrangkan cara menggayakan throw blankets..
sila klik link ni ye


maybe buat style ni kot

The corner fold. For chaise lounges, try folding your throw lengthwise, then in half, and angle it on the corner of the edge of your seat cushion. Thin blankets work better for this.

tp style mcm ni pun suka jugak..nampak kemas

Create a colorful back cushion. This is a great idea to add color to a neutral chair. Use a throw or two, draping it over the chair after folding it lengthwise. Then, tuck it under the seat cushion to keep it in place.


nnt aku letak gmabr ye...
harini hp tetinggal kat rmh....hihi...

jom cuci mata tgk cara letak throw blanket ni



daaaa

kelabu mata hitam ku

owh...
fenin gi Macy tghari tadi..
konun nak tgk kain utk buat sarung kusyen baru...
sgt cantik..
tp entahla...

sofa aku jenama silentnite dr kolersi Dorma
so....bila aku dtg td konun nak cr sarung yg exactly matching dgn sarung sediaada
utk koleksi Dorma....dia xjual sarung kusyen asing
tp utk fabrik macy ada la....
boleh bl kain n jahit sendiri or tempah..tp bkn di macy
ada less 20% dr harga kain....
range harga Rm49.10 semeter ke Rm59.10 semeter

ada designer fabric...
cantik2 n hampir sama dgn Dorma punyer kain..
tp harga.... menangis tgk....RM81.30 semeter xsalah...
xde less lak tu....aduhai...
hati berkenan pada kain designer ni
tp kelemahan dia....10-12 hari bekerja br leh dpt kain tu
kalau macy punyer kain pun 4 hari bekerja br leh collect
aku nak pakai dlm 2meter utk 3 bijik bantal
means...kalau 6 bijik bantal aku perlukan 4meter
RM80 x 4meter = Rm320...giler mahal....

adeh...
tgh dok pikir2...
if rasa budget lari..
kita kena cuba fikirkan deco yg sesuai utk rmh nnt tanpa ganti kusyen br....
nampknyer kena byk google gmbar n dptkan tips di internet...
ok da....


Ini kain macy.... cantik tp xsama material

Bila aku acukan mcm xkena je...
aduhai...


ni antara koleksi dorma
bantal comel ni sebijik harga rm70 ok

 Berkenan dgn warna bantal sofa ni..
Designer fabrik ada..tp tulah..
semeter rm80 ko... muntah mak dgr...
Let me think 1st... daaa

kisah langsir baru utk raya

ahad lepas...
menghabiskan masa sehari menyiapkan jahitan utk langsir sliding door
eceli ni 2nd time aku spend ms utk jahit langsir sliding ni
1st b4 puasa artu..
aku jahit langsir sheer dulu....
bl murah je kat tewah...
memandangkan sliding door aku, aku pasang 1 railing je utk sangkut langsir..
aku jahit attach terus langsir sheer dgn langsir kedua..
selama ni kan aku pakai single langsir je
teringin pulak nak pakai double curtain mcm dulu2...


menjahit langsir yg maha berat....

sekali bila nak jahit part kelabu,...
melilau mencari benang kelabu sib baik jumpa..
kedai semua tutup..
di MR DIY kat aeon br jumpa benang kelabu...
terus menyambung aktiviti menjahit langsir
lepas 6 jam menjahit..
siapla langsirnyer...
terus aku pasang kat sliding door
nak test...cukup labuh ke tak...
alhamdulillah...ok...
ikut contoh langsir la je pun...
tp susah oooo.... 16kaki ko nak potong....
ada sekali tu tersenget... stress betul..
dah terpaksa pakai pembaris, ukut dr hujung ke hujung utk betulkan semua ms nak jahit


plan asal....xmau jahit kaki utk sheer tu....
sekali ms nak bl langsir sheer tu kain xcukup..
aku perlukan 13meter tp kain ada 11 meter...
so..terpaksa jahit tambah kaki langsir dibawah...
tp kalau xjahit pun xboleh sbb langsir sheer tu sgt la ringat...
nak kasi nampak jatuh n berat....
jahit la kaki langsir...


dah siap dua2 belah...
nak tanggal balik malas...
terus pasang je langsir raya diawal ramadahn....haha
so... utk deco pertama sempena raya ni dah pun siap...

inilah langsir raya sy...
lawa tak??? 
kos bl kain je...dalam RM280++..jahit free



utk deco seterusnya...
tunggu cek nuffnang samapi...
kita bl carpet pulak..
tema thn ni....
hitam, kelabu, putih dan merah (minima)

next projek..ke macy utk tempah sarung kusyen warna kelabu lak.....daaa

Cerita puasa day 2 - 4...

Seronok tgk kat ig n fb kengkwn upload foto mknn...
gi berbuka dgn family...
telan air lioq je....

Tgk gulai...kuih muih...
puding....aduhai...
set mind.... nnt lepas raya boleh je mkn kuijh muih semua..
jgn ikut nafsu...jgn ikut nafsu...adehhhh

Time xposa balun mkn byk2...
badan naik mendadak.
Pakai seluar terasa perut membulat...
org siap tanya ngandung ke???

Adehhh...
so puasa ni berazam utk turunkan berat badan...
memandangkan suami pun mood on diet..
br la bersemangat wlaupun aku ada gak suap nasi n keowtiow...muahaha
xbyk...sesudu 2....kiki
hubby kalau diet.... betul2 punyer.. xmain cheat2 mcm aku

So...menu kami lebih kepada ayam, daging n telur...
ikan tuna pun xdilupakan...
Menu tetap ada buahan2 n sayuran
cuma xmakan nasi....
n sebolehnyer less karbo

Anak2 mcm syfqah xde mslah...
diaorg tetap mkn mcm biasa..
cuma menu buka puasa 1 je...haha simple

Alhamdulillah anak2 xbising pun...
lg pun bkn jenis request bukan2 budak2 ni
Nak mkn sandwish telur pun xpandai ckp nama....

So menu berbuka kami utk 3 hari berpuasa

Jumaat beehoon sup ayam n meriah dgn fishball n fishcake while aku mkn la fishball n fishcake tu n ayamnyer...

pinjam kat google gmbar ea....:D

Sabtu msk keowtiow goreng utk budak2 n aku dah siap2 masak ayam panggang lemon seekor utk stok mkn smapai sahur pg ni...
setiap kali makan....aku  mkn suku bahagian dgn  sayur campur tumis...wallah...
sedap ooo..kenyang



N ahad smlm..budak2 mkn nasi ayam bl kat param sbb aku kepenatan menjahit langsir




aku masih maintain mkn ayam panggang

mkn dengan sayur...
goreng or celur...
alhamdulillah.....
hubby pun menu lebih kurang...
tp dia suka mkn tauhu dan tempe...
semua bakar


utk sahur pun sama...
menu simple je..
nasi goreng, sandwish tuna dan telur mayonis or paling malas...
nasi dgn telur. budak2 xbape mkn..
tp aku msak gak nasi sbb bila dah berbuka mkn meehoon..mana kenyang ooo

so..itulah menu ringkas lepas...
terawih alhamdulillah...xskip lg..
cuma hari sabtu aku terpaksa terawih dirmh sbb mlm tu cr brg mknn di giant 


oh ye...kes irfan berpuasa...
alahamdulillah.....berjaya bertahan hingga berbuka
itupun..jenuh menyabarkan dia bila masuk je jam 1thari
dia akan merayu nak mkn...
suruh tido xmau...
kasi main game kat tab terus leka...
kang penat dia gi tgk tv...

harini gi sekolah xtau apa cerita..
harap dia tabah....
ok...daaa

puasa tahun ini - day 1

semangat bc n3 semua org citer pasal puasa hari pertama...
seronok kan???
haha...
aku pun xnak kalah...
tp xde pun snap gmabar bagai...
thn ni aku laki bini diet...
dedua dah mcm tong drum..
jadi...
sahur n memasak berbuka betul2 utk anak2...
maknyer pun mkn gak...
cuma en suami dia menu dia dia sendiri yg sedia...
tp dia diet mkn herbalife.... untung la....org byk duit....
aku diet sendiri2 je...kawal mkn..dah...
senaman bila rajin...
tp nak turun 15kg...mcmmana tu????haha

ok...
kita citer dr stat sahur ye...
pepagi bgn jam 4....msk nasi je...
ngantuk betul...selalu bgn jam 5 pg... ni sejam awal..
mmg terasa.....
mlm tu dah siap gi berjemaah terawih kat surau rmh ni..
1 rmh aku angkut...
thn ni imran pulak take over buat kecoh kat surau...
dulu abg dia si irfan....sakit jiwa gak la nak suruh dia diam...
time dia gelak tu yg xtahan...
anak2 aku spesis suara dah mcm guruh dan petir...
suara besar serak2 basah.....tu yg gamat bunyi dia...

blk terawih layan pulak drama CBES dan MAID...jam 11 br tido
tu yg mamai2 je....
xde menu menarik pun....kuah tomyam smlm ada lg....
panaskan n goreng telur dadar....
jam 5 kejut buadak 2 org ni bgn sahur...
irfan je nangis2.... pujuk2 siap suapkan mkn...
mood dah ok...then dia leh mkn sendiri..


one n only one gmbar....
ms sahur smlm....

pesan kat irfan...thn ni dah 6thn...irfan kena puasa jugak...
pergilah sekolah mcm biasa pg tu...
ptg tu blk...aku bg salam msk rmh terus tanya khabar irfan..
tp dia diam je....
kata papa...xyah tanya irfan apa2 sbb dia xmau jwb lansung
xpela..letak beg, salin bj terus bersilat kat dapur...
xde msk pe pun...
msk ikan kembung goreng masak kicap dgn terung goreng berlada je je..

ikan kicap dan...

terung berlada

*pinjam gmbar kat google je..aci x???haha...tp serius..sebijik camni la aku msk...

tanya papa nak mkn buka apa...
air kosong dgn kuma je katanyer...
wat eva...
tp aku nampak dlm peti sejuk beku ada tau fu fa  samapi 3 bekas ko.....
dia dah siap singgah pasar ramadhan le tu....

tgh2 masak...
sekali jam 6.15 irfan turun nangis2...
bila tanya xnak jwb...
aku pujuk suruh dia baring....
tanya dia..abg puasa ke??? abg lapar ke????
diam je tp nangis...

then aku smabung masak...
xsamapi 10 minit tetiba irfan sudah mengamuk nangis2 n jerit2..
ABANG LAPAR.....ABANG LAPAR...
loorrrr rupanyer sepanjang harini mmg irfan betul2 puasa ko....
dok pujuk la jugak..tinggal sejam je lg b4 bukak puasa...
syg la nak buka...
tp kawan dah xleh tahan...
mcm nak pecah rumah dia tendang n baling bantal sofa bagai sbb lapar sgt...
peliks la pulak....perut lapar tp tenaga mcm badang...haha

last2 kesian punyer pasal...
suruh dia mandi dulu..lepas mandi terus dia mkn roti sweetie coklat...
dah batal puasa....xsmapai sejam nak berbuka....
xpela... budak br bljr.....

owh ye..syafiqah...
bertenaga je aku tgk...
mcm org xpuasa...
kawan dah terror....dulu lg teruk dr irfan...
cayalah kakak syafiqah...

then kami berbuka la lauk pauk yg dimasak tu...
xlupa... kurma ajwa import dr madinah aritu...
nikmatnyer....
eh...xlupa... ada bubur lambuk UPM punyer...
sedap ko...sebekas aku balun smabil tgk citer DILB
abis diet aku...uwaaaa...

mlm tu lepas solat magrib n bersiap...kami terawih di surau LEP4 pulak...
mencuba tempat baru...
best..surau besar tp pak imam bc selow melow...
tertido2 aku.....

blk tu ckp kat hubby....
mlm esok kita terawih kat surau tempat lain lak....
itulah kisah puasa pertama thn ni....

daaaa



Related Posts with Thumbnails