Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Koleksi jam baru...

Lama nyer rasa x beli jam baru..
Last bl last year kot...
Konun kumpul duit thn ni nak bl jam biru...
Bertahun aku ckp nak jam biru...
Xbeli2 jugak...
Tp tgk harga jam baby g mahalnyer...
Bertambah mahal lepas ada gst...
Yg patent baru xdeyg harga below rm500
Semua rm500 ke atas...
Ada yg aku dah aim..tp rasa mcm sayang duit lak nak melabur kat jam mahal...
Baik bl charm masdora...sebijik rm500 pun masih berbaloi sbb kalau xde duit kita pajak je..haha...

Ok...sbb otak aku asyik pikir nak kumpul emas jd...so...sekali jln2 msk kedai swatch aku sudah jatuh cinta sama satu ini jam...
Jenis boleh kembang kuncup tu..org panggil apa ek?
ha...flexible metal....
Dah lama aku aim jugak tali jam jenis ni...
Sekali terjumpa kaler gold ko...
Serius aku betul2 jatuh cinta dgn jam ni...
Pastu...harga dia....serius murah gileeerrrr!

Xde pikir 10kali dah...
Acu kat tgn...tgk serius mcm cantik..
Terus suruh budak kedai ni bungkus...
The best part...dah la murah...
Last piece ko...dpt less lg 5%...
Dah harga jatuh rm235 xsalah..

Syafiqah pening tgk mama dia dah giler emas...
asyik beli emas je kata kakak..haha

Jadi..perkenalkan new member bg jam2 aku n bakal jadi kawan baik utk satu2nyer jam swatch aku yg xde kawan....


Satu je kelemahan jam swatch ni...leh tgk masa je..
kalau mahal sikit leh tgk tarikh..yg lain non ado...
So...xyah bl mahal2...
tali jenis flexible metal





koleksi terkini jam swatch....
si hitam dah 9 tahun umor dia dan si gold....




celik emas: PowerGold di akhbar Sinar harian 28.09.2015 & di Rancangan Nona TV3 27.09.2015

harini jom celik emas...
boleh baca di akbar sinar harian








jom menyimpan.....





sementara di rancangan Nona Tv3 semalam....
sapa yang nak tgk cerita tentang kelebihan simpan emas boleh tgk di www.tonton.com.my ye..




call / wassup 
Ilah Fazilah
0126098480



irfan sakit di pagi raya

aku...
akalu anak sakit mmg la kalut..
dan biasanyer bila anak sakit ni boleh buat potong mood papa daorg kalau dah program nak buat apa2...
eceli irfan dah tunjuk tanda2 x sihat since mlm raya....
tetiba batuk2 terus mlm2..
ni pasal ptg tu dok main basikal n kejar2 depan rmh...
dgn keadaan berjerebu skrg...
mmg mudahla dia jath sakit....

hampir2 nak batal xbalk kampung....
then dah smapai kampung...
hampir papa irfan buat keputusan nak balik jugak ptg raya...
kalau blk jugak ptg raya tu adus...mmg rosak program...

So....bila ngam2 sampai kampung jam 8pagi tu...
Irfan tunjuk tanda2 lain macam...
Badan dah start deman n bacaan oksigen dia rendah bawah 90...
Aku skrg siap beli pulse oximeter utk baca tahap oksigen dlm badan...
Sbb anak2 aku ni xde nafas pun dia kata leh nafas...

Terus gi klinik berdekatan...
Memandangkan aku duduk antara parit jawa dan parit apantah...
So...kami decided ke parit jawa...
Ada klinik yg buka 24jam disana

Ngam2 masuk dlm klinik irfan terus muntah depan pintu...
Alahai...stresss budak atenden klinik tu kena cuci muntah...


Lepas register jumpa doktor n doktor suruh amik nebuliser...
The best part doktor singh yg hensem lg baik hati tu ckp...
Dia suruh amik at least lg 2 kali neb disebelah ptg n esok pg tnpa bayaran...
Betul2 bagis servis klinik ni


Disebabkan irfan muntah tetiba n baju dia aku dah bwk turun kereta..
Yg ada bj papa irfan yg besar lg buruk..
Sbb dia standby bj tu masa aktiviti korban nnt
Terpaksa la irfan sauk bj papa dia
Pg tu 2 kali neb la jugak br la irfan lega

Dan ptg jam 6 sekali lg kami dtg ke klinik utk amik neb 1 puff



Esoknyer jumaat hari balik xde amik dah sbb nampa3k irfan dah ok.....
Pengalaman pertama dpt servis tip top dr klinik mcm ni...

cerita raya korban kami tahun ini di semerah

Alhamdulillah....
Perancangan utk menyambut raya haji di kampung suami berjalan dgn lancar semua seperti yg dah dirancang dari awal tahun....
Aku adalah org yg paling excited sbb baru rasa betul2 raya sbb dpt balik kampung...hoho
Cuma still ada kekurangan part xdpt mkn rendang dan kuah lodeh yg enak je...haha
Xpe la....ada hikmah tu dr xde lansungkan...

Ok...sebenarnya raya haji or korban tahun ni family mertua buat korban seekor lembu...
Di mana hubby adik beradik plus ibu n bapak membeli sebahagian daging lembu utk korban mereka thn ni...
Dari last year bapak mertua dah rancang xsalah...
nak buat di Semerah, Batu Bahat Johor rmh pak andak n combine dgn anak2 arwah pak ngah dari singapore...so ada 2 ekor lembu lah...

This year blk kmpung kami decided amik homestay je...
memandangkan family dah makin besar..xla menumpang rmh pak andak lg...
Lg seleasa pun....kami menginap di Sg. Balang Muar
Ibu bapa mertua n family uda n hakim dah blk kampung since mlm khamis
Family aku n kamal gerak jam 5pg dr serdang n bkt jalil...
Alhamdulillah perjalanan 2jam 30 min sampai ngam2 jam 7.45am di semerah...
Memandangkan aku xleh solat...
Hanya  yg lelaki je gi solat raya di surau kampung...

suasana di homestay ni...rmah dia sgt cantik...

cuma yg kelakar ibu mertua ada bwk bahan masakan utk dimasak..
tp rupanyer homestay ni xde dapur...
rmh luas yg disampung dgn rmh asal dimana owner duduk di rmh belakang je...
jadi..pg raya kami mkn roti jelah....dan meggi...
nak jadi cerita...
blk solat raya bapa owner rmh dtg bg salam...
rupanyer...pakcik owner ni bekas staf bapak mertua dulu....
last2 merasa kami pagi raya tu mkn ketupat n rendang...
pakcik ni jamu kami sekeluarga...alhamdulillah...
inilah org ckp rezei pagi raya...lupa lak nak snap gmabar...
cuma aku pelik sikit...masak lodeh org johor ni apsal kaler putih..
sebb mak aku pun org johor....tp masak kaler kuning...haha

ni gambar kami sefamily dgn owner homestay kami di homestay sg. balang ni,...
cantik rmhnyer..semua bilik ada aircond



ok..berbalik kisah pagi raya.....
semua bergerak ke semerah utk aktiviti korban....
Jam 10 pg br acara berkorban dilakukn
Cuma xsangka lak irfan leh sakit sampai kena amik nebulizer kat klinik
Blk klinik smpai2 kat rmh pak andak ngam org kampung  dah tumbangkan lembu...
Sempat snap gmbr ms nak sembelih

lembu lepas sembelih...


aktiviti melapah kulih lembu


aku n anak2 pg raya....
dah snap gmabar lembu..gamabr sendiri harus snap jugakkan...hihi
imran ketiduran...

sambung lg.... aktiviti melapah daging...

hubby pun buat-buat sibuk..keh keh....



irfan kena paksa bergambar...haha

takut2 diaorg nak bergambar tepi kaki lembu ni ha....
saje je..kenangan raya tahun ni kan...
jgn cakap xpernah tgk org sembelih lembu n lapah daging lembu


Aktiviti berjalan lancar...
2 ekor lembu besar dpt hmpir 180kg daging..
Lepas settle terus msk sup tulang lembu...
Mkn ramai2 mmg syok...

Dan mlm tu ada buat kenduri tahlil n doa selamat..siap marhaban lg ko...
bacaan tahlil dan doa selamat

Alhamdulillah...settle semua...
insyaallah...tahun2 akan dtg..kumpul duit buat utk anak2 lak...
utk diri aku dulu mak dah pernah buat korban utk aku, along n adik laki aku ajil...
yg buat thn ni hubby buat utk diri sendiri..
sebahagian RM600....
kalau kita berkemampuan dan ada duit lebih...
boleh la buatkan utk anak2....kan....
so kami tido semalam di johor n tghari jumaat kami gerak balik ke kl..
sempat la singgah melaka utk jln2 di kota melaka...
till next n3...daaa

selamat hari raya Aidil Adha

kepada semua kawan2 dan kenalan...
Ila ucapkan selamat hari raya Aidil Adha ye...




thn ni kelaurga belah hubby buat korban sekor lembu..
tp buat di Bt. Pahat...
so..raya ni kami akan beraya di Batu Pahat...

semanagt nak blk raya tgh berkobar2
sbb dapat raya di kampung..
raya Aidilfitri lepas x kemana...
sbb syafqah br keluar wad kan...

kepada semua..mari kita doakan perjalanan masing2 selamat dan semoga kita semua dilindungi Allah dan dapat beraya bersama dengan orang2 yg tersayang..





jom mengenal apa itu Powergold

salam semua...
alhamdullah....akhirnya...
dapat siapkan sebuah blog untuk bisness powergold...
pada yang nak berjinak2 n nak tau tentang powergold...
jangan segan2 skodeng n dapatkan ilmu di blog emas ila ni ye...
sama2 mengumpul emas sekurang-kurangnyer 1 gram 1 bulan



jgn lupa ye..klik2 di sini.....

bila anak dah pandai complain

aduhai.....
sedih n sayu hati bila anak2 dah pandai complain
ye...aku akui aku ni agak sibuk..
sibuk dgn aktiviti persatuan..
sibuk dgn aktiviti yg aku sgt2 minati dan dah sebati dalam diri since seoklah hingga belajar...
ms bujang dan seterusnya ila dah kawin pun...
hubby masih memberi kebenaran dalam aku meneruskan aktiviti yg sgt2 aku minati...
aktiviti tu kalau korang tgk sesekali aku upload tu adalah berkhidmat untuk Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM)...






kerana BSMM la aku xmau keluar daru UPM dan setia berkhidmat walaupun berkerjaya sebagai kuli batak je kat UPM ni...
tp aku puas...
puas sgt....seronok dpt salurkan dan kongsi ilmu tentang pertolongan cemas..
seronok dpt didik n latih student untuk membuat kertas kerja bagi membentuk dan menjayakan aktiviti...
bangga bila kita dapat membentuk pelajar yang berdisiplin, berkeyakinan , berkepimpnan dan berilmu bila dia ada semua asas 7 Kemahiran Insaniah dalam diri.....



dulu...masa syafiqah dan irfan kecik...
selalu gak tinggal sbb aku sgt2 aktif..
dgn buat OT utk kerja hakiki ofis lagi...
tp mereka berdua xbyk cerita sgt...
xde complain....ok je....
tp dpt anak sebijak imran ni lain la pulak...

dia akan suarakan ketidakpuasan hati dia...
terutama bila aku bekerja dihari sabtu atau mengajar di malam hari...
cakap sebutir2 ...."mama ni asyik kejeeeeeee je..."
sbb biasanyer dia akan tanya...."mama gi mana tadi??"
kalau aku ckp mama keje....dia akan marah...
kalau hari biasa xpe...
tp kalau sabtu ahad....wahh.....mengamuk2 dia...
hari biasa pun sama.... kalau aku blk lambat...
nnt dia tanya..."nape mama balik lambat?"
"tadi mama xjemput wan pun...papa je jemput wan..."
sbb bila aku blk lambat..sampai rmh jam 11 mlm...diaorg dah tido..
so..jumpa esok pg jelah....
mmg dia menagis2 la marah....
"smlm mama pegi mana? nape mama balik lmbat? wan tido dgn papa je..."

alahai....sedih....
kalau nak tau.....aktiviti aku ni berterusan setiap semester...
samaada aku mengajar sbag ipensyarah sambilan atau aku menjadi fasilitator unutk kursus berkredit pusat kokurikulum UPM setiap hari sabtu....
di hari biasa bila ada perjumpaan kelab yg perlu aku pantau student yg nak buat program...
aku kena stayback n bg support pd mereka as penasihat persatuan....
kerjaya sambilan yg sgt2 aku suka buat....
dah sebati dalam diri....

kalau dulu...ms bujang...mmg kehulu kehilir aku dgn bsmm..
bercuti..bercamping....berkayak... bertugas utk aktiviti kebangsaan...
xpernah miss.... yg aku tau...setiap kali ada aktiviti aku akan maklumkna pd en pakwe aku a.k.a hubby la yg aku ada program dgn BSMM selama 4hari 3 mlm cth di mana2...
lepas 4hari kang jumpa la dia blk..

smapai la lepas aku kawin...
kalau ingat balik kisah ni mmg aku nak gelak pun ada....
teringat dulu....aku ada camping kem pendedahan dgn pelajar BSMM baru bln 7 xsalah...
program dah lama rancangkan...
then bln 6 kan aku kawin....
so...nak jd citer.... smapai lg 2-3 hari nak gi camping aku ckp kat hubby...
"awk..jumaat ni sy bwk budak2 gi camping tau kat sg. tua..
saya balik hari ahad petang kot"

pastu dia pandang je aku lain mcm...
aku tanya balik... "apsal pandang2?? sy nak gi camping je pun....mcm xbiasa.."
then dia tanya aku: "awk dgn sy sekarang siapa??"
dgn selamba aku jwb : "awk suami sayalah...kan kita br kawin"
kemudian dia ckp lg: "so???"
aku jwb balik: "so...what???" serius...aku masih xleh fikir apa ok.....

lepas 3-4 minit...bila dia terus diam..br aku dok fikir....
lorrrr....aku lupa mintak permission ok....haha
masam mencuka dia....dah tu...selama kawan mana pernah main mintak izin....

tp alhamdulillah....
dah 10 thn kawin...dia xpermah halang minat aku
so..bila dia ada minat jugak..aku kena la support cuma minat dia byk..
bertukar2 n x consistant....
cth.... kejap suka bc novel..pastu main badminton..eh memacam...
tp yg betul2 melekat 1 je...memancing....yg lain kelaut...

so....apa solution utk msalah aku ni...
buat ms ni susahla.....
mmg aku terikat dgn pusat koko...
every saturday ada kelas...
persatuan pun sama...
cuma..kalau de pape....dah xsatyback ofis mlm2 lg dah....
mcm org xcukup belaian je imran ni...aduh hai...
sabar jelah.....

aku selalu ingatkan diri....
time kecik2 la nak spend byk ms dgn mereka..
nnt bila makin membesar anak...
kita makin renggang pulak...xmau...
lglah kalau anak masuk sekolah asrama....
nnt kita pulak rindu pd dia...


cincin ala pandora pulak....

skrg tgh femes cincin ala pandora lak...
ingat gelang je ke pakai beads..
ni cincin pun boleh tukar2 beads..
katanyer hanya dijual di wah chan..
lom jumpa lg buat masa ni...
sbb wah chan kat ioi tu xbyk choice....



cantikkan??

gmabar pinjam kat FB...daaa

next projek....
kumpul duit balik...haha

My masdora: new charms

Owh...otak mmg xleh focus..
Bukak fb je kuar status group pandora emas 916...
asyik la disajikan dengan gambar charm2 yg cantik2 belaka...

aduhai...xtahan u...
emas ni..bila kita dah terkena badi..
xleh nak hindar...
tp xpe..bl pun pelaburan kan....
last week jln2 ke alamanda...
tgk habib tgh buat promosi sempena hari malaysia
turun harga serendah RM175 segram
tp ms tu aku xpakai gelang masdora aku....
nak bl la kunun beads rmh dan stroller..
tp xberani amik takut xmuar bangle...

tp smlm....kuar berjalan lg...
ke ioimall pulak...
termasuk ke kedai tomei ni...
tergodek2....
terjatuh hati..
terbeli gak 2 bijik ni...
tp aku trade in charm crown aku sbb aritu terpatah
terganas sgt pakai...
dah pun pateri balik..tp hati xde mood kat dia...
so... dah dpt pengganti semula...


sebijik kereta labu cinderella dan sebijik cluth tgn...
nak amik handbag mcm kat habib mahal...
sebijik cecah 4g..hihi
yg ketupat tu loket sebenarnyer..
mood nak raya hajikan...
haha

dok acu2 dulu b4 beli..
stroller tu pun lawa gak...
tp kemudian la...hhi


lepas susun balik..
inilah rupa sekarang...
utk new beginner yg br sebulan berkecimpung dgn masdora..


eh ada gelang baru kat situ...haha
sambar sekali...
saje je.... chomel je gelang tu..3g je...


eh.....
tetiba kuar gmbar si anak bujang ni
nak bergmaabr sgt dgn ninjago lego....

daaa


Lama xmkn kat johnny rockets

dah masukkan gmbar tp terbiar...hihi

lama betul xmkn johhby rockets...
bwk hubby mkn kat sini....
dia sorang xpernah jejak johnny rockets....apa da....
budak2 ni lg advance dr papa diaorg....

akak n abg suka je mkn sini..
suka sbb tgk org joget...haha

ni kawan baik 2 org..
nak dok dgn papa je...
imran tgh giler otomen.....

hmmmm burger besar....kongsi 2 dgn kakak

chicken tenders utk adik n abg

juga cheezy fries ni....buah hati abg n adik

burger utk papa


ms utk mkn....
mama bl burder double...
kakak amik sekeping atas....mama mkn sekeping bwh...kenyang dowh...

then..tiba ms persembahan..
suka la budak2 tgk...


len kali dtg lg.....
daaa

kenapa perlu simpan emas...

ok..nak sambung pasal simpanan emas...
ye...aku buat researh..
eceli thn lepas aku ada join geng pelaburan emas ni la jugak....
percaya kat kawan...
dah bg duit dan tunggu keuntungan bulanan...
lepastu baru tau..cara aku salah...
menanti bonus or pulangan dgn niaai yg dah ditetapkan itu salah...
tp duit dah bg.... berharap jelah dpt balk pulangan...
rupanyer tersontot di tgh jalan..
dah nama pun pelaburan....
larila mamat tu....geng aku yg join ni xterkata apa2....

aku ....takut dah....xmau join lagi...
sib baik sikit...tp duit tu boleh buat bl emas 10g gak la...
or bl seutas rantai tgn emas baru...huhu..sedih...

jadi.... lepas aku byk membaca tentang cara nak mengurus kewangan yg baik...
sifu2 ni dah ada duit juta2 dah dlm bank...
tp bila matawang malaysia jatuh....
kita jadi risau kalau duit kita simpan juta2 dalam bank tu xlaku dah...
mcm zimbabwe tu...
nilai juta2 sampai bertrilion zillion boleh bl 3 biji telor je..



jadi.....mereka mendapati ada satu pelaburan yg patuh syariah dan menguntungkan
mcm back to zaman rasullullah...
even dlm Al-Quran pun ada sebut pasal emas dan perak...
kat syurga pun ada emas dan perak ni.....
rupanyer emas ni kalis inflasi....
ko buat la apa2....
selagi kita simpan emas dan ada emas....
kita boleh survive hidup kat mana2.....



jadi....mereka cadangkan supaya kita simpan sedikit simpanan kita dari wang kertas kepada simpanan emas fizikal...
apa itu emas fizikal??
means...kita bayar harga untuk dapatkan emas tu n kita dpt simpan di tangan...
contoh: saya nak beli 5 gram emas berharga Rm800 contohnyer..
kita bayar dan kita pegang emas 5 gram tu
itulah baru dikatakan patuh syariah...
bkn mcm kes pelaburan emas yg aku join dulu...
eiii..xmau cerita....serik n rasa nak jerit kuat2...haha

so..... gi la beli emas...
eh..bkn mcm tu...rupanyer cara simpan emas ni ada pulak trick nyer...

pertama: gi kedai contoh habib ke...tomei ke...poh kong ke...
beli rantai emas byk2 n simpan...
boleh..xde masalah....
tp... buat apa bayar mahal2 sbb tu barang kemas perhiasan...
diaorg dah siap bentuk2kan dan jual siap harga upah...
then emas tu kita dpt 916 @ 22 karat
pastu susutnilai tinggi...kalau jual balik boleh pergi sampai 25 - 30% susut nilai

or cara kedua: kita beli emas 999.9 @ 24karat kat kedai emas dan simpan
emas ni pulak mmg emas tulen x campur apa2 n susut nilai dia rendah...

jadi...cara terbaik adalah kita simpan emas 24k ni
nnt aku terangkan tentang ciri2 emas ni....
then aku kaji lagi...aku baca lagi...
mereka cadangkan beli lah emas dr. syrikat yg dipercayai yang bila kita nak jual or gadai bila perlu nak pakai duit...emas tu senang nak terima...
tp semua emas diterima dimana2 even emas zaman jepun or yg terkambus didasar laut sekali pun...
jadi..kalau bl kat kedai emas ni...harga dikawal oleh persatuan emas dan lebih tinggi
berbanding bl emas dari kilang sbb diaorg kontrol sendiri harga dan dikelurkan dgn jumlah yg banyak....
jadi...aku dapati syarikat Powergold ni mempunyai byk kelebihan jika aku bl emas dari mereka berbanding kedai...
nnt aku share lak kenapa pilih Powergold ye...



ok....aku akan buat blog asing untuk cerita tentang emas ni ye...
senang kalau nak rujuk...
xle bercampur aduk dgn blog personal...
sape nak tau lanjut tentang produk powergold, kelebihan dan cara nak bl emas...
leh la wassup/sms/pm aku di no: 0126098480 
or FB: Ilahfazilah ye....

sambung lagi di n3 lain


aku, berkat dan emas

assalammualaikum...

mencari masa nak menaip n3 pasal emas ni..
kalau sesapa yg rajin skodeng fb aku...
dah nampak byk dah posting aku tentang emas...
nape ni ila...
tetiba sibuk nak ajak org join bl emas...

owh....
lain benar rupanyer bila kita dah terbukak hati dah byk menyimpan dari byk membeli belah ni
tambah2 lagi bila dunia ini makin tua..
zaman politik yg huru rara...
zaman kejatuhan wang malaysia yg menyesakkan...
buat aku fikir byk kali...

satu lagi...
aku dlm proses nak berubah...
mcm aku ckp azam n niat aku di umur 35thn ni...
aku nak lebih byk buat amalan yg baik2,,,
aku selalu berfikir..
berkat kah rezeki yg aku perolehi tiap bulan....
aku tgk keadaan family aku...
dari family sendiri - anak2 dan suami
ibu bapa dan mertua serta saudara mara...
kalau kita byk membaca n cuba memahami..
kita akan nampak semuanyer hasil dari keberkatan rezeki yg kita terima..

sbb..rezeki yg berkat itulah yg menghasilkan anak2 yg cemerlang..
keluarga yang aman dan bahagia...
kekayaan dan simpanan yg luas lagi berkat....
eh macam2 la...

dari situ..aku belajar utk menyimpan dan dalam masa yg sama...
aku belajar cara terbaik utk mengurus kewangan - melupuskan hutang "jahat" yg aku sendiri xpasti
aku buat hutang2 tu sbb nafsu or sbb keinginan....
aku mulai join FB dan blog berkaitan pengurusan kewangan dan keberkatan rezeki...
contoh nak settle hutang piutang dgn cara yg baik leh msk FB: Zaidi Ismail
byk info berguna...
boleh juga baca di www.mohdzulkifli.com atau Dr. Azizan Osman sendiri...
selain tu aku rajin dengar ceramah agama dari Ustaz Kazim Elias, Prof. Dr. Muhaya, Dr. Zaharudin dan lain2..
Tun Mahadhir pun dah lama cakap pasal simpanan emas ni ...




mereka ajar cara yg betul utk mengurus kewangan 
xle byk hutang aku tu.... ada loan Bank Rakyat sikit....
pastu kad kredit sikit....lain xde..alhamdulillah...dlm tempoh xsmapai sethn tinggal 2 ni je
dari byk yg merepek2 smapai nak kurus pun aku sanggup habis berbelanja....
aku lebih kepada cara nak elak dr berbelanja lebih...
camne nak urus wang ni bkn hanya nak byr hutang tau...
tp lebih kepada allocate duit yg kita dapat dgn cara yg betul....

so...bila keadaan ekonomi mcm xcantik ni...
aku tgk byk pakar2 motivasi jutawan2 kita ni beralih pada simpanan emas....
iya... SIMPANAN EMAS yang patuh syariah!

jadi aku cuba memahami apa maksud simpanan emas ni...
aku mula membaca dan mula membuat sedikit research sebelum aku benar2 paham tentang simpanan emas..




yang aku paham....bl barang kemas dan pakai...
tp bila beli byk2 kang xpakai kena byr zakat lak..
huh! cetek betul ilmu...
xpun bl brg kemas byk2 n pakai...takut kena rompak...
so..simpanan emas mcmmana tu???




sbb aku jenis xdela byk sgt brg kemas..
aku lebih kepada suka tukar2 brg dari simpan...
pakai brg smapai hancus..means - putus pun ada...
or dah jemu aku tukar....
pastu duit cash simpan byk2 dlm bank...
nak simpan lak..... tempat dah siap byr zakat...
haha


kata nak rezeki berkat....
zakat jgn tinggal....sedekah jgn lupa...
ibu bapa kena bg... mcm2 tau....
tp betul...itu adalah cara utk tarik rezeki masuk..
termasuk rajin buat solat sunat - dhuha, tahajjud dan menjaga waktu solat...
insyaallah..sikit2 aku cuba berusaha utk berjaya...

alhamdulillah...since hujung tahun 2014 aritu aku cuba buat berberapa tips di atas ni
jaga solat, sedekah, zakat, beli bila perlu dan lain2....
aku dpt rasa keberkatan rezeki menyebabkn aku perlahan2 dpt menyimpan byk lebihan dari duit pendapatan aku dpt...
alhamdulillah...
smapaikan aku gi tunaikan umrah awal tahun dulu pun xterasa aku keluarkan wang smapai hampir RM9k bagi tujuan byrn tambang dan lain2 kos termasuk perbelanjaan uutk ke tanah suci...
betul kawan2...bila kita cuba bersihkan hati dan jiwa juga rezeki...
Allah akan lapangkan rezeki kita dan mudahkan urusan...

so cerita pasal emas....
nnt sambung next n3..
sudahkan anda bersedia untuk menambahkan simpanan anda??
aku share dalam next n3 ye...daaa
Related Posts with Thumbnails