Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

tq seller...new pandora butterfly jewellery box

lama dah ushar nak dptkan box besar utk simpan koleksi beads n gelang pandora
walaupun blet ada seutas xpe...
dah ada box nnt br semangat nak tambah blet kan..??hihi



ok...eceli aku terjumpa kwn coursemate hubby...
kwn hubby kwn aku gak kan???
terjumpa kat kedai pandora la
masa nak gi cuci gelang aku...
dia pun cuci gelang dia jugak..
tp tgk blet dia smapai 4 utas ko...mmg hebat pompuan tu soping pandora
kebetulan dia pegang box ni..
ya Allah..aku betul2 jatuh cita....
aku tanya SA kedai tu..
saje buat2 bodo..kot ada jual kan...
mana ada jual box tu kecuali time promotion kena beli Rm899 ke ribu2 kot br dpt box..
sekali si kwn ni ckp dia ada 3 bijik box ni...
wah...terus lompat bintang excited ko...
dan2 tu aku cucuk dia suruh jual sebijik..
sbb dia ada box lg besar bl dr aussie lg ko....

so..selasa lepas singgah rmh dia amik box..
yeay!!!!
gembira xterkata....


terus letak gelang dlm ni...

apa menrik tentang box ni..
dia ada 2 tray..

satu tray ni leh susun beads dlm ni....
sgt comel!

ok..hati tgh berbunga riang...
misi kumpul duit nak bl blet baru...
daaaa...

next wishlist
Moment Silver bracelet with heart claps



terpaksa ganti hp baru....huhu

kejadian xdisangka bila tiba2 hp samsung note 2 aku jatuh terhempas atas lantai
paling malang bila yg jatuh tu screen mengadap ke bawah...
hamik ko...
retak sikit cermin
pastu terus xde kuar apa2 kat screen...
hp masih berfungsi....tp xleh view apa...
stress ok....!!!

tu lah....cuba positifkan diri..
ada la tu rezeki kot xberkat di mana2 ke..
Allah nak uji...
terpaksalah cari duit utk ganti hp yg baru....
dok pikiaq2...
aku xmau la guna cash...
time2 terdesak ni....n xmau guna credit card....say no to credit card!!!!
ha..... terima kasih pd emas2 ku yg membantu utk mendapatkan cash segera...
mmg betul la emas ini penyelamat keaadaan..
dah belajar ilmu emas kena praktik...
sayang nak kuarkan cash seketul sbb dah hujung2 thn nak simpan utk dapatkan bonus n dividen ASB...
jadi bila simpan kejap emas kat arrahnu xrugi apa pun..
sbb...duit dpt skrg..emas dpt blk nnt bila kita tebus semula...kiki...
xpahammm??? PM or wassup aku ye....


orait...
berbalik pd tajuk...
lepas pikir2..
aku perlu hp br sbb nak bisness...
tp xmau bl hp canggih sgt sbb aku bkn jenis org suka gadget canggih2 ni
janji leh wassup, bc emel, bukak telegram, sms n call...
paling penting leh snap gmabar byk2
haha

so...
ke kedai samsung di IOI city mall...
belek2 hp sana sini...
cari paling murah tp sikit canggih
so...pilih samsung J7 ni je..

welcome my new helper...

sory n happy retired to my old Note 2...
byk jasa....byk gmabar n nota dlm tu...
simpan jelah nampaknyer...


daaa


Syafqah patah tangan

Aduhai....anakku sorang ni..
Macam2!
kisahnyer....khamis lepas blk sekolah...
dia ckp yg dia jatuh depan bus stop sekolah sbb nak gi panggil kawan dia..
dia sudah tersadung batu 

memandangkan xde lebam or kebiruan...
rupa pun sama je cuma dia ckp sakit kat pergelangan tgn tu...
so...aku suurh dia tuam n sapu ubat je
jadi...aku bg dia ais yg dibalut dgn kain towel..
n dia tuam sepanjang mlm...

keadaan berterusan samapi hari sabtu tu
masih sama cuma dah bengkak sikit...
area yg dia sakit tu dia suruh pasang anduh..
aku anduhkan...
last2 bwk ke klinik

tp sbb aku gi hari cuti..xde xray....
jadi..tunggu hari isnin br xray...
dr. cek pun xleh nak sahkan apa2 sbb xray je boleh tau dia patah or apa..
jadi harini bwk syfqah utk xray
nasib baik kerajaan umum cuti jerebu
sbb kalau ikutkan syfqah stat exam minggu ni
harini isnin patutnya exam BM dan sains



ni ms xray...
result dr x-ray ada patah disitu
tp nasib baik xteruk...
so..doktor refer hospital

ni kalau gi hosp. serdang samapi ke ptg menunggu ni
jadi aku n suami decided bwk syfqah ke columbia asia
lg pun ada insurans cover


kat colombia asia menunggu la jugak
tp xla lama cam hospital serdang
 dlm 2 jam gak la

so...doktor pakar check n terus balut time tu..
pakai cast sekali
kalau patah teruk mmg kena operate...
boleh turun saham nnt nak kawin ada parut...
eiwwww! sib baik
kata doktor syfqah pun 

dah berbalut lengan
sib baik tgn kiri
3 minggu jugak la b4 doktor suruh dtg balik utk buat xray

dah tukar pakai sling yg lagi cantik berbanding kain anduh putih tu
moga kakak cepat sembuh..
sian dia

Zakat dan simpanan emas

Ramai prospek yg menghubungi saya yg bertanyakan tentang zakat emas sekiranya mereka membeli dan menyimpan emas...😦😞🙇

Mula2 saya dulu pun mcm anda semua... bila belum bljr ilmu emas..benda2 seperti ni kita anggap sesuatu yg remeh temeh..
Tapi...lepas join n kita mula membaca dan belajar...sebenarnye ia bkn sesuatu yg membebankan apatah lg kita sepatutnya bangga jika suatu hari nanti kita pula termasuk dlm golongan yg mampu membayar zakat emas dan duit zakat kita disalurkan kepada asnaf2 yg memerlukan...😆😇

Ingat....zakat itu membersihkan harta dan menyucikan jiwa...

Lagi pula....bkn bermakna bila kita stat je bl emas terus kena byr zakat...ada cara pengiraannya...kecuali anda memberi terus 100g atau 1kg emas...ha...yg tu mmg xleh lari...tp kalau kita mampu bl beratus ribu duit utk emas..xkan setakat 2.5% dari nilai emas kita xmampu byrkan ? 😉😉😉😄

Saya bagi contoh...jika kita mula menyimpan 1g 1 bln...utk 12 bln baru ada 12g je pun...masih belum layak untuk membyar zakat emas... jadi...masa bila perlu byr zakat?..

Ok..jom tgk cara pengiraan dan dalil2 berkaitan byrn zakat supaya kita lebih jelas dan benar faham tentang zakat emas...



Selanjutnya...baca di sini....

Si rumah comel dan si hadiah merah

Oh....xmenahan..
Nak jugak tambah charm br utk my pandora...
Dah lama ushar...
Dah berulang kali tgk kat kedai n internet...
Hati nak sgt bl n tambah charm br...
Akhirnyer dpt jugak...
Gab antara bl charm kamera dgn charm br ni xle jauh mana...haha

tp sejak masuk dlm fb group pandora new n ple love ni...
kegilaan nampknyer makin memuncak...
adeh...cam ne ni




2 ketul charm baru yg dah lama aku idamkan...
My home sweet home n red present


I like it! I luv it!

susunan terkini....

my debob-debob tgn....
kalau penuh ni kena bl lg seutas nmpknyer....
lepasni nak buat koleksi rerama la pulak...hihi




Syafiqah tindik telinga

Lama dah ckp kat syfqah...
Nnt nak tindikkan telinga dia...
Tp dia takut sgt...
Asyiklah bertangguh...
Sekali hari ahad lepas...
Ckp kat syfqah....mama nak kakak tindik jugak telinga...
Bonda syfqah bg bday present sepasang tindik....lama dah..
tp xpernah pakai....

jadinyer....kat alamanda ada kedai silver depan tomei n digi ni ada perkhidmtan unutk menindik telinga...
tp diaorg buat utk kanak2 umor 5 thn ke atas je....
xmahal pun...Rm15 je unutk sekali tindik termasuk subang tindik tu sendiri.....
yg batu mahal sikit Rm20....
aku amik yg biasa je....
tindik yg diberi adalah jenis stailess steel....
kat tomel pun boleh buat jugak....
tp aritu tukang tindik xde...
ni ms memula kena tanda dulu tempat nak tindik.
dia pakai marker ni....
syfiqah cuak betul....


masa nak tembak....punyerlah takut minah ni 
lepas kena tembak pertama...
menangis terus koooo

dah abis tembak dedua telinga...
terus kehujanan...
ala sian...
sakit kejap je pun...
skrg ni dah ok dah....

lepas ni boleh la blkan kakak subang ke...
anting2 ke....
walaupun pakai tudung kan....
kena la jugak begaya kan??
daa


ke Bday party Dinasour....

Seronoknyer dpt pergi bday party..
Lama x gi bday party..hihi...
ok...
nak cerita....ni bday party zayn hidayat mohd zaki....
satu2nyer permatah ati zaki n huda...
zaki n huda jiran sebelah rmh aku...
yg rmh dia sama kaler dgn rmh aku warna merah dan putih...
juga..sama design grill dia dgn grill rmh aku..haha
cuma grill dia warna putih....
byk persamaan tu...
cuma zaki muda setahun dr aku.....

the best part tentang bday party zayn ni...
ia diadakan di The Atmosphere Seri Kembangan...
tempat yg sagt luas.....dan cantik....
dan kedua..temanyer adalah Dinasour...
ha..si Zayn ni mmg obses betul dgn dinasour...


bday ni gabungan bday zayn yg dah pun mencecah usia 2 tahun n sepupunya darwisya 4thn...
mmg grand la bday party ni


sekitar suasanan n susunatur bday ni..
zaki juga turut menjemput anak2 yatim memeriahkan majlis



suka dgn hiasan meja utama dia..
kek dragon...
chocolate oreo ball ala2 telur dinasour br menetas..
lollipops, choc bar, cookies...

siap candy...cupcakes, maccarons...
mmg puas mkn la..
apam dinasour pun ada...

budak2 bertiga ni mmg seronok giler la...
kenalak....dpt goodies bag dinasour berekor dan dinasour lego...

penuh dgn belon...


dan part paling best...
ada slide angin ni ha....'
ada 2 bijik...aku snap 1 je



kakak sporting je suruh snap gmabr...
siap ada body painting lg...
kat pipi kakak syafqah diorg lukis flower...
irfan n imran xmau dilukis...

mana rupa bday boy...??

ini dia....si cilik comel ni...
geram je...putih melepak!


dan xlupa...hidangan menu tghari yg superb marbeles.!
kalah kenduri kawin...
semua mknn kampung...ada sambal udang petai, labu msk lemak, gulai lemak daging salai....
ayam goreng berlada.....huh..berapi mulut...
utk budak2 ada nugget n meehon goreng singapore..
serve dgn cendol...
mmg menternak lemak la aritu...

pada zaki, huda n bday bo zayn...
tq jemput kami...
lain kali buat lagi ye...
gamabr beramai2 dr kami sekeluarga dgn tuan rmh....
daaaa






Aktiviti wajib setiap sabtu

Ni aktiviti wajib aku setiap sabtu untuk semester kedua bulan september 2015 hingga bulan januari 2016 nnt...

Aktiviti kesukaan aku
Tahun ni student semua perempuan...
Kelas xlama pun...8.30am hingga 11.30 pg je...

Kelas setiap sabtu hanya sampai november 2015..
Awal bulan 12 nnt ada program mega
Lepas tu dah xde kelas dah....
the jumpa last kelas utk post mortem...hai..kejap je....

kawad kaki wajib

presentation kumpulan untuk Kemahiran insaniah

br 3 minggu kelas.... 11 weeks  to go

6 Soalan Popular Emas

SEDIKIT PENGETAHUAN UNTUK DIKONGSI BERSAMA....
Jom kite tanye diri kita.....
💝bagaimana bermula....💝
6 soalan popular emas.....

💥APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN SIMPANAN EMAS??
📝 simpanan emas bermaksud anda menukarkan wang fiat anda atau peruntukkan hasil pendapatan dengan membeli emas untuk tujuan simpanan. Emas yang sesuai dijadikan simpanan spt dinar..syiling...bar dan jongkong....
📝 simpanan emas untuk jangka masa yang panjang..namun boleh disesuaikan ikut keperluan anda....




My Pandora new charm...

Lama betul xtambah koleksi my pandora..
Bkn masdora..tp pandora..
Last bl bila ek? Hmmm lama dah...
Tgk pun dah berkusam gelang ni...
Basuh sendiri still nampak kusam...
So....ahad lepas jln2 ke alamanda dgn budak2...
Tujuan utama..nak cuci gelang pandora ni...
Alang2 tu... bl la seketul charm...
Ala yg murah2 je...
Janji ada la pertambahan tu...
So..aku usyar eceli 4 charms..

1. Stroller
2. Home sweet home
3. Camera
4. Gift

Lepas belek2...
Aku amik sebijik je...
Amik charm camera dulu...
RM139



camera mencerminkan aku yg suka snap gmabar...
ada camera yg terbaru dgn seketul permata atas tu..tp mahal sgt...

RM229

xpela....
janji ada charm kamera dah berbunga2 dah ni..haha


koleksi terkini...
dpt la kain polish tu....

Petua Menarik rezeki: Sedekah subuh....jom kita amalkan...

terbaca dalam FB pasal sedekah subuh ni....
mari kita amalkan secara istiqomah....

KEAJAIBAN SEDEKAH SUBUH
CARA MELAKSANAKAN SEDEKAH SUBUH.
1. Sediakan sebuah bekas transparent (pandang tembus) seperti bekas kuih raya dan label SEDEKAH SUBUH + NAMA ANDA.
2. Letakkan tabung itu depan tempat anda solat subuh setiap hari (supaya tak lupa)
3. Setiap hari selepas solat subuh anda masukkanlah sedekah anda dalam bentuk wang tunai - tak kira berapa RM/sen ikut ikhlas - sewaktu hendak memasukkan sedekah itu, anda niatlah apa hajat hati anda dengan terperinci (untuk dunia dan akhirat)
4. Doa lagi selepas memasukkan wang itu dengan bahasa yang mudah dan anda sendiri faham (doa awal pagi akan diaminkan oleh para malaikat )
5. Waktu mustajab ialah waktu matahari mula terbit (selepas solat subuh) dan sebelum waktu syuruk. Kalau dah terlepas waktu tersebut, masukkanlah juga tetapi kalau nak waktu yang paling mustajab, maka segerakanlah. Jangan terlepas waktu syuruk tu.
6. Simpan selama 40 hari atau 30 hari untuk memberikan kesan disiplin dan istiqomah dalam rutin hidup anda.
7. Secara sedar buat muhasabah diri/memikirkan apakah nikmat yang anda terima hari ini? ( seperti ganjaran wang ringgit/ketenangan hati/kemudahan untuk bertugas, berniaga/kesihatan diri dan keluarga) kerana maksud rezeki dan nikmat Allah itu amat luas.
8. Apabila sampai ke hari 40 anda keluarkan duit tersebut dan agihkan kepada anak yatim dengan memberi makanan sarapan pagi (itu antara amalan yang terbaik) atau apa saja amalan lain. Teruskan ke hari 31 atau ke 41, jangan berhenti
9. Sekiranya anda keluar out station atau anda balik kampung atau anda berada di luar dari rumah anda, selepas subuh keluarkan juga SEDEKAH SUBUH itu dan masukkan ke dalam sampul surat atau bekas lain dalam beg tangan anda, dan bila balik rumah pindahkan ke dalam tabung SEDEKAH SUBUH
APA NAK BUAT DENGAN DUIT ITU?
Antara cadangan :
1. Beri makan sarapan pagi kepada anak yatim dan miskin:
Ada hamba Allah yang bertugas melaksanakan kerja amal ini, setiap pagi dia bangun jam 2.00 atau paling lewat jam 3.00 pagi untuk memasak bagi anak-anak yatim tu.
Duit yang dikumpulkan diamanahkan kepadanya untuk dia memasak dan mengagihkannya.
Setiap hari seramai 30-40 orang anak yatim dan miskin mendapat sarapan pagi hasil dari wang SEDEKAH SUBUH hamba-hamba Allah.
Ada yang sudah mula mengamalkannya selama10 tahun yang lepas
2. Cadangan kedua:
Agihkan kepada mana-mana pihak yang memerlukan, masjid, sekolah, fakir miskin secara individu
TUGAS ANDA SEKARANG?
1. Laksanakan SEDEKAH SUBUH
2. Viralkan projek ini - saham viral ini akan menjadi bonus anda di akhirat nanti
DAN JANGAN LUPA - siarkan kisah suka duka anda kepada sahabat2 anda atau kongsikan di kumpulan whatsapp anda
Cuba amalkan PROJEK SEDEKAH SUBUH ini bermula dari kampung hingga ke peringkat daerah dan kalau boleh terapkan bersama jemaah yang anda dirikan...
Ini akan menjadi dakwah kepada kita semua.
Selamat beramal dan semoga kumpulan SEDEKAH SUBUH akan berkembang dengan berkat kerjasama serta sumbangan ikhlas anda semua..

Jln2 ke musium negara

Lama betul x jejak musium negara... bertahun la...
ada kat 15 ke 20 tahun kot....ms kecik2 dulu je pergi....

Muzium negara ni....setiap kali nak blk sentul wajib lalu tepi muzium negara ni..
tp xpernah nak singgah...
selalu tgk je dari jauh...

Jadinyer...mood cuti sekolah lepas...
Eceli on d way nak blk rmh mak kat sentul...
Kata pun raya kan...
Aritu dah blk kmpg..xdpt jumpa mak n abah...
So.... sabtu tu drive la dgn anak2 balik kampung di sentul pula...
Dah alang2... tetiba timbul idea nak melawat muzium...
memula masa smapai kat depan istana negara..
dari jauh dah nampak muzium ni.....then saje je tanya budak2 ni
nak x gi muzium? korang xpernah samapai sini....
wah..melompat2 diaorg dlm kete...suka ko....
siap tanya apa ada dlm ni??? 
ha....inilah masanyer nak story mory pasal sejarah negara kan...
lg pun ada pameran binantang berbisa katanyer...ok lah...leh tgk2

bila budak2 dah setuju...
terus belok masuk ke muzium....
ok....terus masuk parking...
kat muzium..parking kena byr RM3 utk 3 jam pertama...
lepas tu RM1 setiap jam...
dah parking... terus ke kaunter tiket utk bl tiket

alolo....murahnyer...
utk dewasa dgn my Kad byr hanya RM2 je
kanak2 below 12thn FOC...
kalau warga emas RM1...
so...byr utk aku sorang jelah

tiket mama

depan pintu masuk ni ada mcm2 artifak sejarah negara...
byknyer kenderaan la...
tp xla beriya snap gmaabr....

ni...bergamabr dgn kereta pertama negara...

then terus msuk dlm muzium...
biasala.....tgk sejarah zaman kehidupan manusia dari zaman batu ke zaman paleolitik, neolitik bagai...
pastu bila manusia dah bertamadun...wujudnyer tanah melayu dimana negara di jajah....
dari zman jepun ke zaman british...
tgk la pahlawan2 melayu.... sesuai sgt aritu kakak belajar tokoh sejarah...
smapai la ke zmaan merdeka tanah melayu dan malaysia kini

bergmaabr dgn kereta angkut...
dlm ni aku xbyk snap gmabar...
sbb keadaan gelap n berlampu kuning..bila pakai flash terus mata bercahaya...
mcm hantu pun ada... takut mak!!!haha

depan kota A Famosa konun
ni zaman british kot...gelap tmpatnyer

then...dah abis jelajah dlm muzium....
barulah kami ke galeri tambahan di mana ada pameran binatang berbisa...
suka budak2...
semua bianatang ada dari ular, lelabah, lebah, tebuan, semut, lipan, kala jengking dll

dgn labah2

snap gmabar dgn lebah

ni lipan..



ni snap gmbar kat ular...gegar lak gmbar

smabil tu aku pun byk belajar pasal haiwan2 berbisa ni....
mcm semut kayap ni....
baru aku tau rupa dia mcm ni

ada jugak tayangn video bagai

the best part tentang ular dan jenis2 bisa ular...
jenis ular dan kesan2 patukan ular
juga cara nak rawat mangsa yg dipatuk ular...
boleh kongsi dlm kelas 1st aid nnt....



so..siri penjelajahan kitaorg ke muzium ni amik masa hampir 3 jam jugak la,,,,
suka je budak2
last sekali sblm balik...
souvenier wajib aku....fridge magnet...
wajib ada gambar muzium kan...
daaaa


Related Posts with Thumbnails