Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Tq my helper

Sedih....
Walaupun sebenarnyer dah lama tunggu..
Bila la nak rosak bendalah ni....
Jenama bodo2 je pun...
Tp kalau dah brg lama....
Mmg tahan betul....
Penggunaan sangat kerap.... sehari kalau x guna mmg xsah....
Dr nak defrost, reheat, nak panaskan nasi n roti or pizza pun xde masalah...
Set ke braise...
I love my microvawe....


Beli ms student lg.... memula bl utk mak...
Thn 2000 ms tu bl kat sogo...
I remember all the small thing2 i bought from my partime salary ms belajar dulu...

Tp zaman dulu mak xpandai guna sgt microvawe ni....
Then bila aku stat dok rmh sewa ms dah sem 7 belajar..
Aku amik n guna sendiri....
Berterusan samapai dah kawin...

Msk rmh baru 5thn lepas...
Aku masih pakai microwave ni...
Sayang sgt2....
Sorok dlm build in cabinet ni...
Sekarang dah hampir 15thn umor dia...
Rosak la tiba2 ms nak defrost nugget pg smlm
Stress mak tau....

Xpela... worth la utk tukar baru...
Xyah nak repair bagai dah...
Tp nak cari design sebijik mcm ni
.
I mean jenis butang pulas mcm ni dr jenis tekan2....
Sbb jenis tomnol pulas ni mmg thn lama....

Ok... last kata...
Terima kasih my helper...
I love u....


kereta bateri kong

ok...kali pertama terjadi pada kete livina,.,..
dulu pernah terjadi bln 6 thn lepas sbb bateri kete mmg dah habis n perlu tukar baru
beza tau beteri kong sbb perlu tukar sbb bila bateri betul2 lemah biasanyer kereta akan menjerit2 means alarm berbunyi non stop
tp kalau lupa tutup pintu n lampu bateri kong biasanyer kete xleh stat jelah
lepas jump ok la semula...xperlu nak beli bateri baru

so....
kes kali ni sbb aku terlupa cabut kunci kete dr stering tu..
n budak2 tutup pintu kete xrapat...
serius aku mmg xsedar...

kejadian berlaku balik keja hari isnin lepas
aku ni xleh stress sikit..keje xsiap..aku stress ok
kebetulan hubby xde.... gi os...lg aku stress..
nak jd citer blk keje tu smapai rmh aku matikan engine kete n terus keluar dr kete
aku lupa nak cabut kunci dr tempat pegang kunci tu
n dia berada dlm keadaan on..
utk kete nissan dia ada off, acc, on dan start 
so...bila kat bahagian on means...meter minyak naik, simbol2 semua on la...
then aku suruh budak keluarkan beg n tutup pintu

aku msk rmh terus salin bj n masak mkn mlm...
kira mlm tu mmg aku buat rutin harian biasa..
dah masak..mandi, solat n mkn ramai2...
dah kemas meja lepas mkn kemas brg sikit n terus naik atas tgk tv sebelum aku msk tido jam 9.30 mlm

bgn pg....dah siap2 nak gi keje...
sekali amik kunci kete tekan kunci xde bunyi
aku ingatkan remote kunci tu yg abis bateri
mencarilah spare key kete
xjumpa...
dah gabra...
pergi kat kete.. ..
rupanyer kunci masih tersangkut kat stering n dah kejung pun kete tu...
bateri kong ko....

wa,,,,nak nangis...
call hubby,..mintak pendapat...
suruh mintak tlg jiran...
mostly dah gi keje...
sib baik jiran sebelah rmh lom pergi...
ingat nak jump je bateri kete..tp dia lak dah lamabt nak gi opis..
last2...dia offer kau pinjam kete dia utk gi opis..
aku xleh nak cuti dah sbb cuti dah abis...
tinggal 2 hari sebnarnyer...
xberani nak amik sukahati....
ya Allah bersyukur

sampai opis.,..mintak tlg opismate n driver opis...
balik semula ke rmh dgn kwn2 n diaorg tlg jump bateri...
2 minit settle...haha.....
tp nak tolak kete kuar garaj bagai..amik la masa jugakk..



alhamdulillah...
aku berjaya manage masalah tanpa hubby disisi...
moral of the story... be aware....
n be nice to people n people will help u back...haha

tq my nerber n my opismate....
harini dlm sejarah uk thn 2015....

Kisah penuh Majlis pernikahan adikku

kisah penuh majlis pernikahan dan meraikan pasangan Asnaf Baitulmal MAIWP
majlis  ni berlansung pada 19 Nov. 2015 bertempat di Masjid Wilayah KL
ada 30 pasangan yg terpilih utk pernikahan beramai2 ni
mmg nampak grand la....
mmg sebijik majlis perkahwinan..
bezanyer majlis ni ditanggung sepenuhnya oleh pihak Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP)
yg penting dlm perkahwinan ni adalah majlis pernikahan...
xsangka adik aku saja isi borang permohonan majlis ni n terpilih...
ada la kriteria yg diberi...
utk majlis ni dari pakaian ke upah nikah jurunikah n saksi semua MAIWP tanggung
dan setiap peserta diberi lagi duit bantuan Baitulmal berjumlah RM2000 setiap pasangan...
ha..untung tu

eceli...majlis adik aku ni plan nak buat thn depan dalam bln April 2016
dewan dah booking...
dlm persiapan ni dia cuba mohon dr baitulmal
skali dah terpilih n tarikh nikah dia awal pulak tu...
mcm best pulak ..lain dari yg lain....nikah ramai2 tu
on jelah..... nnt majlis kahwin kemudian ...xde masalah...



aku dtg dr serdang dgn budak ber3 ni..
mmg kami adik beradik sepakat...xyah nak bazir tempah bj bagai...
kami adik beradik pakai jubah je dgn tudung berbeza kaler...
kan simple tu....
hubby ada meeting jadi dia xdpt hadir di masjid..ptg kat rmh mak dia dtg

pasangan pengantin dah berkumpul di masjid since jam 7.30 pagi
majlis bermula dgn khutbah nikah beramai2
then pasangan dibahagikan dlm group ada 3 pasangan
setiap group ada sorang kadi n 2 org saksi...
mmg cepat la majlis nikah ni selesai

lepas abis nikah....
boleh snap gmabar n bg maskahwin masing sementara pasangan lain settle nikah...
dah siap semua..ada ceramah diberikan pd semua pasangan
\
ni ceramah lepas nikah..
aku tunggu kat dewan 1 lg sambil dengar ceramah jugak
budak2 xleh msk dlm dewan nikah
n kami tgk tru tv screen besar je

dah siap....
semua pengantin turun n mereka berarak beramai2 masuk ke dewan mkn..
siap ada kompang bagai....bunga manggarnyer...eh meriah la...
aku amik video masa ni n lupa snap gmabar


sama mcm majlis kahwin semua pengantin mkn beradap
lepas masing2 duduk kat meja mkn..ada persembhaan silat lagi ko...
mmg happening

nuyun n marwan mkn beradap

persembahan silat


manakala family duduk di meja yg ditetapkan
setiap pasangan boleh bwk msk 10org sahaja ahli keluarga
abah n besan barunyer
mknn mmg sedap la...
lauk pengantin...paling sedap daging masak hitam tu


suasana dlm dewan...
eceli ada 1 majlis akad nikah khas utk pengantin ke 30 
bertuah dia dpt nikah atas pentas dan dinikah sendiri oleh Mejar Jeneral Dato Jamil Khir, Pengerusi MAIWP
nmpak kecil sbb snap dari jauh 

semasa majlis mkn beradap ni ada sekalai pemberian cenderahati oleh MAIWP kepada semua pengantin...dpt sepasang telekung, kain pelekat dan senaskah Al-Quran

majlis tamat jam 11 pagi...
lepas tu kami snap la gmbar beramai....

yune n mak dan abah




okey,...
majlisk at masjid dah berakhir..
kat rmg pun still ada buat doa selamat dan sedikit jamuan makan utk belah lelaki dan jemput jiran2 serta saudara maraberdekatan kat rmh utk hebahkan mengenai majlis pernikahan ni
kang nnt org pelik pulak...
bila masa eton buat majlis nikah ni....haha


doa selamat n jamuan mkn...
alhamdulillah.
majlis tamat jam 8mlm kat rmh....


Persiapan majlis resepsi adik ipar pulak...

Aku ni nak kata xsibuk....
Tp sibuk...mcm2 nak buat
Tp kesibukan aku mmg aku yg cipta la...
Keje opis tu dah biasa lakan..
Ni kerja tambahan mcm aktviti bulan sabit...
Aktiviti pusat koko...
Menyebabkan sabtu n ahad aku agak padat...
Termasuk hari biasa sbb student keluar msk jumpa aku...
Kalau 1 semester xmengajar aku rs xhidup la sempurna tu...sunyi je...

Jadi...bila sibuk...
mlm2 nak pegang kain utk jahit sulaman lace kat tgn pun dah kat 2 bln xsettle2
Lace ni aku bl asing n br sibuk nak jahiT sendiri....
baju dah tempah since awal okt. aku dah dpt kainnyer..
baju kurung ni adalah  bj yg bakal dipakai ms kenduri adik ipar aku nnt...
5hb disember nnt majlisnyer...
Majlis resepsi belah lelaki..
Majlis nikah n kenduri kawin belah perempuan dah buat bln 6 aritu...
Yg aku ke penang tu...
Menghantar rombongan lelaki ke sana...

Adik ipar aku ni bakal doktor...
Tp kawin ms belajar...
Hebat org skrg...
masa Student dah kawin..huhu
Jauh giler gab kan
Dah kata doktor..cr masa la...
Dia tgh praktikal.... bln 12 ni br free

Ok gigih nak abiskan jahitan utk lengan bj syfqah lak..
Lengan bj aku dah settle dah..
Nnt lepas abis nak lekatkan batu sikit n jahit manik kalau rajin

Kalau x rajin..mcm tu jelah sudahnyer nnt...

daaa

Selamat pemgantin baru adikku

unutk adik tersayang...
adikku yg keenam...
dah menamatkan zaman bujangnyer dgn pasangan dia Muhd. Marwan...
majlis berlansung pada 19 Nov. 2015 
bertempat di Masjid Wilayah Jln Duta Kuala Lumpur
eceli...
adik aku join Malis Pernikahan Meraikan Asnaf MAIWP
da saje je isi borang ni..sekali terpilih...
ok la tu...
kawin MAIWP tanggung ko...
dr baju nikah sampai ke majlis siap dpt duit poket lg...
nnt detail aku citer next n3..

dah lepas nikah...

nuyun n marwan bagi dinar sebagai maskahwin
eceli dia bg suku dinar ...nilainyer RM200
lg suku dinar untuk akak sulung kami..
langkah bendul kan...
along request nak dinar...
sekarang dah jadi pegumpul tegar emas ko...hihi

my sweetchubby sister..
dari kecik ke besor mmg tembom2
tahniah nuyun....


Main bowling bersama anak2

ok....nak citer..
lagi aktiviti family yg dapat buat sama2 dgn anak2...
1st time ni....
sejak aku dah pandai baling bola bowling ni.....
tetiba rasa semangat lak nak ajak anak2 pun cuba baling bola bowling sama2...
dulu selalu diaorg main bowling dlm tab je....
tolak pakai jari tupp tup..pin jatuh..
meh sini rasa baling n pegang sendiri bola bowling ni...
berat ke ringan..
aktiviti last 2 week kat wangsa bowl ioi mall


memaksa si papa join ugak..tp dia xmau...
papanyer sakit lengan kanan...
terlebih guna...asyik memancing je....
tgn tu buat gulung tali pancing...
kan dah sakit..
so papa jd supporter je...
budak2 ni mmg over gembira la

depan pintu masuk bowling centre


ok... bl 2 frame je pun..
satu utk aku...
satu utk budak berdua..
1st time kan... bl byk2 kang sakit lengan
lg pun hari minggu mahal seh...
1 frame RM9..lom campur kasut
hari biasa RM5.50 je ....
ada student card Rm4 je..lg murah


aku pun ajar la budak berdua ni cara baling..
bola xde yg ringan...
ada paling singan 8kg...
hamik ko...
dlm byk2 balingan...
merasa la syfqah sekali kena..
yg lain semua masuk longkang..
irfan pun sama

papanyer xmenahan...
tgk aku ajar suruh pakai jari...
last2 dia pulak ajar..
nah..suruh golek katanyer...
sama gak...msk longkang..haha

xlupa....gambar sendiri wajib adakan...
ingatkan  byk la syfqah snap...sekeping ni je...

last sekali...
muka happy 1st time dpt main bowling..
lain kali kita repeat ye....
mama ini ikut mood....haha

daaaa

Aktiviti family sekali sekala - berbasikal di wetland

Kisah berbasikal di tmn wetland 
Hari ahad 3 minggu lepas...
Lama betul aku simpan gamabr2 ni
Sibuk u....hihi...

Ok....aktiviti family...
Puas pujuk en hubby join...
Aku dah la bertambah beso...
Kena kawal mkn n byk bersenam ni
Kebetulan kolam pancing hubby tutup...
Dpt la ajak en hubby join..
Katanyer kolam pancing kena banjir kilat...
Ikan dah pening dlm kolam sbb air masin cmapur air tawarkan...
so..bila kolam tutup ada la dia kat rumah...
dptla ajak join kami buat aktiviti sesama..
susah org giler pancing ni.... ms dia dgn aktiviti sendiri je...
kena doa supaya kolam banjir selalu ni...haha

Ok..aktiviti ni 1st time aku buat
Ada sekali aritu dtg nak main basikal 
Tp ms dtg dah jam 5.30ptg
Rupanyer dah xleh sewa basikal
sbb basikal kat wetland ni last sewa jam 5.00 pm je

Yg kali ni dtg pg...
Tp rupanyer stat jam 9 pg...
Kami dtg jam 8pg...semangat nak berkayuh...
Rupanyer lmbt lg...
Dah siap bl nasi lemak...
Kami sarapan dulu
Cuma ms kami dtg ni ada hari perhimpunan taska PASTI peringkat wilayah persekutuan berkumpul...
Gila byk kereta ms ni....


wefie dulu


Lepas sarapan...terus amik 3 bijik basikl utk sewa....
Hari minggu n cuti umum sebuah basikal rm4
Kalau hari weekdays rm2 je sebuah basikal
aku sewa basikal ada carrier utk bwk imran
basikal ada carrier add lg RM2

aku n imran...
suka dia...tp mulut bising
dia xbg akak berdiri ms kayuh...
yela....bila time naik bukitkan kena kayuh berdiri...
menjerit2 dia bising kat aku suruh duduk...

gmabar atas, hubby, kakak n irfan tgh kayuh basikal

1st time aku tgk laki aku naik basikal sejak 10thn kawin n 5thn jd pakwe makwe..haha

inilah basikal yang kami sewa
irfan naik basikal sendiri

15min terakhir kami lepas kat tepi burung flamingo n angsa ni
siap g makan kat angsa ni..
sejam berbasikal...
ok la... penat jugak..
sbb wetland byk bukit naik turun...
len kali boleh naik basikal lg



Basikal baru imran

Alahai anak omak sorang ni...
Kadang kesian bila jadi anak selepas no 1 dan 2 ni
Sbb kebanyakannyer asyik dpt brg 2nd hand je

apa yg aku perasan anak lelaki aku ni semua kuat mai basikal...
dari irfan sampai ke imran...
umor 1 thn 3 bln dah kayuh basikal..
ko mampu??
haha..serius xtipu..
imran mula naik basikal seawal umor 1thn,,,,

masa imran mula2 nak naik basikal kecil abang

walau pun mcm ximbang..layankan jelah,,,
sakarang dah umor 3thn setengah,,,

imran naik basikal abg umor 2thn 9bln...
baca kisah disini


tp kesan naik basikal awal tu....asyik la basikal tu jatuh
dah jatuh senget benget basikalnyer...
tu yang aku kesian..
basikal lama turun temurun kan......
kakak bawak jatuh2...
abang bawah jatuh2...
adik bawah dah jatuh siap tendang2 basikal tu...nazak terus...
jadi....disebabkan kita ni ibu kan....xsampai hati...
ni.....ada fulus sikit...
kali ni lekatkan barang dik lak..
basikal lama kita trade in kat kedai apek serdang tu..
dgn basikal kecik sekali...
sebijik RM20 apek tu amik....apaada hal..
janji xmenyemak kat rmh.....
ganti basikal Angry Bike...
suker adik...
dia sendiri pilih kaler oren tu....


alolo....comel..
naik basikal dgn bangga...

imran dan TOBOT!

fav imran adalah tgk tv
citer fav dia ultraman dan semua jenis action movie mcm batman, spiderman dan seangkatan
dan jugak..imran sgt suka dgn transformers n kartun seangkatan dia
skrg ni kan tgh femes citer kartun Tobot..


mamanyer imran mmg jarang2 tgk tv bila dia ckp nak patung tobot mmg xdpt bayang
sampai la pd satu mlm tu berkesempatan tgk kartun dgn budak2 ni
baru tau kartun tobot ni lebih kurang mcm transformers gak
kete tukar jadi robot...


setiap kali jln2 asyik la pesan...
mama nnt jumpa tobot jgn lupa beli tau....
sampai la aritu jln2 kt festival city setapak...
nampak 1 kedai jual brg menan ni..
ada jual ko tobot ni



sib baik murah
papanyer belikan...

tp jangkahayat....
hmm..xsampai 3 jam
patah dah.....
barang cina je pun kan......
mmg seswai la dgn harganyer..

sekali sekala melayan kerenah anak...
janji dia dah pernah dapat..,.
kalau x...asyik menyebut je....

Tarikh cuti umum dan persekolahan tahun 2016 - jom rancang percutian

hmm... 
adianiez share tarikh cuti umum tahun depan...
bagus ni utk rancang percutian pada thn depan....
byk jugak cuti berderet ni....


thn depan irfan pun dah msk darjah 1...
2 org dah sekolah thn hadapan..
mmg nak bercuti berharap pada cuti sekolah jelah gamaknyer...


papa Don.....agak2 nak gi mana thn depan>>>>???'


daaa

Main bowling dgn opismate

Even awal bulan 10 aritu...dahlama giler simpan dlm draf n3..
hari ni nak pulun masukkan n3 tertangguh ye..

ok..ni aktiviti kelab sukan PKU
Sekali sekala kelab buat perlawanan bowling
Best la pulak join
Dulu xpandai main...
Skrg pandai sikit jelah
kira reti la baling tegak
selalunyer asyik msk longkang je

So..even aritu kena satu group dgn pengarah pku n bos aku...
Layan kan jelah..
Sib baik menang...terer gak bos main...
Dpt tempat ke3
harap aku hmm... boleh la...
satu game tu dapatla dlm 90pin jatuh...


Layan gamabr sikit

sekitar kemeriahan game bowling bertempat di wangsa bowl ioi city mall

yg bwk anak..bwk laki bini..
aku je dtg sorang2....haha...
malas bwk budak..kang crancky...aku jugak yg pening
xmau kalah nak gmabar ms aktiviti membaling bowling


aku tiap kali baling...insyaallah tegak..
tp jatuh pin nyer dlm 6- 8 bijik je...
ni kalau selalu main n berlatih ni...
mmg boleh strike je nih..haha



last sekali..sesi amik hadiah...
aduhai...gemoh betul aku skrg.......


hadiah.....biskut n tipuware...
ok la... daa

Related Posts with Thumbnails