Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Hari orientasi tahun 1 iman irfan

31.12.2015...
Hari yg ditunggu2...
Masih lg bersiaran dr sekolah

Irfan sedang menduduki exam...
3paper 3 jam...huhu

Nnt cerita lanjut kendian ye...

Tgk muka hensem irfan sket...


Melawat petting zoo di Farm in the City seri kembangan

kisah cuti hujung tahun 2015...
cuti panjang dari maulidur rasul , krismas dan cuti hari minggu...
tp sayang kami xleh nak kemana sbb xbooking mana2...
hubby pun dpt cuti hujung tahun lepas puas pujuk bos dia..

jadi...tgk org lain mandi manada di sana sini...
gi penang, gi melaka, gi pd, gi pulau...
kami telan air lioq je.,.huhu
cuba bukak di agoda, trivago eh macam2 la...
semua penuh ko...
last2 lepas puas pikir...
baru teringat...
kat area rmh ni ada petting zoo la...
Farm In The City.....org lain yg jauh2 dah smapai..
kami yg jarak xsmapai 3km dr rmh xsamapi...
xpatut...xpatut
ok..bg cadangan kat hubby n dia setuju...
horey...
pg2 lepas sarapan kat maulana...
pelagi...
ke FITH unutk beriadah dgn haiwan2 dlm zoo tu


ok...
utk yg xpernah dtg mcm aku...
aku search dulu...
kat sini ada family pakej....
sesuai la yg anak ramai.... kalau bl seketul2 tiket lg mahal...
so...
bl pakej family ni murah la sikit...
dulu harga rm106 xsalah...
la ni dtg dah naik ke RM 116 termasuk GST


untung lain bl family pakej dpt free ice cream utk anak2
dpt free poney ride utk 2 org
dpt kupon makanan dan voucher RM10 utk pembelian souvenior di kedai cenderahati 

di depan pintu masuk...
imran pun kena bayar jugak sbb imran dah lebih 90 cm
tiket kami semua utk 5 org nak kat RM145 jugak la

sesi pengembaraan bermula dgn jumpa giant turtle 
aku suruh staf situ tlg amikan gmbar family...
sayang..gambar gegar

lepas tu kami tgk ular sawa, alligator n mcm la...
abis area situ msk ke area burung2...
kat sini best...
boleh bg burung2 mkn....
just mintak makanan burung pada staf disitu....



sekitar area ternakan burung dan itik, ayam, serta merak

kat sini kami ada amik gmbar family jugak..
kelakar ms burung tu bertenggek kat bahu hubby..
terus dipatuknyer leher mamat ni..haha

konun nak bergmabar dgn merak..
laki aku..kalau suruh amik gmbar..bkn ikhlas..
asal ambil je....org lain semua xpandang...
sedih ooo

keluar dr sini kami ke kandang kambing, dan rusa lak...

ele..suka...gmabar dgn kambing je pun...muhaha

papa ajar irfan cara nak sentuh rusa...haha

irfan n imran bg rusa mkn...suka dorang

lepas dok beberapa minit..kami gerak ke tempat lain lak...

sempat snap gmbar sekeping dgn hubby...
ciuman sempena bday dia hari tu...
hadiah bday sendiri bwk anak2 gi zooo...haha


ok...seterusnyer tgk kolam ikan pulak..
kat sini boleh bg ikan makan...suka bebudak...
setiap org 1 bekas..
tabur jgn xtabur


dah abis ke bahagian longkang fish...
boleh cuba utk tangkap anak ikan kalau dpt..haha...
mmg beriya dorang tangkap ikan


lepas layan budak tangkap ikan...
main dgn rabbit lak


bg rabbit makan

then tgk bird show
lepas tu bergambar dgn binatang2 kecil ni

 

nak naik poney tp semua takut..
kakak pulak mcm nak tak nak..
so...xnaik la poney tu

b4 balik...last..
bergmabar dgn binatang ni

imran takut benor dgn semua binatang

aku bwk instax camera..aku snap 3 keping ni je.haha

dan b4 balik..bl sekeping gmbar family...
rm22 sekeping
n wajib..fm sebagai kenangan

satu3nyer gmbar family di kandang rusa....



pada yg tanya ok x kat sini...
ok la..
xbesar sgt...
tp best jugak...
bodo2 kat 2jam lebih gak dok dlm ni
kami xmkn kat foodcourt dia sbb dah kat mrh baik mkn kat rmh je.....muahaha..
daaaa

Sesi claim hadiah dari papa

kisah sehari sebelum krismas...
akhirnya... masa yang ditunggu2 tiba...
tiap2 hari tanya...bila papa nak balik
bila dpt jemput papa kat erl...gembira sungguh..
esok tu...terus tuntut janji manis nak hadiah...

pilih punyer pilih...
nak transformer masing2..
aku geleng2 kepala sbb takut tgk harga...

konun dah finalla ni...
sekali...
ms round2 kat situ nak blkan kakak hadiah jugak...
n aku racunkan irfan xyah bl transformer tu..
aku yg xsamapai hati nak tgk hubby byr smapai rm200 sebijik transformer tu...
sekali...
irfan xmau bl trnasformer n nak bl hotwheel...
set mainan la jugak...
still xmurah pun...tp lg ok kot dr transformer tu..
adik pun xmau...haha

kesudahan....
inilah hadahnyer

nak tergelak pun ada lepas beli bendalah ni
balik rmh nak main rupanyer kena pasang bateri..
esoknyer ke giant bl bateri saiz D..beso ko...
sekali dah pasang.... xleh jalan ko...

dah tu..ptg tu...
pergi semula ke parkson grand utk tukar set hotwheel ni...
dapat la yg baru...
tp b4 amik siap mintak test dulu...
dah ok..br lega..


suka adik main...
tp mmg beza la bl mainan di toys r us berbanding di tempat lain
sbb bl di toys r us biasanyer yg jenis bateri ni mmg siap test dulu....
pape pun....xpe....boleh je tukar kan...




Hadiah dr student....

1st of all..nak ckp tq dulu to my student...
Xsangka...rezeki la tu...
Ok...kisahnyer..
Aku anggap benda ni sbg. hadiah la...
Kalau nak bel ibetul2 mmg beratus2 harganyer...
Ni dpt jimat byk dah ni...


Mcmmni...utk student upm mereka dpt rebet bl basikal jenama putra..
Byk jugak rebetnyer..RM300 utk satu basikal
Saje je sebut kat student..
kot kalau ada yg xmau bl basikal tu bg la kat saya ni...
sayangggggg
Kalau xmau bl n x guna  burn nnt
UPM skrg ni dah jd kampus hijau...
Kereta n moto dah xdigaalkkan bawa...
Semua student digalakkan bw basikal or bl basikal..
Walaupun bkn basikal yg canggih...
Tp still ok wat dr xde..

Teringat zaman belajar 10thn lepas...
Nak ke kuliah dr kolej 12 or dr kolej 10...
Mmg azab kena tunggu bas yg sentiasa penuh
Paling xleh blah nak naik jugak bas..
Tu.  ...dok la kat tangga bas...
Kalau xde bas... last2 jln kaki..
Mmg kematu tumit ni..

Skrg ni..masih mslah yg sama
Tp pengurusan universiti dah pandai sikit
Dia suruh nik basikal..bagus..
Dulu nak naik basikal segan dowh!! Haha
Skrg xde segan dah...semua org naik basikal

Jadi...student aku ni dgn baik hatinyer..
Menghadiahkan kelayakan beli basikal dia kat aku...
Yeay! Dan syarat dia xleh berhenti belajar...
Kalau dia berhenti belajar...kena byr penuh amaun basikal tu...
Xkan la nak berhenti belajar kot kan...hihi

Ok..pilihan basikal..
Ada 3..jenis lipat dan jenis mountain bike
Yg mountain bike tu ada 2..jenis murah or mahal


So lepas timbang tara..
Aku amik yg mtb murah jelah..
Byr pun xbyk...
RM 423 tolak rebet RM300 = just bayar RM123 je


Boleh la buat round 1 tmn perumahan pagi2 dgn anak2...


To my student..tq Ye
Apa yg kamu beri sgt besar makna utk sy..
Kalau sy xguna..anak2 sy dpt guna..
basikal saya warna hitam...
Tq soooo much..daa

Kelas terakhir

12hb dis 2015..
Kelas terakhir utk semester ni....
Alhamdulillah.....semua settle...
Hari selasa lepas...dah submit markah n key in dlm smp... selesai...student pun xde masalah...mendengar kata n baik2 belaka
Siap bg aku hadiah lagi.. haha

Apa dia? Nnt citee...

Ok..utk semua anak murid...
Tq... utk last class...
Buat assesment dgn 1 test..
Mudah2 je...tp tetap jugak...susah nak dpt fullmark...

Dan sbelum abis kelas...
Mcm biasa..aku suka jamu org mkn...
Melaksa aritu beramai2
Budak2 bwk jajan...
Kekenyangan ko...
Alhamdulillah...
Ada rezeki jumpa lg ye...



daaa

Yuran n buku sekolah anak...settle!

Alhamdulillah...
Semua part pasal sekolah irfan n syafiqah settle dah pagi tadi
Ceritanyer pagi ni jam 8.30am dah tercangak depan ke kedai buku sekolah lg utk bl 3buah buku kerja irfan yg xde stok ms aku gi bl awal bln 12 aritu...
Then bl jugak 2 helai bj sekolah koko syfqah
sempat la borak2 dgn beberapa org parent kat sekolah pasal isu kantin, kelas dan lain2
kalau dtg tengahari..mmg beratur panjang ni utk beli bebrapa benda je macam ni...

syafiqah dgn baju koko yg baru...
warna maroon lg tu....

ok...lepas tu ke sekolah agama KAFA pulak utk register dan bayar yuran persekolahan 2 beradik ni...
tahun 2016 naik lagi harga yuran...
last year RM 200++ sorang
this year jadi RM300++ sorang..
total tadi Rm700 utk beli buku dan register...

baru boleh tido lelap mata mlm ni...

tinggal utk register transit irfan dan imran akan masuk ke tadika pulak
selama ni imran di playschool 2 -3 thn...
umor 4 - 6 tahun imran akan masuk tadika pulak

kadar bayaran pendaftaran utk transit 2 org RM200...
for syafiqah dan irfan
lepas ni yuran bulanan trnasit RM150 sorang...
transit penting utk aku sbb aku xjemput n siapkan anak2 utk ke sekolah kebangsaan ptg tu
kat transit ni diaorg akan mandi, mkn tengahri n bersiap utk ke sekolah kebangsaan pulak

utk kenderaan ke sekolah pun dah booking since bln 11 aritu...
yg tu sebulan RM70 seorang utk jemput dari transit n hantar pulang ke rmh..

paling aku released adalah waktu persekolahan
tahun 2016 nnt...darjah 1 akan sekolah petang bersama darjah 3 dan 4
itu bermakna..syafiqah n irfan akan sekolah pada sesi yg sama...
jadi..irfan ada kakak syafiqah yg boleh bantu n urus adik..
cuma nnt waktu rehat n blk xsama la...
tp xpe...irfan leh tunggu kakak ms balik nnt...

ni pulak yuran imran utk tadika..
tunggu papa blk utk settlekan...
keje aku cari maklumat...
senaraikan n bg info...haha
ai kan setiausaha sang suami...keh keh keh


now.. last thing to do...
nak basuh bj n prepare brg2 ni utk minggu orientasi irfan pada 31.12.2015 nnt..
siap spare dah cuti terakhir tahun 2015 utk irfan....


tinggal nak gi aeon ke kedai gambar untuk snap gmbar passport jelah...

ok dah...
fuhhhh!!! otak dah xrasa serabut dah..
semua clear!



Persediaan doorgift untuk kenduri adik

Ok...new job
Aku ni kalau x buat sesuatu aku rasa hidup xcomplete..
Kebetulan studeNt pun dah nak cuti semester...now tgh minggu exam...
Cantik sgt la...
Ada la benda nak digodekkan...

Kisah.. majlis perkahwinan adik perempuan bongsu aku...
yang nikah bulan 11 aritu majlis bawah MAiWP
majlis insyaalah awal bln 2 nnt...
tup tap tup tap.....ni dah nak hujung disember
bln depan tinggal sebulan nak kenduri...
pe lagi....kena buat something
majlis jarak jauh sgt sbb tempat kami booking di rumah tamu
tu pun dpt minta awal 2 bulan dr tarikh 1st booking...
jadi..cuma fikirkan goodies je...
yg lain majlis tu nnt amik pakej terus...xyah pikir byk...

bercerita tentang goodies ni..
dok pikir mcm2...
setelah ditimbang tara...
skrg ni tgh trend bg botol kan...
jadi..kami decided nak bg botol jugak...
adalah nnt top up dgn bekas tin 
skrg ni..focus pd botol kaca dulu..


jadi..ahad lepas ke nilai utk bl bekas2 n botol ni


dok buat kira2 berapa botol nak bl..haha
mencari dari satu ke dai ke satu kedai nak bl harga murah...

penuhla kereta bwk botol dlm 400 biji...
baki tu lg 400 bijik kami bg bekas mint tin...
ada kelainan sikit..xla semua sama




sekarang...
nilah keje aku 
baru stat buat mlm semalam..
best jugak....
relex je...
smlm je buat dpt dah 100bijik

stiker nnt adik aku tempah....
skrg ni keje ikat botol dulu....


amik ko...6 kotak nak kena kejekan...
tin belum deco lg...

xtau nak letak apa...
ni ada contoh satu kenduri ni..
dia letak coklat smarties ni...


or..letak kacang...


yang tin tu nak deco camne ye...

camni pun cantik gak


kita tunggu hasilnyer nnt ye.....

kisah program i-Sihat anjuran student BSMM UPM

lama betul nak cari masa update cerita..

ok....
pasal program i-Sihat UPM bersama Komuniti anjuran BSMMC UPM dgn kerjasama Kursus Protokol dan Etiket Sosial dan Pengurusan majlis
thn lepas aku buat program Kg. Angkat di Bkt. Temiang Seremban
tahun ni buat aktiviti santai sikit dgn student
memandangkan aku group Bulan Sabit Merah..
aktiviti Kempen Derma Darah dan Kempen Kesihatan memang kemahiran kami..
jadi...kali ni aku cadangkan diadakan di pusat Beli Belah...
kebetulan one of the fasilitator ni keje kat mall
cuma mall dia kami xboleh msk sbb mall tempat dia keje tu xbg kempen derma darah diadakan...

jadi..kami berusaha mencari tempat yg boleh terima kempen derma darah
dan paling penting...xde bayaran,,
alhamdulillah...dari 5 mall yg kami mohon...
kami dapat di The Summit USJ Subang...
aktiviti diadakan pada 5 & 6 Disember 2015

kempen ni anjuran bersama beberapa agensi luar seperti Pusat Darah Negara dan Pusat Kesihatan Universiti UPM
yg lain...kami organised sendiri beberpa aktiviti tambahan....
paling penting...kami dpt dedahkan kepada para pelajar mengenai cara organised majlis
ada acara perasmian
alhamdulillah...semua berjalan lancar...


antara acara yg diadakan adalah Kempen Kesihatan mengenai Aedes dan Demam Denggi,
ada pameran pemakanan sihat, pameran derma darah dan Pemeriksaan Kesihatan Percuma yang dibuat oleh staf Pusat Kesihatan UPM





yang ni pemeriksaan kesihatan yg dibuat oleh staf PKU UPM..
free je




Untuk anak-anak pula...pelajar organise pertandingan mewarna dan sand art..
hadiah utk pertandingan mewarna mmg best la...
bersusah payah soping dgn budak ni utk buat hamper bagi pertandingan mewarna




aktiviti sandart utk kanak2..
kami jual sand art ni...
utk jana 

adik imran pun nak jugak buat sand art

ni ms aktiviti mewarna






xsangka dpt jugak hadiah budak2n i...
penyertaan xla ramai..
tp semua org dpt hadiah.....

seterusnya aktiviti derma darah..
penertaan ramai jugak...


utk derma darah kami siap buatkan lucky draw...
bagi menarik hati pengunjungkan....

dan terakhir ada acara senam robik
dipimpin oleh student jugak....


suka je budak2 ni..

xketinggalan ada persembahan dari pelajar...cup songs..


alhamdulillah...program berlansung dgn jaya...
penyertaan dari pengunjung pun boleh tahan sbb kebetulan masa tu ada popular book fair di ground floor dan jualan Toys r Us clearance sale di tingkat 4...
jadi..mmg ramai parent yg hadir...
student ipta pun ada jugak....

gambar last dari semua group

gud job uolls.....


insyaallah...next semester kita pikirkan nak buat apa pulak.....
daaa


Related Posts with Thumbnails