Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Cerita hari pertama sekolah tahun 2016

salam rabu uools....
alahai...dah hari ketiga persekolahan baru tergedik2 aku upload picture n kisah anak2 msk sekolah isnin lepas....
mana tak nyer.... isnin ai cuti...
smlm br msk opis tu pun xdpt mood lg..haha
cuti since hari khamis lepas...
dari irfan gi orientasi...sambung terus ke cuti awal tahun...
sambung lg cuti utk urus anak msk sekolah...
then...br keje smlm...

this year aku mcm agak malas nak uruskan sgt barang2 sekolah..
err... maksudnyer...benda dah beli dah...awal2 lg...
tp buku sekolah aku balut pun sikit2...
memula balut buku kerja syfqah entah bila entah...dah la byk...buat sikit2 la...10 buah...
pastu sambung beberapa hari kemudian lagi 8 buah...
cari mood blk...balut buku sekolah irfan lak,....
then cari mood lg..... minggu lepas kot b4 cuti tu...
baru kalut nak semak buku teks bebudak ni utk ganti sampul n tampal2 mana2 part yg dah koyak2 tu....

tu baru bab buku...
part jahit lencana???
hari ahad 3hb aritu br kalut keluarkan mesin n tetas lencana lama n nametag nama
then jahit kat bj baru...
ngeh..ngeh..ngeh...giler malas betul aku...
dah nak jahit... tapak mesin xleh jalan ke depan...means..bila jahit kain xmau bergerak...
penat godek xjumpa masalah..
aku hentam jahit jugak sambil tarik kain...
dah abis jahit semua lencana baru perasan..rupanyer ada org dah pusing setting jahit lurus ke tapak butang..
patutla tapak tu gerak ke kiri dan kanan bukan ke depan...haih!

ok...settle part tu..
barula real case hari persekolahan isnin aritu...
nak amik mood balik...
sib baik budak bertiga ni berkobar2 nak gi sekolah...
kejut pagi pun xsusah...
aku siap msk nasi goreng lg...
tp sbb mcm kalut sikit xdann nak snap gamabar kat rmh..

jadi gambar 1st day school terus snapa kat sekolah agama...


irfan ok je..bagus abg...
pg tu dtg naik kete sbb nak hntar baju sklah n beg semua..
tgkkan irfan ok je,,,muka dia mmg betul2 cool n steady..
xde takut2..xde cuak2...
suruh masuk kelas..terus masuk...


bagus irfan...
pg isnin tu irfan ada ujian saringan...



gamabr mereka bertiga snap by instax...

then..lepas dorang msk kelas..hantar imran lak gi ke tadika di...
part imran nnt aku cerita n3 lain ea..
then..settle hantar budak2,aku n hubby gi sarapan jap kat maulana...
blk rmh n relex jap...penat weh..
bgn pepagi urus brg semua....

then...jam 10.30 aku tukar baju n dtg semula ke sekolah utk urus n ajar irfan nak prepare utk ke sekolah kebangsaan lak..
kali ni gi naik moto lak...senang nak parking nnt ms nak gi ke sek. kebangsaan


ok..syfqah n irfan br keluar seklah agama...


ok..samapi kat transit syafiqah ajar irfan utk amibl bj sekolah n bwk msk dlm rmh....

syfqah ke bilik persalinan perempuan utk salin baju n mandi...
while irfan ke bahagian persalinan lelaki laki lak...
aku ajarla irfan utk gantung bj dulu..bukak bj sekolah n kemas..
jangan campur dgn org lain..
pastu memasing beratur pakai towel nak mandi...



lepas mandi terus bersiap pakai bj sekolah....
suruh dia kemas beg nm baju dulu n letak or gantung di empat baju tadi then baru pergi mkn...

memula dia eksen ckp xmau mkn..
aku paksa gak...
nak or xnak dia kena mkn..
xcukup boleh tmapah byk kali..
sbb takut ptg nnt dia xsempat nak bl mkn kat kantin ke...


lauk aritu sayur kobis goreng, telur dada n kuah msk lemak...
sedap gak...


dah siap...aku pesan kat syafiqah...
tlg urus, n tgkkan irfan....
syfqah aku xrisau sgt..dia dah pandai urus diri sendiri...
risau dia xtgkkan adik je..


gmbar ni suruh kakak sikat rmabut adik..
dah ensem n cantik dedua ni..



sementara tunggu van dtg jam 12.15 tghari...
diaorg dok tgk papa dia kat seberang jln...
dulu...tu rmh tadika imran..
skrg xlagi sbb owner amik blk rmh dia lepas 10thn operasi kat rmh tu...
nostalgia rmh tu..... dr syfqah umor 3bln msk rmh tu...
eh...terlari tajuk lak


jam 12.15 van dtg.. diaorg naik van...
aku n hubby follow van naik moto..
yeah! merempit kita...haha


tu dah smapai sekolah..kejap je...

kakak terus berkumpul di dewan n terus masuk kelas..
n thn 1 kumpul di kantin n terus ke kelas masing2 ikut guru kelas...
lepas ujian saringan..irfan msk kelas 1 UTM..
ok la..kelas pertengahan....xpandai sgt.. n bkn linus..haha

aku tgk2 jap n dia nmpak ok je..so xyah tunggu lama2..
cikgu masuk..amik no tipon n kami beredar.....

aku blk rmh kejap lepas urus irfan nak settlekan pasal kete livina...
ada masalah sikit...lain n3 citer..

then jam 3.15 ptg dtg blk sekolah utk tgk irfan rehat...


alhamdulillah..ok je dia


dia nak mkn nugget...ajar dia suruh bl...

aku anak2 kalau korang tanya bape duit belanja aku bg..
cuma RM3 je..
RM1 msk tabung so dia bwk sekolah RM2..
Rm1 utk sekolah agama pg n RM1 utk sek. ptg...
apa?? xcukup n sikit...xpe... xperlu byk2...
pg b4 gi sekolah dah mkn..
kat sek. agama jam 9 diaorg mmg akan bl nasi lemak RM1 ...
air mmg aku bekalkan air msk sorang 1 botol
tghari dah mkn kat transit
jam 3ptg kalau nak mkn berat gak masa rehat..ada nasi goreng RM1 1 pinggan...
or..kalau x..boleh beli either hotdog, mini sosej, nugget or roti yg berharga Rm1 gak..
air..minum air botol yg dibekalkan jugak...
haaa...belajar jimat cermat..
kang blk jam 7.30 mlm mkn nasi lagi kan...

satu hari mkn nasi 4 kali ko..mmg tembam memasing..

kesimpulan....semua ok..
cuma blk ptg tu xnaik van sbb hujan lebat n aku stay di sekolah
smlm hari kedua papa yg jenguk irfan n kakak..
dr nursery ke sekolah...
semua ok.. je..alhamdulillah

semoga irfan dan syafiqah menjadi anak2 yg berjaya di dunia dan akhirat...
cuma kena sentiasa pesan pada kakak utk tidak tinggal solat zohor n asar..
nampak gaya mmg payah sikit budak2 bab ni...
xpela....
ok daa


1 comment:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Begitulah anak2 ..
Kita kena ajar uruskan diri sendiri..
Tambahan kita bekerja kan Ielah..
Bagus Kakak dan abg tu..
Pandai dah urus sendiri..

Related Posts with Thumbnails