Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

rutin harian kini

Salam hari jumaat semua...
Lama betul x bersiaran...
BW pun x sempat...maaf ye...
Mmg lama x jengah blog korang...

Aku skrg mmg struggle la jadi singlemom...
Dgn anak dah 2 org msk sekolah
Si kecik imran pun ada keje sekolah ko...

Nape sorang2 aku urus anak ni?
Dah...laki ku keje jauh..huhu...
Jadi..mmg sgt superbizilah aku....
sekarang.celik mata dari jam 5pg mcm2 keje kena buat..
rutin harian mmg uruskan anak jelah...
utk diri sendiri pun kalau rasa nak relex ke..
waktu opis hour la..
kalau blk rmh mmg sepenuhnyer settlekan anak..
akulah mak..akulah ayah..huhu..
xpe...redho n masih lagi selesa dgn kehidupan sekarang...
xle susah mana pun...
anak2 pun dah beso n dah boleh urus diri...
kalau dulu kalau hubby xde..aku panik jugak..
lebih2 time imran kecik2 dulu..
bgn tido nangis2...
dgn nak perah susu lg..nak urus barg sekolah anak lg..
skrg relex sikit...janji diaorg semua cukup tido...
dijamin esok pg bgn semua segar bugar...
xnangis...xmerengek..
tp kalau aku still pekik2 pagi2 buta tu biasanya pasal irfan n imran kuat bercekau...
si abang teramat melindungi...
semua xboleh...
si adik kuat mengembur... dah bercekau....
si abg kuat mengusik...si adik kuat menjerit...
dah melalak2 lepas tu....

kalau rutin harian sekarang....
aku bgn pagi terus kemas sikit2 brg2 anak yg mana mlm smlm aku xbuat..
contoh masukkan towel2 anak sbb jemur sepanjang mlm...
sediakan sarapan n penuhkan air botol budak2...
pastu kejut anak2 bgn n suruh diaorg mandi

semua org dah mandi n solat, siap pakai baju dah boleh sarapan....
lepas sarapan semua org kana basuh pinggan n cawan masing2..
terus angkut bj n beg masuk dlm kete
dah ready aku boleh terus gerak antara diaorg ke sekolah...
then aku terus ke opis

ptg...paling lewat aku gerak blk dr opis jam 6...lebih dr tu..kalau jemmed..
mmg kena byr OT..haha
blk terus jemput imran di tadika n amik bj anak..
samapi rmh terus siapkam mkn malam...
ada hari aku malas aku xmasak nnt aku bl la nasi lemak or nasi ayam or sup meletops ke...
xyah pening2....
nnt budak2 blk sekolah jam 7 lbh terus mandi n solat...
jam 7.30 dah boleh mkn mlm...
lepastu kemas meja...
masing2 kena tgk n siapkan kerja sekolah...
sambil2 tu aku suruh la diaorg kemaskan beg sekolah masing2

time ni ..kena la tgkkan kerja sekolah anak2..
imran pun ada kerja sekolah ko....kena layan lebih sikit sbb imran br nak belajar menulis..


irfan aku byk kena tlg dia bab tulisan jawi utk latihan sekolah agama mmg teruk sikit
dia masih xpandai tulis jawi dgn baik...
biasanya budak2 xleh stay lebih dr jam 10 mlm..
mmg lepas tu tersengguk2 masing2...
syfqah ok lg..tp dlm 2 minggu ni aku tgk irfan la kesian sikit....
pg ptg sekolah....sian pulak.....
dia masih dlm fasa nak biasa diri...

kerja rmh biasanya aku suka buat time ptg n pg2 jam 5pg tu,..
sbb time tu budak2 xbgn tido lg....
dan biasanyer lepas diaorg tido aku akan pastikan rmh kemas sebelum naik tido...
baju pun 2 hari sekali br basuh...

kalau tanya aku punyer keadaan sekarang..
serius penat..sbb kena urus anak dan rumah sendiri,,
kat opis kena  buat keje lg,,
ptg rushing blk jemput anak n memasak..
kalau x masak pun still lepas mkn nak kemas bagaikan...
kemaskan beg sekolah budak2...
ajar budak2 belajar sorang2...
biasanyer aku mmg xdann tgk tv pun...
naik bilik biasanyer mmg ngam2 ngantuk nak tido...
letih ko....
kalau nak borak dgn hubby pun biasanyer waktu jam 8mlm tu dgn budak2...

aku xla rasa susah mana nak urus anak2..
hubby pun kalau balik sesekali dalam sebulan tu.
mknn dlm almari n peti ais dia dah siap2 penuhkan...
keje aku masak je...
xde masalah...cuma sorang2 jelah,,,,
semoga aku terus tabah utk tempuhi keadaan ini...
lepas ni ada kerja tambahan sikit utk aktiviti tambahan anak2 ari ahad ptg..
nak cuti mana2 pun xleh la nampaknyer....huhu

sekali sekala...
luahkan perasaan...
bila baca kat fb tips urus anak tu..
aku rasa xheran sgt dah...
sbb dah lali...haha...
ok dah




3 comments:

mummy_ayu said...

lebih kurang la kita. Ayu pun, banyak yg Ayu kena siapkan. Hubby manjang busy jer. nasib baik la memang dah faham rutin keja dia.

Iela Fazielah said...

betul tu ayu..... kena give n take.... so far ok dah...dah lali kan

sumysya said...

same la kite lebih kurg..sbb suami keje shif mmg x leh arap sgt dia,,tp klu dia ade bantu gak skit²...

Related Posts with Thumbnails