Sape Suke Dengar Kisah Ku

Islamic Calendar

Aktiviti soping di ho chi mint vietnam

Ok...sambung kisah nak bersoping lak..
Sebelum kami msk ke pasar bent tant...
Kami decided jln2 ke kedai telekung ni dulu
Kebetulan borak dgn salah sorang dr org rombongan yg mkn lunch kat restorrn daun tu...
Dia kata nak bl telekung gi la ke kedai ni

nama kedai ni hong anh...
penat berjalan kaki ke san kemari...
dlm ni kami beli telekung je...
nak bl kain pun ada...nama pun butik...
mmg kain yg dijual mmg berkualiti la..
tp xbl pun

lepas tu br kami ke pasar bnet tan ni..
apa au leh ckp....
org sini mmg pandai ckp melayu..tp ada slang vietnam tu la
n suka memaksa org beli brg dia..siap tarik tangan ko
tp kalau kita berdiri depan kedai diorg..n xbeli...
dia marah
kawasan dia sgt sempit nak lalu
letak tgn atas kain baju dia pun xboleh
ada jugak tempat yg kalau tanya harga je pun xboleh
nak tau harga kena beli...apakah??

kira2 mcm kat mana ye???
entah la...
byk jual tshirt n beg
ada jugak jual kain ela...tp cotton dia nipis2..
disebabkan aku xminat,,xterfikir lak nak snap gmabar...haha



suasana time geng aku tgh tawr menawar nak beli beg
mmg dia tawar abis-abisan

aku lak menanti dgn penuh sabar...
sambil2 tu tgk la sarung bantal n pashmina yg dijual...
tp dah tgk kena beli tau..
so...,akak lg satu yg beli..
sbb dia yg usik2 alas meja tu..muahaha

lepas hmpir 2jam kami dok dlm tu..
kami keluar dr pasar tu n jalan straigt
rupanyer..itulah jalan malaysia
mmg area situ jual semua baju kurung, jubah, telekong, tudung neelofa semua ada kat sini

n kami mmg borong kaw2 tudung neelopa kat sini
murah giler uolls...
serendah rm20 Ssehelai
kebetulan mmg sorang budak opis aku si najmi ni mmg selalu bl neelofa...
bkn dia beli...laki dia belikan
jadi..dia la yg ckp..
mmg mcm ori..
tag dia... bunga dia....hapalagi..
setiap org borong berbelas2...

utk makluman...
hotel yg betul2 ada kat jalan malaysia ni...
aku xtau nama jaln betul dia apa..
aku baca blog org panggil jln malaysia..
aku ckp jln malaysia jugak la
adalah sepeti gmbar di bawah...
next time nak dtg...leh tempah hotel ni

sebab apa....
ko turun je hotel terus leh soping...
kedai makanan halal yg popular lg murah pun ada kat sini....
seperti restoren hajah basiroh...

dlm jam 4 ptg mcm tu baru kami balik ke hotel utk check in
rehat, solat n tgk balik apa brg yg kami beli....

utk ptg tu kami mkn apa yg ada kami bwk mcm megi, roti n coklat
nak bl mknn lain xberbaloi sbb mahal sgt...huhu

ok....mlm tu..disebaban masing2 dah try tudung neelofa masing2
ada lg nak smabung soping tudung n xketinggalkan
aku pun nak tambah bl tudung n tukar tudung xberkenan..
ok je brother ni





kat kedai ni pun byk tudung neelofa design baru
lus..telkung dia murah2...
jenis kain lycra boleh dapat serendah 4helai RM100

oh ye...tips lg satu kalau soping kat vietnam ni..
kalau kita tawar menawar dlm RM..byr je duit RM
jgn tawar dlm duit RM..then byr duit dong..
mmg kena tipu la...cth la kan..
telekung tu 4helai Rm100 je.
kalau byr duit dong jadi VND 520000
kalau kira balik dah jadi RM108 lak

lepas tu kami berjalan di pasar malam di sini
ada sorang kaka ni bwk anak..
kata dia skrg tgh femes baju underamour....
dah beli kat 40helai nak buat berniaga lak...
layan kan..nak tawar menawar bkn kejap ok..
lama


mlm tu....
kami dinner dlam jam 11.00 mlm waktu vietnam
menas..waktu malaysia jan 12tgh malam
mmg rasa nak pitam la aku...
mkn lmbat n jalah jauh berpeluh2

kami mkn di restoren hajah basiroh
boleh dikatakan di restoren ini harga dia murah berbanding di restoren daun
tp rasa ok-ok la...kat daun lg sedap...



aku order keowtiow sup ni atau nama vietnam dia pho bo...
aku baca blog org kata kena cuba mkn pho ni
serius sedap giler....
mkn lak dgn daun selasih...
ko tgk daun dia...penuh sepinggan...
tp xbiasa mkn...rasa len mcm lak...pedas2
tp mmg sedap la....

kesimpulan..utk seharian dari aku tiba ke tgh mlm hari pertama kami di vietnam..
mmg kami guna sepenuhnya utk shopping....
mlm tu mmg tido dgn lena la


4 comments:

cik sri bunga said...

kak, bahaya buh cite pasal tudung neelofa kat sini...stokis dorang stalker kak...kawan saya dah kena, dorang carik habis2an siap hantar whatsapp nak amik legal action...

Iela Fazielah said...

Yeke...alamak..tp nak buat camne...kat sana dah jual murah... nape nak marah..lg pun tu utk org yg ke vietnam... kalau xsampai ke vietnam mmg kena bl neelofa ori la

NzA said...

huwaaaaaa........nak nangis tgk ilah g sopim kt sana. HCM mmg tempat plg best bershopping. teringin nk p lagi....

annizam said...

Hahaha, memang yang tu ori kak, neelofa mmg amik dari sane, overloaded stock tu yang manufacturer boleh jual sendiri...tapi yang salahnya memang dari pihak nealofar sebab tak register untuk paten IP...jadik bila ramai beli dari sane pastu jual kat kawan murah2 tu yang dorang nak amik legal action kononnya

Related Posts with Thumbnails